Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Make love, not CO2!
1060 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009
18:01
Ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα στην Αρκτική
 
 
Σε επίπεδο ρεκόρ κυμάνθηκε η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Αρκτικής, αγγίζοντας το ανησυχητικά υψηλό ποσό των 397 μερών ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με μέτρηση διεθνούς ερευνητικού σταθμού στην περιοχή.
______________________

 

Σε επίπεδο ρεκόρ κυμάνθηκε η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Αρκτικής, αγγίζοντας το ανησυχητικά υψηλό ποσό των 397 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), σύμφωνα με μέτρηση διεθνούς ερευνητικού σταθμού στην περιοχή.

Οι μετρήσεις μαρτυρούν ότι το βασικό αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζει να συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα και μάλιστα με ρυθμούς που προκαλούν προβληματισμό στην ερευνητική κοινότητα.

Οπως προκύπτει από τις μετρήσεις του σταθμού Zeppelin στο Σβάλμπαρντ, μεταξύ της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, η αύξηση του μέσου όρου συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2008 έφτασε τα 2,5 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ ο μέσος όρος του αερίου στην περιοχή ξεπερνά κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο και είναι ο μεγαλύτερος που έχει μετρηθεί ποτέ στην περιοχή αυτή.

«Πρόκειται για τους υψηλότερους δείκτες που έχουν συλλεχθεί για περίοδο 50 εκατομμυρίων ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Πόλου, Γιόχαν Στρόμ.

 

Ταχύτητα μεταβολής 
Οπως επισήμανε δεν είναι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που τον ανησυχεί, αφού η Γη θα προσαρμοστεί (?), αλλά η ταχύτητα μεταβολής των 2-3 μερών ανά εκατομμύριο ετησίως, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνώντων του πλανήτη για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγώ
ν.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

 

Το αντίστοιχο άρθρο του Guardian διαφωτιστικό:

Arctic CO2 levels growing at an 'unprecedented rate', say scientists

 

 

Σχόλιο: για όσους πανηγυρίζουν (ουγκ!) για το νέο αυτό ρεκόρ, να σημειώσω ότι πρόκειται για ένα αρνητικό ρεκόρ ...

► μία παρουσίαση με τίτλο "Climate Change is Real and Here!"  από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) - στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 "κρατικοδίαιτοι κηφήνες" (ειδικοί επιστήμονες ήθελα να πω... μάλλον πάσχω από νεοφιλελευθερισμό)

► η πορεία του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα (συγκέντρωση COσε ppm) τα τελευταία 10.000, 2.000 και 250 χρόνια δίνεται παρακάτω σε διαγράμματα για μία καλύτερη εικόνα...

 

 

Το διοξείδιο του άνθρακα μετά τη βιομηχανική επανάσταση

 

 

 Παγκόσμιος πληθυσμός, ΑΕΠ, ορυκτά καύσιμα και διοξείδιο του άνθρακα

(περισσότερες πληροφορίες στο ΝΟΟΑ)

 

 

Make love, not CO2!

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

14/05 19:47  Goldmine
To σύνθημα-τίτλος του βίντεο
στο τέλος, όλα τα λεφτά:-)
Καλησπέρα Κλεάνθη!
14/05 20:36  Κλεάνθης
Ένα έξυπνο σποτάκι για την εξοικονόμηση ενέργειας/φυσικών πόρων

Χαίρε αγαπητή Goldmine!
15/05 18:46  Κλεάνθης
Ας το ποστάρω να υπάρχει:

Η Αρκτική (THE TIMES)

Η Ρωσία άφησε να διαφανεί η προοπτική πολέμου στην Αρκτική τη στιγμή που διάφορα κράτη διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της. Η νέα ρωσική στρατηγική για την ασφάλεια αναγνωρίζει ως πηγή πιθανής στρατιωτικής σύρραξης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία τη διεκδίκηση ιδιοκτησιακών καθεστώτων γύρω από τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου κοντά στα σύνορά της. Το Κρεμλίνο έχει διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα να σταλεί στρατός στην Αρκτική, αλλά οι προειδοποιήσεις του για ενδεχόμενη σύγκρουση σχετίζονται με τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, εν ανάγκη και με προσφυγή στα όπλα. Το κείμενο με τα νέα στοιχεία εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ και συντάχθηκε από το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο μετέχει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι λοξοκοιτάζει τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας, λέγοντας: «Πολλές συγκρούσεις και διπλωματικές ενέργειες μυρίζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πίσω από αυτά κρύβεται η διάθεση ενίσχυσης ενός μη δίκαιου ανταγωνισμού και η προσπάθεια πρόσβασης στις πηγές μας».
(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/05/2009_314724)

15/05 18:47  Κλεάνθης
15/05 20:31  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πόσταρε, πόσταρε όλο και κάτι θα μείνει :)
15/05 21:53  Κλεάνθης
Χαίρε φίλτατε Τριαντάφυλλε :)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις