Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΔΑΝΙΑ: ένα «ΠΡΑΣΙΝΟ» παράδειγμα
2254 αναγνώστες
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008
18:31

Προς ελληνόφωνους πολιτικάντηδες:

Κλικ για ξεστράβωμα

 

Το 1973 ήταν απόλυτα εξαρτημένη από εισαγόμενο πετρέλαιο και άνθρακα. Σήμερα, παράγει το 1/3 του ηλεκτρισμού της από εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ενεργειακό παράδειγμα της Δανίας δείχνει ότι η προσπάθεια για ένα «πράσινο μέλλον» δεν είναι σαν να κυνηγάς ανεμόμυλους, αλλά ένας ρεαλιστικός δρόμος.

____

 

Το 1973, η Δανία ήταν η πιο εξαρτημένη ενεργειακά χώρα του κόσμου, αφού κάλυπτε το 99% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγόμενο πετρέλαιο και άνθρακα. Τα δημόσια κονδύλια ξοδεύονταν στις εισαγωγές, ενώ στη χώρα έμενε η μεγάλη ρύπανση. Η πετρελαϊκή κρίση της διετίας 73 - 74 αποτέλεσε ένα καταστροφικό σοκ για τη χώρα. «Εταιρείες έκλεισαν, πολλά αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί», είπε στο ΟΙΚΟ ο Ολε Οντγκαρντ, ειδικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας. Τότε αποφασίστηκε η χάραξη μιας διαφορετικής εθνικής πολιτικής για την ενέργεια.

 

 

 

Τι γίνεται σήμερα

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η Δανία:

Παίρνει το 29,5% του ηλεκτρικού ρεύματος και το 17% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο. Στο ηλεκτρικό ρεύμα η αιολική ενέργεια συμμετέχει με 20%, η βιομάζα (κυρίως προερχόμενη από ξύλο και άχυρο) με 6% και η αξιοποίηση οργανικών απορριμμάτων με 4%.

Είναι από τις πρώτες χώρες στην εξοικονόμηση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο (πρώτη στην Ε.Ε.). Ενώ το ΑΕΠ παρουσίασε μεγέθυνση κατά 45% από το 1990, η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε μόνο κατά 7% (δηλαδή αναλογικά μειώθηκε πάνω από 33%), ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν (σε απόλυτα νούμερα) κατά 13%, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης συμβολής της «καθαρής ενέργειας» (βλέπε και γράφημα).

Εχει αναδειχθεί στην πρωτοπορία της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών. Η μία στις τρεις ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται παγκόσμια είναι «made in Denmark» (!), ενώ εξάγει και λογισμικό για τη διαχείριση αιολικών πάρκων. Πρωτοποριακά συστήματα έχουν δημιουργηθεί και σε άλλους τομείς (π.χ. βιομάζα).

 

Πώς τα κατάφερε;

Πώς κατάφερε η Δανία να διπλασιάσει μέσα σε δέκα χρόνια τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση και να την τριπλασιάσει στον ηλεκτρισμό;

Υπάρχει σαφέστατη πολιτική βούληση, η οποία εκφράζεται και στη δομή της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει μόνο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας.

«Υπάρχει δημόσια διαβούλευση και επιδίωξη συναίνεσης για τα θέματα ενέργειας, που θεωρούνται πολιτικά και πρώτης γραμμής», τονίζει ο κ. Οντγκαρντ. «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταλήγουν σε μια εθνική πολιτική ενέργειας, η οποία παραμένει σταθερή για 15 - 20 χρόνια».

  Προωθήθηκε η αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και η ενεργητική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων. Σε αντίθεση με το συγκεντρωτικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας, που χαρακτήριζε τη χώρα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 (και την Ελλάδα έως σήμερα), μετατράπηκε όλη η χώρα σε παραγωγό ενέργειας, με τοπικά αιολικά πάρκα (πολλά είναι ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας δήμων), με μονάδες συμπαραγωγής ενέργειας και θερμότητας κ.λπ. Ετσι, μειώνονται οι απώλειες ενέργειας στη μεταφορά, ενώ έγινε καλύτερος σχεδιασμός στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. «Τα πρώτα χρόνια, πολλές ανεμογεννήτριες μπήκαν σε λάθος τοποθεσίες, ενοχλούσαν κοινότητες, προκλήθηκαν αντιδράσεις. Σήμερα, επιδοτούμε τη μετεγκατάσταση ή την αποσυναρμολόγησή τους», λέει ο κ. Οντγκαρντ. «Πολλοί δήμοι συναγωνίζονται για το ποιος θα είναι πιο φιλικός στο περιβάλλον, έτσι ώστε να γίνουν πόλος έλξης ανθρώπων και επενδύσεων», σημειώνει ο κ. Μάριους Σιλβερστένσεν, μάνατζερ της Συνεργασίας για το Κλίμα.

Δόθηκαν κίνητρα στις ΑΠΕ, ενώ επιβλήθηκαν φόροι διοξειδίου του άνθρακα σε ρυπογόνες δραστηριότητες. Η ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες στη στεριά πωλείται με επιδότηση 0,02 ευρώ/κιλοβατώρα επιπλέον της τιμής αγοράς, ενώ τα θαλάσσια αιολικά πάρκα πωλούν σε εξασφαλισμένες τιμές. Χιλιάδες ανεμογεννήτριες σήμερα παρέχουν ισχύ 3.124 MW στο δίκτυο. Αναπτύσσεται η τεχνολογία των αιολικών πάρκων μέσα στη θάλασσα, που σήμερα παρέχουν 423 MW.

  Απάντησαν στην κρίση με συνολικό σχεδιασμό. Η θέρμανση στη Δανία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Γι' αυτό αποφασίστηκε τη δεκαετία του '80 στροφή στην θέρμανση ανά περιφέρεια, αντί για θέρμανση ανά οικοδομή. Δημιουργήθηκαν πάνω από 200 περιφερειακές μονάδες, με καύση βιομάζας, ενώ αργότερα θεσπίστηκε η ακόμα πιο αποδοτική μέθοδος της συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ενέργειας. Απαγορεύθηκε η χρήση ηλεκτρικού για θέρμανση (όπου υπάρχει περιφερειακό δίκτυο), καθώς και η δημιουργία οποιασδήποτε μονάδας δεν είναι συμπαραγωγής. Ηδη σήμερα υπάρχουν πάνω από 63 μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικού και θέρμανσης. Το αποτέλεσμα: το 1980 το 64% της οικιακής θέρμανσης προερχόταν από πετρέλαιο, το 17% από άνθρακα και από ΑΠΕ μόλις το 16%. Το 2006, το πετρέλαιο συμμετείχε με 4%, ο άνθρακας με 24%, ενώ η βιομάζα (που δεν πληρώνει φόρο ρύπων) με 43%. Το υπόλοιπο καλύπτεται από φυσικό αέριο. Η θέρμανση από κεντρικό περιφερειακό σύστημα είναι οκτώ στις δέκα φορές φθηνότερη για τον καταναλωτή.

Θεσπίστηκαν εγκαίρως συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων. Τα παλιότερα κτίρια στη Δανία απαιτούσαν για τη θέρμανσή τους, κατά μέσον όρο, 14 λίτρα πετρέλαιο ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι οικοδομές από το 1982 και μετά έπρεπε να περιοριστούν σε 10 λίτρα. Η ποσότητα αυτή διαρκώς μειωνόταν με νέους κανονισμούς. Ο πιο πρόσφατος, του 2006, υποχρεώνει σε λιγότερα από 6 λίτρα (μιλάμε πάντα για άλλη μορφή ενέργειας, που θα ισοδυναμεί με έξι λίτρα πετρελαίου), ενώ το 2010 θα πέσει στα 4, το 2015 στα 3, με στόχο το «παθητικό σπίτι» που θα χρειάζεται μόλις ένα λίτρο

Οι Δανοί δεν σταματούν. Από τις αρχές του χρόνου, και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2008, εφαρμόζεται η νέα πολιτική συμφωνία για την μακρόχρονη ενεργειακή στρατηγική. Στόχος, η ολοκληρωτική απεξάρτηση της Δανίας από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2075. Μέχρι το 2025 πρέπει να έχει μειωθεί η χρήση τους κατά 15% και να έχουν φτάσει οι ανανεώσιμες πηγές στο 30% της συνολικής ενέργειας. Εχουν πρόβλημα στις μεταφορές, όπου η κατανάλωση αυξάνεται 4% το χρόνο, αλλά πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν!

 

Η μεγαλύτερη γειτονιά «πράσινων» σπιτιών στην Ευρώπη

Ενα «ταξίδι στο μέλλον» αυτής της αναζήτησης για τη «βιώσιμη κατοικία» στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, πραγματοποιήσαμε στην περιοχή Νότιο Στενλέσε, του Δήμου Εγκενταλ, κοντά στην Κοπεγχάγη. Δεν επισκεφθήκαμε μερικές πειραματικές κατοικίες, κατάλληλες για επίδειξη, αλλά πραγματικά σπίτια για πραγματικούς ανθρώπους. Δεν μας ενθουσίασαν όλες οι εφαρμογές, αλλά στο Εγκενταλ προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο. Εκεί οικοδομείται η μεγαλύτερη γειτονιά ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων στην Ευρώπη.

«Πουλήσαμε σε εταιρείες ή ιδιώτες μια αδόμητη μέχρι τώρα έκταση 760 στρεμμάτων, με σκοπό να κτιστούν 750 σπίτια, για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, με τις πιο διαφορετικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις», εξηγεί στο ΟΙΚΟ ο αντιδήμαρχος κ. Βίλι Ελίασεν. «Πίσω από την ποικιλία όμως υπάρχουν ισχυρότατες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις»:

Ολα τα σπίτια πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 35% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση απ' όση προβλέπει ο πρόσφατα αναθεωρημένος και πιο αυστηρός Οικοδομικός Κώδικας. Τα σπίτια χωρίζονται ενεργειακά σε τρεις κατηγορίες: Ενα, Δύο και «παθητικά σπίτια». Υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο (το ισοδύναμο 500.000 λίτρων πετρελαίου) και θα αποφεύγονται εκπομπές 630 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Το βρόχινο νερό θα μαζεύεται σε υπόγειες δεξαμενές και θα χρησιμοποιείται για το καζανάκι και την καθαριότητα. Περίπου 22.000 κυβικά μέτρα νερού θα κερδίζονται ετησίως.
Απαγορεύεται η χρήση πλαστικού PVC, καθώς και πεπιεσμένου ξύλου, που βλάπτει το περιβάλλον. Θα καταναλωθούν 58 τόνοι λιγότεροι PVC και 200 τόνοι ξυλείας.

 

Επιστροφή στο μέλλον

«Βελτιώθηκε σημαντικά η ζωή μας. Απολαμβάνουμε τον ήλιο που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα του καθιστικού, που προστατεύονται όμως με τριπλό τζάμι εξαιρετικής θερμομόνωσης», μας λένε ο Ινγκε και η Κελ, που μετακόμισαν πριν από μερικούς μήνες στο «πράσινο προάστιο». «Πληρώνουμε τα μισά για θέρμανση, ενώ σημαντικό είναι το όφελος από το βρόχινο νερό». Μας δείχνουν με ικανοποίηση τους πολύ φαρδείς τοίχους (θυμίζουν τους παλιούς πέτρινους στα ελληνικά χωριά), την αυτοματοποιημένη θέρμανση στο πάτωμα, το σύστημα εξαερισμού.

Αν η επίσκεψη στο συγκεκριμμένο σπίτι έμοιαζε με βήμα στο άμεσο μέλλον, το πέρασμα από τη γειτονιά των λεγόμενων παθητικών σπιτιών, με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, είχε το άρωμα του φουτουρισμού. Παραλληλόγραμμα «κουτιά», που έρχονται προκατασκευασμένα, με ιδιαίτερα παχιά μόνωση από φυσικά υλικά (προερχόμενα από ξυλεία), αλλά εξαιρετικά μικρά παράθυρα. «Τα παράθυρα προκαλούν απώλειες ενέργειας», εξηγεί ο κ. Ελίασεν. Αλλά με παράθυρα κουκέτας πώς να ζήσεις; Τα «παθητικά σπίτια» θα είναι συνδεδεμένα και με μικρό «πάρκο» ηλιακών πάνελ για να εξασφαλίζουν το ζεστό νερό. Ας ελπίσουμε ότι η τεχνολογία θα βρει τρόπους συνδυασμού της εξοικονόμησης ενέργειας με την άνετη διαβίωση.

 

Πηγή: ΟΙΚΟ της Καθημερινής

 

 

Βίντεο: Το νησί Σάμσο της Δανία

 

Το 1997 η κυβέρνηση της Δανίας προχώρησε σε ένα πείραμα μετατροπής του Σάμσο σε "ενεργειακά βιώσιμο νησί", με ορίζοντα δεκαετίας. Κριτήριο της επιλογής ήταν ότι το μέρος αυτό δεν διαθέτει καθόλου ορυκτά καύσιμα και θα έπρεπε να στραφεί εξ ολοκλήρου σε ανανεώσιμες πηγές.

Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν τέτοια ώστε ο στόχος πραγματοποιήθηκε σε μόλις 5 χρόνια.

Η ενέργεια στο νησί παράγεται σήμερα απο 21 ανεμογεννήτριες, 11 ιδιωτικές και 10 δημόσιες, που έχουν εγκατασταθεί στη θάλασσα.

Καλύπτεται το 140% των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρικό ρεύμα, και ό,τι περισσεύει διοχετεύεται στην ηπειρωτική Δανία.

Η επιτυχία του ενεργειακού πειράματος του Σάμσο λειτουργεί ως μαγνήτης για χιλιάδες οικοτουρίστες απ' όλο τον κόσμο, που κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν το νησί...
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

13/12 19:31  Goldmine
Μπράβο γι το άρθρο! ¨αρχισα να αποκτώ περιβαλλοντική συνείδηση μ΄αυτάπ ου μαθαίνω κι από σας. Δεν ήξερα για το νησί SAMSO! Kαταπληκτικό πείραμα. Είναι υπαρκτό πλέον το νησί που καθένας μας θα ονειρευόταν! 5*
13/12 19:42  Manta ray
Έχω περάσει από εκεί... έτσι είναι όπως τα γράφεις.

Όαση είσαι φίλε Κλεάνθη, όαση πραγματική...
13/12 19:44  lemon.
Χαίρε, κυρΠράσινε!
ε! αφού παρακολουθείς και Σκαϊ πάρε ένα σύνδεσμο (Μου ήρθε με μεϊλ όλη η εκπομπή, πριν λίγες μέρες, αλλά τα πέταξα, κρίμα! που να ήξερα οτι σήμερα θα φαινόταν χρήσιμα, τεσπα!)

http://www.skai.gr/master_story_tv.php?id=100016

Έτσι για να μην αγχώνεσαι, να μην αγχώνεις και να μη με ξεχνάς!
Την αγάπη μου!
Ναι, ξέρω κι εσύ μ'αγαπάς!
13/12 19:49  Κλεάνθης
Χαίρε Goldmine!
13/12 19:50  coldplay
Kλεανθη ζουμε για να σε διαβαζουμε
13/12 19:52  Κλεάνθης
Manta ray, coldplay είστε λίγο υπερβολικοί?
Την καλησπέρα μου
13/12 19:55  Κλεάνθης
Φίλε lemon η συμπάθεια μου είναι δεδομένη?

Σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια τεράστια κουβέντα που θα έρθει η ώρα να την κάνουμε αναλυτικότατα

Αφού βλέπεις "τέτοια", αν θέλεις δες και αυτό

http://bioenergynews.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=12564&blid=210


13/12 19:56  Bluesman
ελα ρε παιδια, αυτοι εχουν πολυ ηλιο και αερα και μας το παιζουν μαγκες...
13/12 19:59  Κλεάνθης
lemon δεν γνωρίζω τι θα πει άγχος στην καθημερινότητά μου

Αν είσαι καλό "παιδί" και δεις όλο το παραπάνω στο σύνδεσμο, το blog δίνει και τον "Μοναχό που πούλησε τη Ferrari του" ως δώρο :)

http://www.scribd.com/doc/3235875/Robin-S-Sharma-Ferrari-
13/12 20:06  Κλεάνθης
Bluesman

-Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
-Φταίει ο θεός που μας μισεί!
-Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
-Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
"ποιος φταίει; Ποιος φταίει;...
κανένα στόμα δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα.

Ετσι, στην σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,
σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει, μας πατεί:
δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!
13/12 20:09  Bluesman
θαυμα ε;... ποσες μερες κραταει;... δε θυμαμαι...
13/12 20:12  Κλεάνθης
Φίλε lemon μην πορώνεσαι:

όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια επιστημονική ΘΕΩΡΙΑ έτσι και οι αντίθετες απόψεις είναι ΘΕΩΡΙΕΣ

Πραγματικότητα είναι η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ σε μία περίοδο που κανονικά έπρεπε να ΨΥΧΕΤΑΙ (δηλ. έπρεπε να οδεύει σε περίοδο ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ - σχετικά διαγράμματα θα παρουσιαστούν στο blog κάποια στιγμή στο μέλλον)
13/12 20:21  Κλεάνθης
Διόρθωση: Φίλε lemon η συμπάθεια μου είναι δεδομένη (χωρίς ερωτηματικό)
13/12 20:21  lemon.
Άγχος δεν έχεις...άρα πως να το πούμε αυτό που αισθάνομαι πως έχεις! Ελαφρά ψύχωση! Μη κολλήσεις με το 'έντονο' της λέξης ψύχωση! όλοι έχουμε κατά καιρούς, κάποιο είδος ψύχωσης.

Καλά εσύ με τη Σιβάνα...
Ο swear με την τζιβάνα...
Θα φέρω και τζιβανία και ... χικ! η κεφάλα μας!

Τι να κάνουμε τώρα! ούτε φεράρι έχουμε ούτε ξυρισμένο κεφάλι... και το κυριότερο έχουν παρέλθει οι καιροί της δόξας των ανατ.θρησκειών!

13/12 20:26  Κλεάνθης
lemon πάλι μπερδεύτηκες, πάλι σου ξεφεύγει η ουσία (καμία σχέση με ανατ. θρησκείες)

πάντως οι "ετικέτες" σου έχουν την πλάκα τους :)
13/12 20:26  Manta ray
Να στείλουμε τους 300 της Βουλής (τρομάρα τους...) υποχρεωτικές διακοπές εργασίας στο Samso για ένα μήνα - ίσως θα είναι ένα έξοδο που θα πιάσει τόπο...
13/12 20:26  lemon.
Εδώ,φίλε, δεν είδα το άλλο που πάνω κάτω στα νερά μου και θα δω τους συνδέσμους σου ...
όχι όμως οτι δεν είμαι καλό παιδί! προσπαθώ πάντα για το καλύτερο!

Κι όμως η μια εκ τω δύο θεωριών τείνει να γίνει το δόγμα όλο και περισσότερων 'φανατικών' οπαδών! τουλάχιστον θέλει προσοχή το πράγμα!
13/12 20:33  Κλεάνθης
Manta ray πάλι τσάμπα τα έξοδα για τους 280-290!

lemon είμαι σίγουρος ότι προσπαθείς πάντα για το καλύτερο! Και η αντίθετη άποψη δεν έβλαψε κανέναν ...
13/12 20:50  Κλεάνθης
lemon ξέχασα να σου πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας βλέπει όλο και περισσότερο τη θεωρία του φαινομένου του θερμοκηπίου ως την επικρατέστερη θεωρία

φυσικά βολεύει περισσότερο μια ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ -την τεμπέλικη και κακομαθημένη ανθρωπότητα (βλέπε δυτικοί)- κατά την οποία η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ οφείλεται στο ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

-Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
-Φταίει ο θεός που μας μισεί!

δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!
13/12 21:25  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Μακάρι, ΜΑΚΑΡΙ να ήμασταν σαν τους Δανούς εις τα της εναλλακτικής ενεργείας και ουχί μονον, αλλά που...
13/12 21:27  elenitsa 1
Το δυστυχημα,Θρασ,ειναι οτι δεν προκειται να τους μοιασουμε,τουλαχιστον στο ορατο μελλον.
13/12 21:32  foxsat
Πως τα καταφεραν?
Με τον ιδιο τροπο που μαθαινουν αγγλικα χωρις μια ωρα φροντιστηριο.Με το κρατικο δωρεαν σχολειο.
Οταν θα τα καταφερουν τα δικα μας παιδια να μαθουν γραμματα ΧΩΡΙΣ φροντιστηριο τοτε να ειστε σιγουροι οτι και εμεις θα εχουμε οικολογικη ενεργεια.
13/12 21:37  lemon.
Καλοχαιρέτα συ έχεις ξανθούς βοστρίχους ακόμη στο νου γιαυτό ζηλεύεις τους Δαναούς!

Δεν είδα όμως και κανα σχόλιο για την επιλογή ποιητού! ε! Σας ξέφυγε ή είπατε να αντιπαρέλθετε?!

Κλεάνθη, Κλεάνθη είπαμε! Άστην την αντίθετη άποψη, μη τη χτυπάς... μέϊμπι είναι η σωστή!
13/12 21:46  lemon.
ω! Κλεάνθη συγγνώμη για το 'ι' αντί για 'υ'! Μη με παρεξηγείς ήμουν τεμπέλης στο σολείο!
13/12 21:46  lemon.
;)
13/12 23:01  geokalp
νομίζω σου έχω ξανά-αφήσει σχόλιο για τη Δανία...

ωραίο το άρθρο, αλλά ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: αυτά όλα ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ DNA των Δανών!

στα αγγλικά λέγεται κοκούνινγκ: κάθομαι μόνος μου σπίτι
στα δανέζικα χιούγκε: καθόμαστε πολλοί μαζί σπίτι, υπό το φως των κεριών!
ΔΕΝ καταναλώνουμε ρεύμα, πίνουμε και και τα λέμε
και πάρα πολλά άλλα, πχ ανακύκλωση...

πέρασα εκεί ένα εξάμηνο την προηγούμενη δεκαετία και στην αρχή δεν ήθελα να φύγω...
ήταν παράδεισος για εμάς τους ανοργάνωτους και άξεστους μεσόγειους...
για 'κείνους όμως ήταν ένα μέρος όπου όλα λειτουργούν ρολόϊ και μόνο μια ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ βοηθάει τη κατάσταση...
αυτά είναι δράματα!
14/12 10:24  Κλεάνθης
Θρασύβουλε, elenitsa, μακάρι αλλά...

foxsat και το κοινωνικό πρόσωπο των δύο κρατών είναι μέρα με νύχτα (όχι μόνο στην παιδεία)... αυτό που έχουν τους αξίζει, αυτό που έχουμε μας αξίζει

lemon πάντα εριστικός, ακόμα και για την ποίηση :?

geokalp ΔΕΝ χρειάζεται να αλλάξει το παραμικρό ο μεσόγειος Ελληναράς στον τρόπο ζωής του... είναι καθαρά θέμα ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ πολιτικών επιλογών και στόχων (φυσικά η ποιότητα των πολιτικών είναι θέμα ποιότητας και ωριμότητας κοινωνίας και η ελληνική είναι ΑΝΩΡΙΜΗ ακόμη)... ίσως οι επόμενες γενιές (ευχή)

Ούτε κεριά, ούτε αυτοκτονίες: εκπαίδευση και λίγη παιδεία αρκούν
14/12 11:52  lemon.
Kαλημέρα Κλεάνθη!
Ο εν λόγω 'ποιητής' ήταν φιλαράκι καλό του Γληνού! Καρπός του 2ου, όταν ο γενειοφόρος (Βενιζέλος) συγκρότησε την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, η εισαγωγή της δημοτικής στην Α'βάθμια... Πως έτυχε, ε?! παρουσία του Καλοχαιρέτου! Τελικά ο κυρ Θράσος αγαπά πιότερο τον γενειοφόρο παρά τη γλώσσα!
Γι'αυτό ήταν το σχόλιο μιστερ! όχι για τα άλλα του εν λόγω ποιητή!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις