Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Πτώση στη ζήτηση πετρελαίου «βλέπει» η IEA
636 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008
20:31

Τα θεμελιώδη δεδομένα των πετρελαϊκών αγορών υποχωρούν, λόγω της χαλάρωσης της ζήτησης και της παραγωγής ρεκόρ του OPEC, όπως επισημαίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργιας (International Energy Agency - IEA).

Οι απόψεις της IEA καταφθάνουν σε μία περίοδο που οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν, με το «μαύρο χρυσό» να διαπραγματεύεται σχεδόν 35 δολάρια χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 147,27 δολαρίων ανά βαρέλι που άγγιξε τον Ιούλιο.

Η υπηρεσία προειδοποιεί, πάντως, ότι «αν και η υποχώρηση από τα υψηλά είναι καλοδεχούμενη», οι τρέχουσες τιμές «μεταξύ 115-120 δολαρίων ανά βαρέλι είναι υψηλές, στηρίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις τουλάχιστον στις αναπτυσσόμενες αγορές που εισάγουν πετρέλαιο».

Επίσης προσθέτει ότι «είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει εκ βάθρων αλλαγή στην αγορά», τονίζοντας ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του ενισχύθηκαν στις χώρες της Δύσης με τον χαμηλότερο ρυθμό 25 ετών κατά τη διάρκεια του β'  τριμήνου.

Στη μηνιαία έκθεσή της η υπηρεσία κάνει λόγο για «πιθανή χαλάρωση των θεμελιωδών της αγοράς για το β' εξάμηνο του 2008 και εντός του 2009, πριν υπάρξει περισσότερο «σφιχτή» αγορά στη συνέχεια».

Λόγω της υποχώρησης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, προχωρά σε υποβάθμιση της πρόβλεψής της για την παγκόσμια κατανάλωση στα 790.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι 890.000 που προέβλεπε τον Ιούλιο.

«Οι υψηλές τιμές διαδραματίζουν το βασικό ρόλο στον καθορισμό της ζήτησης, τουλάχιστον στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ», τονίζεται στην έκθεση, με τη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ να υποχωρεί – με ιδιαίτερα ισχυρή πτώση σε Ιταλία και Ισπανία – αλλά να παραμένει ανοδική στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την IEA, μέρος της ζήτησης στις πλούσιες χώρες, έχει «χαθεί» για πάντα. «Ακόμη και εάν οι λιανικές τιμές υποχωρήσουν, οι οδηγοί που έχουν αποκτήσει αυτοκίνητα μικρού κυβισμού δεν φαίνονται πρόθυμοι να «γυρίσουν» σε αυτά υψηλής κατανάλωσης καυσίμων».

Πάντως η ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές θα παραμείνει υψηλή, με αυτήν της Κίνας να φθάνει υψηλότερα από τα οκτώ εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, στα 8,3 εκατ.

Η υποχώρηση στην πορεία της ζήτησης καταφθάνει την στιγμή που ο OPEC αυξάνει την παραγωγή του. Η παραγωγή του καρτέλ τον Ιούλιο έφθασε στα 32,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χάρη στην αύξηση των προμηθειών από Σ. Αραβία και Ιράν.

Η παραγωγή Ιουλίου του OPEC ήταν περίπου ένα εκατ. βαρέλια υψηλότερη από την αντίστοιχη του Απριλίου και σημαντικά υψηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2007, όπου είχε φθάσει στα 31,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η υπηρεσία υπολογίζει ότι η ημερήσια παραγωγή του Ιουλίου της Σ. Αραβίας έφθασε στα 9,55 εκατ. βαρέλια, δηλαδή χαμηλότερα από τα επίσημα στοιχεία του βασιλείου (9,7 εκατ. βαρέλια), αλλά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.

«Επιπρόσθετα τα στοιχεία για νέα παραγωγική ικανότητα είναι ενθαρρυντικά, με νέες πηγές να ανοίγουν  σε Νιγηρία και Αγκόλα, ενώ επικείμενη αύξηση της παραγωγής από τη Σ. Αραβία θα οδηγήσει σε αύξηση των αποθεματικών του OPEC για τον Ιούλιο στα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως», σημειώνεται στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι το καρτέλ θα επανεξετάσει την πολιτική της παραγωγής του στις συνόδους Βιέννης (9 Σεπτεμβρίου) και στο Οράν της Αλγερίας στις 17 Δεκεμβρίου.

Η IEA διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την παραγωγή εκτός OPEC τόσο για φέτος όσο και για το 2009. Προειδοποίησε, όμως, ότι η ρωσική παραγωγή θα υποχωρήσει υψηλότερα του αναμενόμενου, εξαιτίας «της σαφούς ένδειξης υψηλών κινδύνων για τους μετόχους της TNK-BP».

 

Και μία λεπτομέρεια:

Opec last month pushed its production to the highest level in its 48-year history even as demand was slipping in the US and EUROPE, the International Energy Agency (IEA) said on Tuesday.

The combination of surplus supply and weaker demand has pushed oil prices to $113.50 a barrel, down 24 per cent in the past month and the lowest level since late April.

Πηγή: Financial Times

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις