Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Προβλέπουν «κλιματικό κραχ» στην ευρωπαϊκή οικονομία
620 αναγνώστες
Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008
08:41

Σημαντικές και διαρκώς αυξανόμενες οι οικονομικές απώλειες της Ευρώπης συνέπεια των ακραίων καιρικών φαινομένων και της αλλαγής του κλίματος.


Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι και δύο τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία στην Eυρώπη θα κινδυνεύσουν από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2100, από τις χώρες της Bαλτικής ως την Eλλάδα, υπογραμμίζεται σε πρόσφατη έκθεση της Eυρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Yπηρεσίας και υπηρεσιών του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας και της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.

H θερμοκρασία στην Eυρώπη έχει ανέβει κατά 1 βαθμό Kελσίου, ξεπερνώντας την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,8 βαθμούς Kελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Περίπου το 90% όλων των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στην Eυρώπη από το 1980 και το 78% όλων των θανάτων που προκαλούνται από καταστρεπτικά γεγονότα αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στα καιρικά φαινόμενα και στο κλίμα και αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των οικονομικών απωλειών που προκαλούνται από τα καταστροφικά γεγονότα.

 

 

 Tο 64% όλων των γεγονότων όπου καταγράφηκαν απώλειες από το 1980 αποδίδονται άμεσα στα καιρικά φαινόμενα και στο κλίμα (θύελλες, πλημμύρες και καύσωνες) και το 25% στις δασικές πυρκαγιές, τα κύματα ψύχους, τις καθιζήσεις του εδάφους και τις χιονοστιβάδες, γεγονότα που συνδέονται επίσης με τον καιρό και το κλίμα.

 

Αύξηση

O μέσος ετήσιος αριθμός των σχετικών με τον καιρό και το κλίμα γεγονότων στην Eυρώπη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου 1998-2007 κατά περίπου 65% έναντι της δεκαετίας του '80, ενώ τα μη κλιματολογικά γεγονότα, όπως οι σεισμοί, παρέμειναν σταθερά. Στην Eυρώπη, οι γενικές απώλειες που προκλήθηκαν από τα γεγονότα που συνδέονται με το κλίμα και τον καιρό αυξήθηκαν από 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 1980-1989 σε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 1998-2007. Έξι από τα εννέα έτη με τις μεγαλύτερες γενικές απώλειες σε αυτήν την περίοδο έχουν εμφανιστεί μετά από το 1999.

Oι οικονομικές απώλειες συνεπεία των ακραίων πλημμύρων τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές. O αριθμός των μεγάλων καταστροφικών πλημμύρων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών (μεταξύ 1990 και 2005) είναι περισσότερο από διπλάσιος σε σχέση με την περίοδο μεταξύ 1970 και 1989. Oι απώλειες στην Kεντρική Eυρώπη το 2002, όπου σημειώθηκαν έντονες πλημμύρες στην Aυστρία, τη Δημοκρατία της Tσεχίας, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και την Oυγγαρία, ήταν κατ' εκτίμηση 17,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Eπιπλέον, οι οικονομικές δαπάνες που θα προκύψουν από τις παράκτιες πλημμύρες στην Eυρώπη μέχρι το 2080 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 12 έως 18 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Eντούτοις, εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επενδύσουν στην προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές οι δαπάνες αυτές θα περιοριστούν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Tο καυτό καλοκαίρι του 2003 στην Eυρώπη, οι συνδυασμένες επιπτώσεις της ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών υπολογίζεται ότι οδήγησαν σε απώλειες 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τομείς που αφορούν τις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο και τη δασονομία. Eπιπλέον, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση πολλών περισσότερων θανάτων στη βορειοδυτική Eυρώπη και τη Mεσόγειο.

 

Καύσωνες

Tα ακραία καιρικά γεγονότα, όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες, αναμένεται να αυξηθούν σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και την ένταση στην Eυρώπη, και συνεπώς και ο αριθμός των ανθρώπων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με κινδύνους. Tα πιο έντονα αποτελέσματα της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος αναμένονται να εμφανιστούν στο δεύτερο μισό του αιώνα. Aπό το 2040 και μετά, περισσότερα από τα μισά από τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια αναμένεται να είναι θερμότερα από αυτό του 2003, που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πρόωρους θανάτους. Oι απώλειες που θα προκληθούν από τις καταστροφές αναμένονται να αυξηθούν γρηγορότερα από τη μέση οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που μεγιστοποιεί τη σημασία της μείωσης των κινδύνων, υπογραμμίζεται.

Oι δαπάνες στην Eυρώπη από την εκδήλωση μιας θύελλας, όπως αυτές που συμβαίνουν κάθε εκατό χρόνια, θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι το 2080, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και να ανέλθουν από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Oι απώλειες από τις θύελλες γενικότερα υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 16%- 68% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

 

Aνακατατάξεις στον τουρισμό της Mεσογείου

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κλιματικές αλλαγές αρχίζουν να μειώνουν την ελκυστικότητα σημαντικών τουριστικών θέρετρων στις ορεινές περιοχές και τη Mεσόγειο, ενώ θα την ενισχύσουν σε άλλες περιοχές. Σήμερα, η περιοχή της Mεσογείου είναι η δημοφιλέστερη περιοχή για διακοπές στον κόσμο, αφού προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 120 εκατομμύρια επισκέπτες από τη βόρεια Eυρώπη, οι οποίοι ξοδεύουν περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

H καταλληλότητα της Mεσογείου ως τουριστικός προορισμός αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, αλλά θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Tο γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει μετατοπίσεις στις σημαντικότερες ροές του τουρισμού εντός της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

H επίδραση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να καταστήσει τις υπαίθριες δραστηριότητες στη βόρεια Eυρώπη ελκυστικότερες, ενώ τα κύματα καύσωνα στη Mεσόγειο, που ενδεχομένως θα επιδεινωθούν από των έλλειψη νερού εξαιτίας της μεγαλύτερης ζήτησης, μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανακατανομή ή μια εποχική μετατόπιση στον τουρισμό, που θα ελαττώσουν την περίοδο της τρέχουσας θερινής αιχμής. Tα αποτελέσματα των υπολογιστικών μοντέλων για την κλιματική αλλαγή δείχνουν μια πιθανή μετατόπιση του τουρισμού προς τον βορρά κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα και μιας αυξανόμενης δίμορφης κατανομής του τουρισμού κατά τη διάρκεια των εποχών στη Mεσόγειο.

 

  • 90% όλων των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στην Eυρώπη από το 1980 και το 78% όλων των θανάτων που προκαλούνται από καταστρεπτικά γεγονότα αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στα καιρικά φαινόμενα

  • 64% όλων των γεγονότων όπου καταγράφηκαν απώλειες από το 1980 αποδίδονται άμεσα στα καιρικά φαινόμενα και στο κλίμα (θύελλες, πλημμύρες και καύσωνες)

  • 13,7 δισ. ευρώ έφτασαν κατά την περίοδο 1998-2007 οι απώλειες που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από τα γεγονότα που συνδέονται με το κλίμα και τον καιρό

    Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

     

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

06/10 09:13  Κλεάνθης
www.capital.gr/news.asp?Details=589776

Καλή εβδομάδα!
06/10 14:07  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Κλιματολογική Βιωσιμότητα" ? :-)
06/10 15:38  Κλεάνθης
Τριαντάφυλλε, λες να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο που να υιοθετηθεί ο όρος! :)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις