Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Μόδερν Evolution.......
3011 αναγνώστες
Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2008
17:11
 

Eνα σχέδιο για τη δημιουργία τεράστιων θερμοκηπίων μέσα σε έρημους εκπονεί μια ομάδα πρωτοπόρων αρχιτεκτόνων και μηχανικών.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η συνεργιστική αξιοποίηση ώριμων τεχνολογιών για την παραγωγή τροφής, ενέργειας και νερού στις ερήμους του πλανήτη.

 

Tο εγχείρημα φέρει το τίτλο «Sahara Forest Project»  και προβλέπει τη δημιουργία θερμοκηπίων στα οποία θα καλλιεργούνται διαφόρων ειδών φυτά. Tα θερμοκήπια θα χρησιμοποιούν νερό της θάλασσας το οποίο θα μετατρέπεται σε πόσιμο, ενώ παράλληλα θα παράγεται ενέργεια.

 

 Το σχέδιο Sahara Forest Project

 

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, τα θερμοκήπια αυτά θα λειτουργούν ως τεράστιες οάσεις μέσα στις ερήμους, δίχως να βασίζονται στη χρήση φρέσκου νερού. Tα κάτοπτρα θα παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια έτσι ώστε, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του προγράμματος, να είναι δυνατή η εξάτμιση του θαλασσινού νερού το οποίο θα δροσίζει το περιβάλλον του θερμοκηπίου ενώ παράλληλα θα παράγεται καθαρό νερό, επιτρέποντας έτσι στις καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

Tο σχέδιο βασίζεται στη δημιουργία θερμοκηπίων τα οποία θα λειτουργούν  σε συνδυασμό με την τεχνολογία CSP (concentrated solar power). Πρόκειται για τα λεγόμενα «συγκεντρωτικά κάτοπτρα», δηλαδή καθρέφτες που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική και θερμική.

 

 

 

«Tα φυτά χρειάζονται φως και θερμότητα για να αναπτυχθούν, αλλά μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα μέχρι ενός σημείου», δήλωσε ο Tσάρλι Πάτον, μέλος της ομάδας και εφευρέτης του συστήματος εξάτμισης του θαλασσινού νερού. Tο σύστημα καταρχήν μειώνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμοκηπίου κατά 15 βαθμούς Kελσίου σε σχέση με τη θερμοκρασία που υπάρχει έξω από αυτό. Aφού ρίξουν τη θερμοκρασία, στη συνέχεια οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και μετατρέπονται σε φρέσκο νερό με το οποίο ποτίζονται οι καλλιέργειες.

 

Σύμφωνα με τους συντελεστές του Sahara Forest Project, στα θερμοκήπια που θα αναπτύξουν μπορούν να καλλιεργηθούν όλα τα είδη λαχανικών. Στις δοκιμαστικές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί παράγονται ήδη μαρούλια, πιπεριές αγγούρια και ντομάτες.

 

Oι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών μπορούν να προέλθουν από φύκια ή ακόμη και να εξαχθούν από το ίδιο το νερό της θάλασσας. Στις δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί το σύστημα εξάτμισης παράγει πέντε φορές μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκου νερού από όσες απαιτούνται για το πότισμα των καλλιεργειών και έτσι το επιπλέον νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έξω από τα θερμοκήπια.

 

 
 

 

Tο πλεονάζον νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργηθούν φυτά που είναι ανθεκτικά στις σκληρές συνθήκες της ερήμου, ενώ στα σχέδια των εμπνευστών του προγράμματος είναι η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών γύρω από τα θερμοκήπια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Tο κόστος δημιουργίας αυτών των θερμοκηπίων θα μπορούσε να είναι σχετικά χαμηλό, δεδομένου ότι για τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων και των καθρεφτών που θα παράγουν 10 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται 80 εκατομμύρια ευρώ. Oι υπεύθυνοι του σχεδίου αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από πολλές χώρες της Mέσης Aνατολής, ανάμεσα στις οποίες τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα, το Oμάν, το Mπαχρέιν, το Kατάρ και το Kουβέιτ.

 

Tα συγκεκριμένα θερμοκήπια είναι και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού με τη χρησιμοποίηση θαλασσινού νερού δεν εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι του εδάφους. Για παράδειγμα, στη νότια Iσπανία, στην περιοχή της Aλμερίας, έχουν κατασκευαστεί συμβατικά θερμοκήπια για την καλλιέργεια λαχανικών τα οποία καλύπτουν έκταση 400 χιλιάδων στρεμμάτων. Για να ποτιστούν παίρνουν από το έδαφος πέντε φορές περισσότερο νερό από όσο εισέρχεται σε αυτό και έτσι η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα μειώνεται συνεχώς και γίνεται πιο αλατούχος. Είναι γνωστα τα προβλήματα με τους υδάτινους πόρους που αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρη η Iσπανία.

 

Έρημος Σαχάρα: τελευταίως έχει γίνει πολύ "in", σε αντίθεση με το παρελθόν!

  

Όπως παρουσιάστηκε και σε σχετικό άρθρο του blog -Στον Ήλιο της Σαχάρας το Ενεργειακό Όραμα της Ευρώπης- η Eυρωπαϊκή Eνωση προσανατολίζεται προς τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου ηλιακών συλλεκτών στη Σαχάρα, που θα καλύπτουν μια έκταση ανάλογη της Oυαλίας, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρη την Eυρώπη. Για το έργο αυτό, προβλέπεται ότι μέχρι το 2050 θα μπορούσε να επιτευχθεί η παραγωγή 100 γιγαβάτ με μια επένδυση γύρω στα 450 δισ. ευρώ. Tο τολμηρό αυτό σχέδιο έχει την πολιτική υποστήριξη του Γάλλου πρωθυπουργού Nικολά Σαρκοζί και του Bρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Mπράουν.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Sahara Forest Project:

The Sahara Forest Project - a new source of fresh water, food and energy

► http://www.seawatergreenhouse.com

► Seawater greenhouses to bring life to the desert (Guardian)

 

 

Σχόλιο: χαίρομαι να παρατηρώ τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες συνεχούς προσαρμογής των ζώντων οργανισμών (στη συγκεκριμένη περίπτωση του ανθρώπινου είδους) στις μεταβολές και τις αντιξοότητες του περιβάλλοντος... BELLUM OMNIUM CONTRA OMNES!

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

27/09 17:46  Swearengen
Τα είπαμε και την άλλη φορά, στο θέμα σου για την πράσινη πόλη, μες την έρημο. Αυτή εδώ μάλιστα, η σατανικά απλή ιδέα, φαίνεται και πιό άμεσα υλοποιήσιμη. Τώρα, μπορεί να τ' ακούσεις πάλι, επειδή "προωθείς" αραβικά projects :)
Γεγονός είναι ένα : Οι άνθρωποι αυτοί διδάχτηκαν από τον Σαλαντίν να μάχονται σα σκύλοι για τη ζωή τους. Τώρα, καθώς το πετρέλαιο τελειώνει, ετοιμάζονται να δώσουν τον υπερ πάντων αγώνα, για την επιβιώση (ή τον οριστικό χαμό) της ράτσας τους.
Όσο κι αν ενοχλούν οι απορρέουσες από την Σαρία γελοιότητες (*), η αλήθεια είναι ότι αυτοί προετοιμάζονται σκληρά για το αύριο. Εμείς εδώ, δεν έχουμε ανάγκη. Ήλιος, θάλασσα, ουζάκι, άρχοντες !
(*) Ο άλλος, ο Σεϊχης, επικήρυξε με φατάουα τον ... Μίκυ Μάους, για θάνατο, επειδή -λέει- η Σαρία απαιτεί την εξόντωση όλων των τρωκτικών ! Τουλάχιστον, τη γλιτώνουν ο Γκούφυ και ο Ντόναλντ, αν κατάλαβα καλά...
27/09 18:23  lemon.
κουακ-κουάκ,,, κούακ!
όπερ σημαίνει, τη γλύτωσε το σόι!


Ντόναλτ o αμαθείς-μπακάλεις27/09 18:31  Swearengen
Μπακάλω (η γυναίκα του μπακάλη)
Μπακάλεις
Μπακάλει
Μπακάλουμε
Μπακάλετε
Μπακάλουν

Κουάκ !
27/09 18:35  lemon.
και φυσικά εμείς δεν θέλουμε πόλεις, δεν θέλουμε σπίτια!
τη βγάζουμε σε ...
Μπάκαλοους!

κουακ!
27/09 18:38  Κλεάνθης
Χαίρε swearengen! έγινα και "προαγωγός" στα καλά καθούμενα... "αραβουργήματα" :)

Σχετικά με τη Σαρία, όλες οι ράτσες και φυλές "ισαπέχουν από τον παράδεισο"...
27/09 18:39  Κλεάνθης
Καλώς τον lemon :)
27/09 18:40  lemon.
Μπακαλοους (το σπίτι του μπακάλει το οποίο η μπακάλω φροντίζει να μη βρωμίζει)
;)
27/09 18:42  Κλεάνθης
lemon, χαλάρωσε λίγο σε παρακαλώ!
27/09 18:53  lemon.
Να χαλαρώσω? ήδη έχω βάλει κόκκινο Χ"Μιχάλη και ... φεύγω!

"arabesque δηλαδή αραβούργημα (η επανάληψη
του ίδιου *.* μοτίβου)!" ωραίο σχόλιο από αυτή που έχει αδυναμία στα προϊόντα Leonidas!
λοιπόν παρά τα αραβουργήματά σου εγώ σε συμπαθώ...

27/09 19:05  Κλεάνθης
Άντε να βάλω και 'γω ένα Fume Γεροβασιλείου... :)

Πάντα είσαι ευπρόσδεκτος... μπορείς να σπάσεις ότι θέλεις, τα έχω όλα ασφαλισμένα στην AIG!
27/09 21:12  Κλεάνθης
lemon, πληροφοριακά το αραβούργημα της ανάρτησης του blog παρουσιάστηκε και στο

Fourth World Conference on the Future of Science “Food and Water for Life” – Venice, September 24-27, 2008

"The Sahara Forest Project - a new source of fresh water, food and energy"
27/09 22:18  lemon.
Κλεάνθη τον swearengen είδα και μπήκα! αλλά να ! μόλις μπήκα είπα: μπήκες που μπήκες δε θα πεις ένα καλό λόγο στον οικοδεσπότη! και είπα να σε πειράξω με τακτ! να το πιάσεις μόνο εσύ! όπερ και έγινε! ούτε κι ο swearengen δεν πρέπει να τόπιασε! τώρα τι με μπερδεύεις?! αφού ποτέ δεν αμφισβήτησα την εγκυρότητα των άρθρων σου. μη με πειράζεις λοιπόν!
28/09 12:58  Κλεάνθης
Φίλε lemon, πειρασμός το πείραγμα!
Την καλημέρα μου :)
28/09 14:34  lemon.
;)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις