Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Ο Κύκλος της Ανόδου του Πετρελαίου δεν Έχει Κλείσει;
797 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008
08:39

Την έναρξη ενός κύκλου πτωτικής αγοράς θα μπορούσε να σηματοδοτεί η βουτιά των τιμών του πετρελαίου, που πλησιάζει το 20%. Μια υποχώρηση στις τιμές των μετοχών αυτό ακριβώς σημαίνει στα χρηματιστήρια. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να συγχέονται και πως στις αγορές πρώτων υλών -και δη του πετρελαίου- μια υγιής διόρθωση δεν πρέπει να συγχέεται με το τέλος μιας πολυετούς ανοδικής πορείας.

Οπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, η υποχώρηση των τιμών κατά 16% από το ιστορικό ρεκόρ των 145,18 δολαρίων το βαρέλι, που κατεγράφη στις 14 Ιουλίου, μπορεί να συνεχιστεί και το πετρέλαιο να πέσει και πάλι στα 100 δολάρια. Αλλοι, παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείουν νέα εκτίναξη των τιμών σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα τους ερχόμενους μήνες.

«Οι αγορές πρώτων υλών βασίζονται περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη» της προσφοράς και της ζήτησης, επισημαίνουν. Και υπενθυμίζουν ότι όσοι ξεγελάστηκαν από την τελευταία δραστική πτώση, της τάξης του 21% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, τον Ιανουάριο του 2007, υπέστησαν τις συνέπειες. Οι τιμές υποχώρησαν έως και στα 49,90 δολάρια το βαρέλι πριν σχεδόν τριπλασιαστούν το 18μηνο που ακολούθησε.

Οι δραστικές διορθώσεις υπήρξαν κάτι πολύ οικείο για τις τιμές του αργού την τελευταία εξαετία. Στις αρχές του 2002, η τιμή στην αγορά της Νέας Υόρκης έφθανε μόλις τα 20 δολάρια το βαρέλι. Ενα χρόνο αργότερα, έχοντας διπλασιαστεί λίγο πριν από τη δεύτερη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, έπεσε κάτω από τα 25 δολάρια. Στα μέσα του 2006 έφθασε και πάλι στα ύψη, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 78 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει τον επόμενο Ιανουάριο μέχρι και τα 49,90 δολάρια. Το νέο ιστορικό ρεκόρ του δεν κατεγράφη πριν από την 1η Αυγούστου, 12 μήνες μετά το προηγούμενο.

Σύμφωνα με τις «Κασσάνδρες», μπορεί η αγορά να χρειάζεται μια «ανάσα» στην πορεία προς τα 150 δολάρια το βαρέλι, όμως η επιτάχυνση του ρυθμού αυξομείωσης των τιμών ίσως δείχνει πως η αναμονή δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν. Αλλωστε, παράγοντες όπως η αυξανόμενη ασιατική ζήτηση και η απροθυμία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του εξακολουθούν να ισχύουν.

Χθες, οι τιμές του αργού πραγματοποίησαν νέο άλμα μεγαλύτερο των 3 δολαρίων και επανήλθαν πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι, μετά τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που κατέδειξαν αιφνίδια όσο και δραστική συρρίκνωση των αποθεμάτων καυσίμων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξησή τους κατά 400.000 βαρέλια. Μείωση κατά 100.000 βαρέλια κατέγραψαν και τα αποθέματα αργού, για δεύτερη συναπτή εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη συρρίκνωση, της τάξης του 1,25 εκατ. βαρελιών.

Ετσι, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφωνόταν το απόγευμα στα 125,80 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει κάτω από τα 121 δολάρια.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/07/2008)

 

Σχόλιο: προσωπικά ΔΕΝ υιοθετώ καμμία θέση σχετικά με βραχυπρόθεσμες προβλέψεις (με ενδιαφέρει κυρίως η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί μετά από 5-10 χρόνια) αλλά η θέση μου είναι αυτή που εξέφρασα σε προηγούμενο άρθρο δηλαδή ότι  ΠΟΤΕ το 100$ με το 200$ δεν ήταν τόσο κοντά!

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

01/08 09:08  zaftheo
Συμφωνώ.

Ποτέ το 100 με το 200 δεν ήταν τόσο κοντά...

Γιατί ποτέ στο παρελθόν εγώ με 10.000 δολάρια μέσω μιας ηλεκτρονικής πλτφόρμας δεν είχα τη δυνατότητα να αγοράσω ή να πουλήσω ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αξίας 450.000 δολαρίων.
Όταν θα κλείσω δε τη θέση μου δε θα με ενδιαφέρει καθόλου το τοποίο των θεμελιωδών αλλά το πόσο κοντά είμαι στο stop loss ή στο profit target που έχω θέσει.
Είναι βέβαιο δε ότι η θέση μου θα κλείσει μέσα στη συνεδρίαση.
Μπορεί φυσικά να ανοίξω μέσα στην ίδια μέρα να "ανοίξω" ακόμη και 20 θέσεις. (20Χ45000Χ2= 18 εκ ΔΟΛ! τζίρο με μόλις 10 χιλ ΔΟΛ εγγύηση)

MATRIX ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
01/08 09:53  mc
Ένα σχόλιο επί του σχολίου: Και ορθά πράττεις και η απόσταση έχει κλείσει πια πολύ!
Πάντως γέλασα πρωί-πρωί μ'αυτό το "αιφνίδια"!
Και επειδή χθες τσατίστηκα με την εσωτερική πληροφόρηση του Τριαντάφυλλου - βλέπε link που ποτέ δεν είδαμε, σου στέλνω e-mail που ΔΕΝ θα στείλω σ'αυτόν!
01/08 13:37  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Απόσπασμα από το σημερινό άρθρο στο blog "Lean Reflections". Παραθέτω και το link του site και του "συγγενούς" Superfactory, όπου η εγγραφή είναι δωρεάν και πολλά "εργαλεία" φθηνα.
<Us It Or Lose It... Or Create Waste
atory nonsense.
...Britain’s third-largest airline, bmi, will fly near-empty aircraft from this autumn to preserve multimillion-pound take-off and landing slots...
The rise in fuel prices and an expected slump in passenger numbers after the summer mean that many airlines will have to cancel flights, but bmi does not want to lose its coveted slots at Heathrow, which are valued at £770 million.

There is waste here on so many levels it's hard to even calculate. Environmental, fuel, human activity required to service the planes... you get the picture.

Tim Bye, deputy chief executive of bmi, told The Times that his airline would prefer to cancel uneconomic flights, typically those in the middle of the day from London to the North of England and Scotland, but “we have to fly that service eight out of ten times”.

Theresa Villiers, the Shadow Transport Secretary, said: “It is imperative that the system for running slots does nothing to push the airlines into flying empty planes. Besides damaging the environment, it makes absolutely no economic sense.”

...Well, it probably does make economic sense for the airline, given that they are choosing to do it. Perhaps Heathrow's use-it-or-lose-it rules are more the problem. Rather than attack the airline, probably more constructive to review the rules. Or at least let them not fly and then just say they did...
www.evolvingexcellence.com/blog/2008/08/us-it-or-lose-i.html
www.superfactory.com/

01/08 13:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μόλις τώρα είδα το σχόλιο του mc !
Τίποτα δεν κρατάω κρυφό,.. απλώς τα περί Lean Production ήταν αργότερα στον προγραμματισμό μου .).).)
01/08 15:03  Κλεάνθης
@ zaftheo: αγαπητέ ΔΕΝ είναι μόνο αυτό που λες - είναι πολύπλοκο το θέμα και όπως ξέρεις αυτές οι συναλλαγές (δεν είναι τυχαία στοιχήματα αλλά "πατούν" στα θεμελιώδη). Οι τζογαδόροι παίζουν ήδη συμβόλαια για το 2016 στα 300$ ... δεν είδα όμως κανέναν τζογαδόρο να ποντάρει στα 15$ για το 2016 (γιατί άραγε?)

@mc: Ε! τότε εγώ πρέπει να στείλω και στους δυο σας mail για να κρατήσω τις ισορροπίες :)

@Τριαντάφυλλο: ήδη έδωσα χθες σε σχόλιο την "κεντρική ιδέα" του link σου και αναμένω ΑΝΥΠΟΜΟΝΑ τις δικές σου προεκτάσεις στα "ενεργειακά"! Είμαι σίγουρος θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον :)
01/08 15:15  Κλεάνθης
@zaftheo: φίλε μου σχετικά με το χθεσινό άρθρο και σχόλιό σου...

Τα διαγράμματα σαν αυτό που παρουσίασα χθες, να είσαι σίγουρος ότι έχουν συνεκτιμήσει (προσεγγίσει) όλα όσα αναφέρεις και πολύ περισσότερα από αυτά που μπορείς να φανταστείς... το θέμα είναι ότι δεν είναι δεδομένη η επαλήθευσή τους (πχ μία επαναστατική ενεργειακή εφαρμογή μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο μέλλον κ.α παρόμοια)

01/08 15:44  Nastybishop
http://finance.yahoo.com/q/fc?s=CLU08.NYM

σε αυτό το link μπορείτε να δείτε τιμες πετρελαιου γυρω στα 117$ δεκεμβρης 2013.

παρεμπιπτόντως είδα στο βιβλιοπωλείο ένα ωραιο βιβλιαρακι "the end of oil", ε δεν αντεξα στον πειρασμο και το αγόρασα, για να δουμε τι θα βγάλουμε και από αυτό..
01/08 15:51  Κλεάνθης
Nasty έγραψα οι τζογαδόροι δηλαδή όχι ως γενική τάση αλλά ως μία εξαίρεση που όμως υπάρχει... σε αντίθεση με τα 15$ που ΔΕΝ υπάρχουν...

Αυτό το βιβλίο?
http://books.google.gr/books?id=rsmRY6SfpvUC&dq=the+end+of+oil&pg=PP1&ots=FBPmNf_lem&sig=CXPu12c2wmYzLVjWlldS1lhgTVU&hl=el&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result#PPP1,M1
01/08 16:00  Nastybishop
ναι αυτό είναι...14 ευρουλάκια, έκανε...θα το διαβάσω με ενδιαφέρον. Τσίπησα και το "the age of turbulence" του ξεμωραμένου, αντε να δούμε τι θα μας πει και αυτός...
01/08 16:52  zaftheo
Δηλαδή εδώ και μια εβδομάδα άλλαξαν άρδην τα θεμελιώδη και το πετρέλαιο από τα 150 βρέθηκε στα 120 δολάρια, με πολύ περισσότερες πιθανότητες να κινηθεί προς τα 100 παρά να κινηθεί εκ' νέου προς τα 150 δολάρια.

Όσον αφορά τα 300 δολάρια για το 2016 να τα συγκρίνεις με τα συμβόλαια των 60 δολαρίων για την ίδια περίοδο και όχι με των 16.
Τα 16 να τα συγκρίνεις με των 1100 δολαρίων. (ποσοστιαία απέχουν το ίδιο από τη σημερινή τιμή)

01/08 17:13  Κλεάνθης
zaftheo οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ξέρεις ότι δεν οφείλονται μόνο στα σημερινά θεμελιώδη γιατί αν ήταν έτσι μία τιμή της τάξης των 80$ θα ήταν μία λογική σημερινή τιμή. Έτσι στις υψηλές φετινές τιμές ενσωματώνονται οι ΦΟΒΟΙ για το ποια θα είναι η κατάσταση τα επόμενα 3-5 χρόνια... όπως ίσως γνωρίζεις ΤΡΟΜΑΞΕ πάρα πολλούς το μεγάλο έλλειμμα 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο (προσφορά-ζήτηση) και έφερε στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ εφιάλτες για το ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ του πετρελαίου (και του φυσικού αερίου δευτερευόντως)

Το 16$ είναι η τιμή λίγα χρόνια πρίν ενώ το 300$ αν το έλεγες πριν 5 χρόνια σίγουρα θα σε έλεγαν τρελό (δηλ. δεν είναι αναλογικό το παράδειγμα που έδωσα)

Εξάλλου γι' αυτό είμαστε εδώ παρέα, να ανταλλάσσουμε απόψεις, επιχειρήματα και στοιχεία ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ να γίνουμε λίγο "σοφότεροι"
01/08 17:28  Κλεάνθης
Αγαπητέ ισως και να μην υπάρχει αναλογικα:

2002...20 δολάρια το βαρέλι
2008... 145 δολάρια το βαρέλι
2015...???
2025...????????????

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις