Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Στίγκλιτς: 'Ερχεται ανεργία, πιθανώς στα υψηλότερα επίπεδα από το κραχ του '29
1787 αναγνώστες
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008
08:33

Τι σηματοδοτεί για τον φιλελευθερισμό η κατάρρευση των τραπεζών; «Ο,τι και η πτώση του Βερολίνου για τον κομμουνισμό», απαντά αβίαστα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος επί χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κρίση, κατηγορεί για το χάος τα golden boys της Γουόλ Στριτ αλλά και όσους υπηρέτησαν το δόγμα «εμπιστευόμαστε τις αγορές».


Καταγγέλλει τον Τζ. Μπους για το ναυάγιο της οικονομικής του πολιτικής και μιλάει για «παρατεταμένη και βαθιά κρίση που θα ακολουθήσει».

Ο Τζ. Στίγκλιτς προβλέπει έκρηξη της ανεργίας στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο ανάλογη των μεγεθών του «κραχ» του 1929.

 

 

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:


* Εχετε πει πως «είναι παράδοξο ότι οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν για να υποστηρίξουν έναν καταναλωτισμό ο οποίος βασίζεται σε δάνεια και κάρτες». Αρα η σημερινή κρίση ήταν τόσο προβλέψιμη;

- Η τρέχουσα κρίση δεν ήταν απλώς αναμενόμενη - είχε, πράγματι, προβλεφθεί. Ζούσαμε πάνω σε δανεισμένο χρήμα και δανεισμένο χρόνο και οι καταναλωτικές συνήθειες στις ΗΠΑ ήταν αδύνατο να διατηρηθούν [...] 

 


* Αυτό που συνέβη στην Αμερική είναι, όπως λέγεται, το τέλος του φιλελευθερισμού;

- Η χρηματοοικονομική κατάρρευση έχει κατακλυσμιαίες επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στις ιδέες για τα οικονομικά. Κατά κάποιον τρόπο, τα γεγονότα αυτού του Σεπτεμβρίου θα είναι για τον φονταμενταλισμό των αγορών ό,τι υπήρξε και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου για τον κομμουνισμό. Αυτή ήταν η αποφασιστική στιγμή κατά την οποία διαπιστώσαμε πως ο κομμουνισμός δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Γνωρίζαμε, βεβαίως, και από πριν ότι το κομμουνιστικό σύστημα ήταν βαθιά ελαττωματικό όπως συνέβαινε και με το φονταμενταλισμό των αγορών.

 

* Κατά την εκτίμησή σας, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία;

- [...] Η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς σημαντική επιβράδυνση. Οταν παίρνει την κάτω βόλτα, συχνά ακούτε τους ειδικούς να συζητούν αν αυτή η επιβράδυνση θα είναι στο πρότυπο του γράμματος «V», δηλαδή σύντομη αλλά αιχμηρή, ή θα είναι στο πρότυπο του γράμματος «U», δηλαδή μεγαλύτερης διάρκειας αλλά πιο ήπια. Σήμερα, ωστόσο, η οικονομία μπορεί να μπαίνει σε μια φάση επιβράδυνσης, η οποία περιγράφεται καλύτερα με το πρότυπο του γράμματος «L». Πρόκειται για μία πολύ αδύναμη κατάσταση και είναι πιθανόν να παραμείνει σ' αυτή τη φάση για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή η επιβράδυνση ειδικά στην Αμερική ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους φτωχότερους ανθρώπους. Ο διεθνής ανταγωνισμός, τα συνδικάτα που φυλλορροούν, η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου και μία αδύναμη αγορά εργασίας συνωμοτούν εναντίον του μέσου εργαζόμενου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και σημαντική αύξηση της ανεργίας. Ασθενείς αγορές εργασίας σημαίνει, επίσης, ότι οι πραγματικοί μισθοί θα παραμείνουν στάσιμοι. Στις ΗΠΑ η ανεργία έχει φθάσει ήδη στο 6,1% αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει και τους «μεταμφιεσμένους» ανέργους, δηλαδή αυτούς που απασχολούνται ακούσια σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αν αυτοί συμπεριληφθούν στο ποσοστό, τότε η συνολική ανεργία θα ξεπεράσει το 11%. Και είναι πιθανόν να αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τη μεγάλη ύφεση του 1929.

 

* Ηρθε, λοιπόν, η ώρα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης;

- Η ανάπτυξη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως ένα ζήτημα αύξησης του ΑΕΠ. Πρέπει να είναι βιώσιμη. Η ανάπτυξη που βασίζεται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην έξαρση της κατανάλωσης με δανεικά ή στην εκμετάλλευση σπανίων φυσικών πόρων χωρίς να επανεπενδύουμε το προϊόν δεν είναι βιώσιμη. Δεν χρειάζεται να αυξήσει κανείς την ανισότητα για να έχει ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις μπορούν να την αυξήσουν, διαχέοντας τον πλούτο καθώς ο πολυτιμότερος πόρος κάθε χώρας είναι οι άνθρωποι.

 

- Ολόκληρη η συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία (26-10-08) -   

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

19/12 10:17  Nantia42
5*
Ετσι ειναι!
Οσοι επιλεγουν το ρολο της στρουθοκαμηλου, θα το μετανιωσουν.
19/12 10:28  koufeto:-)
Εγω δεν το πιστευω αυτο που λεει ο παππουλης παραπανω:-)Καλη σας ημερα:-)
19/12 10:30  Κλεάνθης
Χίλων, Nantia... ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά κάτι λέει:

Μια παράλογη ιστορία!
Συνέβη, σύμφωνα με δημοσίευμα, στη μοναδική χώρα που θα μπορούσε να εκλέξει για πρόεδρο τον Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ...

Ένας δικηγόρος αγόρασε ένα πακέτο πούρα και τα ασφάλισε αμέσως με ασφάλεια πυρός από κάθε αιτία! ... ( ΓΙΝΕΤΑΙ; )

Έπειτα από μερικούς μήνες που κάπνισε τα πούρα, ζήτησε από την ασφαλιστική εταιρεία αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε στα πούρα του από τη φωτιά! .. ( ΤΡΕΛΟ )

Φυσικά, η εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει, με το επιχείρημα ότι ο δικηγόρος απλώς είχε καταναλώσει τα πούρα του με το συνηθισμένο - για πούρα - τρόπο ... ( ΛΟΓΙΚΟ )

Ο δικηγόρος όμως κατέθεσε αγωγή και το δικαστήριο τον δικαίωσε! ... ( ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ )

Το δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι, όντως, το αίτημα είναι θρασύτατο αλλά τα πούρα είχαν νόμιμα ασφαλιστεί κατά οποιασδήποτε μορφής πυρός! ... ( ΓΕΛΟΙΟ )

Η ασφάλεια αναγκάστηκε να πληρώσει 15.000 δολάρια !).( ΚΟΥΛΟ )

Έπειτα από λίγο, ωστόσο, η ασφάλεια μήνυσε το δικηγόρο για εμπρησμό! ... ( ΚΟΥΦΟ )

Εφ' όσον ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είχε βάλει φωτιά στα πούρα κατηγορήθηκε και κρίθηκε ένοχος από ΤΟ ΙΔΙΟ δικαστήριο ''εκούσιου εμπρησμού ασφαλισμένης περιουσίας'', καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 24.000 δολάρια! ( ΠΑΡΑΛΟΓΟ;;; )


19/12 10:32  Κλεάνθης
Καλημέρα koufeto... και καλά κάνεις :)

Οι δικές μου γνώσεις ΔΕΝ αρκούν ώστε να έχω άποψη για τα μεγέθη της ανεργίας που θα δούμε
19/12 10:34  koufeto:-)
Δεν ξερω τι θα συμβει,ουτε εγω εχω τις γνωσεις φιλε Κλεανθη απλα δεν το πιστευω..Αν γινει κατι τετοιο τοτε θα γινει και η δευτερα παρουσια..Αλλο παραμυθι αυτο..Πιστευω οτι εχουμε κριση αλλα τελικα θα ξεπεραστει,οπως εγινε και το 29:-)
19/12 10:35  koufeto:-)
Απλα και ταπεινα:-)
19/12 10:37  Nantia42
Για τα μεγεθη υπαρχουν και διαφορετικες εκτιμησεις .
Και ειναι λογικο.
Αλλά ολο και πληθαινουν οσοι συμφωνουν στις γενικες διαπιστωσεις.
19/12 10:40  koufeto:-)
Nantia42 σωστη:-)
19/12 10:49  Κλεάνθης
Είναι μία μεγάλη κρίση που φυσικά θα ξεπεραστεί και θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος ανάπτυξης

ο Στίγκλιτς δεν λέει ότι η κρίση είναι παρόμοια με του '29, απλά λέει ότι θα ακολουθήσουν υψηλότατα επίπεδα ανεργίας (με ότι αυτό σημαίνει για τον κοινωνικό ιστό)
19/12 10:49  coldplay
Γεια σου Κλεανθη γιγαντα!
Καλωσ ορισες στον κοσμο των αρκουδων:)
Πολυ ωραιο αρθρο
Μαθαμε και τα γραμματα U,V,L:)
19/12 10:55  koufeto:-)
Κλεανθη μου το καταλαβα τι λεει(οταν δεν καταλαβαινω ριχνω την ερωτηση μου και ας γελανε),αλλα μαλλον εσυ δεν ξερεις οτι ανηκω στους αισιοδοξους ανθρωπους,που λενε:"Ολα θα πανε καλα:-)"
Kαταλαβες τωρα;;;-)
Ο παππουλης με τρομαζει¨-)Γι αυτο σου ειπα και νωριτερα δεν ξερω τι θα γινει αλλα δεν πιστευω στην μεγαλυτερη κριση..Ξερεις φιλε μου πολλες φορες που μιλω με ανθρωπους με γνωσεις οχι σαν εμενα,για διαγορα θεματα,μου λενε πως καποιοι αμερικανοι παιζουν διαφορα παιχνιδια..Τον λογο δεν τον πολυκαταλαβα να πω την αληθεια,αλλα ηταν πολυ πειστικοι σε οτι μου ελεγαν για τα "εσκεμενα εγκληματα" των αμερικανων...:-)
19/12 10:57  Κλεάνθης
coldplay καμία σχέση με "αρκούδες" και αρκουδιάρηδες (ταύρους)

Ίσως δόκιμο το -Μία ψηλάφιση της κατάστασης από "τυφλούς"-

Όποιος έχει ΠΡΟΒΛΕΨΗ, συνήθως τον προκαλώ να την καταθέσει (αλλά που...)
19/12 11:03  coldplay
Σε πειραζω γκτινιαρη ,αφου ξερω οτι δεν ασχολεισαι με χρηματιστηρια ...
Απλως ειπα να προστεθει και μια ανδρικη φωνη στην παρεα σου..ολες γυναικες γυναικες ...
19/12 11:04  Κλεάνθης
koufeto κατάλαβα!

Χαιρετώ γιατί πρέπει να εξέλθω
19/12 11:10  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Χρόνια τώρα το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αριστείας Οργανισμών - EFQM προτάσσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία μόνον οδηγεί στη βιώσιμη "κερδοφορία".
Οι τακτικοί αναγνώστες του "Προμηθέα" τα γνωρίζουν. Με την ευκαιρία μεταφέρω εδώ τους νικήτές των φετινών βραβείων (διάβαστε και αναρωτηθείτε...ποια χώρα είναι στην Ευρώπη "με τα δύο πόδια") :
Κατηγορία Μεγάλων Επιχειρήσεων Ιδιωτικός Τομέας
�� Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş./ Bursa Diesel Systems Plant -- Turkey
Κατηγορία ΜΜ Επιχειρήσεων Δημόσιος Τομέας
�� Council for the Curriculum, Examinations and Assessment—Βόρεια Ιρλανδία
Κατηγορία ΜΜ Επιχειρήσεων Ιδιωτικός Τομέας
�� Bursagaz Turkey
Επιπλέον οι παρακάτω 2 επιχειρήσεις και οργανισμοί κατέκτησαν τη Διάκριση Prize Winner (σ.σ. διάκριση σε μία από τις Αρχές του Μοντέλου):
�� Eskisehir Maternity and Child Illnesses Hospital -- Τουρκία
Για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις στον τομέα της Εστίασης στον Πελάτη (Customer Focus)
Gaiker Centro Tecnológico – Ισπανία
Για τα αποτελέσματα που παρουσίασαν στον τομέα Διοίκηση βάσει Διαδικασιών και Δεδομένων (Management By Process and Fact).
19/12 15:12  Κλεάνθης
Χαίρε Τριαντάφυλλε!

Να πω απλά ότι νοσταλγώ τον Προμηθέα, το μεστό σου λόγο και τις γεμάτες φρεσκάδα παρεμβάσεις σου.

(Σχετικά με την ΑΝΚΑ, ναι όταν υπάρχει λόγος. Για παράδειγμα, προσφάτως έπαιζε μια μεγάλη επένδυση μεγάλης Βελγικής εταιρείας -θυγατρική Γαλλικής που πολλοί άκουσαν εχθές- για ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα - δεν θέλεις να μάθεις το πως εξελίχθηκε ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ)
19/12 18:02  Κλεάνθης
coldplay μόλις το είδα:

"Σε πειραζω γκρινιαρη ,αφου ξερω οτι δεν ασχολεισαι με χρηματιστηρια"

Δεν ασχολούμαι ως επενδυτής αλλά από διαστροφή παρακολουθώ λίγο τις χρηματιστηριακές εξελίξεις σε ενέργεια και ανανεώσιμες διότι αποτελούν μέρος της θεματολογίας του blog :)

Για του λόγου το αληθές
http://finance.yahoo.com/echarts?s=STP#chart9:symbol=stp;range=1m;indicator=ke_it;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

http://finance.yahoo.com/echarts?s=APWR#chart5:symbol=apwr;range=20081215,20081218;indicator=ke_it;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on
19/12 18:05  Κλεάνθης
Το δεύτερο διάγραμμα ήθελα να το δώσω link στον 1 μήνα αλλά απέτυχε η διπλή απόπειρα

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις