Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Η φούσκα των τροφίμων ? Μάλλον το άλλο με τον ΤΟΤΟ ήταν καλύτερο
1539 αναγνώστες
Κυριακή, 8 Ιουνίου 2008
00:16

Δεν περνά ούτε μία ημέρα χωρίς κάποια είδηση για τιμές που ακριβαίνουν, ελλείψεις τροφίμων και παράλληλη αναζήτηση, τόσο της αιτίας όσο και της γιατρειάς, αυτού που ορισμένοι αποκαλούν «επισιτιστική ή διατροφική κρίση». Ακούγονται πολλά, με κοινή βάση της πλειοψηφίας των σεναρίων να αφορούν σε σκοτεινές δυνάμεις κερδοσκοπίας που δρουν στο παρασκήνιο και ευθύνονται για τη διατροφική κρίση. Ακούμε για τη φούσκα των αγροτικών προϊόντων που αργά ή γρήγορα πρέπει να σκάσει.

Από τον Μάρτιο του 2008, η παγκόσμια τιμή ρυζιού έχει αυξηθεί κατά 74%, το σιτάρι κατά 130%, κατά 31% το καλαμπόκι και η σόγια κατά 87%. Αν δούμε πιο πίσω, τα πράγματα είναι πιο εύγλωττα όπως πχ ότι η τιμή του ρυζιού το 2008 είναι πενταπλάσια από το 2001.

 

 

 

Το βασικό αίτιο των αυξήσεων στα τρόφιμα, για το οποίο βροντοφωνάζουν σχεδόν όλοι, είναι τα βιοκαύσιμα. Εγώ διαφωνώ. Βεβαίως, η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα σημαίνει ότι οτιδήποτε μπορεί να γίνει ενέργεια, θα γίνει ενέργεια. Το δίλημμα βιοκαύσιμα ή τρόφιμα είναι κρίσιμο, διότι από την απάντησή του θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό αν οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα τρόφιμα για να έχουν λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση ή το αντίθετο.


Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι λόγω της εκρηκτικής ενεργειακής ζήτησης που προκαλείται από το κουτό, αχόρταγο και αυτοκαταστροφικό είδος του ζωικού βασιλείου που ονομάζεται άνθρωπος, σήμερα πλέον η παραδοσιακή γεωργία των 3F (Food - Feed - Fibre δηλαδή Τροφή - Ζωοτροφή - Ίνα) έχει μετατραπεί σε γεωργία των 4F (+ Fuels δηλ. Καύσιμα). Βέβαια ο άνθρωπος είναι ιστορικά μονοδιάστατος (1F δηλ. Foolish δηλ. ΑΝΟΗΤΟΣ).

Ας δούμε όμως το φαινόμενο νηφάλια, με πραγματικά δεδομένα. Σχετικά με το πόσο τα βιοκαύσιμα ανταγωνίζονται τα τρόφιμα και εκτοξεύουν δραματικά τις τιμές, δυο συγκεκριμένα στοιχεία ρίχνουν φως στην παραπληροφόρηση. Στην Ευρώπη, λιγότερο από το 2% της ευρωπαϊκής παραγωγής σιτηρών χρησιμοποιήθηκε για παραγωγή βιοκαυσίμων. Στη Βραζιλία για την οποία γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον ανταγωνισμό της γεωργικής γης μεταξύ βιοκαυσίμων και τροφίμων, η αλήθεια είναι ότι μόνο το 0,7% της Βραζιλιάνικης γης καλλιεργείται με ζαχαροκάλαμο (αιθανόλη) και μόνο η μισή παραγωγή πάει για αιθανόλη ενώ η υπόλοιπη για ζάχαρη. Πως γίνεται αυτά τα μικρά μεγέθη να προκαλούν τις τεράστιες αυξήσεις (σύμφωνα με τα παπαγαλάκια) των τροφίμων παγκοσμίως είναι λίγο οξύμωρο. Το μοναδικό προϊόν που πραγματικά επηρεάζεται σήμερα από τα βιοκαύσιμα είναι το καλαμπόκι, λόγω της αμερικάνικης βιομηχανίας αιθανόλης, η οποία πλέον χρησιμοποιεί το 17% του καλαμποκιού που παράγεται στις ΗΠΑ.


Επίσης, το ότι δεν είναι τα βιοκαύσιμα η βασική αιτία της αύξησης τιμών, γίνεται καταφανές και από το γεγονός ότι οι τεράστιες αυξήσεις αφορούν και τα αγροτικά διατροφικά προϊόντα που δεν σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα βιοκαύσιμα. Στις μέρες μας εκρηκτικές είναι οι αυξήσεις στο ρύζι και τις φακές. Όπως είναι γνωστό, δεν παράγονται βιοκαύσιμα από ρύζι και φακές !!! Η τιμή για τις φακές στην Ινδία έχει αυξηθεί από 300 δολάρια ο τόνος πέρυσι σε 800 δολάρια ο τόνος φέτος!!! Μάλιστα ο FAO κατέληξε ότι τα βιοκαύσιμα δεν είναι ο κύριος παράγοντας της τελευταίας κρίσης στα τρόφιμα, αλλά συμβάλλει σε αυτή ΜΟΝΟ κατά περίπου 10%.


Που κρύβεται το υπόλοιπο 90%; Τι μπορεί να συμβαίνει; Σύμφωνα, λοιπόν, με τον FΑΟ οι κυριότεροι παράγοντες για την αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι η πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης σε τρόφιμα από την Κίνα, λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας (ο πλανήτης χάνει την παραγωγικότητά του λόγω ερημοποίησης, δυσμενών για τις καλλιέργειες καιρικών συνθηκών όπως ξηρασίες και λειψυδρία που καταστρέφουν σοδειές ... και άλλα τέτοια ευχάριστα). Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας σύμφωνα πάντα με τον FΑΟ που ευθύνεται πολύ περισσότερο από τα βιοκαύσιμα είναι η τιμή του πετρελαίου, καθώς αυξάνει το κόστος παραγωγής στη γεωργία κι επομένως τις τιμές των τροφίμων.


Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά...


Η  βασική αιτία των υψηλών τιμών παγκοσμίως οφείλεται στις μεγάλες και αυξανόμενες ανάγκες σε σιτηρά, γαλακτοκομικά, κρέας, αυγά κ.τ.λ. σε χώρες με το μισό πληθυσμό της γης όπως η Κίνα και η Ινδία, λόγω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών. Δηλαδή εκρηκτική ζήτηση χωρίς ανάλογη προσφορά. Λες και δεν δικαιούνται οι «υπανάπτυκτοι» πλουτίζοντας να επιζητούν καλύτερη διατροφή. Υψηλή αύξηση του εισοδήματος σε χαμηλού εισοδήματος χώρες, εύκολα μεταφράζεται σε αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων και υιοθέτησης δυτικών καταναλωτικών συνηθειών ... Και για να μιλάμε με νούμερα, η παγκόσμια προσφορά τροφίμων αυξάνεται μόνο κατά 1,3% ετησίως, ενώ η ζήτηση κατά 3,4% οπότε τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται συνεχώς. Άρα μάλλον δεν πρέπει να μιλάμε για φούσκα.

 

Παγκόσμια αποθέματα σιταριού σε ημέρες

 

Σκεφτείτε μόνον ένα πράγμα: Στην όμορφη Κίνα, το παραδάκι ρέει άφθονο και οι φίλοι μας οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και να τρώνε ψωμάκι. Ναι, μέχρι τώρα δεν έτρωγαν. Προτιμούσαν το ρύζι και τα παράγωγά του. Ε, λοιπόν, με 1,3 δισεκατομμύρια Κινέζους, ξέρετε τι θα γίνει αν ο καθένας τους αρχίσει να τρώει από μία φέτα ψωμί και να πίνει ένα ποτήρι γάλα καθημερινά; Αν τρώει μία μακαρονάδα την εβδομάδα; Ξέρετε πού θα πάει η τιμή του σιταριού και του γάλακτος παγκοσμίως; Προσθέστε τώρα άλλα 1,2 δισεκατομμύρια Ινδούς και δένει το γλυκό.

 

 

Η Κίνα έχει ήδη αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη θέση του πρώτου, παγκοσμίως, αγοραστή βασικών αγαθών, καταναλώνοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών, κρέατος, άνθρακα (εκτός πετρελαίου) και χάλυβα. Η Κίνα πλέον έφτασε να καταναλώνει σήμερα το 25% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί, που προβλέπουν άμεση μεγάλη αύξηση της τιμής των τροφίμων ζωικής προέλευσης και για πρώτη φορά αναφέρονται ακόμη και σε μια ελλειμματική Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τομείς παραγωγής γάλακτος και κρέατος [θυμηθείτε τα βουνά σιταριού και βουτύρου και τις λίμνες γάλακτος που οδήγησαν σε αναθεωρήσεις της ΚΑΠ (Κοινή Γεωργική Πολιτική) - έχουν ξαφνικά τελειώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση !!!]. Και υπόψη ότι και τα ζώα, για να παράγουμε κρέας και γάλα, με σιτηρά τα ταΐζουμε.


Σχετικά με την Ελλάδα, πρέπει να τονιστεί ότι το ύψος των αυξήσεων των τιμών στη χώρα μας είναι δυσανάλογο ως προς την αύξηση της τιμής των δημητριακών διεθνώς. Οφείλεται κυρίως στην ολιγοπωλιακή δομή της εγχώριας αγοράς τροφίμων, στην αδυναμία του καταναλωτικού κινήματος και τέλος, στην ανυπαρξία συνεταιριστικών μορφών εμπορίας τροφίμων.


Πότε θα μειωθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων; Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα μόνο όταν επέλθει μεσοπρόθεσμα μία νέα ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.


Οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες, αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του τομέα των σιτηρών η διαμορφωθείσα κατάσταση προβλέπεται να διαρκέσει για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια και με την προοπτική οι τιμές να ισορροπήσουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Σ' αυτό θα συντελέσει η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής διότι χώρες όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, η Ουκρανία και η Πολωνία βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στην παραγωγή δημητριακών, ενώ η Κίνα αναπτύσσει συνεχώς τις τεράστιες δυνατότητες παραγωγής που διαθέτει. Είναι πιθανό μεσοπρόθεσμα να υπάρξει μια εντελώς αντίθετη εξέλιξη, δηλαδή μια μείωση των τιμών των δημητριακών ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης της παραγωγής στις πιο πάνω χώρες. Όταν γίνει αυτό πολλοί θα θριαμβολογούν για το σκάσιμο της φούσκας.

Σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή γεωργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι τιμές των περισσότερων γεωργικών προϊόντων θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2014, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα, ωθούμενες από την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά των τροφίμων και τις νέες κυβερνητικές πολιτικές αναφορικά με τα βιοκαύσιμα.

Κλείνοντας, πολλοί επίσης αγνοούν ότι οι εκτάσεις γης που μπορούν να καλλιεργηθούν στον πλανήτη, δεν έχουν εξαντληθεί. Για του λόγου το αληθές, στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η μη χρησιμοποιημένη καλλιεργήσιμη γη διαφόρων χωρών.

 

 

Και κάτι τελευταίο και σημαντικό, που εξηγεί τις έντονες κινήσεις των χρηματιστηριακών αγορών στα αγροτικά προϊόντα. Σήμερα μέσω δορυφόρων και αλγοριθμικών μοντέλων ξέρουμε (προβλέπουμε) την παγκόσμια παραγωγή ενός αγροτικού προϊόντος πολύ πριν γίνει η συγκομιδή. Το Σύστημα Παρακολούθησης Ανάπτυξης Καλλιεργειών (CGMS) που αναπτύσσεται στα πλαίσια του προγράμματος MARS (από το 1988!!!) είναι ένα παράδειγμα. Για του λόγου το αληθές δείτε τους 2 συνδέσμους (Σύνδεση ΜΑΡΣ) και (Σύνδεση Grain Council). Την μέλλουσα παραγωγή σε σχέση με την πιθανή ζήτηση προεξοφλούν τα χρηματιστήρια για τη σόγια, το καλαμπόκι, το σιτάρι κτλ συνυπολογίζοντας τα παγκόσμια αποθέματα. Το πρόβλημα είναι ότι τα παγκόσμια αποθέματα κάποιων προϊόντων σήμερα είναι πολύ χαμηλά οπότε γίνεται ότι γίνεται στα χρηματιστήρια με τα αγροτικά προϊόντα.

Η πρόβλεψη για φέτος (όσο αυτό είναι δυνατόν διότι το χαοτικό του συστήματος είναι δεδομένο): το σιτάρι φέτος πιθανώς θα πέσει όπως και η σόγια ενώ το καλαμπόκι πιθανώς θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Βέβαια μη ξεγελαστεί κανένας και το πάρει μετρητοίς διότι όλα είναι τόσο εύθραυστα. Ένα παράδειγμα ... το σιτάρι στο βόρειο ημισφαίριο συγκομίζεται ήδη και οι παραγωγές είναι πολύ καλές, ενώ στο νότιο ημισφαίριο τώρα σπέρνεται. Έτσι αν επικρατήσει σε Αυστραλία και Αργεντινή (νότιο ημισφαίριο) κάτι δυσμενές όπως η απίστευτη περσινή ξηρασία στην Αυστραλία, τότε όλα τα δεδομένα αλλάζουν για όσους κυνηγούν ΜΑΓΙΣΣΕΣ δηλαδή ....

 

και πάλι παραμονεύει το ΧΑΟΤΙΚΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

08/06 01:51  nhad
Μπράβο, ακριβέστατο σχόλιο. Επιτέλους κάποιος που δεν αναμασά αυτά που αναπαράγουν οι πάντες ως δεδομένη γνώση, αλλά βάζει το μυαλό του να σκεφτεί και κυρίως ψάχνει για στοιχεία .
08/06 02:18  Nastybishop
Kαλησπέρα Κλέανθη. Πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακή η δουλειά σου και ιδιατέρως κατοπιστική.
Η μοναδική ένσταση που έχω, και ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις, είναι στην δριμύτητα με την οποία επιτίθεσαι στις απόψεις περί κερδοσκοπικού φουσκώματος των τιμών.

Δεν σου λέω ότι είναι αναγκαστικά λάθος η άποψη σου. Απλά άφησε και ένα παραθυράκι ανοιχτό ότι ίσως και να συμβαίνει αυτό που αρνείσαι τόσο εμφαντικά...

Όσο υπάρχουν οι αγορές, πάντα θα υπάρχουν φούσκες και κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ας πάρουμε τις αγορές εμπορευμάτων που μας περιγράφεις. Μας εξήγησες πολύ εύγλωττα το qualitative κομμάτι της κίνησης των τιμών (ότι θα κινηθούν ανοδικά), τι συμβαίνει όμως αναφορικά με το quantitative? Δηλαδή ΠΟΣΟ θα αυξηθούν οι τιμές. Οφείλουν να αυξηθούν 10%, 20%, 30% ...100%...1000%. Πόσο; Και μπορεί λοιπόν να υπάρχουν μοντέλα εκτιμησης των αποθεμάτων, της προσφοράς κτλ. Αλλά μοντέλα ασφαλής πρόβλεψης των τιμών δεν υπάρχουν (και ούτε πρόκειται). Εδώ λοιπόν μπαίνει η κερδοσκοπία.
08/06 02:27  Κλεάνθης
Αγαπητέ Nasty. Δεν αρνούμαι την κερδοσκοπία, αυτή είναι δεδομένη. Απλά δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα. Τα πράγματα οδεύουν νομοτελειακά ΚΑΙ επιταχύνονται από τους κερδοσκόπους. Είτε υπάρχουν είτε δεν υπήρχαν, εκεί περίπου θα ήταν οι τιμές.
08/06 02:33  Nastybishop
Η οικονομική ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα αγορών-φούσκες. Και σε όλες τις περιπτώσεις η Ζήτηση > Προσφόρα (είναι ταυτολογικό αυτό, αφού οι τιμές αυξάνουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ η Ζ>Π).

Τελευταίο θύμα η αγορά ακινήτων στην Αμερική. Επόμενο; Το πετρέλαιο, το ρύζι ή φακιές τα ραπανάκια; Δεν το γνωρίζω. Θα δείξει. Όλα τα παραπάνω τα έγραψα απλά για να σου αποδείξω ότι η υπόθεση της κερδοσκοπίας δεν είναι ανέκδοτο ή μαλακία άσχετων όπως νομίζεις, αλλά πολύ εύλογο σενάριο που αξίζει κανείς να το μελετήσει σοβαρά προτού το απορρίψει.
08/06 03:00  Nastybishop
Δεν το ξέρουμε που θα ήταν οι τιμές. Ενδεχομένως το σιτάρι να μην ήταν στο 130% αλλά στο 80%. Κάτι που έχει τεράστια σημασία για πολλούς οριακούς καταναλωτές και φτωχές χώρες (κάνε τον πολλαπλασιασμό της τιμής χ την ποσότητα του εμποριού να δεις για τι ποσά μιλάμε).

Εν πάση περιπτώσει δεν επιμένω άλλο, ίσως να κάνω και λάθος. Θα δείξει. Βιαία διόρθωση είναι το επακόλουθο των bubble markets. Μάκαρι να είναι έτσι πάντως γιατί ο πληθωρισμός αν συνεχίσει έτσι θα γονατίσει ολοκληρωτικά τις πιο ασθενη εισοδηματικά στρώματα σε όλο τον κόσμο.
08/06 11:25  NEMO
Πώς το λένε,η ζωή κύκλους κάνει... Δεν το θεωρώ καθόλου υπερβολικό να επιστρέψουμε στη γεωργία και τη κτηνοτροφία,εκεί όπου βρισκόμασταν μέχρι και πριν από 30 χρόνια. Άλλωστε όταν δει ο άνθρωπος ότι τα αγροτικά προιόντα έχουν πλέον καλή τιμή,θα γυρίσει αναγκαστικά πίσω στην ύπαιθρο και στο χωράφι...
08/06 11:55  Κλεάνθης
Ρε συ Nasty, άστο να μην το κουράζουμε πολύ ... χρειάζεσαι μαθήματα γενικής και ειδικής εντομολογίας. Ξέρεις, η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είναι ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΟ κτλ κτλ. Την καλημέρα μου στους nhad και NEMO
08/06 12:02  Κλεάνθης
Δεν το ξέρουμε που θα ήταν οι τιμές. Ενδεχομένως το σιτάρι να μην ήταν στο 130% αλλά στο 80%...
*
Και γιατί να ήταν στο 80% και όχι στο 200% ... πάντως ΔΕΝ χρειάζεσαι μαθήματα γενικής και ειδική ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ ... ξέρεις η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ με επιστημονικό όνομα κουρκούβιτα η κολοκύνθη και λατινικό Cucurbita pepo L. ανήκει στην τάξη κολοκυνθώδη και στην οικογένεια κουκουρβιτίδες (Cucurbitaceae)...
08/06 12:17  Nastybishop
Φίλε μπορεί από κολοκυθάκια, ραπανάκια και αγγούρια να είσαι ειδικός, αλλά από αγορές ξέρεις όσα ξέρει η θειά μου η μαριγούλα από πυρηνική φυσική. Προσπάθησα να στο δώσω ευγενικά να το καταλάβεις, αλλά τελικά είσαι ξερόλας και αγενής.

Μας λες ότι η τιμή αυξάνεται επειδή η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς. ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΣΟΒΑΡΑ;;;;

Και όλα κινούνται από τα θεμελιώδη...ΚΑΛΑ ΒΡΕ ΠΟΥ ΖΕΙΣ;

Μας λες και παπαγαλάκια που μιλάμε για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αυτά που γράφεις ξέρεις ποιος τα έχει ΠΡΩΤΟΣ πολύ πιο ΠΡΙΝ από εσένα; Ο J. Rogers. Aντε ψάξε στο ιντερνετ να δεις τι εστί Rogers...
08/06 12:21  Κλεάνθης
Nasty, συγγνώμη αν σε προσέβαλα, δεν έχω τέτοιο σκοπό απλά αστειεύομαι ...
08/06 12:37  Κλεάνθης
... και δεν θυμάμαι πότε ακριβώς σε έχω αποκαλέσει παπαγαλάκι, μάλλον με αδικείς
08/06 12:48  Nastybishop
Zητώ συγγνώμη που παραφέρθηκα. Ήταν λάθος μου. Εγώ δεν προσπάθησα να σου αποδείξω ότι ντε και καλά έχω ΄δικιο και εσύ άδικο. Απλά σου ζήτησα να αναλογιστείς και κάποιους άλλους παραμέτρους προτού βγάλεις κάποιες ετυμηγορίες.

Προχθές ο Υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος εναντίον του Ιραν. Αυτόματα το πετρέλαιο έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι στη ιστορία του. Όσοι τοποθετήθηκαν σε futures πετρελαίου λίγες μέρες πρίν (funds τα οποία ελέγχονται από αμερικανοισραηλινά λόμπι) έβγαλαν εκατομύρια ευρώ σε λίγες ώρες πατώντας κουμπία. Εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα τα πληρώσω εγώ και εσύ, γιατί αύριο που θα πάμε στο βενζινάδικο η αμόλυβδη θα έχει 5-6 λεπτά πάνω για πλάκα.

Απλά σκέψου του όλα αυτά σαν παραμέτρους που επηρεάζουν την ένταση της ανόδου της τιμής (διότι η άνοδος είναι δεδομένη μακροπρόθεσμα, όμως ή βραχυπρόθεσμη άνοδος της ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ μια ισχνή οικονομία, άρα δεν είναι κάτι ανευ ουσίας).

Αυτά. Και ζητώ πάλι συγγνώμη για την υπερβολική μου αντίδραση.
08/06 14:08  Yannis K.
Αντε να πεταξω το Κινεζικο μου σε αυτο το εξαιρετικο αρθρο: δεν αρχισαν οι Κινεζοι να τρωνε ψωμι. Τα ιδια τρωνε που τρωγανε παντα. Μονο τα KFC φαινεται να εχουν διεισδυσει απο τα της δυτικης διατροφης, που ενταξει βαζουν ψωμακι στα σαντουιτς.
Σε πολλες επαρχιες της Κινας (και κει οταν λεμε επαρχια εννουμε μια Αγγλια τουλαχιστον) τρωγανε και τρωνε ψωμι αντι για ρυζι, μονο που τα κανουνε στον ατμο (καλουτσικο ειναι).
Δεν ξερω τι συνεισφερω στο διαλογο (μαλλον οχι και πολλα) αλλα στη παπαγαλοσυνη που επισημαινεις εγω λεω οτι πιθανον να υπαρχει και αλλη μια: οτι κερδοσκοπικο συμβαινει να το αποδωσουμε στη Κινα, οχι βεβαια οτι ειναι αμοιρη ευθυνων αλλα ...ουφ καταλαβες τι θελω να πω.
08/06 19:50  Κλεάνθης
Yanni καταλαβαίνω και έχεις δίκιο. Απλά σε όσα βλέπουμε (πετρέλαιο, τρόφιμα, νερό, περιβάλλον κτλ) και σε άλλα τόσα άσχημα που θα δούμε το πρόβλημα είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ... νομίζει ότι δημιουργεί αλλά τελικά καταστρέφει ... και τελικά ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ... και φουκαράς και ψωλαράς δεν γίνεται

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις