Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Όταν ένας "ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ" ... δεν καταλαβαίνει
2306 αναγνώστες
Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008
13:40

 

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 17 φορές τον προηγούμενο αιώνα. Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιθανώς η κύρια αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

 

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αυξήθηκε κατά 27% τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενώ την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της υδρογείου κατά 0,5 οC.

 

 

Πλέον η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι η κλιματική αλλαγή θα αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα της Χαβάης, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα 387 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), περίπου 40% πιο πάνω από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης και στο υψηλότερο σημείο τα τελευταία 650.000 χρόνια.

 

Η τρύπα του όζοντος το έτος 2000 έφτασε τα 28,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση περίπου τριπλάσια από αυτή των ΗΠΑ (και εις ανώτερα). Στη φωτογραφία (NASA, 2000) φαίνεται η τρύπα του όζοντος στη γήινη ατμόσφαιρα (περιοχή μωβ χρώματος) .

 

 

 

Εάν κατά τα προσεχή έτη δεν μειωθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων, στην οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο οι εκπομπές των αερίων CO2, SO2 και ΝΟx που αποτελούν βασικούς συντελεστές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναμένεται περεταίρω θερμοκρασιακή αύξηση του πλανήτη κατά 2-5 οC και πιθανή αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,8-2,4 μέτρα, ως αποτέλεσμα των συντελούμενων κλιματικών αλλαγών.

Αν σας φαίνεται αστεία η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 – 2,5 οC, σας θυμίζω ότι όταν η θερμοκρασία του ανθρώπινου οργανισμού αναίβει μόνο 2 oC (από 37 σε 39 oC), αδρανοποιούμαστε πλήρως λόγω του πυρετού, είμαστε ανίκανοι για οτιδήποτε ... κάπως έτσι είναι και ο πλανήτης.

 


Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες και αυτές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν προκαλέσει τη σοβαρότερη απειλή για τα είδη που κατοικούν στον πλανήτη, από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα εξαφανίζεται ένα είδος κάθε 20 λεπτά της ώρας περίπου, και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ρυθμοί εξαφάνισης των ειδών είναι εκατονταπλάσιοι έως χιλιαπλάσιοι από τους φυσιολογικούς.

 

 

Οι «ενδείξεις» της κλιματικής αλλαγής, εξελίσσονται σε αποδείξεις, μετατρέποντας σε «εφιάλτη» για την παγκόσμια κοινότητα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΟΗΕ τα τελευταία δεδομένα των ερευνών δείχνουν διαρκή επιτάχυνση στο λιώσιμο των πάγων, χωρίς να υπάρχει για το ορατό μέλλον ένδειξη αναστροφής της κατάστασης.

 

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες ειδών της βιοποικιλότητας. Έτσι, σε περίπτωση που η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 – 2,5 οC (σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 1980-1999), είναι πολύ πιθανό να αφανιστεί το 20-30% των ειδών παγκοσμίως. Αν η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 3,5 οC τότε τίθεται σε κίνδυνο εξαφάνισης έως και το 70% των ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απώλεια των ειδών δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε απόλυτους οικονομικούς όρους, όπως δεν μπορεί να εκτιμηθεί οικονομικά και η δημιουργία εώς 300.000.000 περιβαλλοντικών προσφύγων συνέπεια της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της έλλειψης πρόσβασης σε νερό. Η μοναδική οικολογική και κοινωνική σημασία της βιοποικιλότητας, όπως και η κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί εξαιτίας των περιβαλλοντικών καταστροφών είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής.

Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη της χιλιετίας, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές χώρες έδειξαν τάση αύξησης της συχνότητας εμφάνισής τους.

 

 

 

 

ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ... ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΤΟΝ

 

Εφιαλτικές διαστάσεις θα λάβει μέσα στις επόμενες δεκαετίες η λειψυδρία στην Ελλάδα. Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών αλλά και η αλόγιστη χρήση των υδατικών πόρων θα μειώσουν στο ελάχιστο τα υδάτινα αποθέματα. Μελέτη του Εθνικού Αστε­ροσκοπείου Αθηνών προβλέ­πει ότι στη χώρα μας θα μειω­θούν δραματικά οι βροχοπτώ­σεις, ενώ θα ενταθούν τα φαι­νόμενα της ξηρασίας και της ερημοποίησης.

Οι δραματικές επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές τόσο στην οικονομία όσο και στην ίδια τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Μέχρι το τέλος του αιώνα αναμένεται η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 8 oC, με αποτέλεσμα παρατεταμένους καύσωνες, λιγοστές βροχοπτώσεις και ερημοποίηση. Δηλαδή θα υπάρχουν καιρικές συνθήκες ίδιες με αυτές που επικρατούν σήμερα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει υψηλό κίν­δυνο ερημοποίησης: Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέ­μηση της Ερημοποίησης, το 35% των ελληνικών εδαφών αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ε­ρημοποίησης (κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ΣΑΧΑΡΑ), ένα επιπλέον 35% α­πειλείται αρκετά, ενώ μόνο το 16% των εδαφών της Ελλάδας δεν απειλείται προς το παρόν.

 

 

Στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» ανήκουν τα νησιά του Αιγαίου, ένα μέρος της Θεσσαλίας, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη - ιδιαιτέρως το νότιο και ανατολικό τμήμα της - καθώς και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς, κυρίως στη γεωργία και τον τουρισμό, δύο από τους κινητήριους μοχλούς της εθνικής οικονομίας. Η αδυναμία των εδαφών να παραμείνουν παραγωγικά θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αγρότες στην ε­γκατάλειψη της γης και στη με­τανάστευσή τους στα ήδη βε­βαρημένα αστικά κέντρα. Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Ο τουρισμός θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Ήδη, πολλά νησιά αντιμετωπίζουν παρατεταμένη έλλειψη νερού, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δέχονται εκατομμύρια τουρίστες, ενώ μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των νησιών, του Αιγαίου κυρίως, θα χρειάζεται πόσιμο νερό από την ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Βέβαια, οι αιτίες, τα προβλήματα και οι επιπτώσεις που είναι προ των πυλών είναι ακόμη περισσότερα, αλλά η αναφορά και μόνο όσων προαναφέρθηκαν φαντάζομαι ότι αρκούν.

 

.... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ (και των παιδιών μας) .....

 

 

... ΑΠΑ ΣΤΟ ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑ ΣΕ ΦΙΛHΣΕ Ο ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ …

    ... ΚΙ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΘΑ ΠΝΙΓΕΙΣ ...

... ΣΤΕΡΝΗ ΦΟΡΑ ΚΙ ΑΝΩΦΕΛΑ ΞΟΡΚΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ …

... ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΡΑΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΙΣΤΕΣ ...

... ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΧΑΔΙ ΚΙ ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ...

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις