Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Άντε μπρε σοφοί... μια ακόμη λύση!
2145 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008
19:58

Το 15% περίπου του εισαγόμενου πετρελαίου στη χώρα καταναλώνεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού στα νησιά μας (εύγε!).

Με δεδομένη την υψηλή τιμή του, το πετρέλαιο αποτελεί την πιο ασύμφορη ενεργειακή λύση (και φυσικά αυτή επιλέγουν οι σοφοί της Ελλάδας), τη στιγμή που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολύ πιο συμφέρουσες λύσεις ΑΠΕ για τα νησιά.

Σε συνέχεια της παρουσίασης των ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ λύσεων ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που είναι διαθέσιμες, στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ λύση για τα νησιά της χώρας (και όχι μόνο).

 

Αν αναρωτηθεί κάποιος γιατί δεν αξιοποιούνται όλες αυτές η λύσεις, η απάντηση είναι μία: διότι η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ!

 

Ο λόγος για τα υβριδικά υδροηλεκτρικά συστήματα δηλαδή έργα που συνδυάζουν την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Τα συστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα «αποθήκευσης» της αιολικής ενέργειας, ώστε αυτή να χρησιμοποιείται τις ώρες που πραγματικά την έχουμε ανάγκη.

 

Η τεχνική

Τα έργα αυτά λειτουργούν ως εξής: η ενέργεια που παράγεται από ένα αιολικό πάρκο χρησιμοποιείται στην αντλία/ες του υδροηλεκτρικού έργου ώστε να μεταφερθεί νερό από έναν ταμιευτήρα χαμηλού υψομέτρου σε έναν υψηλότερου υψομέτρου, όπου και «αποθηκεύεται» ως δυναμική πλέον ενέργεια.

 

 

Όταν χρειαστεί η ενέργεια αυτή να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρική για να καλύψει τυχόν ανάγκες του συστήματος, τότε ακολουθεί την αντίστροφή διαδρομή: το νερό μεταφέρεται από τον επάνω στον κάτω ταμιευτήρα. Εκεί ένας (ή περισσότεροι) υδροστρόβιλος μετατρέπει την κίνηση του νερού σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Σε μέγεθος οι ταμιευτήρες αυτοί θα είναι μικρότεροι από τους σημερινούς της ΔΕΗ, διότι το νερό θα ανακυκλώνεται επομένως δεν θα υπάρχει ανάγκη για μεγάλες λεκάνες.

 

Τα Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα από την κατασκευή αιολικών που θα υποστηρίζονται από υδροηλεκτρικά είναι πολλαπλά:

● Δεδομένου ότι η τιμή των καυσίμων και η οριακή τιμή του συστήματος αυξάνονται συνεχώς, η λειτουργία τους θα είναι ανταγωνιστική.

● Όσο θα αυξάνεται η παραγόμενη ενέργεια από αιολικά, τόσο θα μειώνεται το σύνολο των εκπομπών CΟ2 της χώρας, άρα και το κόστος για τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς, το οποίο προφανώς θα καταλήγει στον καταναλωτή.

● Αυξάνεται η εγχώρια παραγωγή και μειώνεται έτσι η εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας.

● Εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη ύδρευση περιοχών αλλά και η άρδευση καλλιεργήσιμης γης.

 

Το μόνο μειονέκτημα ενός υβριδικού υδροηλεκτρικού είναι το κόστος κατασκευής του. Το κόστος ανά μεγαβάτ ενός υδροηλεκτρικού κυμαίνεται στα 2-3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ για μια μονάδα λιθάνθρακα. Αν και ακριβά στην κατασκευή τους, είναι πολύ φθηνά στη λειτουργία τους συγκριτικά με τις συμβατικές μονάδες, δεδομένης της συνεχούς αύξησης των τιμών των καυσίμων.

 

Το πρώτο υβριδικό υδροηλεκτρικό στην Ελλάδα

Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου υβριδικού υδροηλεκτρικού στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Ικαρία. Θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ, με την Ε.Ε. να χρηματοδοτεί τα 3,5 εκατ. και την ΔΕΗ τα 16,5 εκατ. ευρώ.

 

 

Με το Υβριδικό θα καλύπτονται οι ανάγκες της Ικαρίας σε ηλεκτρικό ρεύμα 100% κατά του χειμερινούς μήνες και 70% το καλοκαίρι... έτσι απλά!

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο στο σύνδεσμο

 

Ήδη ιδιώτες έχουν καταθέσει στη ΡΑΕ αιτήσεις για 2 τέτοιους σταθμούς στην Κρήτη, ενώ ετοιμάζονται αιτήσεις και για άλλα νησιά.

 


 

Σχόλιο: για όσους νομίζουν ότι η σύλληψη της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι κάτι νέο, δυστυχώς δεν είναι έτσι ακριβώς... Μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο αρκεί (σελίδα 2)

 

 

 

Άντε μπρε σοφοί... πεδίο δόξης λαμπρό ώστε η χώρα να γεμίσει από μικρά υβριδικά υδροηλεκτρικά. Μία ακόμη εξαιρετική λύση ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής με τεράστιες προοπτικές.

Υ.Γ... για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά απαιτούνται νέο θεσμικό πλαίσιο και σωστό χωροταξικό σχέδιο που να σέβεται το περιβάλλον.

Υπάρχουν άλλωστε και έτοιμα μοντέλα, όπως το νησί Samsoe στη Δανία, που δείχνει τον δρόμο της βιώσιμης ενεργειακής αυτοδυναμίας.

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

01/08 20:11  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Άσχετο, προ διετίας προτάθηκε (ιαπωνική - δοκιμασμένη) λύση για το θέμα της υδροδότησης των νησιών :
Χονδρικώς, πλοίο - πλωτό εργοστάσιο αντλεί θαλασσινό νερό και κατά τη διάρκεια της διαδρομής του στο Αιγαίο (από νήσου εις νήσον) το μετετρέπει σε "γλυκό" με τη χρήση φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας. Στο επόμενο νησί παροχετεύει κ.ο.κ. με κυκλικά δρομολόγια.
Κατάληξη : , όπως θα έγραφε η αθυρόστομος Μ.Κ. : <ήγουν εις την κάλαθο των αχρήστων>...
01/08 20:14  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Άντε πάλι αυτή η αδυναμία υποστήριξης "ξένης γλώσσας"
ΚΑΠΙΤΑΛ ΤΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ !
ξαναγράφω και ότι βγεί!
AU PANIER - Ω ΠΑΝΙΕΡ
01/08 20:24  Κλεάνθης
Αχ Τριαντάφυλλε... σιγά μην ξεπέσουμε σε γιαπωνέζικες λύσεις... όταν αυτοί ήταν στις σπηλιές εμείς & (μεταξύ μας το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο με 1 ευρώ το λίτρο, το άλλο είναι "φθηνιάρικο" 2-3 ευρώ τα 1000 λίτρα)
02/08 09:29  zaftheo
Πολύ ενδιαφέρον...

Αγαπητέ, σε παρόμοιες λύσεις (και όχι μόνο) θα οδηγηθούν πολλές κυβερνήσεις του πλανήτη αν η τιμή (λόγω προσφοράς-ζήτησης και όχι λόγω ηλεκτρονικής κερδοσκοπίας) του μαύρου χρυσού κυμαίνεται σε επίπεδα που απάδει της ευοίωνης ανάπτυξης των οικονομιών.
02/08 10:20  Κλεάνθης
Αγαπητέ zaftheo, ίσως και να εξελίσσεται ήδη ("κυοφορία ή βρεφικό στάδιο") αυτό που περιγράφεις! Θα δείξει το μέλλον.

Καλημέρα φίλε μου

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις