Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Πρόβλεψη για Νέα Πετρελαϊκή Κρίση
1024 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008
15:15

Το οικονομικό ινστιτούτο Chatham House προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεσή του με τίτλο "The Coming Oil Supply Crunch" ότι αναμένεται να ξεσπάσει μία σοβαρή πετρελαϊκή κρίση τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, η οποία μπορεί να ωθήσει τις τιμές πετρελαίου πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι.

 

Η μείωση της προσφοράς (ή αδυναμία αύξησης της προσφοράς) θα επηρεάσει τις αγορές παγκοσμίως και μόνο μία απρόσμενη υποχώρηση της ζήτησης μπορεί να αντισταθμίσει την εν λόγω «απειλητική» κρίση, γεγονός που θα επιτευχθεί μόνο εάν η παγκόσμια οικονομία προχωρήσει σε περαιτέρω ύφεση.

Οι επενδύσεις που έχουν γίνει για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου είναι ανεπαρκείς. Τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αποτύχει μέχρι τώρα να προχωρήσουν στις σωστές επενδύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την κατάλληλη ποσότητα πετρελαίου σε επίπεδο παραγωγής.

 

 

 

Η έκθεση είναι επιστημονικό κείμενο και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε δίνεται στο παράρτημά της.

 

Η πλήρης έκθεση

 O ιστοχώρος του ινστιτούτου Chatham House

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στην Έκθεσή της για τις Μεσοπρόθεσμες Προοπτικές της Αγοράς Πετρελαίου προβλέπει κάτι αντίστοιχο δηλαδή ανησυχητική μελλοντική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου (πιθανός χρόνος 2011-2012)

 

Σχετικές αναρτήσεις του blog

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Εκθεση για τις Μεσοπρόθεσμες Προοπτικές της Αγοράς Πετρελαίου

Η ΙΕΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πετρέλαιο: κυνήγι μαγισσών

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

21/08 09:29  geokalp
έβαλα ένα φρέσκο διάγραμμα στο
http://athenstock.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=11539&blid=94
όπου φαίνεται η σχέση παγκόσμιου ΑΕΠ και παραγωγής πετρελάιου, με τη τελευταία να υστερεί τα τελευταία χρόνια - έχω και τη πήγη
μου λέει ότι η σταθεροποίηση θα γίνει σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τα $30 πριν από 5-7 χρόνια...
21/08 14:22  Κλεάνθης
Αγαπητέ geokalp είχα διαβάσει με τέρψη το άρθρο σου... το διάγραμμα είναι ένα ακόμη από τα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η εποχή του φθηνού πετρελαίου είναι παρελθόν, αρκεί βέβαια κάποιος να έχει την ευρύτερη γνώση ώστε να μπορεί να κατανοήσει κάποια απλά δεδομένα.

Σήμερα πλέον όπως διαμορφώνεται το τοπίο για το πετρέλαιο, ακόμη και να βγάλεις εκτός το θέμα της προσφοράς και ζήτησης (ανελαστικότητα και ανάπτυξη), δεν είναι δυνατή μια μέση τιμή κάτω από 50 δολάρια λόγω ασφαλίστρου γεωπολιτικού κινδύνου (πόλεμος, τρομοκρατία κ.λ.π.), υψηλού κόστους παραγωγής που οφείλεται στην εθνικοποίηση αλλά και την μορφή των κοιτασμάτων (θαλάσσια, μεγάλου βάθους κτλ). Και όλα τα παραπάνω θα ενταθούν στο μέλλον... οπότε?

Κατά την υποκειμενική μου γνώμη ένα αισιόδοξο σενάριο είναι η σταθεροποίηση στο διπλάσιο δηλαδή 60-70$ (με κάμψη του ΑΕΠ - το θέμα είναι για πόσο χρόνο και μετά που θα φτάσει?)

Σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει την πορεία θα είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και οι τεχνολογικές λύσεις εξοικονόμησης αλλά και αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για ένα δαιδαλώδες θέμα :)
21/08 15:39  mc
60-70;.. με το € που;..
21/08 17:01  Κλεάνθης
Καλώς τον mc!

Φαντάζομαι γύρω από το 1,30
Θεωρητικά πάντα, ως αισιόδοξο σενάριο, χωρίς Ιράν και ιστορίες για αγρίους και αν προλάβει να ηρεμήσει η κατάσταση πριν το επόμενο κύμα της ενεργειακής κρίσης...όμως οι άγριοι (ΗΠΑ κ.α) παραμονεύουν


21/08 17:07  Κλεάνθης
Ξέρεις ότι η θέση μου είναι ότι ποτέ το 100 με το 200 δεν ήταν τόσο κοντά και κάθε σενάριο είναι σενάριο με ατελείωτα ΑΝ και χωρίς ουσία... και φυσικά υπάρχουν και τα ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ σενάρια με άλλα τόσα αν :)
21/08 17:31  mc
Πράγματι απ' όλες τις πλευρές πολλά τα "αν". Ωστόσο μπορούν να σταθμιστούν καταλλήλως, ε και από κει και πέρα, ό,τι βρέξει ας κατεβάσει :)
Ξέρεις - φαντάζομαι - και την άποψη μου για τις προβλέψεις, οπότε... ίδωμεν!
Καλό απόγευμα!
21/08 17:49  Κλεάνθης
Φυσικά και τις ξέρω και τις ασπάζομαι φίλτατε

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις