Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Στεγνώνουν οι κάμποι στη Bόρεια Ελλάδα
1256 αναγνώστες
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008
13:18

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δεκάδες περιοχές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα λόγω της μείωσης των αποθεμάτων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, με τα εντονότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη, στα παράλια της Χαλκιδικής, αλλά και στους κάμπους της Πτολεμαΐδας και του Κιλκίς.

 

Από την Περαία ως τα Βασιλικά και την Επανομή οι γεωτρήσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη που βγάζουν καθαρό νερό γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες, φτάνοντας ακόμη και σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων, λόγω της υφαλμύρωσης αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά.

 «Στη λεκάνη του Ανθεμούντα, από την περιοχή του αεροδρομίου μέχρι τα Βασιλικά, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα υποχώρησε την τελευταία εικοσαετία από πέντε ως δεκαπέντε μέτρα. Βρίσκουμε πια υφάλμυρο νερό σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων από τη θάλασσα», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Σούλιος. Μόνο στο δήμο Θερμαϊκού την τελευταία διετία έκλεισαν πέντε δημοτικές γεωτρήσεις λόγω ακαταλληλότητας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διάνοιξη μόλις μίας. «Στην Επανομή η στάθμη του νερού έχει κατέβει μέχρι και 40 μέτρα, αλλά λόγω γεωλογικής σύστασης του υπεδάφους το θαλασσινό νερό δε διεισδύει στα υπόγεια ύδατα», συμπληρώνει ο κ. Σούλιος

Θύμα της υπεράντλησης των υδάτων και της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων ετών έχει πέσει και η λίμνη Κορώνεια, που μετατράπηκε σε βούρκο. Oι υδροβόρες καλλιέργειες, η παρουσία εργοστασίων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού αλλά και η αδιαφορία οδήγησαν στην εξαφάνιση της λίμνης και, σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, στη μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα από 20 ώς 50 εκατοστά το χρόνο. «Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει 21 μέτρα και έργα από τη νομαρχία, την Περιφέρεια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όλα σχεδόν έχουν δρομολογηθεί, όπως για παράδειγμα η ενωτική τάφρος που θα εκτρέπει δύο χειμάρρους από τη Βόλβη στην Κορώνεια», αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, Σάββας Αναστασιάδης.

Καθίζηση στο Καλοχώρι
Στη δυτική Θεσσαλονίκη οι γεωτρήσεις υπολογίζονται σε περισσότερες από 2.000, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα έχει υποχωρήσει έως και 40 μέτρα και λόγω της μορφολογίας του υπεδάφους, το Καλοχώρι, η Σίνδος και η Ν. Μαγνησία σταδιακά «βουλιάζουν», ενώ στη Χαλάστρα το αρσενικό που εντοπίστηκε σε γεωτρήσεις κάνει απαγορευτική την κατανάλωση, ώσπου η περιοχή να υδροδοτηθεί σε λίγους μήνες από την ΕΥΑΘ. «Για τη μείωση των αποθεμάτων δε φταίνε οι καλλιέργειες, αλλά η έλλειψη υποδομών για να κρατήσουμε τα νερά του χειμώνα.

Στη Χαλάστρα λόγω της λειψυδρίας ανακυκλώνουμε το νερό στους ορυζώνες αντί να το διοχετεύουμε στη θάλασσα, και υποβαθμίζεται η παραγωγή», δηλώνει ο Λεωνίδας Κουιμτζής, πρόεδρος του Α' Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας.

Παράπονα για τη στάθμη των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού και Γαλλικού εκφράζουν τοπικοί παράγοντες, από την Καστοριά ως το Κιλκίς. «Για πολλά χρόνια έχουμε μηδενική υπερχείλιση και δεν ανανεώνεται το νερό στη λίμνη της Καστοριάς. Λόγω της ανομβρίας η κοίτη του Αλιάκμονα έχει μετατραπεί σε αγροτικό δρόμο», λέει ο Χρήστος Τυπόας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων Καστοριάς. «O Γαλλικός έχει μετατραπεί σε ξηροπόταμο, η στάθμη του Αξιού έχει πέσει και οι γεωτρήσεις έχουν πρόβλημα. Έχουμε φτάσει να τρυπάμε σε βάθος 300 μέτρων, ενώ είναι ανέφικτος ο έλεγχος των παράνομων γεωτρήσεων», δηλώνει ο προϊστάμενος της ΔΕΒ Κιλκίς, Στέλιος Κωνσταντινίδης. Μελέτη του ΙΓΜΕ αποκαλύπτει ότι η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα έχει πέσει στα υψώματα της ανατολικής πλευράς του Στρυμόνα στο νομό Σερρών, στα βορειανατολικά του νομού Πέλλας, στην περιοχή του Κολινδρού στην Πιερία και στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης στο νομό Κιλκίς, όπου επιπλέον η στάθμη του Αξιού μειώθηκε στο ένα τρίτο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

«Αρχίζει η φθίνουσα πορεία του υδροφόρου ορίζοντα και στη Δυτική Μακεδονία, με πρώτη τη λεκάνη της Πτολεμαΐδας, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και της υπεράντλησης για άρδευση», αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του παραρτήματος Κοζάνης του ΙΓΜΕ, υδρογεωλόγος Αλκιβιάδης Στάμος. Στην Πτολεμαΐδα καταγράφεται επίσης υψηλή περιεκτικότητα νιτρικών στο νερό γεωτρήσεων, όπως συμβαίνει και στο Κιλκίς, το Αμύνταιο, τη Χαλκιδική.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

25/09 14:47  coldplay
Πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα που βαζεις Κλεανθη..
φανατικος αναγνωστης
25/09 14:57  CANYON
5*...
25/09 15:23  ΝΕΜΕΣΙΣ
φίλε καλησπέρα
www.truthdig.com/images/eartothegrounduploads/castillejos_atthelimit5.jpg
25/09 16:36  Κλεάνθης
coldplay ξέρω, ξέρω... χρωστάω το "θερμοκήπιο" μη μου το χτυπάς! :)

CANYON γιατί με ταλαιπωρείς! :)

ΝΕΜΕΣΗ, εξαιρετικό... το κλέβω και το περνάω στην ανάρτηση :)
25/09 16:41  ΝΕΜΕΣΙΣ
να είσαι καλά

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις