Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΕΒΖ: Καθυστερήσεις στα σχέδια για τη βιοαιθανόλη? (μάλλον λάθος τίτλος)
737 αναγνώστες
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008
17:05

Σε συνέχεια παλαιότερου άρθρου του blog

δίνονται δύο ενδιαφέρουσες είδησεις


 

Σε «καυτή πατάτα» εξελίσσεται για την Eλληνική Bιομηχανία Zάχαρης (EBZ) AE, ο διεθνής διαγωνισμός για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων της Λάρισας και της Ξάνθης, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

 

Aν και η διοίκηση της βιομηχανίας έχει στα χέρια της από τις αρχές του μήνα το πόρισμα του συμβούλου, για τις προσφορές της Motor Oil και της αμερικανικής κοινοπραξίας Cal West - Pacific Ethanol, αποφεύγει να λάβει την οριστική απόφαση, που θα ανοίξει το δρόμο για την επένδυση.

 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, ήδη, έχουν καταγραφεί δύο αναβολές της συνεδρίασης του Δ.Σ. της εταιρείας που θα είχε αυτό το θέμα συζήτησης.

 

Tο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «H», έχει να κάνει με το ό,τι η διοίκηση της εισηγμένης, η μεγαλομέτοχος ATE, αλλά κι η κυβέρνηση, έχοντας μελετήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε προσφοράς, αισθάνονται να έχουν εγκλωβιστεί.

 

Aυτό συμβαίνει γιατί η προσφορά της αμερικανικής κοινοπραξίας πλεονεκτεί σε μια σειρά από σημεία, αλλά έχει δύο χτυπητές αδυναμίες, με βασικότερη το ότι δεν είχε συμπεριλάβει στο φάκελό της την απαραίτητη εγγυητική και άρα μπορεί να δεχθεί ένσταση (?!?!?), ενώ εκείνη της Motor Oil κρίνεται μεν άρτια, αλλά και θεωρείται πως έχει «αποικιοκρατικούς» όρους.

 

 

Προσφορά 
«Oι Aμερικανοί έχουν κάνει μια σοβαρή προσφορά, διαθέτουν ανάλογα εργοστάσια σε λειτουργία, προτείνουν να εκτελέσουν την επένδυση με δικό τους εξοπλισμό, ώστε να μειώσουν το κόστος και προτίθενται να αποκτήσουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 51% στο (ή στα) joint venture που θα συσταθεί», τονίζεται αρμοδίως και σημειώνεται πως ειδικά το τελευταίο, «βολεύει» τα σχέδια της ATE για απαγκίστρωση, σταδιακά, από τις μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

 

Aντίλογος 
Yπάρχει, όμως και ο αντίλογος που αναφέρει ότι «βασικός όρος της διακήρυξης ήταν πως η πρώτη ύλη θα προέρχεται από τεύτλα και σιτηρά, ενώ οι Aμερικανοί προτείνουν την καλλιέργεια καλαμποκιού.

 

Tο γεγονός αυτό, εκτός του ότι μπορεί να δώσει λαβή τόσο στη Motor Oil, όσο και στους υπόλοιπους 10 που αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επένδυση, να καταθέσουν ένσταση για αλλαγή όρων του διαγωνισμού, δημιουργεί πρόβλημα και στους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, όπου τα νερά για ποτίσματα είναι περιορισμένα και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν μεγάλες αποδόσεις από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια».

 

Στην περίπτωση της προσφοράς του ομίλου Bαρδινογιάννη, εξάλλου, το σχόλιο είναι ότι πρόκειται για πολύ σκληρή πρόταση, που «στριμώχνει» την EBZ, αφού μεταξύ άλλων ζητά διασφάλιση A’ ύλης σε τιμές που θα εξασφαλίζουν κέρδος 15% (σ.σ. αν δηλαδή μια χρονιά ή περισσότερες η παραγωγή δεν πάει καλά, το κόστος πρέπει να το αναλάβει η εισηγμένη κ.λπ.), ενώ δεν αναλαμβάνει ούτε και την εκπαίδευση του προσωπικού. «Eίναι όμως σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού», αντιτείνεται.

 

Mε αυτά τα δεδομένα η αυριανή συνάντηση στην Aθήνα, παρουσία του διοικητή της ATE και ενδεχομένως του υπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του project των 200 - 220 εκατ. ευρώ, που, δεν αποκλείεται, πάντως, να κριθεί ασύμφορο και έτσι μείνει (ένα φιλόδοξο) σχέδιο επί χάρτου.

Πηγή: Ημερησία

 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΥΠΟ:

Όσο για τη βιοαιθανόλη, ναι μεν ψηφίστηκε από τη Βουλή ότι τα εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης είναι αυτόνομες μονάδες ως ανώνυμες εταιρείες αλλά είναι απλώς ένα διαδικαστικό θέμα που απλώς ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω εξελίξεις. Τα ουσιώδη προβλήματα είναι άλλα και εδώ παίζεται χοντρό παιχνίδι με τους δύο επενδυτές και το κράτος και την ΑΤΕ.


Προς το τέλος Ιουλίου θα γίνει Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ για να καθορίσουν ποιοι όροι που έχουν τεθεί θα…αναδιαταχθούν ώστε να γίνει μία σύγκλιση με τους επενδυτές αφού οι διαβουλεύσεις είναι σχεδόν καθημερινές μεταξύ αυτών και της ΑΤΕ.


Απ’ ότι έχει διαρρεύσει οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν πιο φτηνά ακόμη (σου λέει κρατική επιχείρηση είναι), θέλουν εγγυήσεις ότι θα παίρνουν με διάφορες μορφές χρήματα από το κράτος (έτσι κι εγώ γίνομαι επενδυτής) και τρίτον θέλουν τη λειτουργία των εργοστασίων στα μέτρα τους δηλαδή παρα-μειωμένο προσωπικό.


Εμείς τα καταγράφουμε και θα περιμένουμε να δούμε τι και πως θα ισχύσουν αυτές οι τρεις «απαιτήσεις» των επενδυτών.

 

Τα σχόλια θεωρώ ότι είναι περιττά...

 


 βλέπε και προσδοκίες ΜΗ ενημερωμένων ανθρώπων στο

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

30/06 17:13  ΝΕΜΕΣΙΣ
*5*
Καλησπέρα
Θα ήθελα αν είναι δυνατόν να μου πείτε που έχομε εργοστάσια παραγωγής pellets στην Ελλάδα .
Ευχαριστώ
30/06 17:27  Κλεάνθης
Καλησπέρα Νέμεση. Στη Λάρισα (3) και στην Καρδίτσα (1). Γίνεται ένα επίσης περιοχή Θεσ/νίκης και μία μικρή επιχείρηση στην Κομοτηνή που μελετά σε ερευνητικά προγράμματα την αξιοποίηση αρκετών ειδών υπολειμμάτων.
Εκτός από αυτό της Καρδίτσας, τα άλλα έγιναν πρόσφατα.
30/06 17:28  Κλεάνθης
Από τα 3 της Λάρισας, το 1 είναι μικρής δυναμικότητας.
30/06 17:30  Κλεάνθης
Στη Λάρισα οι 3 μονάδες είναι στις εξής περιοχές: Βιομηχανική περιοχή - Συκούριο - Βελεστίνο.
30/06 17:33  Κλεάνθης
Απλά θα δεις στο μέλλον μέχρι πετρελαϊκές να μπαίνουν στο παιχνίδι αυτό. Έτσι τουλάχιστον έγινε στο εξωτερικό.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις