Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΕΒΖ: ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ ΓΙΟΚ!
960 αναγνώστες
Κυριακή, 6 Ιουλίου 2008
04:43

 

Στις 4/6 σε άρθρο του blog με τίτλο "Βιοαιθανόλη: ευλογία ή κατάρα;" διατυπώθηκε το εξής:

 

"Προσωπική γνώμη:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ λόγω των υψηλών τιμών των σιτηρών και του μικρού κλήρου της αγροτικής γης στην Ελλάδα. Η μελέτη που έγινε για την ΕΒΖ έλαβε υπόψη τις τότε υπάρχουσες χαμηλές τιμές των σιτηρών (για εισαγωγές) οπότε σήμερα είναι ΑΚΥΡΗ λόγω της εκτίναξης των τιμών τους. Μην μπερδεύετε τα μεγέθη των ΗΠΑ και της Βραζιλίας με αυτά της Ελλάδας διότι έχουμε πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής πρώτης ύλης και τελικού προϊόντος.

 Λαμπρό το μέλλον για τα συστήματα ολοκληρωμένης παραγωγής (βιοδιυλιστήρια) προς το παρόν και την κυτταρινική αιθανόλη στο μέλλον (2ης γεννιάς βιοαιθανόλη)"

 

 

Στις 19/6  σε εκτενέστατο άρθρο του blog με τίτλο

"ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΖ; Το άλλο με την Αριάδνη είναι καλύτερο!"

 

"Ξανα-κλείνοντας, σε όσους ελπίζουν στη βιοαιθανόλη της ΕΒΖ, πιθανολογώ ότι είτε θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων και του συνολικού project προς όφελος των 2 επενδυτών, είτε ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί ΑΓΟΝΟΣ και οι δύο στρατηγικοί επενδυτές θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. 

Μπορεί και να κάνω λάθος, θα δείξει.

Πάντως εύχομαι να κάνω λάθος"

 

Τελικά, δυστυχώς (για τους μετόχους), δεν έκανα λάθος διότι προχθές έλαβαν χώρα τα εξής:

 

ΆΓΟΝΟΣ απέβη ο διαγωνισμός αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων της Λάρισας και της Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης και η διοίκηση της ΕΒΖ θα προχωρήσει σε απευθείας συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

 

Το Δ.Σ. της ΕΒΖ αποφάσισε ομόφωνα ότι, λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς βιοκαυσίμων στην παρούσα περίοδο, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη μετατροπή των Ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους και το πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, δεν εξυπηρετεί πλέον το συμφέρον της ΕΒΖ ως προς την επιδιωκόμενη επένδυση.

Ακολούθως, αποφάσισε να μη συνεχίσει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους και το πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά να προβεί πλέον σε απευθείας συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να εξεταστούν προτάσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί το πλέον επωφελές για την εταιρία επενδυτικό σχήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων κατά προτεραιότητα με την κοινοπραξία Renew Energy και Cal West Ethanol. Οι αποφάσεις αυτές τελούν υπό τον όρο εγκρίσεώς τους από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, η οποία θα συγκληθεί εντός 20 ημερών.

"Οι προτάσεις της Renew Energy - Cal West Ethanol δεν ανταποκρίνονταν στους όρους του διαγωνισμού. Ζητούν μικρότερης δυναμικότητας μονάδες, ενώ προτείνουν ως πρώτη ύλη το καλαμπόκι"

Με άλλα λόγια, δηλαδή, επειδή η προσφορά της αμερικανικής κοινοπραξίας δεν συνάδει προς τον διαγωνισμό, τον καταργούν και προχωράνε σε απευθείας διαπραγματεύσεις και ενδεχομένως και σε αναθέσεις. Ίσως γίνουν συζητήσεις και με τη Motor Oil.

Τις αποφάσεις της διοίκησης καλείται να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στις 25 Ιουλίου.

(Πηγή: EURO2day)

 

Άντε πάλι ένας νέος κύκλος ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ !!!

 

Στο επόμενο άρθρο θα παρουσιαστούν τα συστήματα ολοκληρωμένης παραγωγής βιοαιθανόλης (βιοδιυλιστήρια) που είναι τα μόνα (με τις υπάρχουσες συνθήκες) που πιθανότατα είναι οικονομικά βιώσιμα και επικερδή για παραγωγή αιθανόλης στην Ελλάδα.

Εύχομαι ΟΤΑΝ δεήσουν να γίνει η επένδυση, να κινηθούν σε τέτοια μορφή επένδυσης και όχι στο ΒΛΑΚΩΔΕΣ μοντέλο που επέλεξαν προ 2ετίας.

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις