Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική
941 αναγνώστες
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009
18:29

 

 

Οι πάγοι στους πόλους λιώνουν ταχύτερα

10.000 επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο εργάστηκαν για την έρευνα η οποία είναι η πρώτη του είδους εδώ και 50 χρόνια

Οι πάγοι τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο πόλο λιώνουν γρηγορότερα και σε μεγαλύτερη έκταση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας και τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή, όπως προκύπτει από μία σημαντική επιστημονική έρευνα του International Polar Year.

 

Οπως διαπιστώθηκε, η θέρμανση στην Ανταρκτική είναι «πιο διαδεδομένη από ό,τι θεωρήθηκε», ο Αρκτικός θαλάσσιος πάγος συρρικνώνεται και λιώνει, ενώ στη Γροιλανδία η παγοκάλυψη επιταχύνεται.

 

Βαρόμετρο
Οι παγωμένες και συχνά απρόσιτες πολικές περιοχές θεωρούνται εδώ και καιρό ως μερικά από τα πιο ευαίσθητα βαρόμετρα της περιβαλλοντικής αλλαγής και της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, λόγω της επιρροής τους στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

 

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα από τη διετή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες επιστήμονες, αποκαλύπτουν ότι ο ωκεανός γύρω από την Ανταρκτική θερμαίνεται γρηγορότερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Διεθνές Συμβούλιο για την Επιστήμη. Παράλληλα και οι πάγοι στην ξηρά λιώνουν γρηγορότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί.

 

«Αυτές οι αλλαγές αποτελούν ενδείξεις ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου έχει επιπτώσεις στην Ανταρκτική με ένα τρόπο που δεν είχε υπολογιστεί μέχρι τώρα.

 

Απώλειες
Φαίνεται ότι οι πάγοι και στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική χάνουν τη μάζα τους και έτσι ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας και ότι το ποσοστό απώλειας των πάγων στη Γροιλανδία μεγαλώνει», αναφέρουν οι επιστήμονες.

 

Οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στην αποσάθρωση των χερσαίων πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, οι οποία κρατούν τον μεγαλύτερο όγκο του γλυκού νερού του πλανήτη, δεδομένου ότι μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η τήξη των πάγων μπορεί να τροφοδοτήσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κι αυτό γιατί, όπως διαπιστώθηκε, το έδαφος στις πολικές περιοχές της γης, συγκεντρώνει περισσότερο άνθρακα απ’ ό,τι αναμενόταν και η τήξη θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

 

Αλλαγές
Εξάλλου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου προκαλεί ουσιαστικές αλλαγές στο Αρκτικό τοπίο με την εμφάνιση βλάστησης, ενώ ο αριθμός των εντόμων και η προσβολές από μύκητες αυξάνονται, γεγονός που προκαλεί αναταραχές και στα εγγενή ζώα.

 

Η έρευνα για τους δύο πόλους ήταν η πρώτη του είδους της εδώ και μισό αιώνα και για τη διεξαγωγή της δραστηριοποιήθηκαν περίπου 10.000 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.

Πηγή: Ημερησία

  

Μεγαλύτερη από ότι είχε εκτιμηθεί η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική

 

Η απώλεια πάγου που είχε παρατηρηθεί αρχικά μόνο σε ένα μικρό τμήμα της Ανταρκτικής τελικά αφορά ολόκληρη την ήπειρο και απειλεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών, προειδοποεί έκθεση την οποία συνέταξαν χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Πόλων 2007-2008, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέση θερμοκρασία δεν ανεβαίνει μόνο στην Ανταρκτική Χερσόνησο (νότια της Ν.Αμερικής).

Δεδομένα από δορυφόρους και αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς δίνουν ενδείξεις ότι «η θέρμανση που παρατηρούμε στη χερσόνησσο εκτείνεται σε όλη τη Δυτική Ανταρκτική» δήλωσε ο Κόλιν Σάμερχεϊς της βρετανικής Επιτροπής Ανταρκτικής Έρευνας. «Αυτό είναι ασυνήθιστο και μη αναμενόμενο» σχολίασε.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι στην Αρκτική η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Νόμιζαν όμως ότι η Ανταρκτική πλήττεται λιγότερο και ίσως δεν χάνει πάγο στο σύνολό της.

Η κατάσταση αποδεικνύεται διαφορετική.

Εκτός από άνοδο της θερμοκρασίας, οι νέες έρευνες κατέγραψαν αύξηση 40% στην ταχύτητα με την οποία κινείται ο μεγαλύτερος παγετώνας της ηπείρου, ο Παγετώνας Πάιν Αϊλαντ, σε σχέση με τη δεκαετία του 1970. Ο Παγετώνας Σμιθ, επίσης στη Δ.Ανταρκτική, κινείται 83% ταχύτερα από ό,τι το 1992.

Οι παγετώνες της Ανταρκτικής στο σύνολό τους μειώνονται σε μάζα κατά 114 δισ. τόνους το χρόνο, καθώς η αποροή νερού στους ωκεανούς υπερβαίνει το ρυθμό σχηματισμού νέου πάγου.

«Αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια πάγου από το σύνολο της παγοκρηπίδας της Γροιλανδίας» τόνισε ο Σάμερχεϊς, προειδοποιώντας για ταχύτερη άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Πηγή: Το Βήμα

 

 

Κλικ

 

Snow and ice are declining in both polar regions, affecting human livelihoods as well as local plant and animal life in the Arctic, as well as global ocean and atmospheric circulation and sea level

IPY has provided a critical boost to polar research during a time in which the global environment is changing faster than ever in human history. It now appears clear that the Greenland and Antarctic ice sheets are losing mass contributing to sea level rise. Warming in the Antarctic is much more widespread than it was thought prior to the IPY, and it now appears that the rate of ice loss from Greenland is increasing

Researchers also found that in the Arctic, during the summers of 2007 and 2008, the minimum extent of year-round sea ice decreased to its lowest level since satellite records began 30 years ago. IPY expeditions recorded an unprecedented rate of sea-ice drift in the Arctic as well. Due to global warming, the types and extent of vegetation in the Arctic shifted, affecting grazing animals and hunting

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Polar research reveals new evidence of global environmental change

The State of Polar Research

 

 

Εκατοντάδες αποστολές επιστημόνων κάθε χρόνο στους ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣ πόλους... κάποιοι περίεργοι ισχυρίζονται ότι όλοι αυτοί οι επιστήμονες (με το τεράστιο προσωπικό κόστος) αποσκοπούν στα κονδύλια της έρευνας. Κουβέντες που πηγάζουν από τη ζέστη του καναπέ (στην καλύτερη περίπτωση) ή έχουν ταπεινά κίνητρα...

Ίσως κάποια στιγμή καταθέσω την εφιαλτική εμπειρία φίλης, η οποία υπήρξε μέλος ερευνητικής ομάδας στο Βόρειο Πόλο...

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

25/02 20:58  coldplay
Κλεανθη μου εσκισες την καρδια ρε φιλε...
Εγω ειχα διαβασει οτι λγω των θυελλωδων ανεμων και του ψυχους στην Ανταρκτικη οι παγοι δεν λιωνουν αλλα και αυξανονται ελαχιστα
Μου τα γκρεμισες ολα...
25/02 21:08  Κλεάνθης
coldplay ξέρω ότι θα το αντέξεις :)
25/02 21:12  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τέτοια να γράφετε <<εφιαλτική εμπειρία>>, να αρχίσει να παρακαλεί η Μ. για Βόρειο Πόλο, αντί για ισημερινή Αφρική...
25/02 21:21  Κλεάνθης
Τώρα που το λες μάλλον γκάφα έκανα!
26/02 02:23  Yannis K.
Eκτος απο τη Μυρσινη μη το πειτε και στον Ανδριανοπουλο γιατι θα εχουμε αλλα παλι.
Την καλημερα μου Κλεάνθη.
26/02 12:09  Κλεάνθης
Χε χε! Καλησπέρα φίλτατε Γιάννη.
26/02 16:00  Κλεάνθης
Gazprom: Προειδοποιεί την Ουκρανία για τα χρέη στο φυσικό αέριο

http://www.capital.gr/News.asp?id=684879

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις