Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


3098 αναγνώστες
13 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009
18:16

- Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση ή λεπτομέρειες -

 

 

Η πορεία της τιμής του πετρελαίου

 

Εστιάζοντας στην περίοδο της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του πετρελαίου (2004-2008), στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα δεδομένα προσφοράς-ζήτησης (ισοζύγιο).

Όπως φαίνεται στον πρώτο από τους δύο πίνακες, κατά τα έτη 2004 και 2005 η αγορά γίνεται εξαιρετικά σφιχτή και ακολουθεί μια 3ετία ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ αγοράς, με περιόδους που η προσφορά υστερεί της ζήτησης σχεδόν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως!

 

 

Παγκόσμιο πετρελαϊκό ισοζύγιο για την περίοδο 2004-2008

-εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα-

 Κλικ για μεγέθυνση

 

Στο δεύτερο πίνακα, γίνεται ανάλυση της προσφοράς. Είναι ξεκάθαρη η συνεχώς αυξανόμενη συμβολή των βιοκαυσίμων (αιθανόλη, βιοντήζελ, μεθανόλη κτλ) στο ισοζύγιο. Αναρωτιέμαι που θα είχε φτάσει η τιμή του πετρελαίου, αν για παράδειγμα ΕΛΛΕΙΠΑΝ το 2008, τα 1,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα βιοκαύσιμα (χωρίς να παραβλέπω ότι η λογική της παραγωγής βιοκαυσίμων από διατροφικά φυτά είναι ΒΛΑΚΩΔΗΣ).

Εστιάζοντας πάλι στο δεύτερο πίνακα (κόκκινα κελιά), φαίνεται το εξής παράδοξο:

ΔΕΝ αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου  την τελευταία πενταετία, σε αντίθεση με τη συνεχώς αυξανόμενη συνολική ζήτηση στον πλανήτη.

 

Το παραπάνω γεγονός, φαίνεται πιο καθαρά στον επόμενο πίνακα:

 

Παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου (1992-2008)

-χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα-

Κλικ για μεγέθυνση

 

Και για μια ευρύτερη οπτική της διαπίστωσης, παρέχεται και το παρακάτω διάγραμμα:

 

 

Φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών/εταιρειών να καλύψουν με ανάλογη προσφορά τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες σχετικά με τους πιθανούς λόγους αδυναμίας προσφοράς ή άλλων δεδομένων όπως την πορεία των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, την πορεία εύρεσης νέων κοιτασμάτων σε σχέση με την κατανάλωση, την πορεία  παραγωγικών επενδύσεων κτλ

 

Γιατί τα γράφω όλα αυτά? Απλά θέλω να τονίσω ένα γεγονός:

 

Προσφάτως ζήσαμε την ΠΡΩΤΗ ΦΥΣΙΚΗ πετρελαϊκή κρίση στην ιστορία, η οποία δεν είχε γεωπολιτικά αίτια (Μουτζαχεντίν, Αραβικούς πολέμους  ή "απελευθέρωση" κρατών από κακούς δικτάτορες), αλλά βασική αιτία ήταν η αδυναμία κάλυψης της συνεχώς αυξανόμενης κατανάλωσης πετρελαίου στον πλανήτη (κυρίως λόγω Κίνας-Ινδίας).

 

Περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα.

 

Αυτά προς το παρόν, περισσότερες σκηνές του έργου θα παρακολουθήσουμε μετά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου.

Δεν θα επεκταθώ σχετικά με την παραφουσκολογία για το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου (περισσότερες πληροφορίες στα 1, 2), ούτε με τις συνέπειες του πετρελαϊκού σοκ στην παγκόσμια οικονομία (1, 2, 3) και τις δυτικές οικονομίες (1). Ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματά του από τη  σημερινή οικονομική κρίση, της οποίας προηγήθηκαν η ενεργειακή και η διατροφική κρίση.

Το σημερινό θέμα είναι εισαγωγικό για επόμενο άρθρο (μετά τη Λαμπρή) στο οποίο θα αναπτυχθούν κάποια δεδομένα και προεκτάσεις για την επόμενη δεκαετία (σχετικές με τον πιθανό/διαφαινόμενο "εμβολιασμό" της παγκόσμιας οικονομίας με την "Πράσινη Ανάπτυξη")

 

Σημείωση: Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται παραπάνω, προέρχονται από τις Σοσιαλιστικές Πολιτείες Αμερικής (πρώην ΗΠΑ) και συγκεκριμένα από την παρακάτω πηγή

 

 

Καλή Ανάσταση!
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
876 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009
13:58

Εν μέσω βομβαρδισμού αναλύσεων για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης και της φούσκας στην αγορά στέγης, λίγη προσοχή έχει δοθεί στο ρόλο που διαδραμάτισε το πετρελαϊκό σοκ στην τρέχουσα επώδυνη οικονομική κρίση.

Oι περισσότεροι φαίνεται να εκτιμούν ότι η εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 146 δολ. το βαρέλι τον περασμένο Ιούλιο και η επακόλουθη ταχύτατη αύξηση στην τιμή της βενζίνης δεν ήταν παρά ένας δευτερεύων παράγοντας στη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας στην ύφεση. Η ιστορία ωστόσο μας έχει δείξει το αντίθετο. Οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1973, του 1979 με το ξέσπασμα της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν και του 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ συνοδεύθηκαν από οικονομικές υφέσεις. Η ύφεση του 2001 είχε επίσης συμπέσει με ταχεία αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Τζέιμς Χάμιλτον, εξετάζει πώς έχουν επηρεαστεί οι καταναλωτικές δαπάνες από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και οι αριθμοί τον οδηγούν σε ένα άκρως απροσδόκητο συμπέρασμα:

η οικονομική ύφεση του περασμένου έτους μπορεί θεωρητικά να εξηγηθεί σχεδόν αποκλειστικά από την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου.

Και ο ίδιος παραδέχεται πως δεν είναι λογικό να αποδώσουμε την ύφεση στο πετρελαϊκό σοκ, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό διαδραμάτισε μάλλον μεγαλύτερο ρόλο από όσο μέχρι τώρα πιστεύαμε.

Ένα σενάριο για το πώς συνέβαλε το ράλι των τιμών του πετρελαίου στην κρίση είναι το ακόλουθο. Οι τιμές στην αγορά κατοικιών αυξάνονταν συνεχώς, αλλά η Φέντεραλ Ριζέρβ -υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εντοπίσει τις φούσκες ή και ακόμη και αν τις εντοπίσει δεν μπορεί να τις σπάσει- δεν έκανε τίποτα για να τις συγκρατήσει.

Όταν όμως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ήρθε να προστεθεί στους παράγοντες ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, η FED άρχισε να ανεβάζει αισθητά τα επιτόκια. Τα διατήρησε σε υψηλότατα επίπεδα, ακόμη και όταν οι τιμές κατοικιών άρχισαν να καταρρέουν και καθυστέρησε να αντιδράσει με μειώσεις, όταν η κρίση στην αγορά στέγης άρχισε να συνοδεύεται από κρίση στις πιστωτικές αγορές.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

 

 

Causes and Consequences of the Oil Shock of 2007-08

Causes of the Oil Shock of 2007-08

Consequences of the Oil Shock of 2007-08

 

"had there been no increase in oil prices between 2007:Q3 and 2008:Q2, the U.S. economy would not have been in a recession over the period 2007:Q4 through 2008:Q3"

 

 

Κλικ για λεπτομέρειες

 

"The green dotted line is the forecast if we ignored the information about oil prices, while the red dashed line is the forecast conditional on the huge run-up in oil prices that subsequently occurred. The black line is the actual observed path for real GDP. Somewhat astonishingly, that model would have predicted the course of GDP over 2008 pretty accurately and would attribute a substantial fraction of the significant drop in 2008:Q4 real GDP to the oil price increases ... support the conclusion that oil prices were an important factor in turning that slowdown into a recession"

 


Σχόλιο: καλά κρασιά ...

ΜΕΣΗ ετήσια τιμή πετρελαίου ($2007):

(1999 18$) (2000 29$) (2001 25$) (2002 25$) (2003 29$)

(2004 38$) (2005 54$) (2006 65$) (2007 72$) (2008 98$)... ΣΗΜΕΡΑ 45-50$

 


 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1208 αναγνώστες
18 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009
11:50

 

ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ - Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗ

 

Η Αγέλαστος Πέτρα είναι το πρόσωπο της θεάς Δήμητρας που βάζει τα κλάματα με αυτά που αντικρίζουν τα μάτια της, καθώς κάθεται να ξαποστάσει από την πολύχρονη αναζήτηση της κόρη της (Περσεφόνης).

Είναι η μνήμη των ελευσίνιων μυστηρίων, μια τελετή ελπίδας και γαληνής, ώστε οι μυημένοι να ενωθούν με τη ροή της ζωής και να αντιμετωπίσουν τον ερχομό του θανάτου.

Είναι ένας κύκλος ζωής και εξιλέωσης όπου ενώνονται προσωπικές ιστορίες και μνήμες ανθρώπων διαφορετικών, από μακρινές μεταξύ τους εποχές.

Είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας κατεστραμμένο ανεπανόρθωτα από μια ανάπτυξη χωρίς προσανατολισμό, από μια ψευδαίσθηση ευημερίας που τη σκεπάζουν οι φλόγες των διυλιστηρίων και οι μυρωδιές των πετρελαίων, από μια έλλειψη παιδείας απόλυτα καταστροφική  καθώς δεν πρόκειται ποτέ να δούμε τη διαδρομή-πορεία που έκανα οι μύστες, ώστε να επικοινωνήσουν με την ουσία της ψυχής, με τις ρίζες του πολιτισμού.

Είναι οι ευθύνες που έχουμε όλοι μας γιατί χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχές και γεμάτοι αλαζονεία αφήνουμε καθημερινά τους "άξεστους" να ασελγήσουν πάνω στο χρόνο, πάνω στη μνήμη, πάνω στη φύση, πάνω στη καρδιά ενός λάου.

Είναι η πέτρα της θεάς Δήμητρας που δεν πρόκειται να γελάσει ποτέ ξανά...

 

 

- «που μένεις» 

- «πάνω στη Γη και κάτω από τα σύννεφα»

 

 

 

-Το μουσικό σχόλιο του (μόνο κατ' όνομα)  Favlou-

 


 

Μία ευκαιρία ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης/μαζικής αντίδρασης

ΣΤΟΧΑΣΟΥ, ΑΛΛΑ δεν ΑΡΚΕΙ

ΚΥΡ

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
711 αναγνώστες
12 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009
14:34

H επιβράδυνση στην υλοποίηση επενδύσεων για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να αφαιρέσει περίπου 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τη μελλοντική προσφορά, ανοίγοντας το δρόμο για νέα μεγάλη άνοδο των τιμών τα προσεχή έτη, σύμφωνα με έκθεση του Cambridge Energy Research Associates (CERA).

Η παγκόσμια πιστωτική κρίση και η πτώση των τιμών πετρελαίου έχουν συρρικνώσει τα έσοδα των πετρελαϊκών εταιρειών και έχουν αναγκάσει πολλές εξ αυτών να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους και να αναβάλουν επενδυτικά σχέδια. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσφορά όταν η παγκόσμια ύφεση φθάσει στο τέλος της και η ζήτηση για ενέργεια ανακάμψει.

Προτού ακόμη αρχίσει η κρίση, η CERA είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα αυξανόταν στα 109 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2014 από τα σημερινά 94,5 εκατ. βαρέλια. Τώρα, εκτιμά ότι 7,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως -περίπου λίγο περισσότερο από το ήμισυ αυτής της αύξησης- «κινδυνεύουν να χαθούν» λόγω ακύρωσης επενδυτικών σχεδίων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής αποτελεί «πιθανή ισχυρή και παρατεταμένη παρενέργεια» που μπορεί να ακολουθήσει την περυσινή πτώση των τιμών πετρελαίου, όταν μέσα σε ολίγους μήνες η τιμή αργού υποχώρησε περισσότερο από δύο-τρίτα από το ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι.

Η έκθεση δημοσιοποιείται τη στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανακαλούν επενδύσεις τους σε δαπανηρά προγράμματα τα οποία για να είναι κερδοφόρα προϋποθέτουν ότι η τιμή πετρελαίου πρέπει να είναι υψηλή.

Η έκθεση της CERA αναμένει ότι ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων σε Βραζιλία, Αγκόλα, Νιγηρία και Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ, όπως επίσης στον Καναδά και τη Βενεζουέλα, θα ματαιωθεί ή θα αναβληθεί λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Υπό αμφισβήτηση τίθενται επίσης και ορισμένα επενδυτικά προγράμματα σε Βρετανία και Νορβηγία, καθώς η πιστωτική κρίση έχει καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση των επιχειρήσεων στην αγορά κεφαλαίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

 

Μετά τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και η "αισιόδοξη" CERA...

 

 

 

"Growth Economics" -  Alke Schmidt
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1528 αναγνώστες
25 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009
18:36

Κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση

Πηγή: GreenTech

 

 

Για την ιστορία: η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, από 125 MW το 1999 ανήλθε στα 4.500 MW το 2008

 

Φωτοβολταϊκά: ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 47% κατά την τελευταία δεκαετία δηλαδή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ενεργειακή τεχνολογία

 

 

Σχετικά άρθρα

Μια κλεφτή ματιά στο μέλλον

Το Φθηνό και το Ακριβό (Σήμερα και στο Μέλλον)

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<2345678910>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις