Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Καταστροφή χωρίς επιστροφή στον Αρκτικό Κύκλο?
744 αναγνώστες
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008
10:30

Η κλιματική ανατροπή (δημοσιογραφική ορολογία!) είναι πλέον μη αναστρέψιμη και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλο το βόρειο ημισφαίριο

Ως σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και ειδικότερα σε αυτές που βρίσκονται κοντά στους δύο πόλους κλιμακώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε σε λίγα χρόνια θα έχουν υπερβεί το λεγόμενο «κρίσιμο σημείο», το σημείο εκείνο δηλαδή μετά το οποίο όποια μέτρα και αν ληφθούν η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Τα χειρότερα όμως ήδη έφθασαν. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στον Αρκτικό Κύκλο η θερμοκρασία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη και η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Την ανακοίνωση έκαναν ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Πάγου και Χιονιού των ΗΠΑ (ΝSΙDC), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές στον Αρκτικό Κύκλο έχουν φθάσει σε επίπεδα τα οποία οι ειδικοί εκτιμούσαν πως θα κάνουν την εμφάνισή τους σε 15 χρόνια. Οι θερμοκρασίες στις αρκτικές περιοχές είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτή την εποχή, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ποσότητας των πάγων που έλιωσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα των πάγων που πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό και λιώνουν προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση, αυξάνοντας τελικά τη θερμοκρασία τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα της περιοχής.

 

 

 

Δροσερό και ελπιδοφόρο ήταν το 2008

Μέσα στη γενική απαισιοδοξία για το μέλλον του πλανήτη έκανε την εμφάνισή του και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που εστάλη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WΜΟ). Οι επιστήμονες του WΜΟ ανέφεραν ότι το 2008 ήταν η πιο «δροσερή» χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα από το 2000. Οι ειδικοί απέδωσαν αυτή τη... δροσιά στο φαινόμενο Λα Νίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό το οποίο έριξε τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στους 14,3 βαθμούς Κελσίου. Παρά ταύτα, βέβαια, η θερμοκρασία αυτή συνεχίζει να είναι κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ετών 1961-1990.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

 


Ο Αρκτικός Κύκλος είναι μία από τις πιο ευαίσθητες στις κλιματικές αλλαγές περιοχές του πλανήτη και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάβασή του σε μια νέα (μόνιμη) κλιματική κατάσταση θα έχει άμεση επίπτωση στο κλίμα του βορείου ημισφαιρίου αλλά και έμμεση στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

18/12 12:45  zyzzx
Οσο δεν εχει καμια επιδραση μεσα στο μυαλο του νεανθρωπου μην φοβασαι τιποτα κυριε Γκρινιαρη.
Ολα καλα!
Ειπαμε στην ανθρωποσφαιρα ειναι ολα καλα ολα ανθηρα!
Μονο μια κρισουλα ,να εδω χαμω την εχουμε, και την παταμε με λυσσα,οπως η γατα το ποντικι!
τιποτα αλλο, εσω μακαριος!
18/12 12:50  haros
κλεανθη,αυτα που γραφεις καλα κανεις και τα γραφεις,καποτε θα τα συνειδητοποιησουμε..μου αρεσε πολυ ο υποτιτλος στην μαρκιζα...
18/12 15:09  Manta ray
Δυστυχώς, είναι βαθιά ανησυχητικές οι εξελίξεις... Έχουμε ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του μεθανίου από το βυθό των ωκεανών, λόγω υπερθέρμανσης - αυτή η αλυσίδα γεγονότων ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να διαφεύγει της προσοχής όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι σχέδιο άραγε έχουν κατά νου;...
18/12 17:04  Κλεάνθης
zyzzx, από τον "αρχάνθρωπο" και τους τροφοσυλλέκτες μέχρι το νεάνθρωπο δεν άλλαξε ποτέ το εξής απλό: πάντα υπήρχε η δυνατότητα επιλογής (ελεύθερη βούληση) αλλά ΠΟΤΕ η δυνατότητα ΑΠΟΦΥΓΗΣ της επιλογής. Κατά τα λοιπά... ΧΑΛΑΡΑΑΑΑ!

harε όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα (να κάτι χειροπιαστό -δηλ. η περιβαλλοντική αγωγή και ευαισθησία- που τα νέα παιδιά είναι απείρως καλύτερα από τους συνήθως αλλοτριωμένους κριτές τους)

Manta ray, είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ υπόθεση να τους υποχρεώσουμε να βρουν ένα καλό σχέδιο
19/12 01:09  Χίλων
Ναι όμως έτσι τώρα θα μπορέσουμε να έχουμε ένα commercial highway...

http://whisperspot.blogspot.com/search/label/Commerial%20Highway

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις