Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Highlights της τελευταίας Μηνιαίας Έκθεσης Πετρελαίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ)
1083 αναγνώστες
Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008
21:23

 

                  

 

Crude oil futures: υψηλές τιμές του πετρελαίου οι οποίες αν και έπεσαν στις αρχές Ιουλίου από τα 145 δολάρια το βαρέλι, εντούτοις συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω κυρίως της μείωσης που παρατηρήθηκε το δεύτερο τέταρτο του 2008 στα παγκόσμια αποθέματα, της σφιχτής αγοράς όπως και εξαιτίας διαφόρων γεωπολιτικών καταστάσεων και κρίσεων.

Non-OPEC supply: η προσφορά πετρελαίου από τις χώρες που δεν ανήκουν στον OPEC αναμένεται να αυξηθεί κατά 640.000 βαρέλια την ημέρα φτάνοντας έτσι την παραγωγή στα 50,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά το 2009. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου προς τα τέλη του τρέχοντος έτους στην περιοχή της Κασπίας, στην Βραζιλία, στον Καναδά, αλλά και στις Η.Π.Α. Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες - μέλη του OPEC όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νιγηρία και το Ιράν θα συνεισφέρουν σημαντικά το 2009 με 810 χιλιάδες βαρέλια υγρού αερίου (gas liquids).

 

 

OPEC crude supply: σχετικά με την προσφορά πετρελαίου των χωρών μελών του OPEC, τον Ιούνιο παρατηρήθηκε άνοδος κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως φτάνοντας έτσι την παραγωγή του ο Οργανισμός στα 32,4 εκατομμύρια βαρέλια. Η άνοδος αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Ιράν η παραγωγή των οποίων έφτασε σε ημερήσια βάση τα 9,45 και τα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια αντιστοίχως.

 

 

Global oil product demand: η ετήσια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί για το 2009 κατά 1,1% δηλαδή στα 860.000 βαρέλια ημερησίως, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 87,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, στις αναπτυσσόμενες χώρες αντίθετα η ζήτηση θα αυξηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν. Επίσης μέχρι το τέλος του 2008 η ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί κατά μέσον όρο γύρω στα 80.000 βαρέλια ημερησίως.

 

 

Global refinery: στον τομέα της διύλισης, η παραγωγή κατά το τρίτο τέταρτο του 2008 αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 400.000 βαρέλια λιγότερα φτάνοντας τα 75,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης προϊόντων στις χώρες του ΟΟΣΑ και των περιορισμένων περιθωρίων διύλισης. Εντούτοις, η επιπλέον ποσότητα των 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως σε ικανότητα απόσταξης αργού καθώς και σημαντικές επενδύσεις στον τομέα downstream θα εξασφαλίσουν επάρκεια στην αγορά ακόμα και στις αρχές του 2009 όπου πιθανόν θα παρατηρηθεί μια μικρή μείωση της παραγωγής.

 

 

Αποθέματα: τα αποθέματα πετρελαίου των εταιρειών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ τον Μάιο περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με την αύξηση που παρατηρείται συνήθως αυτήν την εποχή φτάνοντας τα 23,9 εκατομμύρια βαρέλια κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των αποθεμάτων στις Η.Π.Α. Επίσης, κάποια προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουνίου τονίζουν ακόμα περισσότερο αυτή τη συρρίκνωση των αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ καθώς κατά το δεύτερο τέταρτο του 2008 τα αποθέματα αυξήθηκαν μόνο κατά 100.000 βαρέλια, αύξηση ελάχιστη σε σχέση με τα 900.000 βαρέλια που αντιστοιχούν στον μέσον όρο της αύξησης για το δεύτερο τέταρτο των 5 τελευταίων χρόνων.

 

 


 

Ολόκληρη η μηνιαία (Ιούλιος) Έκθεση Πετρελαίου της ΙΕΑ

στο σύνδεσμο http://omrpublic.iea.org/currentissues/full.pdf

 


 

Από την έκθεση:

AN EASIER TIME IN 2009?

...Looking at diesel and middle distillate balances on a quarterly basis, there is the potential for the current tightness to start to ease slightly in 3Q08, but that may be over-optimistic. Given the potential for demand surges in China in the hot summer months, the need to build stocks ahead of the winter, new low-sulphur diesel specifications from 1 January 2009 in Europe and potential refinery start-up problems, it would seem more likely that product markets will only truly ease once weather risks from the 2008/09 winter have diminished. In other words, both crude and middle distillate markets may see some respite in the second half of 2008, but more likely by early next year.

 

Σχόλιο:

Μέχρι να ξεχειμωνιάσουμε, οι προβλέψεις για το πετρέλαιο είναι εξαιρετικά ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ (εώς ανόητες)!

Η αγορά παραμένει σφιχτή και όλα εξαρτώνται από τις «ΧΑΟΤΙΚΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ» δηλαδή τους γεωπολιτικούς και κλιματολογικούς παράγοντες (απειλές που μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά όπως Ισραήλ-Ιράν, τυφώνες κτλ)

Ίσως το επόμενο κύμα ανόδου του πετρελαίου (αν χτυπήσει η «πεταλούδα») να στείλει τις τιμές ακόμη υψηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά, δηλαδή στην περιοχή των 160-170$ λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης των αποθεμάτων (χαμηλά 5ετίας) που καταγράφεται ως επιπρόσθετο πρόβλημα.

Μακάρι ο χειμώνας να είναι "μαλακός", ώστε κάποια στιγμή ίσως να δούμε και τα 100$... αν όλα πάνε καλά (?), ίσως το 2009 να είναι μία καλύτερη χρονιά για το πετρέλαιο... όμως όλα κρέμονται σε μια κλωστή οπότε κοντά είναι και τα 200$!

Κρίσιμη περίοδος για το πετρέλαιο είναι η τριετία 2011-2013

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

29/07 10:29  zaftheo
Καλημέρα φίλε μου.

Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι το πολύ-πολύ να δούμε διπλή κορυφή στο πετρέλαιο.

Πιθανολογώ από διάφορες εκθέσεις για την ενέργεια ότι το 2009 θα εξελιχτεί σε μια άκρως διορθωτική χρονιά για το πετρέλαιο.
Το 2010 θεωρώ ότι θα έχουμε σταθεροποίηση και διόρθωση της καθοδικής υπερβολής του 2009 η οποία θα υπερτροφοδοτηθεί και με σενάρια αντικατάστασης μέρος των ενεργειακών αναγκών με εναλλακτικές πηγές ενέργειες.
29/07 13:56  Κλεάνθης
Αγαπητέ όπως κατάλαβες, δεν έκανα πρόβλεψη αλλά διαπίστωση ότι ΠΟΤΕ το 100$ με το 200$ δεν ήταν τόσο κοντά!

Ας ευχηθούμε να εξελιχθούν τα πράγματα όπως εκτιμάς... αρκεί να μην ασχοληθούν με το Ιράν την επόμενη διετία (διότι είναι περίπου σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθούν)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις