Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΣΗΜΕΡΑ... ΗΛΙΟΣ !
890 αναγνώστες
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008
17:47
Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν μια σειρά διαφανών φίλτρων (οργανικοί ηλιακοί συλλέκτες) που μπορούν να διπλασιάσουν την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ή να τοποθετηθούν πάνω σε παράθυρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Οι οργανικοί ηλιακοί συλλέκτες (δημοσίευση την Παρασκευή στο Science) περιέχουν χρωστικές ουσίες που απορροφούν τα φως και το αναδρομολογούν προς τις άκρες του «πλαστικού» φύλλου, όπου και βρίσκονται τοποθετημένα φωτοβολταϊκά στοιχεία.

 

The abstract of the research report from Science: “The cost of photovoltaic power can be reduced with organic solar concentrators. These are planar waveguides with a thin-film organic coating on the face and inorganic solar cells attached to the edges. Light is absorbed by the coating and reemitted into waveguide modes for collection by the solar cells. We report single- and tandem-waveguide organic solar concentrators with quantum efficiencies exceeding 50% and projected power conversion efficiencies as high as 6.8%. The exploitation of near-field energy transfer, solid-state solvation, and phosphorescence enables 10-fold increases in the power obtained from photovoltaic cells, without the need for solar tracking.”

 

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δήλωσαν ότι ο νέος «ηλιακός συλλέκτης» είναι κατασκευασμένος από μια ταινία οργανικών μορίων τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε τζάμια ή άλλες επιφάνειες εκτεθειμένες στο ηλιακό φως. Αυτό επιτρέπει στο φως να τα διαπερνά, ακόμα και εάν χρησιμοποιείται προκειμένου να παραχθεί ενέργεια. Σημαίνει επίσης ότι τα ακριβά ηλιακά κύτταρα πρέπει να τοποθετηθούν πλέον μόνο στις άκρες της επιφάνειας συλλογής του φωτός και δεν χρειάζεται να ακολουθούν τις κινήσεις του ήλιου για να παράγουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια.

 

 

H νέα τεχνολογία θα είναι εμπορικά διαθέσιμη σε τρία χρόνια. Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι τα φίλτρα θα μπορούσαν να επιστρωθούν σε μεγάλα γυάλινα κτίρια και να τα μετατρέψουν έτσι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι χρωστικές των φίλτρων αφήνουν το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας να περάσει, ώστε να φωτίζονται οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από φωτοβολταϊκά στοιχεία μέσα στα κουφώματα των υαλοπινάκων.

 

 

Τα οργανικά μόρια χρωστικής απορροφούν τα φωτόνια της ηλιακής ακτινοβολίας και τα εκπέμπουν εκ νέου σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτά τα φωτόνια κινούνται στη συνέχεια στο εσωτερικό του πλαστικού και φτάνουν μέχρι τις άκρες του.

Εκτός από τα παράθυρα κτιρίων, το νέο σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να αξιοποιεί τα φωτόνια που χάνονται. Η προσέγγιση αυτή θα αύξανε την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά 90%, εκτιμά η ομάδα του Δρ Μαρκ Μπάλντο.

 

 

Η ιδέα είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1970, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας των φωτονίων χανόταν ως θερμότητα πριν φτάσει στις άκρες των πλαστικών φύλλων.

Ο Τζον Μάπελ, ένας εκ των ερευνητών του ΜΙΤ που εργάστηκε σε αυτό το σχέδιο, δήλωσε ότι το κόλπο ήταν να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας (δηλαδή μεγιστοποίηση της σύλληψης φωτονίων και μεταφορά), γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να δεκαπλασιαστεί η ποσότητα της ενέργειας που μετέτρεπαν τα ηλιακά κύτταρα.

 

► John Deutch, solar research veteran, MIT: "Tremendous progress has been made, much higher technical performance, for much lower cost…[Today] is not at all comparable to 1979."

 

Nathan Lewis, California Institute of Technology: "We're not in a hype cycle…There's a lot of innovation we're seeing now, regulations guaranteeing a market expanding for the next decade. . . . If you go to Silicon Valley and around Route 128, everyone and their brother who used to make computer chips are now trying to make thin-film solar cells."

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

16/07 01:30  evie
Είναι αλήθεια ότι οι έρευνες στρέφονται προς την κατεύθυνση των οργανικών υλικών.
Γνωρίζω οτι έγιναν και γίνονται έρευνες με άμορφους ημιαγωγούς αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
16/07 14:23  Κλεάνθης
Έχεις δίκιο αγαπητή Εύη. Αν όμως έχει εμπορική εφαρμογή η "μαγκιά" του ΜΙΤ, τα οφέλη θα είναι τεράστια και τα αποτελέσματα εξαιρετικά για το ενεργειακό (μεσοπρόθεσμα).

Να έχεις μία υπέροχη μέρα.
16/07 16:28  evie
Σας το είπα, γιατί ο αδελφός μου, κάνει έρευνα στους άμορφους ημιαγωγούς με βάση το πυρίτιο και τώρα στους οργανικούς ημιαγωγούς με εφαρμογή την ανίχνευση του DNA.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις