Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Κουτοί Επενδυτές στην Ανανεώσιμη Ενέργεια; Έχει γούστο...
1661 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008
23:21

Σήμερα διάβασα με μεγάλη χαρά το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ άρθρο του κ. Γιώργου Κράλογλου με τίτλο "Ρεζιλέψαμε και το οne-stop-shop"...

"Το είπαμε χωρίς να ντραπούμε και στους Ισπανούς, που, ενώ ήλθαν στην Ελλάδα να επενδύσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ στην ενέργεια, τραβάνε τα μαλλιά τους από τη γραφειοκρατία και την ανευθυνότητα της ελληνικής πολιτείας. Τους είπαμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματά σας... «με τη δημιουργία ενός One-Stop-Shop  και για τις επενδύσεις στην ενέργεια»….

 

...Γνωρίζουν όμως, πολύ καλά, τι είδους «ενεργειακός κόμβος» θα γίνει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και επιμένουν γιατί ... πίσω έχει η αχλάδα την ουρά."

 


 

Το εξαιρετικό άρθρο αναφέρεται και στην ισπανική εταιρεία Iberdrola (γνωστή και από τις πρόσφατες εξελίξεις με τη δημόσια πρόταση για τη Ρόκκας) και γενικότερα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ που υπήρχε και υπάρχει στην προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων.

 

Το παρόν άρθρο γράφτηκε για να δοθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία ως προέκταση του άρθρου του κ. Γιώργου Κράλογλου...

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η Iberdrola;

Είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αιολικής ενέργειας (και όχι μόνο) στον πλανήτη! Έδρα της εταιρείας είναι το Μπιλμπάο της Ισπανίας και έχει εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας περί τα 8.200 MW (μεγαβατ) σε 22 χώρες.

 

 
 

 

 

Η Iberdrola το πρώτο τρίμηνο του 2008 είχε καθαρά κέρδη 1,2 δις ευρώ, αυξημένα κατά 458 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2007 (όποιος θέλει προσέχει και τα των χρηματιστηρίων των ρύπων - CO2)

 

Περιττό να αναφερθεί ότι η εταιρεία επενδύει «σαν τρελή» στο ευγενές σπορ της ανανεώσιμης ενέργειας για να κρατιέται σε καλή φόρμα. Για παράδειγμα, προσφάτως ανακοίνωσε επενδύσεις 8 δις δολάρια (5.1 δις ευρώ) μόνο στις ΗΠΑ για την επόμενη διετία.

Ακούγεται ίσως περίεργο... γιατί η τεράστια αυτή εταιρεία (μαζί με άλλες 3 ισπανικές) έχουν προγραμματίσει επενδύσεις περί τα 3,2 δισ. ευρώ στην Ελλαδίτσα μας;

Ε! κάτι θα ξέρουν οι της Iberdrola για το μέλλον της Ελλάδας στην ανανεώσιμη ενέργεια...

Ας πούμε ότι στην περίπτωση της προσφοράς για τη Ρόκκας, η εταιρεία αναφέρει:

«The transaction is in line with IBERDROLA RENOVABLES’ objective of strengthening its presence in strategic markets and will consolidate its leadership in the Greek market»

 
 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;

 

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η πρόσφατη μελέτη WindEnergy Study 2008 (German Wind Energy Institute - HUSUM WindEnergy), στην οποία εξετάζεται το μέλλον της αγοράς αιολικής ενέργειας μέχρι το 2017. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Γερμανία είναι «πρωταθλήτρια» στην ανανεώσιμη ενέργεια.

 

 

 

Αποτέλεσμα της μελέτης: η αγορά αιολικής ενέργειας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτατα μέχρι το 2017.

 

Μετά το 2012 θα υπάρξει «έκρηξη» επενδύσεων και στα θαλάσσια (υπεράκτια) αιολικά πάρκα με την δημιουργία πολύ υψηλής ισχύος ανεμογεννητριών (7,5-10 ΜW).  

 

Από τη μελέτη: "Those polled in the study believed that the United States, China and Spain should retain their high growth potential in future but that countries such as Greece and South Korea are also gaining in importance…"

 
 

 

Καλά, τι δουλειά έχει η Ελλαδίτσα και μπαίνει στο παραπάνω διάγραμμα και στο συμπέρασμα της μελέτης δίπλα στα λοιπά μεγαθήρια (χώρες)! Πως γίνεται και συμπεριλαμβάνεται στις 12 χώρες παγκοσμίως που χαρακτηρίζονται ως ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ (για επενδύσεις) από τις εταιρείες που επενδύουν στην αιολική ενέργεια?

 

Οι λόγοι είναι πολλοί και ορισμένοι από αυτούς έχουν περιγραφεί σε προηγούμενα άρθρα όπως:

 

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ

 

THE GREEN ENERGY "GOLD RUSH"

 

ΤΙ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»;

 

Υπάρχει Ανοδικό Χρηματιστήριο στις μέρες μας;

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΡΥΠΩΝ (Η ΠΡΑΞΗ)

 

PELLETS: το φθηνό «πετρέλαιο»

 

ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΖ; Το άλλο με την Αριάδνη είναι καλύτερο!

 

Πέρα από  το απλό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα προικισμένη με υψηλό αιολικό δυναμικό, προς το παρόν αναξιοποίητο, σημαντικός λόγος είναι ότι θα βρεθούμε (ως χώρα) στριμωγμένοι στο κοντινό μέλλον (σε μία δεκαετία) λόγω της ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ εγκληματικής αδιαφορίας και ανικανότητας των ΣΟΦΩΝ κυβερνητών μας. Η χώρα (ενεργειακά ανασφαλής μέχρι αηδίας) έχει ένα τραγικό ενεργειακό ισοζύγιο, με το 95% περίπου της ενέργειας να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συμμετοχή της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας (20% ανανεώσιμες μέχρι το 2020) και σκληραίνουν τα μέτρα πολιτικής της Ε.Ε που θα μας κάνουν να αναστενάξουμε (εμπορία ρύπων κτλ).

 

Άντε γεια κύριοι πολιτικάντηδες! Θα δώσετε γη και ύδωρ (και εμείς οι πολίτες ή οι καταναλωτές μαζί) κάποια στιγμή λόγω της τραγικής ανικανότητά σας...

 

Και το σημερινό άρθρο κλείνει με τον επίλογο του εξαιρετικού άρθρου του κ. κ. Γιώργου Κράλογλου:

 

Αλλά δεν τα αντιλαμβάνονται αυτά οι ξένοι επενδυτές και ως «ανόητοι»  επιμένουν να επενδύουν στην Ελλάδα; Τα αντιλαμβάνονται και μάλιστα πολύ καλά... 

 

...Γνωρίζουν όμως, πολύ καλά, τι είδους «ενεργειακός κόμβος» θα γίνει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και επιμένουν γιατί ... πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

17/07 00:24  Ο Χαρτοφύλακας
Ενα ειναι σιγουρο:Η Ελλας δεν θα γινει ενεργειακος κομβος,θα γινει απλως μερος της διαδρομης αγωγων.
17/07 01:26  Κλεάνθης
Ένα ακόμη είναι σίγουρο: Η Ελλάς θα γίνει ζητιάνα της ενέργειας (συμβατικής και ανανεώσιμης)

Χαίρε φίλτατε!
17/07 01:29  Ο Χαρτοφύλακας
Ζητιανοι ειμαστε ηδη...περιμενουμε ποτε θα κανουν πυρηνικα οι γειτονες μας να ζητιανεψουμε και κατι παραπανω!
18/07 00:13  Κλεάνθης
:)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις