Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Χλιαρές ειδήσεις
537 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008
19:44

Πλήγμα στα κέρδη της πετρελαϊκής βιομηχανίας το 2007

 

Μειώθηκε, το 2007, η κερδοφορία των εταιριών πετρελαίου, καθώς η αύξηση του κόστους κατάφερε πλήγμα στα κέρδη από την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρία ερευνών IHS Herold και την εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Harisson Lovegrove, θυγατρική της τράπεζας Standard Chartered, έδειξε ότι η απόδοση κεφαλαίου των εταιριών από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε πέρυσι στο 19%, υποχωρώντας κατά 3,5% σε σχέση με το 2006. Η έρευνα σε 232 μεγάλες εισηγμένες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έδειξε επίσης ότι δεν αύξησαν πέρυσι τα συνολικά αποθέματά τους και ότι η αύξηση της παραγωγής τους ήταν οριακή. Οι οργανικές κεφαλαιακές δαπάνες, εξαιρουμένων των εξαγορών, εκτινάχθηκαν από 139 δισ. δολάρια το 2003 σε 342 δισ. δολάρια το 2007.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι, παρά την απότομη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου την τελευταία δεκαετία, η εταιρική κερδοφορία σημείωσε ελαφρά μόνον αύξηση από 16,5% των σωρευτικών κεφαλαιουχικών δαπανών το 2003 στο 19,1% πέρυσι. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος αντικατοπτρίζονται σε βραδείς ρυθμούς αύξησης της παραγωγής, η οποία κατά μέσον όρο αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,3%, σε ετήσια βάση. Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, Ρωσία και περιοχή της Κασπίας αντισταθμίστηκε από μείωση της παραγωγής στον Καναδά, την Ευρώπη, την Κεντρική και Νότια Αμερική. Τα διαπιστωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου των εταιριών μειώθηκαν πέρυσι κατά 1,5% ενώ τα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 3,3%, λόγω του ότι πολλές εταιρίες μετατόπισαν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους από το αργό προς το φυσικό αέριο, του οποίου η εξόρυξη και η επικερδής εμπορία είναι συχνά πιο δύσκολη. "Βρισκόμαστε σήμερα σε σημείο μεγαλύτερης αβεβαιότητας, αντιμέτωποι με ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση και το πού θα καταλήξουν οι τιμές. Την ίδια στιγμή, δεν διαπιστώνεται αύξηση του περιθωρίου κέρδους", τόνισε ο Ρόντνι Σμιντ της Standard Chartered.

 

 

 

Δεν βλέπει φθηνά τρόφιμα στο μέλλον η Παγκόσμια Τράπεζα

 

ΤΗΝ άποψη ότι δεν είναι ορατή η λήξη της περιόδου των ελλείψεων στα τρόφιμα και ότι οι πολλαπλές κρίσεις εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και των αναγκών σε ενέργεια και νερό θα ενταθούν, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αειφόρο ανάπτυξη Κατρίν Σιερά, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης για τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή, που διεξάγεται στην Αυστραλία. «Iσως υπάρξει μία ελαφριά βουτιά, αλλά στο προβλέψιμο μέλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλές τιμές στα τρόφιμα» είπε η Σιερά, η οποία χαρακτήρισε «σιωπηλό λιμό» το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μειώσει την κατανάλωση τροφίμων και περίπου 100 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική επιστρέφουν σε καθεστώς φτώχειας. Αναμένεται ότι πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω αστάθεια μετά τις ταραχώδεις διαδηλώσεις που ήδη έγιναν σε 37 χώρες για το θέμα της αύξησης της τιμής του ρυζιού από τα 400 στα 1.000 δολάρια, τον τόνο με το ταϊλανδέζικο ρύζι να βρίσκεται στα 720 δολάρια και πολλές ορυζοπαραγωγές χώρες όπως η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Ινδία και η Κίνα να περικόπτουν τις εξαγωγές, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

 

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως είχαν ανέβει κατά 35% μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2008, επιταχύνοντας την αντιστροφή της τάσης που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το 2002. Η αντίστοιχη αύξηση από το τέλος του Ιανουαρίου και μετά έφθασε το 65% με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα σιτηρά, που η τιμή τους ανά τόνο τον Μάρτιο εφέτος είχε φθάσει τα 454 δολάρια, υπερδιπλάσια σε σχέση με την τιμή των μέσων του 2007. Με βάση το δεδομένο ότι ο πληθυσμός της γης θα αγγίξει τα 9 δισ. μέχρι το 2050, η ζήτηση για τροφή θα αυξηθεί κατά 110%.

 

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

04/09 20:31  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ: H δημοσιογράφος που μίλησε στους Αμερικανούς για το κλίμα...
www.eurocharity.gr/article.php?article_id=4663
Είναι το άρθρο, το οποίο "έταξα" να σχολιάσω χθες... Αλλά απεφάσισα να μη λειτουργώ "χαοτικά" για κάποιο διάστημα.
04/09 20:43  Κλεάνθης
Ναι, ναι... το έμαθα το κόλπο: "Μεταβίβαση Κινδύνου"

Άντε τώρα να αλλάζω πάλι τον ανύπαρκτο προγραμματισμό μου (Τριαντάφυλλε, ευχαριστώ για την αυριανή ανάρτηση του blog)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις