Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
897 αναγνώστες
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008
18:58

ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ στην ΟΡΟΛΟΓΙΑ

 Οι λέξεις παράγουν (?) ιδεολογία και πολιτική

 

 

Η AFNOR είναι ο Γαλλικός Οργανισμός Τυποποίησης ομόλογος του <δικού μας> ΕΛΟΤ. Δόμησε το 2003 το (γαλλικό) Πρότυπο - Οδηγία SD 21000, (Sustainable Development) το οποίο μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή το ISO 26000 «Για την Κοινωνική Υπευθυνότητα», αποτελεί το μόνο εν ισχύ εθνικό πρότυπο – οδηγία έστω - στο πεδίο αυτό.

Επισημαίνεται ότι ούτε το SD 21000, αλλά ούτε και το υπό επεξεργασία διεθνές  ISO 26000 θα προσφέρουν δυνατότητα πιστοποίησης. Η επικρατούσα (ευτυχώς… αλλά υπάρχει και ισχυρός μειοψηφικός αντίλογος) λογική είναι ότι η Κοινωνική Υπευθυνότητα και η Διατηρήσιμη Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι αντικείμενο προς πιστοποίηση, όπως η Διαχείριση για την Ποιότητα, το Περιβάλλον ή την Υγεία και Ασφάλεια…

 

Ορισμοί λοιπόν, οδηγίες και αποσαφήνιση εννοιών και του τοπίου

 

 

Τα τρία πεδία της γενικώς αποδεκτής προσέγγισης triple bottom line, (την οποία ο γράφων αποδίδει στα ελληνικά ως τριπλό στόχο αποτελεσμάτων) αλληλοτέμνονται ανά δύο. Το SD 21000 υιοθετεί το γράφημα και ορίζει τους αντίστοιχους κοινούς τόπους - ακροβατώντας λεκτικά - ως:

 

  Développement Équitable  Δίκαιη Ανάπτυξη

  Développement Viable       Ανάπτυξη η οποία μπορεί να επιζήσει

  Développement Vivable     Ανάπτυξη όπου μπορείς να επιζήσεις

 

Ο κοινός τόπος και των τριών πεδίων ορίζεται ως :

 

Développement Durable     Διατηρήσιμη – Αειφορική Ανάπτυξη

 

Ακροβατικές Γλωσσολογικές Ασκήσεις : Sustainable στα αγγλικά ≈ Διατηρήσιμη… η λέξη με την ίδια ρίζα : Soutenable στα γαλλικά ≈ Υποφερτή (Bearable) !..

 

Υπενθυμίζοντας ότι το παρόν αποτελεί απλώς εισαγωγικό άρθρο ανάπτυξης προβληματισμού και κατάθεσης απόψεων… ο γράφων καταθέτει πρώτος την ένστασή του:

 

< Μου προκαλεί ανησυχία η χρήση του όρου <Ανάπτυξη> με όλο το ιδεολογικοπολιτικό βάρος, καταβολές και κοινή πρόσληψη και χρήση του.

Έχουν ξεπερασθεί τα όρια συναγερμού… «Ίσως» την κατάσταση αντιπροσωπεύει καλύτερα ο όρος και η επιδίωξη :

 

Οικολογικής Βιωσιμότητας …πλέον…>

 

 

Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

29/09 19:36  lemon.
έτσι! έτσι να βλέπω συγχωνεύσεις! γιατί όλοι γυρω μας κατεβάζουν ρολά! άντε να πάρετε και το Haro-ds κοψοχρονιά θα σας το δώσει!
ήδη κατέβασε ρολά ο haros!
;)
29/09 19:44  Κλεάνθης
Συνεργιστική δράση (ή blogo-δράση) φίλε lemon... όχι συγχωνεύσεις :)
29/09 20:25  lemon.
έτσι λένε και τα μεγάλα μαγαζιά... στην αρχή!
μετά κρατούν ένα όνομα!
και το όνομα υμών...
< GreenDream η κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα >
ας πούμε!
29/09 20:30  Swearengen
@lemon.
Διαμαρτύρομαι. Δεν είναι δυνατόν να επισκέπτεσαι κατ' αποκλειστικότητα τον Kλεάνθη, την ίδια στιγμή που αγνοείς προκλητικά το "Ali Baba". Είπαμε, είμαστε χαμαιτυπείον, αλλά όχι πιά και τέτοια προκλητική απαξίωση !

Καλησπέρα Κλεάνθη. -Πόσα θες για να μου δώσεις τον lemon ; Έστω και με υποσχετική !
29/09 21:00  lemon.
@swearengen
εσένα είδα προχτές και μπήκα, στου Κλεάνθη [μετά από ένα ξεσπάθωμά του (κιάλλος με σπαθί!) τον φοβήθηκε το μάτι μου και δεν θα έμπαινα χωρίς παρέα]! μια κουβέντα είπα και την έκανες! αφού, με τακτ, με "είπες" και ανορθόγραφο (όχι οτι δεν είμαι!)
δεν μπορείς να πεις! στο μνημόσυνο του ΕΑΜ ήπια τον πικρό καφέ στου Αλι, όχι βέβαια με πτιφουρ απ'τα χεράκια της Ευαγγελίας ;) (μη μπερδευτείς η Ευαγγελία δεν είναι η κ. Νταίζη...)
λοιπόν! τι λέγαμε?
α! για το χΑλι! ναι, σήμερα έβαλα τα χειμωνιάτικα! κρυάδιασε εδώ στα βόρεια! βαριά τα άτιμα! πιάστηκε η μεσούλα μου! έχω και ιεροποίηση!

άσε! άσε δεν περνάει το σχέδιο διάσωσης! θα γίνει χαμός και αύριο και μεθαύριο κοκ
αύριο θα δώσω και κάτι γλάστρες (μαθιό) που μου έμειναν στο υπόγειο (απορώ πώς μου'μειναν)! μισή τιμή ακριβώς! τι να κάνουμε, με ζημία, δεν θαναι η πρώτη φορά αλλά... η τελευταία!
Άιντε! " κι ας αρχίσουν οι χοροί"
29/09 21:05  lemon.
ασ'τον Κλεάνθη!
αν έχεις cash να βγάλω και τη ζημία από τις γλαστρες πρωί πρωί θα είμαι απίκο στου Αλι, θα στρώνω και το χΑλί!
29/09 21:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Προφανώς δεν πρόκειται περί συγχωνεύσεως. Οι εν λόγω δύο "οίκοι" με εξαιρετικάς επιδόσεις και πελατειακήν βάση, δεν θα προσφέρουν με τον τρόπο αυτό ε[ιπλέον αξία εις τους Συμμετόχους τους.
Απλώς ο όρος "βιώσιμη ανάπτυξη" με απασχολούσε και είχα γράψει πο΄λύ ενωρις chez moi, ότι θα τον συζητήσω <στην ώρα του>. Αργότερον δημιουργήθηκε ο "οίκος" του Κλεάνθη με τον γνωστό υπότιτλο και δεσμεύτκα ότι θα το συζητήσουμε.
Η πατρότητα του όρου "οικολογική βιωσιμότητα" προφανώς ΔΕΝ ανήκει εις το γράφοντα. (έχει τονισθεί, οι Μηχανικοί είμεθα δημιουργική αντιγραφείς). Το πρώτον τον ήκουσα από τον Διευθυντή της ελληνικής Greenpeace Ν. Χαραλαμπίδη πρό διετίας περίπου εις Συνέδριο Κ&ΠΥ. Αρκετές ΜΚΟ τον έχουν υιοθετήσει.
Το παρόν κείμενο είναι εισγωγικό ερέθισμα προς συζήτηση σε συναινετική πάντοτε κατεύθυνση.
29/09 21:27  Κλεάνθης
Χαίρε swearengen! Δέχομαι μόνο με υποσχετική... ο lemon είναι το alter ego μου!
29/09 21:31  Κλεάνθης
Τριαντάφυλλε, να σου πω την αλήθεια, ο όρος "Οικολογική Βιωσιμότητα" με ξενίζει λίγο, διότι μου γεννά μια αίσθηση "βαθιάς οικολογίας" με αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα... ίσως να κάνω λάθος

29/09 21:38  Swearengen
@lemon.
Όχι παιχταρά μου, ποτέ δεν σε είπα ανορθόγραφο (ο Usound το κάνει αυτό). Το σχέδιο διάσωσης ήταν της πλάκας, ούτως ή άλλως. Σα να πετάς τρύπια βάρκα στους ναυαγούς. Και με σχέδιο έπεφτε και χωρίς σχέδιο πάλι πέφτει. Είναι η μοίρα του (του Dow) σακατεμένη. Καλύτερα να πνιγούν όσοι είναι να πνιγούν, να τελειώνουμε. Δεν πουλάω τίποτε, εκτός από μια παλιά στολή του προπάππου μου, από τους Βαλκανικούς. Συνεχίζω τη γενναία πορεία μου, εν μέσω πυκνών πυρών, με πίστη στα ύδατα, ελπίζοντας των Θεοφανείων -βοήθειά μου- να δούμε Lone Ranger Market.
Τώρα : Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον σου. Καλός ο Κλεάνθης, ως μεταβατικό στάδιο, ως σχολείο αν θες, αλλά πλέον πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την καρριέρα σου. Τα χρόνια περνούν. Πότε θα παίξεις μεγάλη μπάλα ? Με κουάκ θα τη βγάλεις ? Άσε τις υποσχετικές. Σου προσφέρω κλειστό τετραετές συμβόλαιο, αμάξι, διαμέρισμα, πληρωμένα σχολεία παιδιών και όταν κρεμάσεις τα παπούτσια σου, θέση μάνατζερ στον "Ali". Εξαγοράζω την "ελευθέρας" σου (που λένε) από τον Κλεάνθη και φύγαμε για τα γραφεία της ΠΑΕ. Πρώτη φίρμα θα σ' έχω. -Πώς το βλέπεις ? Άσε τον Κλεάνθη πάνω μου.
29/09 21:41  lemon.
κατσαρέλη! την πελατειακή βάση της Lehman να δεις!
κ. Δημήτρη αλήθεια! γελάτε συχνά?! έστω χαμογελάτε? συγγνώμη, για την τόσο προσωπική ερώτηση!

@swearengen
έριξα μία ματιά στου αλι! φοβάμαι να μπω! ;)
που να μπω, και να πω οτι καθημερινώς φροντίζω να διαβάζω ένα κεφ. της καινής Διαθήκης!
λοιπόν πριν καμιά βδομάδα ήμουν στο ιη' της αποκάλυψης! και δεν το έγραψα γιατί καταλαβαίνεις "τι θα έτρωγα στο κεφάλι"! αλλά άντε να το γράψω τώρα (δεν εννοώ φυσικά οτι αυτό! είναι, αυτό!)
"...ουα&#8054; ουαί, η πόλις η μεγάλη Βαβυλών, η πόλις η ισχυρά, οτι μιά ώρα ήλθεν η κρίσις σου. κα&#8054; ο&#7985; έμποροι τής γής κλαύσουσι κα&#8054; πενθήσουσιν &#7952;π'αυτή, ότι τ&#8056;ν γόμον αυτών ουδε&#8054;ς αγοράζει ουκέτι...".

29/09 21:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Συμφωνώ και για αυτό το κατέθεσα προς συζήτηση !
Από τη μία το <Οικολογική> προκαλεί συνειρμούς "αντιαναπτυξιακούς".
Από την άλλη το <Ανάπτυξη> προσλαμβάνεται γενικώς ως "μεγένθυση", ενώ δεν είναι έτσι ! Εκτεταμένη έρευνα (μία από τις οποίες βασίσθηκε το "πλαίσιο Προμηθέας")στις Μ&ΜΕ καταδεικνύει ότι ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ είναι κοινός τόπος !
Την έρευνα επεξεργάσθηκε ο γράφων δευτερογενώς (καθώς και κάποιες άλλες συναφείς), βάσισε τον "Προμηθέα", αλλά δεν έχει εισέτι δημοσιεύσει αυτό το "θεωρητικο" τμήμα.
<Στην ώρα του> και αυτό με "εκλαϊκευτικά" - "τσαχπινογαργαλιάρικα" γραφήματα και απεικονίσεις...
29/09 21:50  Swearengen
Μην κωλώσεις Lemon, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της καρριέρας σου ! Aντιλαμβάνομαι το δέος (σα να μπαίνεις για πρώτη φορά στο Γουέμπλεϋ, ένα πράμα), αλλά δείξε χαρακτήρα.Φαντάσου τα πρωτοσέλιδα :

"TΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥ LEMON" :
"Θέμα ωρών είναι, όπως φαίνεται, η ολοκλήρωση της μεγάλης μεταγραφής του διεθνούς φορ Lemon στον "Αli Baba". Ο παίκτης θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο, με άγνωστες μέχρι τώρα αποδοχές, ενώ η προηγούμενη ομάδα του (Green Dream Τeam), θα πάρει ένα καρότσι ζαρζαβατικά, μιας και την έχουν δει οικολόγοι"

ΥΓ : Και πού να δεις τί σου έσουρα του λεγάμενου, στο Blog του Garv. Mπες στο προηγούμενο ποστ του Garv, και δες τα σχόλια προς το τέλος. Εκεί να δεις Αποκάλυψη !
29/09 21:56  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φερ' ειπείν σε οιοδήποτε σχόλιο οιουδήποτε καλοπροαίρετου ασχολούμενου με Θ.Α. ανακαλύπτεις τη χρήση του όρου σε όλες τις παραλλαγές.
29/09 22:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Α και ο παικτης lemon ΔΕΝ ανήκει εις την Green Dream, αλλά εις Prometheus και έχει δηλώσει πολλάκις "παίζω για τη μαύρη φανέλα" (το μαύρο είναι το χρώμα του ΕΜΠ και των ομάδων του).
29/09 22:01  Κλεάνθης
κοτσάνα στο προηγούμενο σχόλιό μου: "γεννά μια αίσθηση"!

lemon, και μόνο η πρόταση του swearengen με έχει αποσυντονίσει... φαντάσου να υποκύψεις... θα "σκορπίσω"
29/09 22:07  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το επαναλαμβάνω διότι΄"έφαγε" τον όρο στα αγγλικά
Φερ' ειπείν σε οιοδήποτε σχόλιο οιουδήποτε καλοπροαίρετου ασχολούμενου με Θ.Α. ανακαλύπτεις τη χρήση του όρου "ΓΚΡΟΟΥΘ" σε όλες τις παραλλαγές.
29/09 22:14  Κλεάνθης
Επιπλέον λεπτομέρειες για την έρευνα? Βασικά συμπεράσματα?
29/09 22:20  lemon.
δηλωμένος προμηθεϊκός (καμία σχέση βεβαίως βεβαίως με 'κείνο το παιδάκι που μ'όρμησε μια νύχτα? στου ζΑγοραίου! τι ήταν και 'κείνο). τα οικονομικά, λοιπόν swear... me to zAgoraio!
καλά ωρέ swear... εμένα ο πάππος φόρεσε τη στολή το '20 εσένα ο προππάπος! ωρε γιέ μου πόσων ετών είσαι!?
Δεν κατάλαβα τι έγινε στον καβαλάρη παρεκτός από λογομαχίες! ή μήπως μες την αψάδα σου είδες τον καβαλάρη να κρατάκαι το δρεπάνι του harou και με λίγα λόγια ... τα είδες όλα?
μη αγχώνεσαι πρασινο-@ τώρα που συγχωνευθήκατε με τον Τραιντάφυλλο απέκτησες και συ δικαιώματα κτήσης! βούλα δεν έχουμε αλλά κάτι θα κάνει και το τεαμ του Αλι. έχει μια βούλα εκεί, θαρρώ!
ξέχασα κάτι?
μπα!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις