Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Ξεκινά η ΕΜΠΟΡΙΑ ΡΥΠΩΝ και στις ΗΠΑ
654 αναγνώστες
Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008
09:22

Τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη υποχρεωτική δημοπράτηση αδειών εμπορίας ρύπων στις ΗΠΑ.

Η πρώτη, υποχρεωτική, διαπολιτειακή διαδικασία εμπορίας αδειών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ξεκίνησε πριν 2 εβδομάδες με τη δημοπράτηση αδειών σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Η διαδικασία προσέλαβε το χαρακτήρα μοντέλου όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα σε πανεθνική κλίμακα.    

Η από μακρόν αναμενόμενη Regional Greenhouse Gas Initiative, πιο γνωστή με τα αρχικά RGGI (Ρέτζι), θέτει όρια στον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να εκπέμπουν 233 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 10 Πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Οι εταιρείες αγόρασαν άδειες μέσω της δημοπρασίας, ή μεταξύ τους, για να καλύψουν τον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα που θα παράγουν στην τριετία 2009-2011.

Είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί ηλεκτρισμού των ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να πράξουν κάτι ανάλογο, αν και υπήρξαν, στο παρελθόν, ορισμένες περιπτώσεις  εμπορίας αδειών εκπομπών ρύπων, που πραγματοποιήθηκαν σε εθελοντική βάση.  

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν ένα ομοσπονδιακό σύστημα για τον περιορισμό και την εμπορία διοξειδίου του άνθρακα, (cap-and-trade), με την πρωτοβουλία RGGI να θεωρείται ως πιθανός οδηγός.

Ο Τζόναθαν Σραγκ, ο εκτελεστικός διευθυντής δήλωσε:  «Θα αποτελέσει παράδειγμα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και άλλες Πολιτείες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα».

Η πρώτη δημοπρασία 12,5 εκατ. αδειών εκπομπών ρύπων πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή έξη Πολιτειών. Οι υπόλοιπες τέσσερις Πολιτείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διευθέτησης των λεπτομερειών και αναμένονται να λάβουν μέρος στην επόμενη δημοπράτηση αδειών που υπολογίζεται να γίνει στις αρχές του επομένου έτους. Θα πραγματοποιηθούν, συνολικώς, 14 δημοπρασίες έως και τα τέλη του 2011.
 
Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως είναι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι εταιρείες που λειτουργούν δικές τους γεννήτριες, με παραγωγική ικανότητα άνω των 25 MW, μέσω ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο.      

Ωστόσο, ο Χένρικ Χάσελκνίπε, ο επικεφαλής αναλυτής του τμήματος παγκόσμιων ρύπων στην Point Carbon, την εταιρεία αναλυτών, εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου, προειδοποιώντας πως μεγάλο τμήμα των αδειών εμπορίας ρύπων κατανεμήθηκε σε εταιρείες που ήταν καλυμμένες για το πρώτο έτος.

«Δεν είναι καλή εξέλιξη», είπε. «Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες δεν έχουν επαρκή κίνητρα για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους κάτι που θα διαμορφώσει τις τιμές των αδειών σε πολύ χαμηλά επίπεδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.   
 
Ο κ. Σραγκ  επισήμανε την τιμή εκκίνησης των 1,86 δολαρίων ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα και είπε: «Εάν παρατηρείται υπερπροσφορά κατανομών, είναι βραχυπρόθεσμη». Τόνισε πως οι Πολιτείες θα αρχίσουν να «ψαλιδίζουν»  τα όρια περιορισμού εκπομπών ρύπων, καθώς προωθούν σχέδια με τα οποία προβλέπεται η μείωση των ορίων κατά 2,5% ετησίως, αρχής γενομένης το 2014, που σημαίνει μια μείωση της τάξης του 10% στις εκπομπές ρύπων, έως το 2018.

«Από τη στιγμή που έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός είναι εύκολο να υπάρξει προσαρμογή», υποστήριξε ο ίδιος.

Οι Πολιτείες που συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη φάση της δημοπράτησης αδειών εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι οι: Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Μέιν, Μέριλαντ, Μασσαχουσέτη, Νιου Χάμσαϊρ, Νιου Τζέρσι, Νέα Υόρκη, Ρόντ Άιλαντ και Βερμόντ. Η πρωτοβουλία RGGI σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2003.

Πηγή: Financial Times

 

Σχετικό άρθρο: Big demand for carbon permits

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις