Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Η Θεωρία της Εκδίκησης της Γαίας
1027 αναγνώστες
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008
19:25

Επειδή θεωρώ ότι η μονοδιάστατη θεώρηση των πραγμάτων δεν είναι γόνιμη, στο άρθρο γίνεται αναφορά σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους επιστήμονες της εποχής μας, τον James Lovelock, ο οποίος πιστεύει ότι η άμεση λύση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ανθρωπότητα.

 Προτείνει την ορθολογική χρήση της πυρηνικής ενέργειας διότι οι τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας δεν είναι αρκετά ώριμες ακόμη, ώστε να εξασφαλίσουν άμεση λύση, και ο πλανήτης δεν έχει αρκετό χρόνο για πειραματισμούς.

Για πολλούς θεωρείται αιρετικός. Έχω πείσει τον εαυτό μου να μην καταφεύγει σε τέτοιες ορολογίες, οπότε θεωρώ χρήσιμη την παρουσίαση του James Lovelock, ασχέτως που δεν «ταιριάζει» στη δική μου θεώρηση των πραγμάτων.

(Σημειώνεται ότι οι «εχθροί» του, τον αποκαλούν και Lovecock)

 

 

Ο καθηγητής  James Lovelock
 
 

 

 

Η θεωρία της Γαίας

 

Το 1970, ο καθηγητής  James Lovelock συνέλαβε τη θεωρία της Γαίας εργαζόμενος στη NASA και μελετώντας την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Άρη. Σημειώνεται ότι ο Lovelock προειδοποιεί εδώ και 20 χρόνια για τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών. Μάλιστα ανήκει στην ομάδα των επίλεκτων καθηγητών που έκανε την πρώτη ενημέρωση που έγινε ποτέ σε πρωθυπουργό για την παγκόσμια υπερθέρμανση (το 1989 στη Μάργκαρετ Θάτσερ).

 

Ο J. Lovelock στη θεωρία του έδωσε το όνομα της Γαίας, της μητέρας θεάς όλων των θεοτήτων της ελληνικής μυθολογίας. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι οι άλλοι γαιώδεις πλανήτες του ηλιακού συστήματος έχουν ατμόσφαιρα που αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από διοξείδιο του άνθρακα, και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο αυτό δεν συμβαίνει στη Γη. Έτσι ξεκίνησε να δημιουργεί την υπόθεση της Γαίας. Σύντομα αυτή η θεώρηση ξεπέρασε τα όρια της μίας επιστημονικής θεωρίας φθάνοντας στα όρια της φιλοσοφίας (‘’παντού η αυτονομία και η εξάρτηση πάνε μαζί... από πολλά «όλον» σε μία «ολαρχία»’’), της ποίησης, μέχρι και του μυστικισμού!

 

 
Από την πρώτη δημοσίευση της θεωρίας της Γαίας μέχρι σήμερα έχουν λάβει χώρα αμέτρητες, επιστημονικές και μη διαμάχες. Οι διάφορες ερμηνείες της Γαίας πλέον θεωρούνται έγκυρες επιστημονικές θεωρίες, και αποτελούν πια μέρος της βιολογίας.

Μέχρι σήμερα η Θεωρία της Γαίας έχει ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όλους τους προτεινόμενους και διεξαχθέντες πειραματικούς ελέγχους. Σαν αποτέλεσμα, ο Lovelock έχει δηλώσει ότι η ιδέα έχει πλέον εξελιχθεί από την Υπόθεση της Γαίας στη  Θεωρία της Γαίας, και τώρα πλέον στην Επιστήμη της Γαίας.

 

Η θεωρία της Γαίας είναι πάνω από όλα μια προσπάθεια να αλλάξει η οπτική του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Κάνει δύο διαφορετικές προβλέψεις για το μέλλον.

 

Τη θετική ''Η Ζωή πάντα θα βρίσκει τον τρόπο, όταν οι φυσικές συνθήκες δεν είναι απαγορευτικές''.

Την αρνητική ''Αν ωθήσουμε τη Γαία να αλλάξει τη μορφή του οικοσυστήματός της, δεν θα καταστρέψουμε τη ζωή πάνω στον πλανήτη αλλά τη δυνατότητά μας να ζούμε πάνω σ΄ αυτόν''

 

 

 

 

Η εκδίκηση της Γαίας

 

Ο Lovelock προ διετίας έγραψε το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ βιβλίο «Η εκδίκηση της Γαίας – The Revenge of Gaia». Αντί δύσπεπτης αρθρογραφίας, δίνεται ένα μεταφρασμένο άρθρο του Michael McCarthy (Συντάκτης Περιβάλλοντος, The Independent).  

Ένα δισέλιδο REVIEW (PDF) του βιβλίου «Η εκδίκηση της Γαίας – The Revenge of Gaia» υπάρχει στο INTERNATIONAL MICROBIOLOGY (2006) 9:143-150

 

 

" Unless we see the Earth as a planet that behaves as if it were alive, at least to the extent of regulating its climate and chemistry, we will lack the will to change our way of life and to understand that we have made it our greatest enemy "

 

 

‘’Είμαι ευχάριστος τύπος και δεν χαίρομαι να γράφω καταστροφολογικά βιβλία, αλλά δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αλλιώς’’

 

 

‘’Είναι σαν να είσαι σε ένα πλοίο πάνω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Όσο δουλεύουν οι μηχανές του, όλα είναι εντάξει. Αν όμως σταματήσουν, τότε παρασύρεσαι όλο και πιο γρήγορα προς την πτώση και δεν υπάρχει ελπίδα επιστροφής, πας προς τα κάτω’’

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

13/06 19:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σας ευχαριστώ. Μου προσφέρετε βιβλιογραφία για να πάρω μαζί μου στο Μεταπτυχιακό... αν με δεχθούν βεβαίως...

"Νυχτερίδα" - Μυρσίνη Κ.
13/06 19:54  Κλεάνθης
Ο πληθυντικός νομίζω είναι ανακάλυψη των Γάλλων. Δεν μας ταιριάζει νομίζω. Είμαι σίγουρος ότι θα σε δεχθούν...απόλαυσε και την ωραία Γαλλική κουλτούρα, βασισμένη αρκετά στην Ελλάδα μας.
13/06 21:51  zeuspower
πολυ καλο και ενδιαφερον αρθρο...
13/06 21:54  zeuspower
θυμασθε τι ελεγε ο agent smith στον nio ?
εσεις οι ανθρωποι δεν παρα ενας virus,εχετε ολα τα χαρακτηριστικα ενος κακου virus !
14/06 01:01  Manta ray
Είναι πολύ σημαντικός ο Lovelock.

5*
14/06 02:18  Κλεάνθης
agent smith??? ... nio???
Χαίρε zeuspower. Χαίρε Manta ray
14/06 02:20  Κλεάνθης
Manta ray, είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, απλά θεωρώ υπερβολική την εστίασή του στην πυρηνική ενέργεια.
12/09 16:45  Goldmine
Από τότε που διάβασα την "Εκδίκηση της Γαίας" έχουν έχει συμβεί αρκετές ανακατατάξεις στην περιβαλλοντική μου παιδεία και στάση. Εύγε για την όλη σας αρθρογραφία και για τη σημερινή!
12/09 19:09  Κλεάνθης
Αχ βρε Goldmind, είπες τις μαγικές λέξεις: "περιβαλλοντική παιδεία" ... ως συμπλήρωμα μιας ευρύτερης παιδείας :)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις