Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Μια κλεφτή ματιά στο μέλλον...
1431 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008
21:24

Όπως παρουσιάστηκε σε προηγούμενο άρθρο, η αιολική ενέργεια έχει πάρει το δρόμο της και πλέον είναι αρκετά φθηνή. Μάλιστα στα μεγάλα έργα (αιολικά πάρκα), το κόστος παραγωγής αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι στο κοντινό μέλλον ανταγωνιστικό του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

 

 

Σε αντίθεση με την αιολική, η ενέργεια από φωτοβολταϊκά είναι σήμερα ακριβή. Το ερώτημα είναι, πότε η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά θα είναι ανταγωνιστική (κόστος παραγωγής ενέργειας) της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Πιθανή απάντηση στο ερώτημα δίνεται στα διαγράμματα (αν ποτέ επαληθευτούν) που ακολουθούν.

Με λίγα λόγια, η  πρόσφατη τεχνολογική επανάσταση στα φωτοβολταϊκά (παράδειγμα έχει δοθεί σε παλαιότερο άρθρο), η οποία θα συνεχιστεί και θα μεγιστοποιηθεί κατά τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να μειώσει "δραματικά" το κόστος για τα φωτοβολταϊκά (διαγράμματα 1 & 2).

 

 

Πηγή: Clean Edge, 2008 (κλικ για τη ΜΕΛΕΤΗ)

 

 

Πότε υπολογίζεται ότι θα γίνει πλήρως ανταγωνιστική η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά?

Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, δηλαδή το 2015, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα (πηγή: BP Solar).

 

 

 


 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

04/11 21:29  Κλεάνθης
Αν υποψιαστώ ότι

...η φουσκάρα της επόμενης δεκαετίας θα προέρχεται από την ενέργεια... και ότι ο "αφρός" της φούσκας θα είναι η ανανεώσιμη-εναλλακτική-πράσινη-νέα ενέργεια...

... θα χαρώ!
04/11 22:10  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Να ζήσω να το δω (ως πρεσβύτερος) και ας "σκάσω".
Μόνο που δεν είμαι βέβαιος για την προσπάθεια στις ΑΠΕ. Προσφιλής μου Σπουδάστρια επιθυμούσε διακαώς να συνδυάσει Διπλωματική και Erasmus στη Γερμανία (*). Έχει ήδη "ξεσκονίσει" όλες τις πηγές του βλοκίου σου (μία Διπλωματική ήδη !) και έχει έρθει σε επαφή με ικανό αριθμό Γερμανικών Πολυτεχνείων = τίποτα (που να την εμπνεύσει...)
Μάλλον θα κάνει στο Βερολίνο "Υδρολογικό" θέμα τελικώς.
(*) Περίμενα το θέμα να "βράζει"... Προφανώς τη λοιδώρησα για την επιλογή κράτους (ίσως διάβαζε κρυφίως Σπάρτη...) και της εξήγησα ότι έπρεπε να είχε μάθει γαλλικά...
04/11 22:21  Κλεάνθης
Δυστυχώς έπρεπε να είχε μάθει Γαλλικά... γιατί δεν κοιτάει και στο ΜΙΤ που μιλούν Αγγλικά?

Η κουταμάρα του Γερμανού (και της υπόλοιπης Ευρώπης) είναι ότι δίνει πολύ λίγα χρήματα για R&D σε σχέση με τον Αμερικάνο... σκέψου ότι προσφάτως η GE Energy άνοιξε εργοστάσιο στη Γερμανία για παραγωγή των νέων μεγάλης ισχύος ανεμογεννητριών (2,5 MW)

H GE έχει ήδη παραγγελίες 1GW με τη μερίδα του λέοντος από το Γερμανό!
04/11 22:24  Κλεάνθης
www.marketwatch.com/news/story/ge-energy-invests-more-100/story.aspx?guid={6AB5CE2A-37BF-42CD-BD24-5089F205D909}&dist=hppr
04/11 22:24  Κλεάνθης
www.marketwatch.com/news/story/ge-energy-invests-more-100/story.aspx?guid={6AB5CE2A-37BF-42CD-BD24-5089F205D909}&dist=hppr
04/11 22:38  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
MIT = USA = Erasmus yok !
Πάντως η compilation που έχει κάνει από τον "οίκο" σου είναι όντως μία έτοιμη - εξαιρετική Διπλωματική. Έλα που θέλει (δικαιολογημένα) ντε και καλά να ζήσει "ευρωπαϊκή εμπειρία" για ένα εξάμηνο.
Υ.Γ. Η Μυρσίνη ξεκίνησε σήμερα στη Μαρσίλια με "Εισαγωγή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη". Σπαρταριστή περιγραφή (ας είναι καλά το Skype) της "απόγνωσης" του διδάσκοντος (*)... Ελπίζω να βρει χρόνο να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από το Μεταπτυχιακό... (Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Καινοτομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης)
(*) Οι διδάσκοντες - κατά τη γαλλική πρακτική - δεν προέρχονται μόνο από "Ακαδημαϊκούς κύκλους", αλλά και από "Οργανισμούς υψηλού επιπέδου" της πραγματικής οικονομίας.
04/11 22:44  Κλεάνθης
Λάθος, κατάλαβα για μεταπτυχιακές σπουδές!

"Απόγνωση" φαντάζομαι γιατί έχοντας αρκετή γνώση, "χτυπιέται" για το είδος της "συμβατικής" ανάπτυξης και τα αποτελέσματά της?

Πάντως μετέφερέ της ότι τη ζηλεύω :)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις