Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Κινδυνεύουν Όλες οι Οικονομίες ?
770 αναγνώστες
Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008
20:20

Το σημερινό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

δίνεται ως προέκταση προηγούμενου άρθρου του blog

ΛΙΓΑ «ΠΕΡΙΕΡΓΑ»...ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


 

«Ένας κόσμος σε μετάβαση: Πώς θα παράσχουμε ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη»... Με αποστολή τους να βρουν μια πειστική απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα, που αποτέλεσε κυρίαρχο σύνθημα των χθεσινών συνομιλιών τους, οι υπουργοί Ενέργειας των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου και οι επικεφαλής των πετρελαϊκών κολοσσών συγκεντρώθηκαν, στη Μαδρίτη για το φετινό Παγκόσμιο Πετρελαϊκό Συνέδριο, που εύλογα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τουλάχιστον 3.000 σύνεδροι είναι τεράστιες, δεδομένης της ασυγκράτητης ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας. Το κεντρικό συμπέρασμα στις περίπου 600 εκθέσεις που επρόκειτο να κατατεθούν στη διάρκεια του συνεδρίου είναι ότι οι οικονομίες του πλανήτη δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη την ταχεία άνοδο των τιμών και ότι πρέπει επειγόντως να ελεγχθεί η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών πετρελαίου. Οι προτάσεις των πολυεθνικών εταιρειών αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες του ΟΟΣΑ και αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεσή της. Ηδη, οι προσδοκίες είναι μειωμένες μετά και την έκτακτη σύνοδο της Τζέντα για την ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, τα αποτελέσματα της οποίας συνόψισε εύστοχα ο αναλυτής, Φίλιπ Χίρο στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Οταν οι γιατροί διαφωνούν ριζικά για τα αίτια μιας ασθένειας, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν θεραπεία και κατά συνέπεια ο ασθενής είναι καταδικασμένος να υποφέρει». Είναι σαφές ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν μπορούν να συνεχίσουν επ’ αόριστον να κινούνται ανοδικά χωρίς να υποφέρουν οι οικονομίες παγκοσμίως, υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Η κυρίαρχη ανησυχία όλων αφορά τη διαθεσιμότητα και τις τιμές.

  

«Ο ολοένα μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού και η παγκοσμιοποίηση έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης και χρήσης ενέργειας», τόνισε πριν από την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του συνεδρίου, Ράντι Γκόσεν. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «η εξασφάλιση συνεχούς, οικονομικά ανεκτής και αξιόπιστης προσφοράς ενέργειας, με έναν βιώσιμο, διαυγή, ηθικό και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο», συμπλήρωσε. «Η βιομηχανία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με τρόπο βιώσιμο», δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 19ου Παγκόσμιου Πετρελαϊκού Συνεδρίου, Χόρχε Σεγρέλες. Οι επικεφαλής των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών επιχείρησαν να αντικρούσουν τη θέση του OPEC ότι η κερδοσκοπία είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την άνοδο των τιμών, θεωρώντας ότι η έλλειψη νέων πηγών είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Το επιχείρημα ότι οι επενδυτές ευθύνονται για την κούρσα των τιμών αποτελεί «μύθο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόνι Χάιγουαρντ της BP, επισημαίνοντας ότι «η προσφορά δεν ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση».

Άρθρο από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/07/2008

Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

01/07 21:14  Κλεάνθης
Και ένα σημερινό παράδειγμα
www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/344293/Article.aspx
01/07 21:22  ΣΙΓΑΛΑΣ
Γυριζω παλι στο μαραζι μου...θαπρεπε ηδη η ελλαδα να ειναι γεματη ασπρα δενδρα..
κατι παραπανω θα ξερουν οι ισπανοι
καλο βραδυ κλεάνθη
01/07 21:22  Κλεάνθης
Πολλές συμπτώσεις!
01/07 21:23  Κλεάνθης
Καλό βράδυ φίλτατε
01/07 21:32  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. Δεν έχω ξεχάσει τη δέσμευσή μου. Ετοιμάζω το άρθρο "Δημόσιας Διαβούλευσης" για τον καλύτερο όρο περιγραφής της "Βιώσιμης Ανάπτυξης".
2. ΡΟΚΠΑ δεν δίνω με τίποτα
3. Έχω μία προσφιλή Σπουδάστρια, η οποία "ψάχνεται και ψάχνει" Διπλωματική Εργασία στο πεδίο Α.Π.Ε. κλπ.
Ε, μπες <εκεί> να πάρεις ιδέες της είπα... Grean Dream τώρα και (hot) βιβλιογραφική βάση δεδομένων του "Ιδρύματος"...
01/07 21:50  Κλεάνθης
Ανυπομονώ για το (1) αγαπητέ Τριαντάφυλλε!

Η ανήσυχη σπουδάστρια πιστεύω θα είχε όφελος στο πολύ κοντινό μέλλον με ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ στην ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα ή στα pellets. Οπότε της χρωστάω ένα άρθρο για την ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ.

Στα βιοκαύσιμα, αν ασχοληθεί, ας δείξει ενδιαφέρον ΜΟΝΟ για 2ης γενιάς. Άρα και εδώ της χρωστάω άρθρο.
01/07 21:53  Κλεάνθης
Λοιπές ΑΠΕ θα παρουσιαστούν λίαν συντόμως... χρόνου επιτρέποντος φυσικά

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις