Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Παραγωγή πετρελαίου: Η αναβολή επενδύσεων θα εκτινάξει τις τιμές
706 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009
14:34

H επιβράδυνση στην υλοποίηση επενδύσεων για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να αφαιρέσει περίπου 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τη μελλοντική προσφορά, ανοίγοντας το δρόμο για νέα μεγάλη άνοδο των τιμών τα προσεχή έτη, σύμφωνα με έκθεση του Cambridge Energy Research Associates (CERA).

Η παγκόσμια πιστωτική κρίση και η πτώση των τιμών πετρελαίου έχουν συρρικνώσει τα έσοδα των πετρελαϊκών εταιρειών και έχουν αναγκάσει πολλές εξ αυτών να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους και να αναβάλουν επενδυτικά σχέδια. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσφορά όταν η παγκόσμια ύφεση φθάσει στο τέλος της και η ζήτηση για ενέργεια ανακάμψει.

Προτού ακόμη αρχίσει η κρίση, η CERA είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα αυξανόταν στα 109 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2014 από τα σημερινά 94,5 εκατ. βαρέλια. Τώρα, εκτιμά ότι 7,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως -περίπου λίγο περισσότερο από το ήμισυ αυτής της αύξησης- «κινδυνεύουν να χαθούν» λόγω ακύρωσης επενδυτικών σχεδίων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής αποτελεί «πιθανή ισχυρή και παρατεταμένη παρενέργεια» που μπορεί να ακολουθήσει την περυσινή πτώση των τιμών πετρελαίου, όταν μέσα σε ολίγους μήνες η τιμή αργού υποχώρησε περισσότερο από δύο-τρίτα από το ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι.

Η έκθεση δημοσιοποιείται τη στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανακαλούν επενδύσεις τους σε δαπανηρά προγράμματα τα οποία για να είναι κερδοφόρα προϋποθέτουν ότι η τιμή πετρελαίου πρέπει να είναι υψηλή.

Η έκθεση της CERA αναμένει ότι ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων σε Βραζιλία, Αγκόλα, Νιγηρία και Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ, όπως επίσης στον Καναδά και τη Βενεζουέλα, θα ματαιωθεί ή θα αναβληθεί λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Υπό αμφισβήτηση τίθενται επίσης και ορισμένα επενδυτικά προγράμματα σε Βρετανία και Νορβηγία, καθώς η πιστωτική κρίση έχει καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση των επιχειρήσεων στην αγορά κεφαλαίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

 

Μετά τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και η "αισιόδοξη" CERA...

 

 

 

"Growth Economics" -  Alke Schmidt
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

27/03 17:50  coldplay
Χαιρε πρασινε Κλεανθη
27/03 18:50  Κλεάνθης
Περιμένω να δω που θα φτάσει το "ΦΘΗΝΟ" πετρέλαιο...

Αποθέματα στο ζενίθ, περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης, κανένα φως στο τούνελ για ανάπτυξη, καμία μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ προσφάτως και... το βιολί βιολάκι

(και διαβάζω και τους ΑΝΑΛΥΤΑΡΑΔΕΣ τους οποίους αν τους ρωτήσεις ποιόν τύπο πετρελαίου βγάζει η Βενεζουέλα, ποιόν η Σ.Αραβία και ποια η διαφορά τους με οικονομικούς ή ποιοτικούς όρους ΔΕΝ είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσουν)

Χαίρε προβληματισμένε (?) coldplay!

Υ.Γ. μπήκε η άνοιξη οπότε σήμερα υπήρξε αντικατάσταση αποσταγμάτων με Fume Γεροβασιλείου (θα κάνω μια άλλη φορά αναφορά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά... ΧΙΚ!)
27/03 19:25  coldplay
Κλεανθη εισαι ωραιος και τσαχπινης:)
27/03 20:30  Κλεάνθης
Ρωσία - άντε για την Αρκτική σιγά σιγά...

Oil Markets Pay Scant Attention to Russia
http://online.wsj.com/article/SB123792348879228771.html#articleTabs%3Darticle
27/03 22:27  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Από τις κλασσικές εκφράσεις μου στο μάθημα :
<<Υπάρχουν τρεις τρόποι να λύσουμε την άσκηση, σας προτείνω όμως αυτή η οποία είναι "τσαχπινογαργαλιάρικη">>...
Άσχετο, σημερινή πρόταση εργασίας στη Μ. στη Νέα Καληδονία.
- " Ξέρεις με τι ασχολούνται οι Γάλλοι εκεί ?"
- "Ναι, αλλά η περιγραφή της θέσης αναφέρεται σε ISO 9001 και 14001 σε εταιρία αγροτοβιομηχανική"...
- "Και αν βγάλεις άκρη γιατί τα ραπανάκια τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φωτιστικά, τι θα κάνεις ?"
27/03 22:48  Manta ray
Χαιρετώ τους αγαπητούς φίλους! Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του άρθρου, να επισημάνω επίσης ότι οι αυτές οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης νέων πεδίων χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να έλθουν σε στάδιο ωρίμανσης, καθώς και ότι οι σημερινές τιμές του πετρελαίου δεν δικαιολογούν το κόστος του deep sea drilling και άλλων "ακριβών" μεθόδων (π.χ. την εκμετάλλευση των Καναδέζικων oil sands)...
27/03 22:52  Κλεάνθης
Χε χε χε! (καλά μόνο η Γη του Πυρός έμεινε! εκεί παίζει πολύ 22000...προς τιμή του Δαρβίνου και της θεωρίας της εξέλιξης!)27/03 22:55  Κλεάνθης
Και λίγα λόγια για τις οικολογικές ανησυχίες των Ρώσων σχετικά με την Αρκτική:

http://translate.google.com/translate?prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http://www.scrf.gov.ru/news/421.html&sl=ru&tl=el&history_state0=

μετάφραση του
http://www.scrf.gov.ru/news/421.html

από αυτό
http://blog.wired.com/defense/2009/03/russias-new.html
27/03 23:01  Κλεάνθης
Manta σκέψου ότι η CERA θεωρείται ως υπέρ-αισιόδοξη στις μεσο/μακροπρόθεσμες αναλύσεις της...
27/03 23:06  Κλεάνθης
Ξέχασα να δώσω πληροφορίες για το σήμα που περιστρέφεται πάνω αριστερά
http://translate.google.com/translate?prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http://www.scrf.gov.ru/news/421.html&sl=ru&tl=el&history_state0=

για το σήμα εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Security_Council_of_Russia
27/03 23:52  coldplay
Κλεανθη για 1 μηνα δεν θα σχολιαζω στο blog σου...
28/03 00:10  Κλεάνθης
Άντε καλό βράδυ :)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις