Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Οι Άραβες χτίζουν την πρώτη "ΠΡΑΣΙΝΗ" πόλη!
1475 αναγνώστες
Το Abu Dhabi,  η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους  παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Το εμιράτο ξεκίνησε την πρωτοβουλία Masdar ("Πηγή") θέλοντας να γίνει το κέντρο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Αποφάσισε λοιπόν να επενδύσει τα δισεκατομμύρια που τους δίνουν οι Δυτικοί αγοράζοντας πετρέλαιο, για να δημιουργήσουν την πρώτη βιώσιμη πόλη στον κόσμο που δεν θα καίει ούτε λίτρο πετρέλαιο, με μηδενικά απόβλητα και μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Ειρωνεία ε?

Είναι απολαυστική η ειρωνεία πως η Μέση Ανατολή, που βρίθει αργού και δολαρίων –αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το Άμπου Nτάμπι διαθέτει αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 100 δισ. βαρελιών– κατασκευάζει  μία από τις πρώτες περιοχές στον κόσμο για τη μετα-πετρελαϊκή εποχή (υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Σουηδία).

 

Masdar, δηλαδή Πηγή

 

Ωστόσο, το πρότζεκτ κόστους 22 δισ. $, που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες του Λονδίνου, Foster & Partners, σηματοδοτεί μονάχα την απαρχή μιας  στρατηγικής του Άμπου Nτάμπι. Το εμιράτο διοχετεύει δισ. δολ. στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων και βιώσιμων μορφών ενέργειας, δίνοντας ώθηση στον κλάδο που ενδέχεται να ανατρέψει την παγκόσμια κυριαρχία του πετρελαίου.

Πρόκειται απλώς για ευφυή σχεδιασμό, υποστηρίζει ο σουλτάνος Al Jaber, που είναι ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού οργανισμού που ηγείται της πρωτοβουλίας. Στην τελική, ακόμα και τα υπέρογκα πετρελαϊκά αποθέματα του Άμπου Nτάμπι θα εξαντληθούν κάποια στιγμή. Έτσι τα Εμιράτα επιδιώκουν τη διαφοροποίηση της οικονομίας τους, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο!

«Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο για το Άμπου Nτάμπι, από το να επενδύουμε τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε κάτι που θα μας εξασφάλιζε ηγετική θέση στο μέλλον;» διερωτάται ο ίδιος.

Η πόλη θα χτιστεί κοντά στη θάλασσα και τείχος θα την προφυλάσσει από τον θερμό αέρα που έρχεται από την έρημο. Η έκταση της πόλης θα είναι 6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, περιστοιχισμένη από ειδικά τείχη. Θα καλύπτει τις ανάγκες 50.000 κατοίκων και 1.500 επιχειρήσεων. Ολόκληρη η πόλη θα βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τόσο τον δυνατό ήλιο όσο και τους ανέμους της περιοχής, κατά την κατασκευή αλλά και κατά την λειτουργία της.

Στη Masdar, δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα, αλλά θα αναπτυχθεί ένα εξελιγμένο δίκτυο μαζικής μεταφοράς (με μηδενικές εκπομπές ρύπων) το οποίο θα εξασφαλίζει ότι η μεγαλύτερη απόσταση που θα χρειαστεί να περπατήσουν οι κάτοικοι δεν θα ξεπερνά τα 200 μέτρα. Οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μικρά οχήματα που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά. Το 99% όλων των απορριμμάτων που θα δημιουργούνται θα ξαναχρησιμοποιούνται μέσω εξελιγμένων μεθόδων.

Ο έξυπνος αστικός σχεδιασμός που χρησιμοποιεί παραδοσιακές πρακτικές, όπως στενοί δρόμοι με βορειοδυτική έκθεση, για μεγιστοποίηση των υπό σκιά περιοχών, θα μειώσει περαιτέρω τις ενεργειακές ανάγκες. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε με τη χρήση της σύγχρονης τεχνογνωσίας, να απαιτούν 50% λιγότερη ενέργεια για δροσισμό και φωτισμό συγκριτικά με τα συμβατικά κτίρια της περιοχής.

Σχετικά με την παραγωγή ενέργειας, η ηλιακή ενέργεια, μέσω φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων, θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της πόλης κατά 82%. Ένα επιπλέον 17% θα καλύπτεται από την καύση απορριμμάτων, ενώ το υπόλοιπο 1% θα προέρχεται από την αιολική ενέργεια. Μελλοντικά θα γίνει και παραγωγή ενέργειας με γεωθερμία καθώς και το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο παγκοσμίως.

Οι υδατικές ανάγκες της πόλης θα καλύπτονται από ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης με χρήση ηλιακής ενέργειας. Οι ανάγκες βάσει σχεδιασμού θα είναι 60% μικρότερες από αυτές μίας συμβατικής πόλης, ενώ το νερό και τα υγρά απόβλητα θα ανακυκλώνονται και θα επαναχρησιμοποιούνται σε ποσοστό 80% για άλλους σκοπούς όπως για παράδειγμα στην άρδευση καλλιεργειών (και ενεργειακών καλλιεργειών για παραγωγή βιοκαυσίμων).

Το Άμπου Nτάμπι θέλει να προσελκύσει κορυφαία επιστημονικά «μυαλά». Η Masdar, με τη βοήθεια του αμερικανικού ΜΙΤ, ίδρυσε ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο γνωστό και ως Masdar Institute. Το πανεπιστήμιο εξειδικεύεται στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θα είναι η πρώτη μονάδα στην πόλη που θα τεθεί σε λειτουργία.

 

Στην πόλη θα υπάρχουν επίσης:

► Ένα πρότυπο κέντρο για να υποστηρίξει την επίδειξη, την εμπορευματοποίηση και την υιοθέτηση των ενεργειακών τεχνολογιών βιώσιμης ενέργειας


► Ένας πανεπιστήμιο που θα προσφέρει εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα στην ανανεώσιμη ενέργεια, σε συνεργασία με τα κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα (ως "πυρήνας" έρευνας)


►Μια ειδικευμένη εταιρία ανάπτυξης με στόχο την εμπορευματοποίηση της μείωσης εκπομπών ρύπων και των καθαρών ενεργειακών λύσεων, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο του Κιότο σχετικά με την αλλαγή κλίματος


►Μια ειδική οικονομική ζώνη με στόχο την φιλοξενία οργανισμών που θα επενδύσουν στην ανάπτυξη και την παραγωγή τεχνολογιών και προϊόντων ανανεώσιμης ενέργειας.

 

Το βίντεο που ακολουθεί, έχει δημιουργήσει η αρχιτεκτονική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο. Για όσους νομίσουν ότι είναι επιστημονική φαντασία, είναι απολύτως ρεαλιστικό.

Κλικ για το βίντεο της πόλης Masdar


 

Περισσότερες πληροφορίες:

The Masdar Initiative

Capital.gr (από BusinessWeek)

Masdar City (WIKIPEDIA)


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις