Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ): Ανασκόπηση της Αγοράς Φυσικού Αερίου
528 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008
11:06

Ο λόγος για την  Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργείας (ΙΕΑ) για το 2008 σχετικά με την αγορά φυσικού αερίου (Natural Gas Market Review 2008 - Optimising investments and ensuring security in a high-priced environment) η οποία παρουσιάστηκε προχθές (18/09) στο Παρίσι.

Ο κ. Nobuo Tanaka, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, τόνισε ότι η αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα ενός πλήθους παραγόντων όπως η άνοδος στις αντίστοιχες τιμές του πετρελαίου αλλά και εξαιτίας πολλών άλλων δυσκολιών, όπως ανεπαρκείς και αβέβαιες επενδύσεις, αύξηση του κόστους πολλών προγραμμάτων και συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Τα παραπάνω εμπόδια σίγουρα δεν αποτελούν φαινόμενο μόνο των τελευταίων μηνών αφού τις περισσότερες φορές είναι αναμενόμενα ωστόσο όμως σήμερα τα περιθώρια δείχνουν να στενεύουν όλο και περισσότερο λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για φυσικό αέριο παγκοσμίως.

Οι τιμές του αερίου σε όλες τις αγορές κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια του 2007 αλλά και το πρώτο τέταρτο του 2008. Στις ΗΠΑ η τιμή του αερίου αυξήθηκε πάνω από τα 7 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο BTU (British Thermal Units) και φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει τα δέκα δολάρια. Από την άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τιμές του αερίου έχουν ξεπεράσει τα 10 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο BTU ενώ στον Ειρηνικό η μεταφορά ποσοτήτων LNG βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τα 15 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο BTU. Φυσικά η άνοδος των τιμών του αερίου προκαλεί αύξηση και στις τιμές του ηλεκτρισμού καθώς όλο και περισσότερες χώρες επιλέγουν το λιγότερο ζημιογόνο για το περιβάλλον, σε σχέση με τον άνθρακα και το πετρέλαιο, φυσικό αέριο και προχωρούν έτσι στην κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το φυσικό αέριο και η περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς προσφέρει μια δέσμη από σημαντικά πλεονεκτήματα στις καταναλώτριες χώρες με πρώτο και κύριο βέβαια την αποδέσμευση από το πετρέλαιο και την εξασφάλιση μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας. Ωστόσο, όσο παραμένουν και διαιωνίζονται τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις των επενδυτικών προγραμμάτων, προβλήματα που οφείλονται κυρίως σε άνοδο του μηχανικού και κατασκευαστικού κόστους καθώς και στο υψηλό ποσοστό επενδυτικού ρίσκου στις χώρες παραγωγούς, τόσο θα αυξάνεται το ενδεχόμενο για μια πιθανή μελλοντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

 

Ο κ.Tanaka εξέφρασε την ανησυχία του για την συνεχή επιβράδυνση των περισσοτέρων επενδύσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των ΗΠΑ, και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις, και εκείνες των κρατών μελών του ΟΟΣΑ αλλά και των υπολοίπων να θέσουν αυστηρούς κανόνες και να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η αγορά αερίου να γίνει πιο λειτουργική και με μεγαλύτερη διαφάνεια. Είναι αναγκαίο μάλιστα τα πιο πάνω μέτρα να εφαρμοστούν πρώτα απ’ όλα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης δεδομένης μάλιστα της όλο και πιο μεγάλης ανάγκης των ευρωπαϊκών κρατών για περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου.

Τέλος, η Έκθεση του ΙΕΑ τονίζει την σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει στο ενεργειακό ισοζύγιο μιας χώρας το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς αποτελεί μια αρκετά ευέλικτη λύση, κυρίως λόγω των μικρών ποσοτήτων στην μεταφορά και στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, προσφέροντας έτσι επιπλέον ενεργειακή ασφάλεια και επιτρέποντας την ανάπτυξη στενότερων δεσμών μεταξύ διαφορετικών αγορών φυσικού αερίου. Λόγω αυτής της ευελιξίας που διαθέτει η αγορά LNG μπορούν να δημιουργηθούν νέοι εμπορικοί δρόμοι κι έτσι το κάθε κράτος θα έχει την δυνατότητα ασφαλής πρόσβασης σ΄ αυτή τη πολύτιμη ενεργειακή πηγή.

 

 

Κλικ για την περίληψη της έκθεσης

 

 

Από την έκθεση:

 


 

Και μία λεπτομέρεια για το πετρέλαιο

 

 

After a thorough joint assessment of the impact of Hurricanes Gustav and Ike, the International Energy Agency (IEA) and the US government have decided that a collective action to release oil to the market from strategic reserves is not necessary at this time. The IEA and the US government were in close co-ordination throughout the week, monitoring possible damage to the oil and gas complex in the Gulf of Mexico. Producing platforms in the Gulf now seem generally to have fared well, as did other infrastructure. The majority of production facilities and refineries in the region had stopped producing ahead of the storms as a precautionary measure. Damage assessment and notably the restoration of power supplies have delayed the restart of the refineries. Not all refiners are ready to produce yet, but the assessment of the US government and the IEA on balance is that, despite a significant loss of crude oil and product due to the shut-ins, there remains adequate flexibility in the system to offset this supply disruption.

The IEA welcomes ongoing efforts by producers and refiners outside the US Gulf to help ensure adequate supplies of crude and products are available for both prompt and upcoming winter fuel requirements.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις