Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Οι Προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα
1207 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009
10:27

Του Αρθούρου Ζερβού

Ο κ. Αρθούρος Ζερβός είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (E.R.E.C.), Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (E.W.E.A) και Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (G.W.E.C)Ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον είναι δυνατό να συμβεί μόνο αν θα στηριχθεί στην χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην Ορθολογική Χρήση της Ενέργειας (ΟΧΕ). Η ΟΧΕ  θα μπορούσε να ελαττώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει τις επενδυτικές απαιτήσεις και να βελτιώσει τις ενεργειακές υπηρεσίες. Οι ΑΠΕ αν αποτελέσουν βασικό στόχο ενός νέου ενεργειακού δόγματος, μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος της ενεργειακής ζήτησης. Το πρόβλημα δεν είναι “τεχνικό”. Το ουσιώδες ζήτημα είναι: η υιοθέτηση του στρατηγικού στόχου, η διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών και η διάθεση των αναγκαίων πόρων.

Στην ηλεκτροπαραγωγή οι ΑΠΕ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με αιχμή την αιολική ενέργεια την επόμενη δεκαετία και με σημαντική συνεισφορά από την ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά συστήματα), τόσο στις εφαρμογές στα κτίρια τα αμέσως επόμενα χρόνια, όσο και σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας στη συνέχεια οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 33% των ηλεκτρικών αναγκών μέχρι το 2020, το 55% μέχρι το 2030 και το 85% μέχρι το 2050. Για την επίτευξη αυτών των στόχων μικρότερο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξουν η χρήση της βιομάζας (κύρια στην συμπαραγωγή), τα μικρά υδροηλεκτρικά, τα ηλιο-θερμικά και η γεωθερμία. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει μια διαφορετική στρατηγική συνολικά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Η ευρεία χρήση των ΑΠΕ απαιτεί ένα πολύ πιο ευέλικτο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση των υδροηλεκτρικών με δυνατότητα αντλησιοταμίευσης. Οι όποιοι καινούργιοι σταθμοί με συμβατικά καύσιμα πρέπει να είναι ευέλικτοι για να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τις ΑΠΕ. Σε αυτή τη λογική πρέπει να αποκλεισθούν οι σταθμοί λιθάνθρακα και τα πυρηνικά. Πρέπει να επεκταθούν και να ενισχυθούν τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις τόσο με τον νησιωτικό χώρο, όσο και με τις γειτονικές χώρες.

Στον τομέα των κτιρίων πρέπει να προωθηθούν θεσμικές ρυθμίσεις (κανονισμοί, προδιαγραφές, κλπ.) που θα ενθαρρύνουν ή θα καθιστούν υποχρεωτικές την ενσωμάτωση ενεργητικών ή παθητικών συστημάτων ΑΠΕ (ηλιακών, βιομάζας, γεωθερμίας) και γενικότερα την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Πρέπει να ενισχυθούν ιδιαίτερα, με πριμοδοτήσεις κατά περίπτωση, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων, οι τεχνολογίες ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη, καθώς και η διαμόρφωση του μικροκλίματος με δενδροφυτεύσεις και άλλους τρόπους που συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό των κτιρίων. Οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 25% των ενεργειακών αναγκών σε θέρμανση και ψύξη μέχρι το 2020, με προοπτική το 60% μέχρι το 2050.

Στον τομέα των μεταφορών πρέπει να ενισχυθεί τόσο η χρήση των βιοκαυσίμων όσο και η χρήση των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι προοπτικές στον τομέα είναι η κάλυψη του 10% των αναγκών μέχρι το 2020 που μπορεί να φθάσει το 60% το 2050.

Οι τεχνολογίες ΑΠΕ υπάρχουν και βελτιώνονται θεαματικά, αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση της πολιτείας και της κοινωνίας για μια άλλου τύπου ανάπτυξη. Οι ΑΠΕ δεν είναι “αναγκαίο κακό” για περιβαλλοντικούς λόγους. Μεγάλη διασπορά στο χώρο, ανεξάντλητα συνολικώς αποθέματα, αμελητέες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μικρά μεγέθη και ευέλικτη διαχείριση, αύξηση απασχόλησης κλπ, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν συστατικό στοιχείο μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής, την μόνη μακροπρόθεσμη απάντηση στην πορεία για την βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Πηγή: Capital.gr

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

06/02 11:52  Goldmine
Και αυτή η αναδημοσίευση ενδιαφέρουσα και η προηγούμενη ιστορία σου, που τώρα είδα, εξαίρετη! 5* (και τα πεντάσερα πράσινα, ασφαλώς:-)
06/02 15:13  Κλεάνθης
Αγαπητή μου, όποτε επιστρέφω από έξω, πάντα ακολουθεί ένα μελαγχολικό διάστημα προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα και πάντα με τυραννάει ένα "ΓΙΑΤΙ".

Γιατί αυτοί εκεί έξω μπορούν και εμείς εδώ όχι...

Το σύνηθες φάρμακό μου είναι ο ήλιος και ο καταγάλανος ανέφελος ουρανός μας, η απίστευτη ομορφιά του τόπου μας και πάντα καταλήγω στο

Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ω σαν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα

Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά
στήνει στην γη καράβι κήπο στα νερά
κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται
μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται

Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ω σαν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα

Κάνει να πάρει πέτρα την επαρατά
κάνει να τη σκαλίσει βγάνει θάματα
μπαίνει σ' ένα βαρκάκι πιάνει ωκεανούς
ξεσηκωμούς γυρεύει θέλει τύρρανους

Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ω σαν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα

Αλλά υπάρχει κι αυτή η εκτέλεση
http://www.youtube.com/watch?v=SaPDN-iKdm0&eurl

οπότε κάνω ότι μπορώ για να εξακολουθώ και στο μέλλον να έχω το αποκούμπι μου, δηλαδή τον ήλιο και τον καταγάλανο ουρανός μας, την απίστευτη ομορφιά του τόπου μας

Χαίρε!
06/02 15:23  Manta ray
Φαρμάκι όμως αυτό το "γιατί", φίλε...
06/02 15:35  Goldmine
Ευχαριστώ σε για τη μουσικοποιητική απάντηση και μάλιστα Ελύτη...
To "γιατί" βασανιστικό!
Κάνουμε το φαρμάκι(Manta ray!) φάρμακο και
πορευόμαστε στη γη της ενεργειακής
μας φόρτισης. Μία είναι:-)Καλό μεσημέρι!
06/02 15:43  Κλεάνθης
Από τα πιο πικρά φίλε Άρη... η Goldmine αμέσως έδειξε τον ορθό δρόμο της "μετουσίωσης"
06/02 16:34  evie
Μα και στην Ελλάδα υπάρχουν ωραία παραδείγματα. Πριν από λίγες ημέρες μου έστειλαν σε email την αλλαγή που έγινε στον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων του χωριού Ανάβρα του νομού Μαγνησίας. Ο τρόπος που μετέτρεψαν το χωριό τους σε πρότυπο οικισμό με την βοήθεια αιολικού πάρκου και άλλων οικολογικών παρεμβάσεων είναι νομίζω το καλύτερο παράδειγμα επιβεβαίωσης της γνωστής ρύσης: "ό,τι θέλουμε, μπορούμε".
06/02 17:07  Κλεάνθης
Αγαπητή Εύη νομίζω ότι γνωρίζω την περίπτωση... η όλη προσπάθεια και τα εκπληκτικά αποτελέσματα οφείλονται σε έναν αξιόλογο και προοδευτικό άνθρωπο -τον πρόεδρο του χωριού- στα σχέδια είναι και η αξιοποίηση της βιομάζας για τηλεθέρμανση με τα σχετικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία

Σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ιδέα για ένα σχετικό άρθρο στο blog.
06/02 17:10  Κλεάνθης
Αφιερωμένο σε όσους χάσανε ακόμη και την κοινή λογική

Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα:
Πεθαίνοντας στην Πτολεμαΐδα - ζώντας περισσότερο στην Ευρώπη

http://www.tvxs.gr/v1029

Αξίζει τον κόπο να το δει κάποιος μέχρι τέλους
06/02 17:39  Manta ray
Ναι, έχω ακούσει για αυτό το χωριό... Πολύ ενδιαφέρον θα ήταν ένα σχετικό άρθρο φίλε Κλεάνθη, να μάθουμε και λεπτομέρειες! Μπράβο στην evie!
06/02 18:09  evie
Σας στέλνω το email με τις πληροφορίες για τον πρότυπο οικισμό και link με foto.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις