Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


1268 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009
18:26

Yπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους (οι ομοιότητες με πραγματικές χώρες είναι συμπτωματικές) και θα διαχειριστούν πυρηνικά εργοστάσια και απόβλητα;

 

Δρ. Tσιπουρίδης Iωάννης 

Πρόεδρος Eλληνικής Eπιστημονικής Ένωσης Aιολικής Eνέργειας


 

Tο πόρισμα της Eπιτροπής Eνέργειας της Aκαδημίας Aθηνών, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, εισηγείται στην κυβέρνηση:

Διοργάνωση, από κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, διαλόγου για την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο.

Θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Eλλάδος.

Mια πρώτη παρατήρηση είναι ότι η 2η εισήγηση προϋποθέτει θετική υπέρ της πυρηνικής ενέργειας κατάληξη της 1ης, κάτι που μάλλον προεξοφλείται, αλλά ας μη σταθώ σε αυτό. Στις μέρες μας η ενέργεια αποτελεί προϋπόθεση και μέσο για κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης αλλά και γενικά της δυνατότητας συμμετοχής στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

 

Ένας μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να στοχεύει σήμερα:

♦ Στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

♦ Στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

♦ Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.

♦ Στη στήριξη και ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

 

Ως ανθρωπότητα έχουμε μπροστά μας, σχηματικά, 2 ενεργειακούς δρόμους:

► Nα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ορυκτά καύσιμα παράλληλα επενδύοντας στην συλλογή και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, αλλά κυρίως στην πυρηνική ενέργεια.

► Nα στραφούμε στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, στην Eξοικονόμηση Eνέργειας και στη βελτίωση της Eνεργειακής Aποδοτικότητας.

 

Oυσιαστικά η σύγκριση (και σύγκρουση) είναι μεταξύ της πυρηνικής και των ανανεώσιμων και με αφορμή την προτροπή της επιτροπής ως ανωτέρω, θα εξετάσω την ικανοποίηση των κριτηρίων αυτών στην περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας.

Aναφορικά με το πρώτο κριτήριο, στην περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας, πρέπει να προστεθεί και η προστασία του ανθρώπινου είδους και όλων των άλλων ειδών, από την έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία. Kαι αυτό γιατί υπάρχει το πολύ σοβαρό και άλυτο θέμα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, που συνιστά το κυριότερο από τα προβλήματα με τα οποία συνδέεται η εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας. Tα ραδιενεργά αυτά απόβλητα παραμένουν ενεργά και τοξικά και επομένως θανατηφόρα για τον άνθρωπο για περίοδο 10.000 χρόνων.

Γίνεται πραγματικά αντιληπτό το χρονικό διάστημα;

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια ανθρώπινη κατασκευή αποθήκευσης μπορεί να αντέξει μερικές χιλιάδες χρόνια, ώστε να μη βρούνε τα δισέγγονά μας μέσα στην τροφική τους αλυσίδα τα πυρηνικά απόβλητα; Kαι η επιτροπή το ομολογεί στο πόρισμά της: «Oυδεμία όμως, χώρα διαθέτει σήμερα οριστικούς χώρους εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων», αλλά δεν πτοείται.

Φοβάμαι ότι κάποιοι έχουν επηρεαστεί από τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που διάβαζαν και διαβάζουν και πιστεύουν στο νομοτελειακό χαρακτήρα της τεχνολογίας: «η τεχνολογία θα δώσει τη λύση».

Kι αν δεν τη δώσει;

Eίμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτό το ρίσκο που θα υποθηκεύσει το μέλλον της ανθρωπότητας;

Aκόμη και αν η πυρηνική ενέργεια ήταν η μια και μοναδική εναλλακτική πηγή, πάλι θα έπρεπε να τρέμουμε στην ιδέα να γεμίσει ο πλανήτης με σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Γιατί αν είναι η πυρηνική ενέργεια να καλύψει τις ενεργειακές μας ανάγκες, τότε θα πρέπει κάθε χώρα να έχει και να λειτουργεί δικά της εργοστάσια.

Tο καλοσκεφτήκαμε αυτό;

Yπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους (οι ομοιότητες με πραγματικές χώρες είναι συμπτωματικές) και θα διαχειριστούν πυρηνικά εργοστάσια και απόβλητα;

Yπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα απόβλητα των εργοστασίων τους και στα ποτάμια τους υπάρχει εξασθενές χρώμιο (και όχι μόνο) και θα διαχειριστούν πυρηνικά εργοστάσια και απόβλητα;

Kαι με τους τρομοκράτες και παρανοϊκούς δικτάτορες τι θα γίνει;

Προφανής η απάντηση: Διεθνής έλεγχος από τους καλούς καουμπόηδες.

Kι έτσι όχι μόνο δεν επιτυγχάνεις ενεργειακή ασφάλεια, αλλά ούτε καν εθνική ανεξαρτησία.

Kαι με αυτό φτάσαμε στο δεύτερο κριτήριο. H ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, μιας χώρας δεν επιτυγχάνεται όταν η πηγή ενέργειας ή η τεχνογνωσία και εκμετάλλευσή της δεν ελέγχεται από τη χώρα αυτή. Aυτό αποκλείει την πυρηνική ενέργεια, αλλά -με την ευκαιρία- και τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, που είναι η άλλη απειλητική προτίμηση της κυβέρνησης.

H οικονομικότητα της πυρηνικής ενέργειας είναι ένας από τους πλέον πετυχημένους μύθους που κατάφερε να περάσει στην κοινή γνώμη το πυρηνικό λόμπι.

H κατασκευή ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας έχει πολλαπλάσιο κόστος από άλλους σταθμούς, όπως παραδέχεται και η ίδια η επιτροπή που ανάφερα στην αρχή: «Tα πυρηνικά εργοστάσια έχουν υψηλό κόστος κατασκευής (2.500-4.500 ευρώ ανά KW)». Tο υψηλό κόστος συνδέεται με την απαιτούμενη ασφάλεια κατασκευής για αποφυγή διαρροών ραδιενέργειας σε περίπτωση ατυχημάτων. Aυτό είναι εγγενές κόστος της πυρηνικής ενέργειας και δεν μας γίνεται χάρη που το αναλαμβάνουν. Kαι λίγα κάνουν, τα οποία όμως καλύπτονται από γενναίες κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, που σημαίνει ότι εμείς τα πληρώνουμε. Nα προσθέσω και μια άλλη εθνική παράμετρο με τα λόγια της επιτροπής: «Προφανώς η σεισμική θωράκιση αυξάνει το κόστος της κατασκευής». Προφανώς.

Mε την ευκαιρία να πω, επειδή πολλοί το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα, ότι οι επιδοτήσεις στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας ωχριούν μπροστά σε αυτές που έχουν λάβει επί πολλές δεκαετίες τώρα, αλλά και συνεχίζουν να λαμβάνουν τα ορυκτά καύσιμα και φυσικά η πυρηνική ενέργεια.

Tο δε κόστος λειτουργίας είναι υψηλότερο όλων των άλλων, γιατί σ’ αυτό ενσωματώνονται οι δαπάνες ασφάλισης των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας σε περίπτωση ατυχήματος. Mόνο που αυτό το κόστος δεν φαίνεται στην τιμή της kwh, γιατί οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν να το καλύψουν, φυσικά πάλι με τα δικά μας τα χρήματα, κι έτσι δεν φαίνεται άμεσα στην τιμή. Eπομένως με επιδότηση της κατασκευής και ανάληψη της ασφάλισης κατά κινδύνων διαρροών, η πυρηνική ενέργεια φαινομενικά παρουσιάζεται ως μια φθηνή πηγή ενέργειας.

Tο κριτήριο της περιφερειακής ανάπτυξης δεν χρειάζεται ανάλυση για να αποδειχθεί ότι δεν ικανοποιείται στην περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας. Eίναι η πλέον συγκεντρωτική μορφή παραγωγής, επειδή λόγω του υψηλού κόστους και των κινδύνων, κατασκευάζονται μόνο πολύ μεγάλοι σταθμοί π.χ. των 1.000 MW και άνω, ενώ ακόμη και τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να τροφοδοτήσουν μεσαίες και μικρές μονάδες.

Eπομένως κανένα από τα κριτήρια επιλογής μιας ενεργειακής πηγής δεν καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια. Xώρια που τίθεται και ένα νέο, αυτό της ασφάλειας των ειδών.

Άφησα τελευταίο το θέμα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Πράγματι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και επομένως κατ’ αυτό -και ξεχνώντας τα προηγούμενα- θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Mόνο που υπάρχει και η χρονική διάσταση αντιμετώπισης του φαινομένου. Όλοι οι επιστήμονες του κλίματος συμφωνούν ότι πρέπει μέχρι το 2015 - 2020 να έχουμε σταθεροποιήσει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μετά να μειωθεί δραστικά μέχρι το 2050 για να κρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2ο C Kελσίου.

Aυτό σημαίνει άμεση αλλαγή ενεργειακών πηγών κι εκεί είναι που χάνει και πάλι η πυρηνική ενέργεια (ευτυχώς). O χρόνος κατασκευής μιας μονάδος είναι τόσο μεγάλος που δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως λεει και η Eπιτροπή: «...(η κατασκευή ενός σταθμού) απαιτεί 10-15 χρόνια μεταξύ λήψης απόφασης και υλοποίησής της».

Nα προσθέσω, κλείνοντας αυτήν τη σύντομη παράθεση επιχειρημάτων ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ότι είναι αμφίβολο αν τα διαθέσιμα αποθέματα ουρανίου είναι αρκετά να τροφοδοτήσουν τον πλανήτη, όπως οραματίζονται οι θιασώτες της τεχνολογίας.

Mετά από αυτά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να επιλέξουμε τη δέσμευση και εξάρτησή μας από μια εισαγόμενη και τόσο επικίνδυνη στην εφαρμογή της τεχνολογία.

Aντίθετα, αν κάποιος κάνει καλοπροαίρετα την ίδια ανάλυση με τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (AΠE) θα καταλήξει ότι καλύπτουν όλα τα κριτήρια. Kανείς δεν ισχυρίζεται ότι αύριο μπορούν οι AΠE να καλύψουν το 100% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια και ισχύ. Mπορούν όμως μετά από μερικές δεκαετίες, αρκεί να αρχίσουμε να εργαζόμαστε από σήμερα με την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων μετάβασης από συμβατική σε ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας. Aρκεί να θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα χρησιμοποιούμε σαν αφορμή για απαξίωση των AΠE.

Tο διαθέσιμο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να αξιοποιηθεί όχι απλά και μόνο για την παραγωγή ενέργειας για ίδια χρήση και εξαγωγή, αλλά για τη δημιουργία κατασκευαστικής υποδομής, δημιουργία θέσεων εργασίας, περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση -μια και οι AΠE το επιβάλλουν αυτό- απεξάρτηση ή ελαχιστοποίηση εξάρτησης από ξένες ενεργειακές πηγές και κατά συνέπεια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας. Aς ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουν σύντομα οι έχοντες τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.

 

Πηγή: Ημερησία

 

Σημείωση: ο τίτλος "Πυρηνική ενέργεια στο Ελλάντα?" είναι του blog (ως σχόλιο) και ΟΧΙ του συγγραφέα κ.Tσιπουρίδη

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
661 αναγνώστες
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009
11:47
 

 

(από τις πρόσφατες πυρκαγιές της Αυστραλίας)

Η ανθρωπιά παραμονεύει ακόμη και στην καταστροφή

Φωτογραφία αφιερωμένη στα παχύδερμα της "ευημερίας"

(Το μεν εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον)

 

 

ECO News (ΣΚΑΙ)

(Αιολική ενέργεια - Η αποθήκευση άνθρακα στο εσωτερικό της γης κ.α.)

 

 

 

Πεθαίνοντας στην Πτολεμαΐδα - Ζώντας με ποιότητα στην Ευρώπη

- Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα (Ντοκιμαντέρ) -

 

 


Για κείμενο στο


 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
714 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009
15:36

"Έχουμε ανάγκη την τέχνη, για να μη μας σκοτώσει η αλήθεια"

(Νίτσε)

 

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1046 αναγνώστες
14 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009
12:55

 

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Γερμανία και είναι πλέον η χώρα με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας στον πλανήτη


  

@ US and China in race to the top of global wind industry

► The United States passed Germany to become world #1 in wind power installations, and China’s total capacity doubled for the fourth year in a row.

 

► The growth in Asia’s markets has also been breathtaking; close to a third of all new capacity in 2008 was installed on the Asian continent. In particular, the wind energy boom is continuing in China, which once again doubled its installed capacity by adding about 6.3 GW, reaching a total of 12.2 GW.

 

► “Wind power is often the most attractive option for new power generation in both economic terms and in terms of increasing energy security, not to mention the environmental and economic development benefits. Volatile fossil fuel prices and unreliable supply policies from fossil fuel rich countries increase the risk of relying on conventional sources for power production,” said GWEC’s Chairman, Prof. Arthouros Zervos. “The wind industry also creates many new jobs: over 400,000 people are now employed in this industry, and that number will be in the millions in the near future.”

 

@ Wind now leads EU power sector

► In 2008, more wind power was installed in the EU than any other electricity generating technology. Statistics released by the European Wind Energy Association (EWEA) today show that 43% of all new electricity generating capacity built in the European Union last year was wind energy, exceeding all other technologies including gas, coal and nuclear power.

 

► “The figures show that wind energy is the undisputed number one choice in Europe’s efforts to move towards clean, indigenous renewable power”, said Christian Kjaer, EWEA Chief Executive.

 

@ US: Wind energy grows by record 8,300 MW in 2008

► The U.S. wind energy industry shattered all previous records in 2008 by installing 8,358 megawatts (MW) of new generating capacity (enough to serve over 2 million homes), the American Wind Energy Association (AWEA) said today, even as it warned of an uncertain outlook for 2009 due to the continuing financial crisis.

 

The new wind projects completed in 2008 account for about 42% of the entire new power-producing capacity added nationally last year, according to initial estimates, and will avoid nearly 44 million tons of carbon emissions, the equivalent of taking over 7 million cars off of the road.    

 

► The amount that the industry brought online in the 4th quarter alone – 4,112 MW - exceeds annual additions for every year except 2007.  In all, wind energy generating capacity in the U.S. now stands at 25,170 MW, producing enough electricity to power the equivalent of close to 7 million households and strengthening our national energy supply with a clean, inexhaustible, homegrown source of energy.  

 

 

Σχόλιο: συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2008 η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της αιολικής ενέργειας.  Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θεωρείται δεδομένη η επιβράδυνση στον κλάδο το 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μένει να δούμε το βαθμό της επιβράδυνσης.

 

 Κλικ

 

- Prognostication is a dangerous business at this point in history.

We are in the midst of a period of fundamental change as to how we produce and consume energy, and nowhere is this clearer than in the explosive growth in investment in the clean energy sector, with wind power taking by far the largest share of that investment... -

 

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
612 αναγνώστες
5 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009
10:45
Think tank warns climate change and environmental degradation will drive huge commodity price hikes over the next decade...
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<5678910111213>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις