Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


O Bόρειος Πόλος ανοίγει για τα πλοία!
790 αναγνώστες
Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2008
15:23

 

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, που ελήφθησαν πριν από τρεις ημέρες, οι λιωμένοι πάγοι την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν θαλάσσιες διόδους τόσο στη βορειοδυτική όσο και στη βορειοανατολική περιοχή του Bόρειου Πόλου, γεγονός που καταδεικνύει την απροσδόκητα γρήγορη πρόοδο της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου (λείπει το "πιθανώς").

O καθηγητής Mαρκ Σερέζε, ένας ειδικός για τους πάγους της θάλασσας στο αμερικανικό Eθνικό Kέντρο Δεδομένων Xιονιού και Πάγων, με αφορμή τη δημοσίευση των φωτογραφιών στον επιστημονικό ιστοχώρο του πανεπιστημίου της Bρέμης στη Γερμανία έκανε λόγο για ένα «ιστορικό γεγονός» το οποίο παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι οι αρκτικοί πάγοι μπορεί πλέον να ακολουθούν μια «θανάσιμη πορεία».

Mερικοί επιστήμονες προβλέπουν ότι οι πάγοι στο Bόρειο Πόλο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν συνολικά (το καλοκαίρι) μέσα σε πέντε χρόνια.

Tο άνοιγμα των θαλάσσιων διόδων, που αναμένεται με ανυπομονησία από τις ναυτιλιακές εταιρείες που ελπίζουν να περικόψουν χιλιάδες μίλια στα θαλάσσια ταξίδια γύρω από το βόρειο τμήμα του Kαναδά και της Pωσίας, θεωρείται μόνο το αποκορύφωμα ενός πλήθους δυσοίωνων σημαδιών τον μήνα που πέρασε στην Aρκτική.

 

 

Προειδοποίηση

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας το Kέντρο Δεδομένων Xιονιού και Πάγων είχε προειδοποιήσει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων η συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Aρκτική μπορεί να συρρικνωθεί κάτω από το χαμηλότερο ρεκόρ που είχε καταγραφεί πέρσι, όταν πλέον κάλυπτε 200.000 τετραγωνικά μίλια λιγότερα από το προηγούμενο χειρότερο έτος, το 2005.

Tο 2005, για πρώτη φορά το λιώσιμο των πάγων άνοιξε τη βορειοανατολική θαλάσσια δίοδο, ενώ η βορειοδυτική παρέμενε κλειστή και πέρσι σημειώθηκε το αντίστροφο. Aλλά οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη NASA, που χρησιμοποιεί αισθητήρες μικροκυμάτων που διαπερνούν τα σύννεφα, δείχνουν ότι η βορειοδυτική δίοδος είναι πλέον ανοιχτή και ότι η βορειοανατολική κλεινόταν πλέον από ένα μικρό κομμάτι πάγου που έλιωσε μερικές ημέρες αργότερα.

 

Νέες διαδρομές!

Oι ναυτιλιακές εταιρείες δηλώνουν ήδη έτοιμες να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδρομές. H Beluga Group, που έχει την έδρα της στη Bρέμη, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να στείλει το πρώτο της πλοίο, που θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι μέσω της βορειοανατολικής διόδου, που περικόπτει 4.000 ναυτικά μίλια από το ταξίδι από τη Γερμανία στην Iαπωνία, το προσεχές έτος.
 

Kαι ο πρωθυπουργός του Kαναδά, Στέφεν Xάρπερ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι όλα τα ξένα πλοία που θα μπαίνουν στη βορειοδυτική δίοδο θα πρέπει να υποβάλουν αναφορά στην κυβέρνησή του, μια κίνηση που αναμένεται να επικριθεί από τις HΠA, οι οποίες τη θεωρούν ως διεθνή δίοδο.

 

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ (από Independent)

 

 

ΣΧΟΛΙΟ: πριν από λίγα χρόνια, η πρόβλεψη για μια ανοικτή και χωρίς πάγους Αρκτική θάλασσα ήταν για το 2080. Αργότερα, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των πάγων οδήγησε τους ειδικούς να μειώσουν κατά 50 ολόκληρα χρόνια την πρόβλεψή τους, μιλώντας για ανοικτή θάλασσα το 2030. Τα τελευταία χρόνια, η πρόβλεψη έχει γίνει ακόμη πιο κοντινή, αφού οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι οι πάγοι θα λιώσουν ως το 2018, αλλά όπως φαίνεται ...

Άντε μπρε, καλές δουλειές!

 


 

Από τον ιστοχώρο του πανεπιστημίου της Bρέμης:

 

ΤΟ ΧΘΕΣ

 

ΚΑΙ ΤΟ "ΧΘΕΣ"

 


 

 

 

 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

01/09 16:08  Nastybishop
Και να σε σίγουρος Κλεάνθη ότι υπάρχουν πολλοί που πανηγυρίζουν με το λιώσιμο τον πάγων πχ Ρώσοι που πλέον τα πλοία τους θα αποφεύγουν το Σουεζ και έτσι θα εξοικονομούν χρήμα ή πετρελαιάδες που πιστεύουν ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στον αρκτικό κύκλο και ποιός ξέρει ποιος άλλος...
01/09 16:08  Nastybishop
γενικά έχω αρχίσει να χάνω και εγώ την αισιοδοξία μου...θα μας πάρει ο διάολους όλους στο τέλος...
01/09 16:48  Κλεάνθης
Φίλε Nasty περιμένουν "σαν τα κοράκια" τα γύρω κράτη, για να "βγάλουν" το πετρέλαιο και το αέριο (με το λιώσιμο των πάγων!)...
01/09 16:57  Nastybishop
αυτοί είναι ικανοί να φτιάξουν γιγάντια σεσουαρ για να ξεμπερεδεύουν μια ώρα αρχύτερα με τους πάγους...
01/09 17:02  Κλεάνθης
μπα, αυτό συγκρούεται με τις αρχές τους:

είναι ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΛΥΣΗ το σεσουαρ και τα συγκεκριμένα κράτη "τρέχουν" προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας... προτιμούν τις ΦΥΣΙΚΕΣ μεθόδους και ας είναι χρονοβόρες :)
01/09 17:04  Κλεάνθης
μάλλον τελικά ίσως να μην είναι και τόσο χρονοβόρες, όπως καταμαρτυρεί και η τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης!
01/09 19:26  gem2004
Το 1979 εργαζόμουν στη Dome Petroleum που εξερευνούσε για πετρέλαιο στη Beaufort Sea και ήμουν ο σχεδιαστής Ναυπηγός για το Canmar Kigoriak, του μεγαλύτερου Καναδικού παγοθραυστικού. Για δύο καλοκαίρια επισκεπτόμουν συχνά την περιοχή. Οι πηγές ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου που εύρισκαν όλες οι εταιρείες που εξερευνούσαν την περιοχή ήταν ασύλληπτα μεγάλες. Η έλλειψη τεχνογνωσίας για την άντληση και μεταφορά τους Νότια αλλά και το εκτιμώμενο κόστος που ήταν εκείνη την εποχή $80 το βαρέλι ήταν αυτό που έβαλε τέλος στις εξερευνήσεις.

Με το λιώσιμο των πάγων θα γίνει εφικτό να εκμεταλλευτούν και αυτές οι πηγές και να προσθέσουν αρκετές δεκαετίες στα γνωστά παγκόσμια αποθεματικά.

Φυσικά όπως και τότε έτσι και τώρα η επίδραση στο περιβάλλον θα είναι σημαντική και φαινόμενα καταστροφής όπως αυτό του Exxon Valdez θα είναι αναπόφευκτα.
01/09 20:16  Κλεάνθης
"Με το λιώσιμο των πάγων θα γίνει εφικτό να εκμεταλλευτούν και αυτές οι πηγές και να προσθέσουν αρκετές δεκαετίες στα γνωστά παγκόσμια αποθεματικά"

αγαπητέ gem μία διευκρίνηση:

σύμφωνα με μελέτη (US Geological Survey) που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες και βασίστηκε σε μεθοδολογία πιθανοτήτων τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αρκτικής που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη προσδιορίζονται σε

90 δισεκατομμύρια βαρέλια

και δεδομένου ότι η ΕΤΗΣΙΑ παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου σήμερα είναι πάνω

από 30 δις βαρέλια

οι συγκεκριμένη πηγή ΔΕΝ θα προσθέσει δεκαετίες αλλά ΟΥΤΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ στα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου.

Τα αντίστοιχα αποθέματα φυσικού αερίου της Αρκτικής προσδιορίζονται σύμφωνα με την ίδια μελέτη σε 1.669.000 δισ. κυβικά που ισοδυναμούν περίπου με το φυσικό αέριο της Ρωσίας
01/09 20:18  Κλεάνθης
πηγή για τα παραπάνω:

Circum-Arctic Resource Appraisal: Estimates of Undiscovered Oil and Gas North of the Arctic Circle

Bird, Kenneth J.; Charpentier, Ronald R.; Gautier, Donald L.; Houseknecht, David W.; Klett, Timothy R.; Pitman, Janet K.; Moore, Thomas E.; Schenk, Christopher J.; Tennyson, Marilyn E.; Wandrey, Craig R.
01/09 20:19  Κλεάνθης
http://pubs.er.usgs.gov/usgspubs/fs/fs20083049


Abstract

The U.S. Geological Survey (USGS) has completed an assessment of undiscovered conventional oil and gas resources in all areas north of the Arctic Circle. Using a geology-based probabilistic methodology, the USGS estimated the occurrence of undiscovered oil and gas in 33 geologic provinces thought to be prospective for petroleum. The sum of the mean estimates for each province indicates that 90 billion barrels of oil, 1,669 trillion cubic feet of natural gas, and 44 billion barrels of natural gas liquids may remain to be found in the Arctic, of which approximately 84 percent is expected to occur in offshore areas.
01/09 20:22  Κλεάνθης
Διόρθωση: 1,669 τρις κυβικά πόδια
01/09 21:03  Nastybishop
να προσθέσω το εξής: είχα διαβάσει ότι το USGS συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λεγόμενους oil optimists, οπότε αυτές οι εκτιμήσεις ενδέχεται να είναι και υπερβολικές. Αλλά εν πάσει περιπτώση για εμένα το πιο ανησυχητικό είναι οι κλιματικές αλλαγές, το λιώσιμο των πάγων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κτλ. Αυτά με ανησυχούν πολύ περισσότερο από το αν τελειώνει το πετρέλαιο η όχι, που σε τελική ανάλυση είναι οικονομικό ζήτημα περισσότερο (ήσσονος σημασίας βέβαια) σε αντίθεση με το οικολογικό που είναι ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ του ανθρώπινου είδους.
01/09 21:08  Nastybishop
δηλαδή αν φτάσουμε σε σημείο να δούμε νησιώτικες χώρες να εξαφανίζονται και πληθυσμούς να μεταναστεύουν ...να τα βράσουμε τα πετρέλαια και τα χρηματιστήρια...
01/09 21:13  Nastybishop
το πιο πετρέλαιο μάλλον έχουν αρχίσει να το παίζουν σορτ τώρα...ε ρε γέλιο...ο κόσμος χάνεται και το ... χτενίζεται...
01/09 21:13  Nastybishop
"το οποίο" ήθελα να πω...
01/09 21:19  Χίλων
(Πέμπτη, 21 Αύγουστος 2008)

Η Νορβηγία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει προς το παρόν κάθε στρατιωτική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ μέχρι στιγμής επίσημο ρωσικό σχόλιο για το θέμα δεν υπάρχει.

«Η Νορβηγία παρατηρεί ότι προς το παρόν η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τα μέλη της συμμαχίας» αναφέρεται σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας της Νορβηγίας. Ομως υπάρχει σύντομο ρεπορτάζ και στην απογευματινή νορβηγική εφημερίδα «Αφτενπόστεν».

Σχετικές λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προς το παρόν.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
01/09 21:21  Χίλων
Αυτά δεν είναι τυχαίες δηλώσεις...είναι όλα αλληλεξαρτώμενα!

Μιλάμε για πολύ μεγάλης στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας πέρασμα το οποίο μέλλει να καθορίσει νέες συμμαχίες και αντιμαχίες!
01/09 21:24  Χίλων
Αν βάλουμε και τα "ταμπού" αποθεματικά και την γεωπολιτική σημασία της ηπείρου του Κανενός (όλοι καταλαβαινόυμε για πια ήπειρο μιλάμε ναι, την Ανταρκτική βεβαίως)... μάλλον το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο οικολογικά μιλώντας και σε πιο ρευστό κλίμα διπλωματικά αναφερόμενος...
01/09 21:26  Χίλων
(Σάββατο, 12 Ιανουάριος 2008)

Αεροδρομιο 41.000.000 $ στην Ανταρκτικη απο την Αυστραλια (...για επιστημονικους σκοπους!)

Αεροπορική σύνδεση με Ανταρκτική εγκαινίασε η Αυστραλία

Δηλαδή, πέσανε 41 εκ. δολλάρια (US $), για να μπορούν οι επιστήμονες να πηγαίνουνε στην Ανταρκτική με AIRBUS ;;

Ας το πάρουμε από την αρχή.. Τι άλλο μένει τώρα για να αρχίσει ένας αποικισμός;
Ανακοινώθηκε μεν, ότι το project αυτό ξεκίνησε καθαρά για επιστημονικούς λόγους, αλλά...αυτή δεν είναι πάντα σχεδόν η αρχική πρόφαση;

41.000.000$ πως θα αποσβεστούν και θα αποδώσουν ;; Σώζωντας πιγκουίνους;

Μάλλον όχι, και το Μεγάλο Παιχνίδι της Ανταρκτικής
(βλέπε Ατλαντίδα ή Ελ Ντοράντο : 'Ο τελευταίος Νέος Κόσμος') δεν δείχνει να είναι στο περιθώριο των εθνικών υψηλών στρατηγικών, ούτε να χαρακτηρίζεται από απλούς διπλωματικούς τακτικισμούς. Η χρονολογία λήξης της Συνθήκης της Ανταρκτικής (2011) δείχνει ακριβώς πόσο κοντά είναι η περίοδος, όπου, ένας γιγάντιος πλουτοπαραγωγικός και γεωστρατηγικός πόρος "ελευθερώνεται" και απολύτως σίγουρο, ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εξέλιξη των διεθνών συσχετισμών αλλά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Οι Αυστραλοί δεν χάσανε καθόλου χρόνο (σαν πρωταρχικοί μνηστήρες της Λευκής Ηπείρου μαζί με την Ν.Ζηλανδία) , και ήδη προετοιμάζουνε το έδαφος δημιουργόντας στρατηγικές υποδομές και "πατήματα" για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τις γεωπολιτικές τους επιδιώξεις, από στρατηγικά πλεονεκτικότερη θέση.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η ανταπόκριση ή όχι, άλλων χωρών στο project αυτό της Αυστραλίας (διεθνής νομιμοποίηση ή όχι δηλαδή) αλλά και ενδεχόμενες αντιπαραθέσεις από άλλους μνηστήρες (τους οποίους μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά στο παραπάνω link).

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
01/09 21:29  Nastybishop
χιλων 41 εκ. είναι ψίχουλα...τόσο έκανε το αγιο ακίνητο της μονης βατοπεδίου νομίζω..αλλά όπως και να έχει είναι σωστά αυτά που λες...
01/09 21:32  Χίλων
...στα λεφτά κόλλησες εσύ?

Με τί περίμενες να ξεκινήσουν? Με ένα Χίθροου??

Όλα από κάπου ξεκινούν φίλε Νasty..
01/09 21:34  Χίλων
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ΗΔΗ άπειρες συνθήκες οι οποίες απαγορεύουν (εκτός των επιστημονικών) οποιουδήποτε είδους παρεμβάσεις στο έδαφος της Ανταρκτικής...
01/09 21:34  Nastybishop
επι της ουσίας συμφωνώ μαζί σου...
01/09 21:37  Χίλων
Νομοτελειακά, οι τελευταίοι αυτοί 2 κόσμοι θα εκπέσουν στους στρατηγικούς ορίζοντες επικράτησης των Μεγάλων, και θα αλωθούν και εκείνοι σαν άλλα προγενέστερα παρθένα φυσικά περιβάλλοντα...

Μελαγχολικό και στενάχωρο αλλά συνάμα πραγματικό και ρεαλιστικό νομοτελειακό γεγονός!
01/09 21:38  Χίλων
Καλώς, απλά προσπάθησα να αιτιολογήσω την φλυαρία μου ;)
01/09 21:40  Χίλων
(..πιο πάνω το link στο οποίο αναφέρομαι εμπεριέχεται στο http://whisperspot.blogspot.com/search/label/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE
01/09 21:42  Χίλων
Κλεάνθη, επίσης μπράβο για τις "επισημάνσεις" σου..

Το άρθρο ήταν (υπερ)άξιο γνωστοποίησης!
01/09 21:42  Χίλων
5*

Έστω και χειροκίνητα...
01/09 23:54  Manta ray
Φίλε Κλεάνθη και πάλι μπράβο για το άρθρο που παρουσίασες - βρήκα όμως κάτι που πάει το θέμα πολύ παραπέρα και κάνει όλη τη συζήτηση για ενεργειακά αποθέματα να δείχνει ουσιαστικά άνευ σημασίας πιά... Δες το κι εσύ και οι άλλοι φίλοι κα πείτε μου αν έχω άδικο που σκέφτομαι έτσι, η είδηση είναι σημερινή αλλά το σενάριο υπήρχε στην επιστημονική κοινότητα (ως το χειρότερο δυνατό) και δυστυχώς αν συμβεί είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ. Δείτε το κι εσείς και πείτε τη γνώμη σας:

"Μεθάνιο άρχισε να αναβλύζει από τον πυθμένα της Αρκτικής"

Associated Press
Μεγάλες ποσότητες μεθανίου παραμένουν παγιδευμένες στον πυθμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια
ΣτοκχόλμηΜεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας έξω από τη Σιβηρίας και απειλούν να επιδεινώσουν δραματικά την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε διεθνής ερευνητική αποστολή.

«Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος [κάτω από το βυθό] έχει τώρα μικρές τρύπες. Ανιχνεύσαμε αυξημένα επίπεδα μεθανίου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ακόμα υψηλότερα στο νερό ακριβώς από κάτω. Είναι προφανές ότι πηγή είναι ο πυθμένας» δήλωσε στο σουηδικό Τύπο ο Όεργιαν Γκούσταφσον, ο Σουηδός επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης Υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας.

Όπως αναμεταδίδει το AFP, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις θάλασσες του Λάπτεφ και της Ανατολικής Σιβηρίας και είναι πολύ ακριβέστερες σε σχέση με παλαιότερες μελέτες.

Οι επιστήμονες ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι η παγκόσμια θέρμανση θα οδηγήσει σε λιώσιμο του μονίμως παγωμένου εδάφους στην Αρκτική και θα απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες μεθανίου που παραμένουν παγιδευμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το φαινόμενο θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, ειδικά στην περιοχή της Αρκτικής που ήδη πλήττεται περισσότερο.

Το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου."

www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=933
02/09 00:10  gem2004
Αγαπητέ Κλεάνθη,

Αρχικά συγχαρητήρια για την αξιολογότατη παρουσία σου στα blog. Το 1980 άφησα την Αρκτική και γύρισα μόνιμα στην Ελλάδα. Εκτοτε οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες.

Αυτό όμως που με ασφάλεια μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες γεωτρήσεις στην περιοχή που ευρέθησαν και έχουν «ταπωθεί» για να χρησιμοποιηθούν όταν θα αποκτηθεί η τεχνολογία και γίνουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμες. Το «τάπωμα» το κάναμε ακόμα και μέσα σε μία σαιζόν, όταν ένα μεγάλο παγόβουνο πλησίαζε προς την κατεύθυνση του drillship και μετά από λίγες ημέρες επανερχόταν το drillship στην ίδια συντεταγμένη για να συνεχίσει την γεώτρηση. Αυτές είναι οι ήδη γνωστές πηγές και κάπου θα υπάρχουν στοιχεία για τα μεγέθη τους συμπληρωματικές των undiscovered.

Ο αγώνας για την εδαφική κυριότητα από διάφορες χώρες όπως ΗΠΑ Καναδάς Ρωσία κλπ ήταν και θα είναι έντονος και δεν αποκλείεται να δημιουργήσει σημαντικές ανακατατάξεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Τα $41 εκ είναι όντως μικρό ποσό για ένα αεροδρόμιο στο αντίξοο περιβάλλον των πάγων. Συγκριτικά από όσο θυμάμαι η Dome Petroleum πλήρωνε για την παράταση της καλοκαιρινής σαιζόν για μία ημέρα μόνο, από τις περίπου 100 τότε, πολύ περισσότερο από αυτό το ποσό. Το κόστος ενός προϊόντος στο Βορρά (και Νότο υποθέτω) ήταν τουλάχιστον 10 πλάσιο από ότι το έπαιρνε κάποιος στη Νέα Υόρκη. Αυτός ήταν ένα μπούσουλας που χρησιμοποιούσαμε.
02/09 06:23  Κλεάνθης
Χίλων, σ' ευχαριστώ για τις προεκτάσεις!

Manta ray, ενός κακού μύρια έπονται... ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι έτσι θα συμβεί και επειδή πολλούς δεν τους λέει τίποτα το μεθάνιο ως αέριο του θερμοκηπίου (δυστυχώς), ας γνωρίζουν κάτι πιο χειροπιαστό - υπάρχει επίσης ο φόβος ότι θα αποδεσμευτούν με το σταδιακό λιώσιμο είδη παθογόνων (ιοί, βακτήρια, μύκητες κτλ) με άγνωστες συνέπειες για το ζωικό και φυτικό βασίλειο-

gem, οι παραπάνω ποσότητες ενέργειας (αλλά και οι λοιποί φυσικοί πόροι του αρκτικού κύκλου) είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ μεγάλες για τις μέρες μας από χρηματικής πλευράς (σε επίπεδο κρατών ή εταιρειών) αλλά όχι τόσο μεγάλες τελικά σε πλανητικό επίπεδο δεδομένης της υπερ-κατανάλωσης και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού

Μία ακόμη παράμετρος σχετικά με τους πάγους των πόλων: λειτουργούν ως ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία αποτρέποντας την υπερθέρμανση του πλανήτη... με το λιώσιμο η ανακλώμενη ακτινοβολία (που δεν θα ανακλάται πλέον) θα προστεθεί στο υπάρχον πρόβλημα της υπερθέρμανσης με ανυπολόγιστες συνέπειες

02/09 06:26  Κλεάνθης
Ευχές για μία όμορφη μέρα σε όλους
02/09 08:42  zyzzx
www.thedailyshow.com/video/index.jhtml?videoId=127393&title=pity-the-fuel
02/09 11:23  Κλεάνθης
zyzzx, εξαιρετικό! μου έφτιαξε τη μέρα!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις