Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Η «πράσινη» επανάσταση από την Κίνα - Ενισχύει αιολικές, ηλιακές υποδομές
1240 αναγνώστες
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009
19:42

 

The Guardian

Μεγάλη ενίσχυση των αιολικών και ηλιακών της υποδομών σχεδιάζει η Κίνα μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, φιλοδοξώντας να φθάσει και να ξεπεράσει την Ευρώπη μέχρι το 2020, παράγοντας 20% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτά αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων, Ζανγκ Χσιαοκιάνγκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του μπορεί να πετύχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Αν και το παρόν σχέδιο εκτιμά ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να παράγει 30 γιγαβάτ μέχρι το 2020, ο κ. Ζανγκ φιλοδοξεί η Κίνα να παράγει 100 γιγαβάτ ηλεκτρικού από αιολικά πάρκα.

«Αντίστοιχη τάση βλέπω και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, που μπορεί να φθάσει τα 12 γιγαβάτ μέχρι το 2020», λέει ο κ. Ζανγκ. Η Κίνα παράγει μόλις 120 μεγαβάτ το χρόνο από ηλιακά πάρκα.

Ο στόχος της παραγωγής ποσοστού 20% των ενεργειακών αναγκών της Κίνας από ανανεώσιμες πηγές θα αποτελέσει ευθεία πρόκληση στην ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για να εκπληρώσει τους υπερφιλόδοξους αυτούς στόχους, το Πεκίνο θα διοχετεύσει σημαντικό μέρος του οικονομικού πακέτου στήριξης αξίας 590 δισ. δολαρίων προς την κατεύθυνση των «πράσινων» επενδύσεων. Από το τεράστιο αυτό ποσόν, περισσότερα από 30 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν απευθείας σε περιβαλλοντικά έργα και για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το ερευνητικό ινστιτούτο HSBC Global Research εκτιμά πως 30% του πακέτου στήριξης της κινεζικής κυβέρνησης θα ενισχύσει επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, το κινεζικό κράτος ευελπιστεί ότι οι τιμολογιακές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης θα οδηγήσει σε πιο ορθολογική χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και σε αυξημένη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις εμφανίζουν ενθουσιασμό για τέτοια προγράμματα, όπως κάνει και η κινεζική κυβέρνηση», λέει ο κ. Ζανγκ.

Των εκτιμήσεων του κ. Ζανγκ προηγήθηκαν, πάντως, οι δηλώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Ντέιβιντ Σάνταλοου, που τόνισε ότι η συνέχιση της κινεζικής βιομηχανικής δραστηριότητας με τους σημερινούς της ρυθμούς θα οδηγήσει σε παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας της τάξης των 2,7 βαθμών Κελσίου, ακόμη κι αν όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80%.

Ο κ. Ζανγκ, όμως, επέμεινε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να παρουσιάσει σημαντικές πρωτοβουλίες στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Σχόλιο: είχα γράψει κάτι σχετικό πριν ένα μήνα. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται και επισήμως.

 

► Έγινε προσθήκη της Στατικής Σελίδας "ΕΙΔΗΣΕΙΣ".

 

 

Ανεμογεννήτρια ισχύος 6 μεγαβάτ (Enercon E-126)

Παράγει 20 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως - ηλεκτρική ενέργεια για 5.000 νοικοκυριά

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

28/06 00:51  vtec
Κλεάνθη ασχετο με το θέμα αλλά κάτι θα ξέρεις
http://areti1.livepage.gr/wiki/1736/283
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
28/06 11:10  Κλεάνθης
Καλημέρα vtec.

Για το συγκεκριμένο δεν γνωρίζω το παραμικρό αλλά μου φαίνεται λίγο υπερβολικό/συνωμοσιολογικό.

Πάντως υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές ανθρώπινης παρέμβασης σε καιρικά φαινόμενα. Αναφέρω μία τέτοια δράση που γίνεται και στη χώρα μας:

Στην Ελλάδα υπάρχει πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού για προστασία των αγροτικών καλλιεργειών. Αεροπλάνα ή επίγεια μέσα "βομβαρδίζουν" τα χαλαζοφόρα νέφη με Ιωδιούχο Άργυρο.

Ο ιωδιούχος άργυρος καταστέλλει το μηχανισμό δημιουργίας χαλαζιού και ταυτόχρονα δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση των βροχοπτώσεων στις περιοχές που απειλούνται από χαλαζόπτωση.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις