Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Ρεύμα για Πέντε Νησιά από το Ηφαίστειο της Νισύρου ?
619 αναγνώστες
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2008
21:41

Η γεωθερμική ενέργεια από το ηφαιστειογενές υπέδαφος της Νισύρου μπορεί να δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα πέντε νησιών της Δωδεκανήσου. Με βάση αυτό το δεδομένο, αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον Δήμο Νισύρου, καθώς φαίνεται ότι άρχισαν να κάμπτονται οι αντιδράσεις των κατοίκων που διατυπώθηκαν σε δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Μάιο του 1997. «Έχει ωριμάσει ο χρόνος για να ξαναδούμε το θέμα, με την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα μας εξασφαλίσει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους και θα διαθέσει στον Δήμο το 5% στο σχήμα που θα γίνει για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Νισύρου κ. Νικ. Καρακωνσταντίνου.

 

Το χρονικό

Το σχέδιο εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας εκπονήθηκε ήδη από το 1982 στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος της ΔΕΗ. Μάλιστα οι δύο γεωτρήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο γύρω από ηφαίστειο της Νισύρου απέδειξαν ότι υπάρχει ένα πλούσιο γεωθερμικό πεδίο «με θερμοκρασίες κατάλληλες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Η υπόθεση επανήλθε έπειτα από 10 χρόνια και η ΔΕΗ πρότεινε τη δημιουργία στο νότιο τμήμα της Νισύρου ενός γεωθερμικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου δυναμικότητας 10 μεγαβάτ.

 

 

Όμως οι κάτοικοι δεν συμφώνησαν με τα σχέδια της ΔΕΗ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι ενεργοποίησης του ηφαιστείου με όλα τα επακόλουθα. (!..?..!) Μάλιστα στο σχετικό δημοψήφισμα που έγινε για τη δημιουργίας της μονάδας εναντίον ψήφισαν 270 κάτοικοι και υπέρ 32 σε σύνολο 512 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Τώρα η ΔΕΗ επανέρχεται με νέες προτάσεις, που κυρίως αφορούν τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων. Όπως λέει ο δήμαρχος Νισύρου, «με τις νέες τεχνολογίες προβλέπεται ότι θα μηδενιστούν οι κίνδυνοι και οι φόβοι για τυχόν ενεργοποίηση του ηφαιστείου». Ο κ. Καρακωνσταντίνου πιστεύει ότι «θα πρέπει η ΔΕΗ να ενημερώσει σωστά τους κατοίκους, για να εξαλειφθούν οι φόβοι και η κινδυνολογία ώστε να προχωρήσει ένα έργο παραγωγής ήπιας μορφής ενέργειας».

Όπως υποστηρίζει ο Δήμος Νισύρου, με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας θα είναι δυνατή μέσω του υφιστάμενου υποθαλάσσιου καλωδίου η ηλεκτροδότηση της Τήλου, της Κω, της Καλύμνου, της Λέρου και φυσικά της Νισύρου. «Το εργοστάσιο που μπορεί να κατασκευαστεί μακριά από το ηφαίστειο θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη γεωθερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης σε ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτούνται τα πέντε νησιά της Δωδεκανήσου», τονίζει ο κ. Καρακωνσταντίνου.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Καληνύχτα και προσοχή μην ξυπνήσει το Ηφαίστειο

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

01/12 22:19  coldplay
Γεια σου Κλεανθη ...ωραιο δεν ειχα ιδεα οτι μπορεις με εκμεταλλευση της γεωθερμιας να παραγεις ηλεκτρικο ρευμα..
Πριν 2-3 μερες ειχε μια συζητηση στο ΣΚΑΙ για ΑΠΕ και ενας βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Περικλη νομιζω τον ελεγαν ελεγε οτι ειναι αντιθετος με τα αιολικα παρκα γιατι καταστρεφουν την χλωριδα και την πανιδα...πουλια που ειχες δωσει το διαγραμμα αν θυμασαι...σε θυμηθηκα και λεω που ειναι ο Κλεανθης...
Τα σαλιγκαρια το τελος θα γινουν μπουρμπουριστοι?:)
01/12 23:29  Manta ray
Όταν η άγνοια μετατρέπεται σε προκατάληψη... Δεν αδικώ βέβαια όσους είναι δύσπιστοι με τη ΔΕΗ, αλλά όχι και ενεργοποίηση του ηφαιστείου, τι άλλο έχουμε να ακούσουμε - γι' αυτό και συμφωνώ και επαυξάνω με την επωδό του άρθρου...

Φοβάμαι όμως φίλε Κλεάνθη ότι λίγο αργά το κατάλαβε η Δημοτική Αρχή! Πότε σκέφτονται να το κάνουν - πριν ή μετά το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" που ετοιμαζόμαστε να αναγγείλουμε ως χώρα;...
03/12 00:13  Κλεάνθης
coldplay η άγνοια και κατ' επέκταση η βλακεία ΔΕΝ έχει κόμματα...

Manta ray, η χώρα του "χαλαρά" λες να πτωχεύσει? Και να γίνει δεν θα το καταλάβει κανείς "γηγενής" λόγω προκατάληψης...

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις