Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Η υφήλιος ξεμένει από πετρέλαιο
840 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008
18:05

Η παραγωγή πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρεί ταχύτερα του αναμενομένου, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές διεθνώς.

Χωρίς επιπλέον επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής, η πτώση της θα διαμορφωθεί στο 9,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση «World Energy Outlook» της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA), το προσχέδιο της οποίας έχουν στην κατοχή τους οι «Financial Times».

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υφήλιος θα δυσκολευτεί να βρει τις απαιτούμενες ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες της, καθώς σε αρκετές πετρελαιοπηγές καταγράφεται κάθετη πτώση της παραγωγικής ικανότητας, όπως αυτές της Β. Θάλασσας, της Ρωσίας και της Αλάσκας.

Ταυτόχρονα, η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων καθυστερεί όσο η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχωρεί.

Όπως προβλέπει η ΙΕΑ, χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να επενδύσουν περί τα 360 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μάλιστα η ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι ακόμη και με την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, η ετήσια παραγωγή θα υποχωρήσει 6,4%.

Η πτώση πιθανώς να μη γίνει αισθητή μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς καταγράφεται και υποχώρηση της ζήτησης, αλλά θα καταστεί σαφέστατη εάν δεν υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις.

«Η μελλοντική υποχώρηση της παραγωγής καθώς οι υπάρχουσες πετρελαιοπηγές αρχίζουν να "στεγνώνουν" μπορεί να αποφευχθεί εάν πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες επενδύσεις», σημειώνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Όπως προειδοποιεί η ΙΕΑ, «η υφήλιος οφείλει να πραγματοποιήσει έγκαιρα τις απαιτούμενες επενδύσεις, έστω και μόνο για να διατηρήσει την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του -η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός του Νοεμβρίου- τονίζει ότι η ζήτηση σαφώς θα υποχωρήσει, με πρόβλεψη ότι το 2030 θα φτάσει στα 106,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για διαμόρφωση στα 116,3 εκατ. βαρέλια.

Πηγή: Financial Times (από EURO2day)

Σχόλιο: από διαστροφή, το κυριότερο που με ενδιαφέρει σήμερα, είναι ο νέος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει μετά τη σημερινή ΔΗΘΕΝ κρίση και την περίοδο επιβράδυνσης/ύφεσης που είναι προ των πυλών. Όταν λοιπόν οι οικονομίες ξαναπάρουν μπρος και αρχίσει ο νέος κύκλος ανάπτυξης, υπάρχουν 2 δρόμοι:

► ο πρώτος είναι αυτός που υπαγορεύει η βιώσιμη ανάπτυξη σε ΟΛΟΥΣ τους βασικούς κλάδους της οικονομίας..

► ο δεύτερος είναι η περπατημένη οδός, δηλαδή η "κουτή μεγέθυνση δίχως αύριο".

Αν τελικά έχουμε "μία από τα ίδια", μετά το στάδιο κορύφωσης του επόμενου αναπτυξιακού κύκλου, η σημερινή κρίση, πιθανώς θα μοιάζει σαν ΟΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ...

 

Μιας και έφερε η κουβέντα τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), παρακάτω δίνεται και μία πρόσφατη έκθεση του Energy Watch Group. Το ινστιτούτο αποτελείται από ανεξάρτητους επιστήμονες οι οποίοι ασκούν κριτική ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ στους μεγάλους οργανισμούς που παρακολουθούν τον τομέα της ενέργειας (όπως η IEA) καταλήγοντας ότι οι προβλέψεις τους είναι υπερ-αισιόδοξες (αναλυτικότερα σε μελλοντικό άρθρο). Οπότε, όσα άσχημα προβλέπει η ΙΕΑ παραπάνω, ίσως είναι... ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

 

Κλίκ για την Έκθεση του Energy Watch Group

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

29/10 18:35  Nastybishop
Καλησπέρα Κλεάνθη!
Ένα άλλο μείζον ζήτημα που όμως δεν αναφέρει σχεδόν κανείς, είναι των δυιληστηριών. Η παγκόσμια ικανότητα δυιλησης παγκοσμίως είναι συγκεκριμένη. Περαιτέρω επενδύσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν για πληθώρα λόγων. Ένα δυιλιστήριο έχει τεράστιο κόστος, πολυετή απόσβεση, χωροταξικές δυσκολίες κτλ.

Αρα λοιπόν στον επόμενο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό πρόβλημα όχι μόνο αυτό της προσφοράς πετρελαίου αλλά και της προσφοράς δυιλισμένων προϊόντων.
29/10 18:37  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Α.Α.Μ (= Αδιέξοδη, Άθλια Μεγέθυνση) ή Δ.Β.Α. (= Διατηρήσιμη, Βιώσιμη Ανάπτυξη) ?
Να δούμε και τις ανταποκρίσεις της Μ. από τη Μαρσίλια...
Υπενθυμίζω : Μεταπτυχιακό στην "Ποιότητα, Περιβάλλον, Καινοτομία και Διατηρήσιμη - Βιώσιμη Ανάπτυξη"...
29/10 18:52  Κλεάνθης
Σωστός ο Nasty! Και συμπληρώνω προσφορά ακριβότερης διύλισης προϊόντων (πχ αποθείωση: πρώτη ύλη με συνεχώς αυξανόμενη περιεκτικότητα θείου - τελικό προϊόν με μισή ποσότητα θείου από τη μέχρι τώρα επιτρεπτή - βλέπε Ευρώπη)

Τριαντάφυλλε, αναμένω "φρέσκα ψάρια" με τις ανταποκρίσεις από το μέτωπο της Μαρσίλιας, για να διατηρούμε φόρμα :)
29/10 18:56  Κλεάνθης
Nasty, στην πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση τα διυλιστήρια παγκοσμίως δούλευαν στο ΚΟΚΚΙΝΟ (>90% δηλ. ουσιαστικά μέγιστο δυναμικότητας), και ήταν θαύμα που δεν υπήρξαν πολλά πολλά θύματα!
29/10 19:03  Nastybishop
Πάρε για παράδειγμα τα ελληνικά δυιλιστηρία. Μέχρι τώρα γινόντουσαν μέχρι και εισαγωγές, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση. Η ΜΟΗ για αυτό το λόγω προχώρησε και σε κάποια επέκταση των μονάδων της κιόλας. Τα ΕΛΠΕ πάλι έκαναν κάποιες επενδύσεις αλλά δεν ξέρω αν αφορούν την επέκταση της παραγωγής ή τεχνολογικές βελτιώσης προκειμένου να επεξεργάζονται πιο συνθετα προϊοντα.

Στο μεταξύ παγκοσμίως είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένα καινούριο δυιλιστηριο. Ποιός παλαβός θα αναλάβει μια επένδυση δις με ορίζοντα απόσβεσης δεκαετιών, όταν μετά από μερικές δεκαετίες μπορεί να μην έχει και τίποτα να δυιλήσει;;;;;
29/10 19:14  Κλεάνθης
Μ' αρέσει που έχεις αρχίσει να συνειδητοποιείς ότι πετρέλαιο στον πλανήτη υπάρχει για καμιά 40ριά χρόνια ακόμη... κάποτε ΔΕΝ το πίστευες (χεχεχε!)...

δες για παράδειγμα στην έκθεση του EnergyWatch που δίνω παραπάνω, το διάγραμμα με τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες που ΔΕΝ μπορούν ν' αυξήσουν την παραγωγή τους (μερικές μάλιστα έδιναν ψευδή στοιχεία για τα αποθέματά τους μέχρι προσφάτως... ονόματα ΔΕΝ αναφέρω)!

Το μεγάλο ενδιαφέρον στις ελληνικές (εκτός από αυτά που αναφέρεις) είναι ΚΑΙ οι άλλοι τομείς ενέργειας που νομοτελειακά θα δραστηριοποιηθούν αργά ή γρήγορα
29/10 19:15  Κλεάνθης
Και υπάρχει μεγάλο γήπεδο να παίξουν μπάλα
29/10 19:20  Nastybishop
Κλέανθη έκει που διαφωνούσα μαζί σου δεν ήταν στο που πηγαίνει η προσφορά (αν και σε έβρισκα λίγουλάκι υπερβολικό :) )...αλλά σχετικά με τις καλοκαιρινές φουσκοτιμές των 140$! Αλλά πάει πέρασε και αυτό και πάμε για καινούρια τώρα. Πλέον αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το φυσικό αέριο (μεταβατικό καύσιμο μέχρι να πάμε στο υδρογόνο;).

Και επειδή δεν διστάζω να μιλήσω ανοιχτά για εταιρείες...στεναχωριέμαι που δεν έχουν την ΔΕΠΑ στο χαα, να ψωνίσω...Κάποια στιγμή βέβαια θα το κάνουν, αλλά ένας θεός ξέρει σε τι φουσκοτιμή θα γίνει η δημόσια εγγραφή...
29/10 19:39  Κλεάνθης
Από τις καλοκαιρινές φουσκοτιμές των 140$, μάλλον δεν διδάχτηκες τίποτα φίλε Nasty συνεχίζοντας να τις βλέπεις απλά ως ένα έργο κερδοσκόπων λόγω "μόχλευσης"...

Το μέλλον στο φυσικό αέριο? Δεινόσαυρος! Τα έχουμε πει πολλές φορές μαζί... σε 50-60 χρόνια τελειώνει και αυτό... απλά ΑΡΓΗΣΕ να έρθει στην Ελλάδα (ως συνήθως) και μας φαίνεται "μέλλον"... Αν εννοείς μέλλον τις επόμενες 1-2 δεκαετίες, τότε ναι (και για περιβαλλοντικούς λόγους)
29/10 19:55  Nastybishop
Κλεάνθη όταν ένα asset χάνει το 50% της αξίας του μέσα σε 1-2 μήνες τότε εξ ορισμού η πρότερη τιμή ήταν φούσκα. Αλλά, ας το αφήσουμε αυτό, γιατί δεν παίζει να συμφωνήσουμε. Άλλωστε νιώθω ότι εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκα :)

Πάμε στο φυσικό αέριο. Δεν θα ήμουν τόσο απαξιωτικός. Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι οικονομικά και τεχνολογικά εφικτό να ξεπεράσουμε τόσο γρήγορα τους υδρογονάνθρακες. Πιστεύω ότι πιο εφικτό είναι ένα μείγμα πετρέλαιο/φυσικό αέριο/ΑΠΕ-Υδρογόνο με σταδιακή μετακίνηση από το αριστερά προς τα δεξιά (σταδιακή=δεκαετίες). Επίσης πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο θα παίξει και η ενεργειακή αποτελεσματικότητα. Δηλαδή δες ένα σημερινό αυτοκίνητο σε σύγκριση με ένα του 70. Λιγότερη κατανάλωση, λιγότεροι ρύποι, περισσότερη απόδοση.

Το φυσικό αέριο άπαξ και είναι:
α) Πιο φθηνό από το πετρέλαιο
β) Πιο καθαρό

πιστεύω ότι θα κατακτήσει πολύ σημαντικό μέρος της ενεργειακής πίττας μέχρι να έρθουν οι πιο σοφιστικέ λύσεις.
29/10 20:16  Κλεάνθης
Γι' αυτό σου λέω φίλε μου ότι, ούτε κατάλαβες τι έγινε σε όλη αυτή την ανοδική πορεία του πετρελαίου (τροφίμων, πρώτων υλών κτλ) και ποιές ήταν οι πραγματικές αιτίες, ούτε κατανόησες γιατί εξελίχθηκε έτσι η ιστορία και πόσο στοίχισε στην παγκόσμια οικονομία (με χονδροειδείς υπολογισμούς το κόβω για 5-6% του παγκοσμίου ΑΕΠ), ούτε φυσικά κατάλαβες το μήνυμα ΟΛΩΝ των παραπάνω για το ΜΕΛΛΟΝ... κακώς φυσικά διότι ως καλός επενδυτής θα έπρεπε να διδαχθείς αρκετά από όλη αυτή την ιστορία
29/10 20:22  Κλεάνθης
Και ένα παράδειγμα in vivo: πέρσι τέτοια εποχή, αγόραζαν από τον Έλληνα γεωργό 24 λεπτά/κιλό καλαμπόκι, 35-40 λεπτά σιτάρι κ.ο.κ

Αυτή τη στιγμή αγοράζουν 12 λεπτά καλαμπόκι, 16 λεπτά σιτάρι κτλ

Δεν έχω την αίσθηση ότι φταίνε οι κερδοσκόποι, άλλες πιθανώς θα είναι οι αιτίες...
29/10 20:28  Κλεάνθης
Χαιρετώ φίλε μου... να βγούμε και καμιά βόλτα να πάρουμε τον αέρα μας... όλο πληκτρολόγιο δεν κάνει καλό :)
29/10 20:35  Nastybishop
Kλέανθη δεν γινεται να συμφωνούμε σε όλα. Η άποψη μου είναι ότι οι αγορές δεν κινούνται μόνο από τα θεμελιώδη, αλλά και από τις προσδοκίες και την ψυχολογία
29/10 20:40  Nastybishop
Τα δυο τελευταία μάλιστα αφήνουν χώρο και για την κερδοσκοπία, η οποια είναι αναπόσπαστο κομματι των αγορών. Πιστευείς διαφορετικά; Δεκτό. Μην είσαι όμως τόσο απολυτος με τις απόψεις σου.
29/10 20:46  Κλεάνθης
Το ξέρω βρε φίλε, γι' αυτό γίνεται κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων, αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος... ούτε σημαίνει ότι διεκδικεί κανείς το αλάθητο... χαλαρή κουβεντούλα κάνουμε και θα δεις πολύ συχνά απίστευτες παπαριές να βγαίνουν από το πληκτρολόγιό ΜΟΥ... κουβέντα, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ γνώμη με δεδομένα και κρίση (ας είναι και λάθος, δεν χάθηκε ο κόσμος)... Χαίρε!
29/10 20:53  Κλεάνθης
Ξέχασα να σου επαναλάβω τη θέση μου (η οποία πιθανώς να είναι και λάθος)...

από κερδοσκόπους ΧΑΜΟΣ, αλλά ΔΕΝ καθορίζουν αυτοί το παραμικρό παρά ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ τις εξελίξεις (διότι τυχαίνει να βλέπουν -εκτιμούν- λίγο μακρύτερα)... ούτε νεκρούς ανασταίνουν, ούτε εύρωστους ζωντανούς σκοτώνουν

Ξανα-Χαιρετώ :)
30/10 11:56  zyzzx
Ιανουαριος 2008 (εξαγνιστικο 1999)
"Μια κομπανια απο δειλα κοπροσκυλα του 1999 που δινουν την ψυχη τους, μηπως και αρπαξουν καποιου αλλου το κοκκαλο, θυμιζουν οι φουσκωμενες διανοιες των υπολογιστων του 2009. Σαν λυσσασμενοι εραστες του πλουτου που σε καθε ανοητο παρτυ του κλαμπ " Αρπακτικο", με ενθουσιασμο και μανια ακολουθουν στα τυφλα τα αφελη κρεσσεντα της ιδανικης αυταπατης τους. "

Υπαρχουν λογιων λογιων γκουρου. Γκουρου μετοχων και γκουρου ψυχων.Ποτε δεν χρειαζεται να ειμαστε κανενα απο τα δυο.
Μιας και μπορουμε να διαβασουμε καθαρα και ξαστερα τις σελιδες των δικων μας ατελειων.

Η εντονη τριβη της εννομης παρουσιας μας υπερισχυει τελικα καθε αλλης προσπαθειας.
Η ανθρωποσφαιρα προσπαθει να εμπλεξει στα γραναζια της τον πλανητη. Η δε τριβη που προκαλει αυτη η πραξη, μας αφηνει σε κατασταση( σοκ και δεους.)
Την καλημερα μου.

31/10 07:38  Κλεάνθης
Καλημέρα zyzzx! Μα γιατί χαλάς τον ύπνο μας! Χαίρε! :)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις