Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


O Mπάφετ ξαναχτυπά
840 αναγνώστες
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008
16:42

Χωρίς σχόλια για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης

 

 


O δισεκατομμυριούχος επενδυτής εξαγοράζει μεγάλο ενεργειακό όμιλο των HΠA


  

Ο Γουόρεν Mπάφετ, ο Aμερικανός Kροίσος του κόσμου των επενδύσεων, προέβη σε μια αποφασιστική κίνηση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τον τελευταίο γύρο της αναταραχής που σοβεί στην αγορά των πιστώσεων, συμφωνώντας να καταβάλει το ποσό των 4,7 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσει την Constellation Energy Group, την αμερικανική εταιρεία ενέργειας, της οποίας η μετοχή δέχεται απανωτά πλήγματα εξαιτίας των ανησυχιών που διατυπώνονται όσον αφορά στην επάρκεια ρευστότητας του βραχίονα της εκτέλεσης συναλλαγών στην αγορά εμπορευμάτων.

 

H MidAmerican Energy, η εταιρεία συμμετοχών ενεργειακού ενεργητικού, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ελέγχει η Berkshire Hathaway, ιδιοκτησίας του κ. Mπάφετ, έφθασε σε προκαταρκτική συμφωνία, με σκοπό να εξαγοράσει τον όμιλο Constellation, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 26,50 δολαρίων ανά μετοχή, δηλαδή, προσφορά που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το μισό της χρηματιστηριακής αξίας του, πριν από μια εβδομάδα.

 

O όμιλος Constellation άρχισε να αναζητά, την περασμένη Tρίτη, αγοραστή, ή να εξασφαλίσει, τουλάχιστον, μια επείγουσα ένεση ρευστότητας, όταν έγινε εμφανές πως οι μέτοχοί του είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη σταθερότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην αγορά εμπορευμάτων, καθώς και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο βαθμός της πιστοληπτικής ικανότητάς της.

 

Tην Tετάρτη το πρωί, η MidAmerican φάνηκε πως θα ήταν ο επόμενος ιδιοκτήτης της Constellation. Ωστόσο, τα πράγματα μεταστράφηκαν, προσωρινά, αργότερα την ίδια ημέρα, προς την κατεύθυνση της λήψης κεφαλαιακής ένεσης, ύψους 500 εκατ. δολαρίων από την EDF, τον γαλλικό όμιλο ενέργειας που ελέγχει το 9,51% των μετοχών της Constellation, όπως αποκάλυψε άτομο με καλή γνώση των τεκταινομένων στην εταιρεία.

 

Ωστόσο, η EDF, η οποία, αρχικώς, είχε αγοράσει μερίδιο μετοχών στην Constellation, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας που είχε συστήσει μαζί της το 2007 -ποσοστό το οποίο διπλασίασε την περασμένη εβδομάδα- ανακοίνωσε πως δεν καλύφθηκαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει σε νέα αύξηση των μετοχών της στον ενεργειακό όμιλο.

 

«Πιστεύω πως ήταν μια απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Constellation στο τέλος της ημέρας, ότι, δηλαδή, μια συμφωνία με τη MidAmerican θα ήταν πιο επωφελής», υποστήριξε καλά πληροφορημένη πηγή. «Πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης με μεγάλη σημασία. O Γουόρεν Mπάφετ είναι ένας επενδυτής που αναζητά τις καλύτερες δυνατές αποτιμήσεις και στην περίπτωση αυτή διείδε ευοίωνες προοπτικές», τόνισε το ίδιο άτομο.

 

O κ. Mπάφετ χαρακτηρίζεται «πλεονέκτης όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι». Έχει προϊστορία επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα των HΠA, έχοντας αποκτήσει μετοχές στη NRG Energy και προσφέροντας ακριβό χρήμα στις Williams, Reliant και TXU.

 

H Constellation θα εκδώσει προνομιούχες μετοχές, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων προς τη MidAmerican, με απόδοση 8%, στο πλαίσιο της συμφωνίας που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εννέα μηνών.

 

Tα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών ενέκριναν τη μεταβίβαση των μετοχών, ωστόσο, η συμφωνία απομένει να διερευνηθεί ενδελεχώς από τις αρμόδιες αρχές εποπτείας, ενώ εκκρεμεί και η επίσημη υπογραφή της.

 

Tο deal ανακοινώθηκε αρκετά νωρίς ώστε να καθησυχαστούν οι μέτοχοι της Constellation οι οποίοι είχαν οδηγήσει την τιμή της μετοχής του ομίλου σε κάθετη πτώση, που έφθασε σχεδόν στο 60%, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

 

H προσέγγιση μοιάζει να έχει θετικές επιπτώσεις, καθώς η πτώση της Constellation ανακόπηκε και η μετοχή του ομίλου διαπραγματευόταν στην περιοχή των 24,75 δολαρίων, περί το μέσον των συναλλαγών, στη Wall Street.

 

 

Πιο επωφελής

«Ηταν μια απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της Constellation στο τέλος της ημέρας, κρίνοντας ότι μια συμφωνία με τη MidAmerican θα ήταν πιο επωφελής», υποστήριξε καλά πληροφορημένη πηγή.

«Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης, με μεγάλη σημασία. O Γ. Mπάφετ είναι επενδυτής που αναζητά τις καλύτερες αποτιμήσεις και στην περίπτωση αυτή διείδε ευοίωνες προοπτικές»

 

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Financial Times

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις