Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


Παραγωγή ενέργειας με την τεχνολογία της ηλιακής καμινάδας
4470 αναγνώστες
Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2008
22:56

Σε συνέχεια της παρουσίασης ορισμένων από τις ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ επιλογές που υπάρχουν πλέον στην παραγωγή  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, στο άρθρο παρουσιάζεται η παραγωγή ενέργειας με ηλιακή καμινάδα (solar updraft power).

 

Πλέον αναπτύσσονται (ή ανασύρονται από τα συρτάρια) τεχνολογίες που κάνουν φθηνή την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας (φθηνότερη και από τα ορυκτά καύσιμα σε πολλές περιπτώσεις).

Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας που παρουσιάζεται, εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη την αστείρευτη ενέργεια του ήλιου (όπως και τα φωτοβολταϊκά), είναι ότι προσφέρεται ως λύση και για φτωχές χώρες (πχ Αφρικανικές – μετατροπή τους σε εξαγωγείς ενέργειας) καθώς και για αξιοποίηση ακόμη και των ερήμων οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε περιοχές παραγωγής φθηνής ενέργειας.

 

Η πρώτη πιλοτική μονάδα στην Ισπα­νία (Manzanares)

 

 

 

Η αρχή λειτουργίας της ηλιακής καμινάδας

 

Η βασική αρχή της τεχνολογίας της είναι απλή: κάτω από μια μεγάλη γυάλινη οροφή ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα.

 

 

Ο θερμός αέρας κινείται ανοδικά σε έναν κεντρικό κάθετο κυλινδρικό σωλήνα (καμινάδα). Το ανοδικό αέριο ρεύμα που δημιουργείται κινεί κάποιες τουρμπίνες (αεριοστρόβιλοι) και παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

 

Κλικ στην εικόνα για βίντεο (animation)
 
 

Σημειώνεται ότι παρόμοια είναι η αρχή λειτουργίας των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Για παράδειγμα στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, με την καύση ορυκτών καυσίμων (πχ λιγνίτης, λιθάνθρακας) θερμαίνεται νερό και ο ατμός που παράγεται περιστρέφει τεράστιους ατμοστρόβιλους (τουρμπίνες), οι οποίοι τελικά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

 

Βίντεο της πιλοτικής μονάδας (για ερευνητικούς σκοπούς) στην Ισπανία

 

 

Οικονομικά στοιχεία

 

Με την τεχνολογία της ηλιακής καμινάδας είναι εφικτή η δημιουργία ακόμη και μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 200-400 MW.

Σχετικά με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό προσδιορίζεται στα 0,06-0,10 ευρώ/κιλοβατώρα σε απλές μονάδες (ισχύος 200 MW), ενώ μπορεί να μειωθεί σε 0,04-0,05 ευρώ/κιλοβατώρα σε ολοκληρωμένα σχήματα παραγωγής (πχ κατασκευή πολλών γειτονικών μονάδων ή αξιοποίηση τέτοιων μονάδων σε συνδυασμό με ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες παραγωγής γυαλιού κτλ).

 

 

Διάγραμμα: Κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακή καμινάδα

 

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ είναι περίπου 0,03-0,04 ευρώ/κιλοβατώρα ενώ στο ελληνικό νησιωτικό δίκτυο το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ είναι πολύ υψηλό και κυμαίνεται μεταξύ 0,40 ευρώ/kWh (μικρά νησιά) και 0,20 ευρώ/kWh (μεσαία νησιά), ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις συναντάται κόστος μικρότερο από 0,10 ευρώ/kWh.

Όπως υπενθυμίζει ο εμπνευστής της ηλιακής καμινάδας Jorg Schlaich (καθηγητής του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης):

«Στις χώρες που έχουν ερήμους, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, υπάρχει χώρος και ηλιοφάνεια τόση που θα μπορούσε η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση να καλυφθεί με τη βοήθεια του ήλιου»

 

 

 

 

Στο σύνδεσμο δίνεται

η συνέντευξη του καθηγητή Jorg Schlaich στο EnergyPoint

 

Ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ υπάρχει στα παρακάτω δύο επιστημονικά άρθρα (PDF):

Design of Commercial Solar Updraft Tower Systems – Utilization of Solar Induced Convective Flows for Power Generation


  και

THE SOLAR TOWER: LARGE-SCALE RENEWABLE ENERGY POWER STATION DEVELOPMENT

 

 


 
 
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

16/06 23:14  zeuspower
Fainetai foberh idea...
16/06 23:19  Κλεάνθης
Δεν είναι απλά μια ιδέα (Θεωρία). Ήδη προγραμματίζεται επένδυση 300 εκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία που θα έχει κέρδος. Υπολογίζουν περίπου 12% απόδοση κεφαλαίων.
16/06 23:47  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πολύ ενδιαφέρον, αλλά μην λησμονείτε ότι(και) οι έρημοι είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ελπίζω πάντως να δουλευει ΄και εις τους -αθλίους- ακαλύπτους των πολυκατοικιών.
16/06 23:55  Κλεάνθης
Αγαπητέ Θρασύβουλε «το μη χείρον βέλτιστον». Το μόνο κακό είναι ίσως η όχληση από την ανθρώπινη δραστηριότητα διότι αυτές οι μονάδες δεν παράγουν ρύπους :)

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις