Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΡΥΠΩΝ (Η ΠΡΑΞΗ)
1366 αναγνώστες
Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008
01:44

Για όσους δεν κατανοούν τις ραγδαίες εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα (επενδυτές, καταναλωτές κτλ) και τον τεράστιο αντίκτυπό τους, παραθέτω παράλληλα τις δύο ειδήσεις που αφορούν τη ΔΕΗ. Τα όσα θα δείτε παρακάτω, αφορούν άλλες 150 ελληνικές εταιρείες που είναι στο σύστημα εμπορίας ρύπων.

 

ΔΕΗ: Το εμπόριο ρύπων θα τη γονατίσει (Ελευθεροτυπία 20-5-08)

Η ΔΕΗ θα πληρώσει πιο ακριβά από κάθε άλλη εταιρεία ηλεκτρικού, με το 72% των μικτών κερδών της, το νέο σύστημα κατανομής ρύπων. Δεύτερος μεγάλος ζημιωμένος είναι ο επίδοξος συνεταίρος της ΔΕΗ, η RWE, που όμως θα πληρώσει μόνο με 30%. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο στηρίζουν την παραγωγή τους σε ορυκτά στερεά καύσιμα. Σε λιγνίτη η πρώτη και λιθάνθρακα η δεύτερη.

Τα στοιχεία προκύπτουν από παρουσίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλιο για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εταιρείες ηλεκτρισμού η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα ρύπων. Σχετική μελέτη εκπόνησε το Τμήμα Γεωπολιτικής για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες του Πανεπιστημίου Paris Dauphine (επικεφαλής καθηγητής Jan Horst Kepler) και παρουσίασε ο συνεργάτης του Τμήματος, Michel Cruciani.

Σύμφωνα με αυτά, από το 2013 η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, που προβλέπει υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα σημάνει επιβάρυνση της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρισμού με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ το χρόνο.

Για την Ελλάδα τα πράγματα θα είναι αναλογικά χειρότερα, καθώς πάνω από το 65% της παραγωγής ηλεκτρισμού προέρχεται από λιγνίτη. Συγκεκριμένα, η μελέτη εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει το 72% των μικτών κερδών της για αγορά δικαιωμάτων ρύπων και η γερμανική RWE έρχεται δεύτερη με 30%. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με τιμή 20 ευρώ ανά τόνο διοξείδιου του άνθρακα, τις κατανομές εκπομπών του 2006 και με προβολή της κερδοφορίας το 2013.

Σε περίπτωση που το κόστος αγοράς ρύπων διπλασιαστεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν, η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα μεταφερθεί στην κατανάλωση μέσω των τιμολογίων.

 

Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ για το περιβάλλον (Capital 4-6-08)

Ορόσημο για τον όμιλο της ΔΕΗ, αποτελεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται αύριο 5 Ιουνίου, καθώς -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- συμπίπτει με την περίοδο έναρξης των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών επενδύσεων, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία της Επιχείρησης και της χώρας.

Στην ίδια ανακοιίνωση σημειώνεται πως τα οφέλη από την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Κοινωνική Ευημερία και το Περιβάλλον στις περιοχές στις οποίες η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει τις νέες επενδύσεις.

Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας και την εξασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος με ικανοποιητικές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίσης, τονίζεται ότι οι επενδύσεις στον τομέα της Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπονται από το Στρατηγικό Σχέδιο, είναι περιβαλλοντικές και έχουν τρεις βασικούς στόχους: (το άρθρο συνεχίζεται...)

 

ΣΧΟΛΙΟ

Δεν πέρασαν ούτε 3 μήνες από την ημέρα που ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος έκανε τη δήλωση ότι το διοξείδιο του άνθρακα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΥΠΟΣ αλλά αέριο του θερμοκηπίου και συστατικό των αναψυκτικών (!!!).

Όμως πλέον Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΕΡΩΝΕΙ και η ΕΕ αποφασίζει ότι μετά το 2013 καταργείται η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων ρύπων και οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα υποχρεωθούν να αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν.

Στη ΔΕΗ για την περίοδο 2008-2012 έχουν κατανεμηθεί περίπου 44 εκατ. τόνοι ρύπων διοξειδίων του άνθρακα, από ένα σύνολο σχεδόν 67 εκατ. ρύπων για όλη την χώρα. Η επιχείρηση έχει ως στόχο να μειώσει μέχρι το 2015 κατά 25% τις βεβαιωμένες εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή στα 35 εκατομμύρια τόνους ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θα φτάσει τον στόχο αυτό (που εγώ το βλέπω χλωμό) ήδη από το 2013, με κόστος κάθε δικαιώματος στα (χαμηλά) επίπεδα των 20 ευρώ, έχουμε να κάνουμε με ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα μόνο για φέτος (2008) η ΔΕΗ προβλέπει ότι θα πληρώσει για αγορά δικαιωμάτων ρύπων 100-150 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως οι προβλέψεις της Morgan Stanley κάνουν λόγο για μελλοντικές τιμές 40 € ανά τόνο CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων λόγω της υψηλής ζήτησης που θα προκύψει οπότε χαλαρά τότε η ΔΕΗ θα πλερώνει 1,5 δις ευρώ το χρόνο για δικαιώματα.


Φυσικά, το κόστος όλων των παραπάνω θα γίνει προσπάθεια να μετακυλιστεί στο καταναλωτή (δεν ξέρω πόσο εύκολα και με ποιό πολιτικό κόστος), δηλαδή όλοι μας θα πλερώνουμε στη ΔΕΗ αρκετές ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΥΡΩ παραπάνω κάθε χρόνο για την ίδια κατανάλωση ρεύματος (πέρα από τη βρώμα που τρώμε από τους ρύπους της ΔΕΗ). Δηλαδή και κερατάς και δαρμένος ο Έλληνας καταναλωτής ...

Η ΔΕΗ θα μπορούσε εδώ και χρόνια, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, αφενός να κάνει λιγότερο ρυπογόνες τις υπάρχουσες μονάδες της εκσυγρονίζοντάς τες καθώς και να επενδύσει σε νέες λιγότερο ρυπογόνες μονάδες από φυσικό αέριο, αφετέρου να προγραμματίσει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κτλ) όπου δεν εκπέμπονται ρύποι. Επίσης το ΚΩΛΟΚΡΑΤΟΣ έπρεπε, αντί μονίμως να βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές στις ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια, να βοηθήσει με κίνητρα στην ταχύτατη ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων (όπως έχουν κάνει όλα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη...αλλά ξέχασα...όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα αυτοί ζούσαν σε σπηλιές). Έτσι η ΔΕΗ θα μπορούσε αφενός να παράγει και αφετέρου να αγοράζει ανανεώσιμη ενέργεια μειώνοντας ραγδαία τους ρύπους της. Βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν γίνονται από ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ που έχουν επικίνδυνα κακούς συμβούλους και προέδρους.

Για όσους θέλουν να μάθουν σφαιρικότερα για το θέμα της εμπορίας ρύπων μπορούν να διαβάσουν τον

Οδηγό εφαρμογής του συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στην Ελλάδα

και τα άρθρα του blog
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΡΥΠΩΝ (Η ΘΕΩΡΙΑ)

 

ΤΙ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»;

 

Και φυσικά η πρόταση για σήμερα είναι Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΙΣΥΦΟΥ του Alber Camus ... "η ελπίδα και το παράλογο"

"Οι θεοί είχαν καταδικάσει τον Σίσυφο να κυλάει αδιάκοπα ένα βράχο ως την κορυφή ενός βουνού απ' όπου η πέτρα, με το βάρος της, ξανάπεφτε. Είχαν σκεφτεί, κάπως δικαιολογημένα, πως δεν υπάρχει πιο φοβερή τιμωρία απ' τη χωρίς όφελος κι ελπίδα εργασία..."

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΔΕΗ
Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

09/06 02:29  Ο Χαρτοφύλακας
Μεχρι τωρα ο Αθανασοπουλος εχει καταφερει μονο να στρεψει τους παντες εναντιον του (Φωλιας,ΓΕΝΟΠ,καταναλωτες) και τιποτε αλλο.

Ποσο πιθανο μπορουμε να θεωρησουμε οτι τωρα θα υλοποιησει επενδυσεις 7 δις ευρω;Και πως θα γινει αυτο οταν τα τιμολογια μας ειναι απο τα φτηνοτερα στην ΕΕ και η αναλογια εργαζομενων ΔΕΗ/MW ισως η χειρότερη σε ολη την ΕΕ;

Φαύλος κύκλος απο τον οποιο η κυβερνηση εχει κανει σαφες με τις πραξεις οτι ΔΕΝ επιθυμει να βγει απο αυτον,αλλωστε το 2013 ειναι σε πολιτικο χρονο καποια ετη φωτος για μια κυβερνηση μειοψηφιας οπως η παρούσα.


09/06 02:46  Κλεάνθης
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω ... οι αποφάσεις της Ε.Ε είναι δεδομένες και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Εκεί δεν διοικούν πολιτικάντηδες αλλά τεχνοκράτες. Τα εργαλεία εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής είναι πάρα πολλά. Μέρος της λύσης θα είναι ιδιώτες επενδυτές.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις