Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


1472 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009
11:22

 Η επεξεργασία στο γράφημα (βελάκια, πλαίσιο, χαμόγελα κτλ) δικιά μου (δεν φταίει η ΙΕΑ)

 

Η ταχύτατη πτώση της προσφοράς (σε σχέση με την πτώση της ζήτησης) που προηγήθηκε, σε συνδυασμό με την είσοδο στην "παραδοσιακά" ανοδική περίοδο για το πετρέλαιο (Μάρτιος-Οκτώβριος) οδήγησε στο πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

 

 

 

 

Ένα τελευταίο γράφημα που δείχνει τη συνεισφορά του αδύναμου δολαρίου στο πρόσφατο ράλι του πετρελαίου.

 

 

 

 

Σχόλιο: πιθανότατα η ζήτηση έχει δρόμο ακόμη... καθοδικό. Η "καταστροφή" της ζήτησης μάλλον θα συνεχιστεί όσο ξεδιπλώνεται η οικονομική κρίση. Το ζητούμενο είναι ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1237 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009
19:42

 

The Guardian

Μεγάλη ενίσχυση των αιολικών και ηλιακών της υποδομών σχεδιάζει η Κίνα μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, φιλοδοξώντας να φθάσει και να ξεπεράσει την Ευρώπη μέχρι το 2020, παράγοντας 20% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτά αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων, Ζανγκ Χσιαοκιάνγκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του μπορεί να πετύχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Αν και το παρόν σχέδιο εκτιμά ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να παράγει 30 γιγαβάτ μέχρι το 2020, ο κ. Ζανγκ φιλοδοξεί η Κίνα να παράγει 100 γιγαβάτ ηλεκτρικού από αιολικά πάρκα.

«Αντίστοιχη τάση βλέπω και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, που μπορεί να φθάσει τα 12 γιγαβάτ μέχρι το 2020», λέει ο κ. Ζανγκ. Η Κίνα παράγει μόλις 120 μεγαβάτ το χρόνο από ηλιακά πάρκα.

Ο στόχος της παραγωγής ποσοστού 20% των ενεργειακών αναγκών της Κίνας από ανανεώσιμες πηγές θα αποτελέσει ευθεία πρόκληση στην ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για να εκπληρώσει τους υπερφιλόδοξους αυτούς στόχους, το Πεκίνο θα διοχετεύσει σημαντικό μέρος του οικονομικού πακέτου στήριξης αξίας 590 δισ. δολαρίων προς την κατεύθυνση των «πράσινων» επενδύσεων. Από το τεράστιο αυτό ποσόν, περισσότερα από 30 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν απευθείας σε περιβαλλοντικά έργα και για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το ερευνητικό ινστιτούτο HSBC Global Research εκτιμά πως 30% του πακέτου στήριξης της κινεζικής κυβέρνησης θα ενισχύσει επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, το κινεζικό κράτος ευελπιστεί ότι οι τιμολογιακές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης θα οδηγήσει σε πιο ορθολογική χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και σε αυξημένη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις εμφανίζουν ενθουσιασμό για τέτοια προγράμματα, όπως κάνει και η κινεζική κυβέρνηση», λέει ο κ. Ζανγκ.

Των εκτιμήσεων του κ. Ζανγκ προηγήθηκαν, πάντως, οι δηλώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Ντέιβιντ Σάνταλοου, που τόνισε ότι η συνέχιση της κινεζικής βιομηχανικής δραστηριότητας με τους σημερινούς της ρυθμούς θα οδηγήσει σε παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας της τάξης των 2,7 βαθμών Κελσίου, ακόμη κι αν όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80%.

Ο κ. Ζανγκ, όμως, επέμεινε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να παρουσιάσει σημαντικές πρωτοβουλίες στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Σχόλιο: είχα γράψει κάτι σχετικό πριν ένα μήνα. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται και επισήμως.

 

► Έγινε προσθήκη της Στατικής Σελίδας "ΕΙΔΗΣΕΙΣ".

 

 

Ανεμογεννήτρια ισχύος 6 μεγαβάτ (Enercon E-126)

Παράγει 20 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως - ηλεκτρική ενέργεια για 5.000 νοικοκυριά

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1139 αναγνώστες
5 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009
12:19

Η ταινία HOME, μια εναέρια απεικόνιση για την ομορφιά και τη μαγεία της Γης παρουσιάστηκε χθες ταυτόχρονα σε 53 χώρες, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα το HOME παρουσιάστηκε από το ΣΚΑΪ.

Κάθε εικόνα δείχνει την εύθραυστη ομορφιά της Γης που καθημερινά καταστρέφουμε, αλλά κυρίως, παρουσιάζει όλα αυτά τα θαύματα που μπορούμε ακόμα να περισώσουμε.

Για την ταινία του, ο Yann Arthus – Bertrand επισκέφτηκε 54 χώρες, τα γυρίσματα κράτησαν 217 ημέρες και το υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν 488 ώρες.

Η ταινία αποτελείται αποκλειστικά από εναέρια πλάνα που συγκλονίζουν, άλλοτε για την ομορφιά του κόσμου κι άλλοτε για τον ύψιστο κίνδυνο που διατρέχει. Το ότι αρνούμαστε να συνειδητοποιήσουμε την αποτυχία μας και την ευθύνη που έχουμε για τη διάσωση του πλανήτη είναι η πραγματική καταστροφή. 

Στόχος της ταινίας είναι να αγγίξει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό και να πείσει όλους εμάς για την προσωπική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στον πλανήτη.

 

Κλικ στην εικόνα για την ταινία HOME από το YouTube

 

Δυστυχώς δεν βρήκα την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους (εκτός από υπέροχες εικόνες, η ταινία έχει εξαιρετική μουσική επένδυση και εξαιρετικό ποιητικό λόγο). Υπάρχει και η γαλλική έκδοση της ταινίας (Τριαντάφυλλε ΕΔΩ).

Το HΟΜΕ θέτει ερωτήματα και περνά μηνύματα που στόχο έχουν να αλλάξουν την αντίληψη του θεατή και στη συνέχεια να τον παροτρύνουν να δράσει. Αν και υπάρχει μια τάση κινητοποίησης προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, δυστυχώς δραστικά μέτρα ακόμα δεν έχουν παρθεί και ο χρόνος αποκατάστασης όλο και στενεύει.

 

Γη: Σπίτι υπό κατεδάφιση 

Στα 200.000 χρόνια πάνω στη Γη, η ανθρωπότητα, έχει αναστατώσει ανεπανάληπτα την ισορροπία του πλανήτη, που προέκυψε μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. 

Το τίμημα είναι βαρύ, και είναι πολύ αργά να είμαστε απαισιόδοξοι: Η ανθρωπότητα έχει λιγότερα από 10 χρόνια στη διάθεσή της να αντιληφθεί την έκταση της καταστροφής που έχει προκαλέσει και της υπερεκμετάλλευση της γης, και να βρει νέες οδούς άντλησης αγαθών.

 

ΗΟΜΕ - Making-Of: The Arctic

 

Τα δραματικά στοιχεία

- Το 20% του πληθυσμού στη Γη καταναλώνει το 80% των παγκόσμιων πόρων.

- Ο κόσμος ξοδεύει 12 φορές περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες παρά σε εκστρατείες βοήθειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

- 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την κατανάλωση μολυσμένου νερού

- 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό.

- Περίπου 1 δισ. άνθρωποι σήμερα πεινούν

- Πάνω από το 50% των σιτηρών που υπάρχουν στο εμπόριο παγκοσμίως διατίθενται για τη διατροφή των ζώων και τα βιοκαύσιμα.

- Το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και απαιτούνται πολλά χρόνια για την αποκατάστασή τους.

- Κάθε χρόνο, 130 εκατομμύρια στρέμματα δασικής περιοχής εξαφανίζονται.

- Ένα στα 4 θηλαστικά, 1 στα 8 πτηνά, 1 στα 3 αμφίβια απειλούνται με εξαφάνιση.

- Τα είδη του ζωικού βασιλείου εξαφανίζονται με ρυθμό 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον φυσιολογικό

- Τα 3/4 του θαλάσσιου εδάφους είναι εξαντλημένα ή επικίνδυνα μειωμένα.

- Η μέση θερμοκρασία των τελευταίων 15 ετών είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Γη.

- Η επιφάνεια του πάγου είναι 40% πιο λεπτή από ότι 40 χρόνια πριν.

- Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 200 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών μέχρι το 2050

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
737 αναγνώστες
Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009
12:16

Επενδύσεις συνολικού ύψους 100 δισ. γουάν (14,6 δισ. δολάρια) σχεδιάζει η Κίνα – η Νο2 καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο – προκειμένου να υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της σε αιολική ενέργεια μέχρι το 2010, σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Σι Λισάν, αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος ανανεώσιμης ενέργειας της National Energy Administration, η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη χώρα θα αυξηθεί στα 30.000 μεγαβάτ από 12.000 μεγαβάτ. Σημειώνεται ότι η Κίνα παράγει σήμερα το 80% της ενέργειάς της από άνθρακα.

Όπως είχε ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας, το 2007, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια πιθανόν να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. γουάν μέχρι το 2020.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Σι χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την αιολική ενέργεια, τονίζοντας πως πρόκειται για τη φθηνότερη μορφή εναλλακτικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η China Resources Power Holdings, η τρίτη μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα βάσει κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε χθες πως έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση δυο αιολικών πάρκων στις επαρχίες Γκανσού και Γκουανγκντόνγκ, συνολικής ισχύος 221 μεγαβάτ.

Πηγή: Energia.gr

 

 

Η πορεία της κινέζικης αγοράς αιολικής ενέργειας για την περίοδο 1995-2007 (μεγαβάτ)

-το 2008 η Κίνα διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών για 4η συνεχόμενη χρονιά (12.000 μεγαβάτ)-

 

 

Σχετικά:

Δέκα χρόνια μετά...

Ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι; (ΙΙ)

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
683 αναγνώστες
Κυριακή, 31 Μαΐου 2009
12:23

 

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανησυχεί πως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου «θα δώσει τη χαριστική βολή στην παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία». Ο φόβος του φαίνεται αρχικά παράλογος. Η ζήτηση για πετρέλαιο υποχωρεί, και φημολογείται ότι οι διαπραγματευτές πετρελαίου μισθώνουν πετρελαιοφόρα για να αποθηκεύσουν τα πλεονάσματα. Τα αποθέματα των πλούσιων χωρών καλύπτουν την κατανάλωση 62 ημερών, τη μεγαλύτερη από το 1993. Ούτε όμως οι εταιρείες αντλούν όσο θα μπορούσαν. Από τον Σεπτέμβριο ο ΟΠΕΚ έχει ανακοινώσει τρεις φορές μείωση της παραγωγής, συνολικά κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται σταθερά και τις τελευταίες ημέρες κινείται στα 63 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση άνω του 75% από τον Φεβρουάριο.

Η εξήγηση είναι απλή. Οι άνθρωποι του πετρελαίου ανησυχούν, διότι εξακολουθούν να ισχύουν πολλοί από τους παράγοντες που προκάλεσαν την εκτίναξη του περασμένου έτους. Μεγάλο μέρος από το προσιτό πετρέλαιο του κόσμου έχει ήδη αντληθεί ή βρίσκεται στα χέρια εθνικιστών που δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευσή του από ξένους. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες πρέπει να στραφούν σε πιο αφιλόξενα και απρόσιτα μέρη, όπως τα βαθιά νερά της Αφρικής ή οι παγωμένοι ωκεανοί της Αρκτικής, όπου η εξόρυξη είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Το χειρότερο όλων είναι πως τα καινούργια κοιτάσματα είναι μικρότερα και εξαντλούνται ταχύτερα. Γι’ αυτό οι εταιρείες πρέπει να προσπαθήσουν διπλά. Ωστόσο η πετρελαιοβιομηχανία πάσχει από έλλειψη εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων τις δεκαετίες 1980 και 1990.

 

(τέτοιου είδους παράγοντες προκάλεσαν την εκτίναξη των τιμών την προηγούμενη διετία? Νόμιζα ότι απλώς ήταν θέμα κακών κερδοσκόπων και δεν θα ξαναβλέπαμε υψηλές τιμές στο μέλλον...)

 

Θεωρητικά, μόλις ανακάμψει η οικονομία, η ζήτηση για πετρέλαιο θα υπερκαλύψει την προσφορά. Εν ολίγοις, η ύφεση απλώς διέκοψε προσωρινά μια περίοδο υψηλών τιμών που θα ήταν παρατεταμένη, καθώς η ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές θα καταπίνει όσο πετρέλαιο παράγεται. Οι άνθρωποι του κλάδου, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και τα στελέχη τραπεζών συμφωνούν πως για να αποτραπεί κάτι τέτοιο χρειάζονται επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων πετρελαιοπηγών και στην εκμετάλλευσή τους. Συμβαίνει, όμως, το αντίθετο. Περικόπτονται οι επενδύσεις και περιορίζονται η παραγωγή και η εκμετάλλευση. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά πως συνολικά οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν φέτος κατά 15% με 20%.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι κρατικές εταιρείες στις χώρες με άφθονο πετρέλαιο. Στη Ρωσία μειώνεται σημαντικά η παραγωγή, καθώς τα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν θορυβηθεί από μια σειρά απαλλοτριώσεων, ενώ το κράτος στερεί από τις κρατικές επιχειρήσεις τα απαιτούμενα επενδυτικά κεφάλαια. Το χειρότερο είναι πως οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν πρόθυμες να διασφαλίσουν στις πετρελαιοβιομηχανίες ευκολότερη πρόσβαση σε καλύτερο έδαφος για εκμετάλλευση. Τα συμβόλαια που σχεδιάζει να υπογράψει το Ιράκ με ξένες εταιρείες καθυστερούν. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ παρακωλύουν τις επενδύσεις στο Ιράν. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας δεν ελέγχει την εξέγερση στο Δέλτα του Νίγηρα. Ακόμη και στην Αμερική οι περισσότερες παράκτιες περιοχές και μεγάλο μέρος της Αλάσκας παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Επομένως, όταν ανακάμψει η ζήτηση θα είναι αναπόφευκτη μια ραγδαία αύξηση των τιμών. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως επίκειται εκτίναξη στο άμεσο μέλλον. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την ισχύ της ανάκαμψης.

Πηγή: The Economist (Καθημερινή)

 

 

 

                THE END OF CHEAP OIL ...

 

Παρόμοιες δηλώσεις από όλες τις πλευρές για το θέμα. Μερικά παραδείγματα:

► πετρελαιοπαραγωγές χώρες:
Ali Al-Naimi - υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας

► Ευρωπαϊκή Ένωση: Επίτροπος Ενέργειας Andris Piebalgs

► Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας:
http://bioenergynews.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=14017&blid=210

και
http://bioenergynews.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=16950&blid=210

και προχθεσινή από τον Birol
http://www.latimes.com/business/nationworld/wire/sns-ap-eu-france-iea-energy,0,6719655.story

► πετρελαϊκή βιομηχανία:
http://bioenergynews.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=16573&blid=210

► η συνήθως αισιόδοξη CERA:
http://bioenergynews.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=17363&blid=210

► μελέτες από πανεπιστήμια όπως για παράδειγμα
http://bioenergynews.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=16709&blid=2

 

Γλυκά-γλυκά, μέρα με την ημέρα, να προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για το μέλλον...

 


 

 


 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις