Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Σε οριακό σημείο τα αποθέματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα
803 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Αυγούστου 2008
19:37

Η μεγάλη πρόκληση είναι η άντληση όσο το δύνατον περισσότερου πετρελαίου πριν στραγγίσουν οι στρόφιγγες

 

 

Για να κατανοήσει κάποιος τα επιτεύγματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας στη Βόρεια Θάλασσα δεν έχει παρά να μπει σε ένα ελικόπτερο και να πετάξει πάνω από τα ταραγμένα κύματα που απλώνονται από τη Σκοτία έως τη Νορβηγία. Οι τεράστιοι πετρελαϊκοί αγωγοί που υψώνονται έως και 600 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κόβουν την ανάσα και θεωρούνται κορυφαία κατασκευαστικά επιτεύγματα.

 

Οριακά τα αποτελέσματα

H πετρελαϊκή βιομηχανία δίνει μία μάχη στην περιοχή που όλα δείχνουν ότι είναι καταδικασμένη να χαθεί. Τα αποθέματα στη Βόρεια Θάλασσα είναι σε οριακό στάδιο. Η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι η άντληση όσο το δυνατόν περισσότερου πετρελαίου πριν οι στρόφιγγες στραγγίσουν οριστικά. Με την τιμή του πετρελαίου να έχει πλέον εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, η επιπλέον παραγωγή θα είναι εξαιρετικά επικερδής. Το θέμα είναι αν οι βιομηχανίες της περιοχής είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μία τόσο μεγάλη πρόκληση. Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία το ενδεχόμενο μία ανεπάρκειας των ενεργειακών του αποθεμάτων, η Βόρεια Θάλασσα αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Η Oil & Gas UK, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι δραστηριότητες των βρετανικών επιχειρήσεων στην περιοχή ενδέχεται να «τερματιστούν έως το 2020».

Ακόμη και αν η βιομηχανία συνεχίσει να πραγματοποιεί επενδύσεις στην περιοχή και βρεθούν νέα αποθέματα, οι νόμοι της γεωφυσικής και της οικονομίας δεν μπορούν να ανατραπούν. «Τα αποθέματα στη Βόρεια Θάλασσα θα συνεχίσουν να μειώνονται», υποστηρίζει ο Μάικ Βάγκσταφ, διευθύνων σύμβουλος της Venture Production, πετρελαϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

«Ανεξάρτητα από το αν θα συνεχιστούν ή όχι οι επενδύσεις στην περιοχή, η μείωση της παραγωγής θα συνεχίσει να κινείται σε διψήφια ποσοστά»

Η εκμετάλλευση της περιοχής αυτής στη δεκαετία του 1970, συνέβαλε σημαντικά στο να περιοριστεί η επιρροή του ΟΠΕΚ, εξασφαλίζοντας φθηνότερα ενεργειακά αποθέματα για σχεδόν δύο δεκαετίες, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η περιοχή παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων στον κόσμο. Οσον αφορά στην παραγωγή των βρετανικών επιχειρήσεων, αυτή έφθασε στο αποκορύφωμά της στις αρχές του 2000 και από τα τέλη του 2002 άρχισε να υποχωρεί κατά 7,5% σε ετήσια βάση.

 

Η παραγωγή

Σήμερα, η παραγωγή των Βρετανών και των Νορβηγών στην περιοχή παρέχει περί τα 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάση, καλύπτοντας σχεδόν το 4,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Τι ποσοστό αυτό είναι σχεδόν ίσο με αυτό του Ιράν και υψηλότερο από αυτό του Κουβέιτ, της Βενεζουέλας ή της Νιγηρίας. Εως το 2013, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καλύπτοντας πλέον το 3,2% της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

 

Υποχώρηση καταγράφει και η νορβηγική παραγωγή, παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε με αργότερους ρυθμούς και έφτασε στο αποκορύφωμά της αργότερα σε σχέση με αυτή των Βρετανών. Πέρυσι, η Νορβηγία σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με την BP, με την πρώτη θέση να κατέχει η Σαουδική Αραβία που όμως προχώρησε σε προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής της. Παρόλα αυτά, στην πόλη Αμπερντίν της Σκοτίας, την πρωτεύουσα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεγάλη Βρετανία, η κατάσταση που επικρατεί κάθε άλλο παρά θυμίζει μία βιομηχανία που πλέει τα λοίσθια. Η εκτίναξη της τιμής του μαύρου χρυσού έχει μετατρέψει την πόλη σε έναν τόπο ευημερίας που σε τίποτα δεν θυμίζει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη χώρα. Τα πολυτελή ξενοδοχεία είναι γεμάτα καθημερινά, πανάκριβα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους και οι συμφωνίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Ο κ. Βάγκσταφ διατηρεί πάντως την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι η παραγωγή θα συνεχίσει να είναι ικανοποιητική τουλάχιστον μέχρι το 2050. Το θέμα είναι ότι τα αποθέματα όντως μειώνονται, γεγονός που θα αυξήσει στο μέλλον την ενεργειακή εξάρτηση Ευρώπης και ΗΠΑ από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

 

Πηγή: FINANCIAL TIMES 

  

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

05/08 23:21  Manta ray
Μπράβο και πάλι μπράβο για την διάχυση της αλήθειας στο ενεργειακό ζήτημα, το απόλυτα σημαντικότερο στην εποχή μας - κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοιχτεί και το θέμα του ποιοί είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτοί που ελέγχουν και αποφασίζουν - αντί για εμάς τους πολίτες.

Υ.Γ. Τουλάχιστον οι Νορβηγοί τα βάζουν στην άκρη για τις δύσκολες μέρες που έρχονται...
06/08 00:13  Κλεάνθης
Χαίρε φίλε Manta ray!
Πολύ μεγάλη και δυσάρεστη η κουβέντα για το θέμα που θέτεις.

Υ.Γ. Εκτός από το εύστοχο για τους Νορβηγούς υπάρχει και μια επιπλέον λεπτομέρεια... όλες οι Σκανδιναβικές χώρες τρέχουν από τη δεκαετία του '80 ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα ώστε σήμερα το 17% περίπου της πρωτογενούς ενέργειάς τους προέρχεται από ανανεώσιμη βιομάζα (πελλέτες, μπριγκέτες, wood chips,συμπαραγωγή CHP, τηλεθέρμανση κτλ)... ο στόχος τους είναι μέχρι το 2020 να παράγουν το 35-40% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμη βιομάζα και θα το πετύχουν! (Στην Ελλάδα, για σύγκριση, μόνο το 3% περίπου της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμους πόρους).

06/08 01:34  ditaset
οι αγωγοι ειναι 600 ποδια πανω απο την θαλασσα?η μηπως οι εξεδρες?
06/08 07:34  Κλεάνθης
Cat's cradles of pipework, planted on the sea bed up to 600 feet below the surface, the platforms are awe-inspiring feats of engineering.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις