Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Οι «Οικολόγοι του Σαββατοκύριακου»
873 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009
15:28

Του Π. Δεριζιώτη

 

«Oικολόγοι του Σαββατοκύριακου» είμαστε όλοι εμείς που κολλάμε αυτοκόλλητα με υπό εξαφάνιση αρκουδάκια, χελωνάκια και παπάκια στο παρμπρίζ τού 4Χ4 αυτοκινήτου μας και μία φορά τον χρόνο εξορμούμε για την απαραίτητη «οικολογική γυμναστική» με δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς ακτών κτλ. προτού φυσικά καταλήξουμε στις πατροπαράδοτες τοπικές χασαποταβέρνες. Οι εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, «έχουν τεράστια συμμετοχή», «αφυπνίζουν τους αρμοδίους» και «ευαισθητοποιούν το κοινό». Το μόνο που δεν έχουν είναι αποτελεσματικότητα!

 

'Still Life with Oil Money' - Stuart Bracewell

 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ν. Μάργαρης εύστοχα παρατήρησε σε πρόσφατο άρθρο του: «Οι πανεθνικές εκστρατείες δενδροφύτευσης με ό,τι δένδρο βρούμε πρόχειρο, που το φυτεύουμε όπου μας καπνίσει και συγχρόνως περιμένουμε να γίνει δάσος, θυμίζουν παράλογη κωμωδία...».

Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε μάθαμε ότι οι Ελληνες είναι οι πρώτοι παγκοσμίως σε περιβαλλοντική ευαισθησία! Αυτό το -αυθαίρετο- συμπέρασμα βγήκε από τη μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο χάπενινγκ στο οποίο οι συμμετέχοντες θα κλείσουν τα φώτα των κατοικιών τους για μία ώρα. Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται ότι θα στείλουν μήνυμα πως «απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής». Σε ποιον; Τι βαρύτητα μπορεί να έχει μια κίνηση η οποία δεν δεσμεύει κανέναν και είναι απολύτως ανέξοδη; Οπως οι «τηλεμαραθώνιοι αγάπης» και τα φιλανθρωπικά γκαλά δεν έλυσαν το πρόβλημα του υποσιτισμού στην υποσαχάρια Αφρική, έτσι και αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις δεν είναι παρά ένα αφελές επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Οποιαδήποτε ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να είναι ανώδυνη, όπως διατείνονται πολλοί, αλλά θα έχει ένα σημαντικό οικονομικό κόστος. Κόστος για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κόστος για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, κόστος για την αλλαγή των υποδομών ενέργειας, κόστος για νέα -περιβαλλοντικώς φιλικά- καύσιμα. Κόστος το οποίο πρέπει να επωμιστούμε όλοι.

 

 

Σε πολλούς από τους «οικολόγους του Σαββατοκύριακου» έχει καλλιεργηθεί η ιδέα ότι μια ρόδινη ουτοπία με γάργαρα νερά και καταπράσινα λιβάδια θα ξεπηδήσει διά μαγείας μόλις κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια και όταν όλοι αντικαταστήσουμε τις λάμπες πυρακτώσεως. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με απτά και ρεαλιστικά μέτρα και όχι μόνο με την καλή μας θέληση. Πολλές οργανώσεις, αντί να χαϊδεύουν τα αφτιά τού «πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητου» λαού του κόσμου, θα μπορούσαν να ενημερώνουν τους πολίτες ότι η ευαισθησία κοστίζει...

Ο κ. Π. Γ. Δεριζιώτης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ενέρειας Ν.Α Ευρώπης, αναλυτής αγορών ενέργειας και αερίων του θερμοκηπίου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

 

Πηγή: Το Βήμα

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

24/03 16:06  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πρώτος ο γράφων εις την <εδώ μπλογκογειτονιά>, (είνα μην είπω εις τη Νοτιανατολική Ευρώπη...) προσέπάθησε να θέσει τα όρια διάκρισης μεταξύ Κοινωνικής & Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας και "Φιλανθρωπίας".
Όμως, ΔΕΝ συμφωνεί με αφορισμούς ύφους "Οικολόγοι του Σαββατοκύριακου", ούτε με επίκληση "worst practices" αναδάσωσης, ώστε να υποβαθμισθεί οιαδήποτε "επικοινωνιακή" μορφή της Κ.&Π.Υ.
Δεσμεύομαι να επανέλθω - εδώ ή chez-nous - αύριο το απόγευμα, όταν ο έτερος πυλώνας του "μπλογκοδίδυμου" θα έχει αναχωρήσει προς Μαρσίλιαν.
24/03 17:08  Κλεάνθης
Αγαπητέ Τριαντάφυλλε ο αφοριστικός λόγος (ο οποίος είναι δεδομένος στο κείμενο) συνήθως πηγάζει από αγωνία (ορισμένες φορές κι από μικρότητα ή βλακεία).

Το κείμενο το επέλεξα για ένα και μόνο λόγο: να καταδειχθεί ότι χρειάζεται πολύπλευρη και μεθοδική δράση - ο δρόμος είναι τραχύς και επώδυνος, με κόστος για ολόκληρη την κοινωνία και δεν περιορίζεται σε πανηγυράκια και πύρινα λόγια (στην υπερβολή μάλιστα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαντληθεί η δράση του πολίτη σε πανηγυράκια).

Στο σχόλιό σου συμφωνώ και επαυξάνω, κάνοντας τη διάκριση: ΝΑΙ στην "επικοινωνιακή" μορφή της Κ.&Π.Υ. (όμως υπάρχουν ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις) αλλά ΟΧΙ στο GreenWashing και την παραπλάνηση (είναι ο κανόνας - ξέρω ότι σε θλίβει το γεγονός)

Θερμούς χαιρετισμούς στον έτερο (και πιο ανήσυχο?) πυλώνα...
24/03 17:14  favlos
Λοιπόν εγώ συμφωνώ απόλυτα.Αυτές οι αηδίες του ΣΚ και άλλα πανηγυράκια με εκνευρίζουν...μαζί με την άλλη αηδία να κλείσουμε τα φώτα και κάτι τέτοια...
24/03 17:27  Κλεάνθης
favlε, μετά τη φωτογραφία με το Κοάλα και τον πυροσβέστη, δεν περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό...

Είμαι σίγουρος ότι ο "αφοριστικός λόγος σου" προέρχεται από αγωνία... :)
24/03 18:22  Κλεάνθης
Φωτοβολταϊκά-Ενημέρωση:

Solar Energy Industry Group Reports US Solar Market Hit Record Growth In 2008, Despite Economic Crisis

http://seia.org/cs/news_detail?pressrelease.id=385

U.S. installed solar capacity up 17 percent in 2008
http://www.reuters.com/article/GCA-BusinessofGreen/idUSTRE52J5VW20090320

U.S. Solar Industry Year In Review 2008
http://www.seia.org/galleries/pdf/2008_Year_in_Review-small.pdf

PV Technology, Production and Cost, 2009 Forecast
http://www.greentechmedia.com/GreentechMedia/Report/PVTechnologyProductionCost2009Forecast.html

και

http://www.greentechmedia.com/GreentechMedia/Report/2009GlobalPVDemandAnalysisForecastTheAnatomyofaShakeoutII.html

Ρωμαίοι...Ρωμαίοι:

Solyndra Offered $535 Million Loan Guarantee by the U.S. Department of Energy
http://www.solyndra.com/News/Press-Release-032009

Η Solyndra είναι μία πολλά υποσχόμενη εταιρεία φ/β στη "Ρώμη"
Κάπως έτσι λειτουργεί και η Ελλαδίτσα...
24/03 18:39  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε Κλεάνθη, ουδείς ψόγος δια την επιλογή του κειμένου...
Αντιθέτως "τροφή προς σχολιασμό"...
Ο έτερος "πυλώνας" μόλις έρχεται σε επαφή με πρακτικές - προτάσεις εργασίας "green washing" (η πλέον πρόσφατη + "glamorous" μόλις σήμερα μέσω e-mail).
Ειλικρινώς δεν εκφράζω την άποψή μου,.. την αφήνω να αποφασίσει μόνη της - "crossing my fingers"...


24/03 18:50  Κλεάνθης
Ε, τότε να σβήσω από το προηγούμενο σχόλιο τη φράση "ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΣΕ ΘΛΙΒΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ" για να μην επηρεάσει την απόφασή της :)
24/03 19:17  Nastybishop
Σύμφωνοι δεν άλλαξε και τίποτε μια δενδροφύτευση του ΣΚ. Αλλά αν το πάμε έτσι, και το εν λόγω κείμενο τι άλλαξε; Έγινε καλύτερος ο κόσμος επειδή κάποιος επιστημονικός συνεργάτης διαφήμισε το όνομα του σε μια γνωστή εφημερίδα;

Πόση ώρα του πήρε για να γράψει αυτό το άρθρο 10 λεπτά; 20 λεπτά; Και τι; Σώθηκαν τα κοάλα με αυτό;

Το κομμάτι του έκανε, όπως το κομμάτι του κάνει και αυτός που δενδροφυτεύει. Τόσο απλά λοιπόν ο αφορισμός του κειμένου αυτοαναιρείται.

Για μένα το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Κάποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν απλά να μην κάνουν τίποτα (πχ να κωλοβαρέσουν κυριακή πρωι σε μια καφετέρια). Δεν το έκαναν όμως. Προτίμησαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Πήραν την οικογένεια τους, τους φίλους τους και συμμετείχαν σε μια συλλογική δράση. Απέκλιναν έστω και για 1-2 ώρες από τον ωχαδερφισμό του καφέ που επικρατεί σε αυτή την χώρα. Και τους κατακρίνουμε; Γιατί;

Μήπως επειδή φοβόμαστε μην εφησυχαστούν με αυτές τις ασήμαντες δράσεις και μείνουν εκεί; Μα ακριβώς το αντίστροφο θα συμβεί! Με τον αφορισμό και τον μηδενισμό θα αποθαρρυνθούν!

Έλα μωρε που να τρέχουμε στο οικολογικό πανηγυράκι.. κάτι μαλλιαροί οικολόγοι θα είναι και τίποτε άπλυτες γκόμενες, δε βαριέσαι...πάμε να πιούμε καμμιά φραπεδούμπα καλύτερα!
24/03 19:17  Nastybishop
Πωπω! χείμαρρος ήμουν πάλι! :)
24/03 19:21  favlos
Μην είσαι σίγουρος για τίποτα...!

Έχω πάρει μέρος σε τρείς προσπάθειες αφαλάτωσης+ενέργειας στα Ελληνικά χώματα,χάνοντας ώρες και μέρες πετυχαίνοντας το ελάχιστο,έχω μια μικρή άδεια παραγωγής ρεύματος και πληρώνω και στη ΔΕΣΜΗΕ που με χαρακτηρίζει παραγωγό χωρίς να έχει αρχίσει η λειτουργεία της, ενω μία ως μικρομέτοχος στην Αυστρία στα σκουπίδια,πήγε τόσο καλά που ακόμα αναρωτιέμαι αν ήταν αλήθεια.Θα βάλω και φωτό απο την τελευταία να δείς τι έγινε σε λιγότερο απο 6 μήνες χωρίς κανείς ποτέ να μας ενοχλήσει,σε αντίθεση με τα πάτρια εδάφη...
24/03 20:32  Κλεάνθης
Χείμαρρε Νάστυ το νόμισμα έχει 2 πλευρές, η δεύτερη είναι αυτή που παρουσίασες

favlε μου, περιμένω κάποτε να τα καταθέσεις στο blog σου, να γελάσει ο κάθε πικραμένος με την ελληνοφρένεια (περί σιγουριάς μου για οτιδήποτε βλέπε νόμισμα/όψεις... κυνική νηφαλιότητα γαρ :)
24/03 20:59  Κλεάνθης
Nasty ξέχασα να σου πω: κατέκρινες τον αφοριστικό λόγο κάποιου με δικό σου αφοριστικό λόγο :)
24/03 21:01  Nastybishop
Σωστά άρα ο αφοριστικός λόγος είναι αυτοαναιρούμενος!

Για αυτό ας ενθαρρύνουμε τον καθένα να κάνει κάτι με την ελπίδα ότι αυτό το κάτι θα αποτελέσει το βήμα για κάτι περισσότερο.
24/03 21:09  Κλεάνθης
Ακριβώς! Η δράση είναι προαπαιτούμενο.

Η δράση (έστω και νωχελική) είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη... χρειάζεται μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα

Καλό βράδυ σε όλους :)

(ο χαζοχαρούμενος, έχω γεμίσει χαμόγελα τα σχόλια...)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις