Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Πετρέλαιο: κυνήγι μαγισσών
990 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008
13:09

Στο χθεσινό άρθρο παρουσιάστηκαν οι ΔΟΜΙΚΟΙ λόγοι της πρόσφατης πτώσης των τιμών πετρελαίου.

 

Με λίγα λόγια:

► παραγωγή ΡΕΚΟΡ από τον ΟΠΕΚ: το μήνα Ιούλιο η παραγωγή πετρελαίου από το καρτέλ ήταν η ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 48 ΕΤΩΝ!

► παραγωγή ρεκόρ από τη Σαουδική Αραβία: το μήνα Ιούλιο η παραγωγή πετρελαίου από τη Σ. Αραβία ήταν η ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 25 ΕΤΩΝ!

► πολύ υψηλότερη, από το αναμενόμενο, πτώση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες χώρες: πολύ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης σε ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ λόγω των υψηλών τιμών και της μεγάλης ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ.

 

Πρόβλεψη ΙΕΑ: πιθανή χαλάρωση των θεμελιωδών της αγοράς για το β' εξάμηνο του 2008 και εντός του 2009, πριν υπάρξει περισσότερο «σφιχτή» αγορά στη συνέχεια !!!

 

Προειδοποίηση Νο 1:

Είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει εκ βάθρων αλλαγή στην αγορά - τα αποθέματα αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του, ενισχύθηκαν στις χώρες της Δύσης με τον χαμηλότερο ρυθμό 25 ετών κατά τη διάρκεια του β'  τριμήνου.

 

Προειδοποίηση Νο 2:

Για την ανατροπή της ξέφρενης πορείας του πετρελαίου συνεργάστηκαν θεοί και δαίμονες για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ενώ συγχρόνως μπήκε "φρένο" στην ανάπτυξη των εύρωστων οικονομιών οπότε μειώθηκε η ζήτηση.

 

Προειδοποίηση Νο 3:

Ακόμη και να υπάρξει μία ανάσα (ρε που φτάσαμε, να είναι ανάσα τα 100$) την  επόμενη διετία (ως πιθανότητα), έρχεται νέα δομική κρίση (όχι ότι τελείωσε η παρούσα) στην αγορά πετρελαίου... ίσως μάλιστα η αγορά "σφίξει" ακόμη περισσότερο.

 

Προειδοποίηση Νο 4:

Προχθές, ο Nobuo Tanaka επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), δήλωσε με νόημα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel:

"ακόμη και να εξομαλυνθεί για λίγο η κατάσταση, μετά από 1-2 χρόνια η αγορά πετρελαίου πιθανώς θα γίνει πάλι τεταμένη-σφιχτή"

"παγκοσμίως, ο ρυθμός μείωσης των ώριμων κοιτασμάτων πετρελαίου, αυξάνεται με ρυθμούς της τάξης του 5% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από 3,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα νέας παραγωγής κάθε χρόνο ώστε να διατηρήσουμε τα σημερινά επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής "

 

Υ.Γ. λέει πάρα πολλά για το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μέγεθος της επιβράδυνσης των οικονομιών η πολύ μεγάλη πτώση της ζήτησης πετρελαίου σε ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ... αυτό ΔΕΝ ΜΠΑΛΩΝΕΤΑΙ εύκολα! Κατά τα λοιπά, η "ΦΟΥΣΚΟΛΟΓΙΑ" συνεχίζεται...

 

Καλό τετραήμερο σε όλους

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

14/08 10:52  Χίλων
"..ρε που φτάσαμε, να είναι ανάσα τα 100%body%quot;

Έλα μου ντε που έπιασε τελικά!

Πολύ ωραία η ανάλυσή σου!
14/08 14:02  Κλεάνθης
Την καλημέρα μου αγαπητέ
Τον τεθνηκότα (φθηνό πετρέλαιο) μη κακολογείν

:)
17/08 18:45  Ο Χαρτοφύλακας
17/08 22:21  Κλεάνθης
Αγαπητέ Χαρτοφύλακα, σίγουρα τα πράγματα στις ΗΠΑ θα προχωρήσουν ταχύτατα, αλλά με βάση τα πραγματικά μεγέθη, ο τύπος αερολογεί (κατά τη γνώμη μου πάντα)... τα μεγαλύτερα πρεζάκια της ενέργειας παγκοσμίως, δηλαδή οι αμερικανοί που δαπανούν το 25% της παγκόσμιας ενέργειας, δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα όπως περιγράφεται στο άρθρο

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις