Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Ο Adam Smith και το πετρέλαιο…
645 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008
22:31

Και μία χλιαρή ανάλυση, ως συνοδευτικό των χλιαρών ειδήσεων:

 

 

«Σε ένα δημόσιο πένθος, οι τιμές μαύρων ρούχων ανεβαίνουν, καθώς η αγορά σχεδόν ποτέ δεν είναι εφοδιασμένη με αρκετό απόθεμα για την περίσταση», έγραφε ο Adam Smith την εποχή της ατμομηχανής –δύο αιώνες πριν οι αναλυτές της Goldman Sachs κάνουν την πρόβλεψη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ενισχυθούν πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Καθώς η τιμή του αργού κινείτο γύρω στα 60 δολάρια εκείνη την περίοδο, η πρόβλεψη της Goldman ήταν πράγματι μία γενναία εκτίμηση. Σήμερα η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει 28% στα 108 δολάρια από το ζενίθ έξι εβδομάδες πριν. Πόσο ακόμη μπορεί να πέσει; Κάτω από τα 100 δολάρια. Το φάντασμα του Adam Smith μπορεί να έχει μία άποψη.

Ο «πατέρας» της οικονομικής θεωρίας έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην τιμή ενός εμπορεύματος «στην αγορά» και την τιμή «στη φυσική αγορά», που αντιστοιχεί στο ελάχιστο κόστος παραγωγής. Για το πετρέλαιο, αυτή η τιμή εκτιμάται σήμερα στα περίπου 70 δολάρια ανά βαρέλι. Η υψηλή ζήτηση μπορεί να διαχωρίσει αυτές τις δύο τιμές «αναλόγως με είτε το μέγεθος του ελλείμματος είτε την ευρωστία των ανταγωνιστών». Αυτό όμως δεν κρατάει πολύ.

Η προσφορά μπορεί να αυξηθεί –όπως έγινε με την πρόσφατη ανακάλυψη των κολοσσιαίων θαλάσσιων κοιτασμάτων της Βραζιλίας. Και η ζήτηση μπορεί να πέσει- κάποιες φορές πολύ έντονα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας πρόσφατα μείωση την εκτίμηση για την αμερικανική ζήτηση πετρελαίου κατά 6%. Εντέλει, έγραφε ο Adam Smith, η τιμή στην αγορά θα υποχωρήσει στα επίπεδα της τιμής στην φυσική αγορά «πέριξ της οποίας κινούνται μέσα στο χρόνο οι τιμές όλων των εμπορευμάτων».

 

Υπάρχει όμως και ένας αστάθμητος παράγοντας. «Η σπανιότητα ασυνηθών εδαφών,» πρόσθετε ο Adam Smith, σημαίνει ότι ορισμένα εμπορεύματα θα μπορούσαν να πωλούνται σε πολύ ακριβότερες τιμές «επί αιώνες». Για τα «ασυνήθη εδάφη» εν προκειμένω βλέπε χώρους όπως η Γεωργία. Επιπλέον, «συγκεκριμένες ρυθμίσεις αστυνόμευσης» μπορεί επίσης να κρατήσουν ψηλά τις τιμές εμπορευμάτων. Για την «αστυνόμευση» εν προκειμένω βλέπε τον ΟPEC, που πραγματοποιεί σύνοδο την επόμενη εβδομάδα, με τη σκέψη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Όλα αυτά διασφαλίζουν μία μόνιμη προμήθεια στη «φυσική τιμή» του Adam Smith. Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι κάποτε ήταν «οροφή» αλλά σήμερα είναι ο «πάτος».

 

Πηγή: Financial Times

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

04/09 23:57  Ο Χαρτοφύλακας
To 2009 θα μπουν στο παιχνιδι νεες παραγωγικες μοναδες ενω η ζητηση θα βαινει μειουμενη κατα το πρωτο τριμηνο.Ειναι ομως πιθανον στο ιδιο χρονικο διαστημα να δουμε τον ΟΠΕΚ να μειωνει την παραγωγη, μεχρι να αναθερμανθει η παγκοσμια οικονομια.
05/09 07:35  Κλεάνθης
Καλημέρα Χαρτοφύλακας... ας δούμε τι θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ μέχρι τέλος του χρόνου.

Πάντως μέχρι και ο "ουμανιστής" Τσάβες άρχισε να διαμαρτύρεται!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις