Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Διατροφική Κρίση: κερδοσκοπία ή .... κρίση!
886 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008
18:59

Στο παρελθόν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ήταν αποτέλεσμα μιας συγκυριακής ανεπάρκειας στην προσφορά. Υστερα από μια φτωχή σοδειά οι τιμές αυξάνονταν αλλά οι αγρότες επένδυαν τα κέρδη τους σε νέες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή και να υποχωρήσουν πάλι οι τιμές. Η τρέχουσα άνοδος στις τιμές είναι, διαφορετική, γιατί οι παράγοντες που την καθορίζουν είναι δομικοί και μακροχρόνιοι

Δεν χρειάζεται και πολλά στοιχεία για να κατανοήσει κάποιος την πραγματικότητα...

 

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι από το 2007 λόγω πτωτικών χρηματιστηρίων φεύγουν μαζικά κεφάλαια από τις μετοχές και επενδύονται σε αγροτικά προιόντα, ενέργεια, μέταλλα κτλ. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της ΦΟΥΣΚΑΣ των αγροτικών προιόντων, μετάλλων, ενέργειας κ.ο.κ. Είναι όμως έτσι; 

 

Η Αύξηση της Ζήτησης

Από πλευράς ζήτησης, σημαντικότερος παράγοντας είναι ο διπλασιασμός τα τελευταία 50 χρόνια (από 3 σε 6 δισ.) και η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού (από 6,5 δισ. σήμερα σε 9 δισ. το 2050), που σε συνδυασμό με την άνοδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος και της κατανάλωσης στις αναδυόμενες οικονομίες (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Μ. Ανατολή) προκαλεί αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα, αλλά και αλλαγές στο διατροφικό πρότυπο, με ισχυρό αντίκτυπο στη ζήτηση δημητριακών.

 

 

Υπολογίζεται πως για να τραφεί ο πληθυσμός αυτός θα απαιτηθεί διπλασιασμός της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050 και τριπλασιασμός της μέχρι το 2080.

 

Η Προσφορά

Από πλευράς προσφοράς, επιδρούν σοβαρά στην αύξηση των τιμών των τροφίμων οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, μεταφοράς, προμήθειας πρώτων υλών (χημικών, λιπασμάτων κ.λπ.), η μείωση των αποθεμάτων σπόρων που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες στο χαμηλότερο σημείο των 30 τελευταίων ετών, καθώς και οι πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις (βλέπε επιβολή εξαγωγικών δασμών) σε αγροτικές πρώτες ύλες χωρών για την περιστολή των εξαγωγών τους και τη συγκράτηση του εγχώριου πληθωρισμού, που οδηγούν σε κοινωνικές αναταραχές.

Ενας σημαντικός ακόμη λόγος για την ακρίβεια στα τρόφιμα είναι η υπερσυγκέντρωση των μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου. Υπολογίζεται πως οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες στον κόσμο ελέγχουν ήδη το 18% της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων, πραγματοποιώντας τζίρο 600 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη οι 15 μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής τροφίμων αυξάνουν το μερίδιό τους από 31% το 2004 σε 38% το 2008.

Επίδραση ασκούν επίσης η αναζήτηση ενεργειακού υποκατάστατου στο πετρέλαιο με τη μορφή των βιοκαυσίμων και η προγραμματισμένη (επιδοτούμενη) σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ε.Ε. κ.α. στροφή στην παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο ή φοινικέλαιο, που έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή δημητριακών προορισμένων να καλύψουν διατροφικές ανάγκες.

Ομως ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας -ο οποίος λειτουργεί μακροχρόνια σαν επιταχυντής στη δράση των προηγούμενων- είναι οι τεκταινόμενες κλιματικές αλλαγές λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου (υπερθέρμανση πλανήτη, ερημοποίηση ορισμένων περιοχών, ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πλημμύρες κ.λ.π), οι οποίες περιορίζουν το μέγεθος των σοδειών (βλέπε Κίνα, Αυστραλία). Τη μεγαλύτερη ζημιά θα υποστεί η γεωργία των αναπτυσσόμενων χωρών που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, με μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας 10-25%, ενώ αντίθετα θα ευνοηθεί μάλλον αυτή των αναπτυγμένων χωρών της Β. Αμερικής, της Β. Ευρώπης και της Β. Ασίας (μεταβολή από -6% έως 8% αντίστοιχα). Από την Ευρώπη οι νοτιοανατολικές και μεσογειακές της περιφέρειες θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές: οι σοδειές θα μειωθούν απότομα σε πολλές μεγάλες περιοχές του Νότου (βλέπε Ελλάδα), κυρίως λόγω λειψυδρίας.

  

Τα παραπάνω δομικά-θεμελιώδη στοιχεία είναι αρκετά δύσκολο να ανατραπούν, οπότε η κατάσταση που προδιαγράφεται για τις επόμενες δεκαετίες δεν είναι εύκολη. 

Μάλλον δεν είναι σύμπτωση η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ενεργειακή και διατροφική κρίση που "έτυχε" να αρχίζει να φανερώνεται στις μέρες μας.

 

 

Σχετικά με τη διατροφική κρίση και τις υψηλές τιμές των τροφίμων υπάρχει στο blog και το μακροσκελές άρθρο στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος που θα μειωθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια... για όσους δεν πολυγνωρίζουν θα είναι το δήθεν ΣΚΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ!

 

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ? ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

06/08 19:39  Nastybishop
Πάντως η έντονα πτωτική πορεία του πετρελαιού τις τελευταίες εβδομάδες (πριν από λίγο στα 117.5 $) αποδεικνύει ότι όντως στα 140+ ήταν φούσκα...Τώρα από εκεί και ύστερα, τι μέλλει γενέσθαι δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς.

Πάμε στα τρόφιμα τώρα...σπόροι ανθεκτικοί σε ξηροθερμικές κλιματικές συνθήκες, τι πιστεύεις αποτελούν λύση;
06/08 19:53  Nastybishop
α και κάτι άλλο που μου ρθε στο νου...τα ψάρια είναι μια κατηγορία τροφίμων που δεν πήρε μέρος στο πάρτυ των τιμών. Δεν μιλάω φυσικά για τα άγρια, αλλά των ιχθυοκαλλιεργειών. Ισως αυτή η διατροφική πηγή να είναι ένα καλό υποκατάστατο.
06/08 19:54  Nastybishop
Και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι είναι και αρκετά εύκολο να αυξηθεί η παραγωγή τους (μάλιστα αυτή την στιγμή οι ιχθυοκαλλιέργειες αντιμετωπίζουν ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα, δηλ. της υπερπροσφοράς).
06/08 20:28  Κλεάνθης

Φίλε Nasty για το πετρέλαιο ας μη βιαζόμαστε... θα δείξει

Για τα ψάρια, ο FAO προβλέπει μεγάλη αύξηση της ζήτησης μεσοπρόθεσμα (σε συνδυασμό με τη μείωση των "άγριων" αλιευμάτων στο μέλλον). Είναι νέος κλάδος οι ιχθυοκαλλιέργειες και μην ξεγελιέσαι από την εκρηκτική παραγωγικότητά τους... υπάρχουν πολλοί λόγοι (κυρίως βιολογικοί όπως ασθένειες και περιβαλλοντικοί όπως αύξηση ρύπανσης, ευτροφισμός και θερμοκρασίας υδάτων) που θα δημιουργήσουν επιβράδυνση στην παραγωγικότητα της ιχθυοκαλλιέργειας μελλοντικά. Επίσης η ανάπτυξη λόγω της έρευνας θα κορυφώσει κάποια στιγμή.

Σπόροι ανθεκτικοί σε ξηροθερμικές συνθήκες χρησιμοποιούνται ευρύτατα ενώ εξελίσσεται τεράστια έρευνα... το πρόβλημα είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες σε συνδυασμό -με την κατεργασία του εδάφους- το έδαφος γίνεται σταδιακά άγονο (δομή-υφή εδάφους, οργανική ουσία, πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κτλ) και εντείνονται οι διεργασίες της ερημοποίησης!

Υ.Γ και στο θέμα των αγροτικών προιόντων και τροφίμων (όπως και στην ενέργεια) δεν με απασχολεί το τι θα γίνει σε ένα μήνα ή ένα χρόνο... αλλά σε ορίζοντα δεκαετιών

Χαίρε!
06/08 20:34  Κλεάνθης
Δες λίγο στο δεύτερο διάγραμμα πότε ξεκινά η τελευταία άνοδος της ενέργειας (2003) και αν θέλεις δώσε και μία εξήγηση για όσα λέγονται για το 2007 και τα πτωτικά χρηματιστήρια
06/08 20:42  Κλεάνθης
Στο πρώτο διάγραμμα εσκεμμένα δίνω τις τιμές εμπορίου για να γίνει κατανοητό ότι η ΕΚΡΗΞΗ είναι ΦΥΣΙΚΗ... για παράδειγμα όταν ο κάθε ΛΟΥΛΗΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ κλπ χρυσοπλήρωναν πέρσι το ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ στον αγρότη ΥΠΗΡΧΕ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ λόγος!
06/08 20:47  Κλεάνθης
Σε αντίθεση κανένας ΔΕΝ χρυσοπλήρωσε πέρσι το ΒΑΜΒΑΚΙ...

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις