Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ
830 αναγνώστες
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008
23:12

Οι ενεργειακές απαιτήσεις του πλανήτη είναι πρόβλημα μάλλον δύσκολο, διότι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η ζήτηση ενέργειας ως το 2050 θα είναι τριπλάσια της σημερινής. Πολλαπλάσιες θα είναι και οι απαιτήσεις σε «καθαρότητα» ενέργειας.

 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα μόνα σοβαρά όπλα που έχουμε ενάντια στην ενεργειακή κρίση (αλλά και την κλιματική αλλαγή) είναι:

 

η εξοικονόμηση ενέργειας,

 

η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και

 

η ανανεώσιμη ενέργεια συμπεριλμβανομένων των βιοκαυσίμων

 

 
 

 

Τα παραπάνω πιθανότατα θα είναι η γέφυρα που θα μας περάσει στο καύσιμο υδρογόνο (ίσως σε μερικές δεκάδες χρόνια, ίσως νωρίτερα). Παράλληλα θα μας παράσχουν την απαιτούμενη πίστωση χρόνου για την ονομαζόμενη ενεργειακή επανάσταση που σύμφωνα με ειδικούς θα έρθει από το υδρογόνο.

 

Η χρήση του ανεξάντλητου υδρογόνου θα γίνεται με κυψελίδες καυσίμου (fuel cells). Τα fuel cells είναι κληρονομιά του διαστημικού προγράμματος «Apollo» που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Είχαν αναπτυχθεί από τη NASA, βάσει θεωρίας του... 1850 και πρωτοτύπων της General Electric. Το υδρογόνο είναι το μόνο καύσιμο το οποίο καιόμενο δεν παράγει ουδένα ρύπο ούτε διοξείδιο του άνθρακα (το μόνο απόβλητο καύσης είναι το νερό).

 

 

Μεσοπρόθεσμα μεγάλη σημασία θα έχει η βελτίωση της αποδοτικότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, η αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη, οικονομικότερη και προβάλλει ολοένα και περισσότερο ως μια αποτελεσματική λύση, αν μη τι άλλο, σε ένα ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την ακόμη ευρύτερη διάδοση φθηνότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ένα απλό παράδειγμα: ένα βιοκλιματικό σπίτι μπορεί να εξοικονομεί μέχρι και 65% της ενέργειας μόνο από το σχεδιασμό και τα υλικά του. Δηλαδή μισή κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Η εξοικονόμηση αυξάνει ακόμη περισσότερο με χρήση αποδοτικών συσκευών πχ συσκευών ενεργειακής κλάσης Α, ειδικών λαμπτήρων κτλ. Τελικά η μειωμένη ενέργεια που απαιτείται μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό από το συνδυασμό ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, ενός καυστήρα βιομάζας και ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

 

Τι σημαίνουν τα παραπάνω επιχειρηματικά;

 

Η παγκόσμια αγορά ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να υπερ-τετραπλασιαστεί μέχρι το έτος 2015. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη αγορά προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 167 δις δολάρια το 2015, από 40 δις δολάρια το 2005.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρίας συμβούλων McKinsey, επενδύσεις σε ετήσια βάση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ύψους 170 δις δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο θα απέδιδαν ετήσιο κέρδος περίπου 17% ή 29 δις δολάρια.

 


Η νέα ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Σχετικά με την Ανανεώσιμη Ενέργεια, υπάρχουν σήμερα συγκεκριμένοι στόχοι τους οποίους πρέπει να πετύχουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Ε.Ε καθόρισε πρόσφατα την ενεργειακή της πολιτική:
Δύο φορές το 20 έως το 2020.

 

Δηλαδή μέχρι το 2020, το 20% της κατανάλωσης ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και παράλληλα εξοικονόμηση του 20% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι τότε (περισσότερες πληροφορίες)

Σημειώνεται ότι ένα από τα μέτρα επίτευξης των στόχων είναι και το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων που καθιέρωσε.

  

 

Η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδα

 

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιτευχθούν και από την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Η εξοικονόμηση ενέργειας ίσως να βρει πιο εύκολα το δρόμο της.

 

Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι επιβεβλημένη όπως προαναφέρθηκε, θεωρητικά για την Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολη. Η γεωμορφολογία της χώρας παρέχει μεγάλες δυνατότητες εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες καλύπτουν σήμερα ένα σχετικά μικρό μερίδιο των αναγκών σε ενέργεια. Πρέπει όμως να δοθεί έμφαση, πέρα από την ηλιακή και την αιολική, και σε άλλες μορφές, όπως είναι η γεωθερμία και η βιομάζα. Για να το επιτύχει αυτό η χώρα μας πρέπει να χαράξει ολοκληρωμένη στρατηγική.

 

 
Εδώ αρχίζουν όμως τα δύσκολα διότι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και χάραξης στρατηγικής (βλέπε νεοέλληνες πολιτικοί) βασιλεύει η αμάθεια και η οικονομική διαπλοκή. Φυσικά οι πολιτικάντηδες δεν έχουν γνώση-διάθεση-παιδεία-χρόνο για όσα προαναφέρονται διότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η επανεκλογή τους.

 

Η Ε.Ε καθόρισε πρόσφατα την ενεργειακή της πολιτική:

 

Δύο φορές το 20 έως το 2020.

 

 
Η Ελλάδα προνόησε και καθόρισε από το 1821 την ενεργειακή της πολιτική:
 
Δύο φορές το 20 ... κάνει 40!
 

  

Κάποτε ο Διογένης ο κυνικός, καθώς περπατούσε συνάντησε ένα νεαρό (βλέπε ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΣ) που εξασκούσε τις ικανότητές του στην τοξοβολία. Ο νεαρός τοξοβόλος αδυνατούσε χαρακτηριστικά να πετύχει τον στόχο του και τα βέλη του είχαν σκορπιστεί στην περιοχή πέριξ του στόχου.

 
Τότε ο Διογένης, με γερή δόση σαρκασμού, πήγε και στάθηκε μπροστά στον στόχο και είπε:
"Ίνα μην πληγώ"

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

17/06 23:31  Κλεάνθης
Υ.Γ. Για όσους χαίρονται με την πιθανή (και πρόσκαιρη) αύξηση της παραγωγής ακατέργαστου πετρελαίου από τη Σ. Αραβία, υπενθυμίζεται ότι αυτό πρέπει να επεξεργαστεί και τα διυλιστήρια παγκοσμίως ήδη δουλεύουν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους. Σημειώνεται ότι έχουν να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στον τομέα των διυλιστηρίων από τη δεκαετία του 80.

Στην παρούσα φάση το σημαντικό είναι η μείωση της ζήτησης - η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να μειωθεί σημαντικά μόνο αν οι κυβερνήσεις που επιδοτούν την κατανάλωση πετρελαίου στην Ασία και τη Μέση Ανατολή αλλάξουν τακτική. Ευτυχώς πρόσφατα ορισμένες κυβερνήσεις (Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Σρι Λάνκα και Ταϊβάν) προχώρησαν σε μείωση των επιδοτήσεων στην κατανάλωση καυσίμων καθιστώντας τα καύσιμά τους αρκετά ακριβότερα. Δυστυχώς όμως οι προοπτικές σημαντικής μείωσης αυτών των επιδοτήσεων στην Κίνα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι μικρές.
17/06 23:48  Nastybishop
Ναι όντως, είναι τεράστιο το κόστος δημιουργίας νέων μονάδων δυίλησης. Ποιός θα το αναλάβει; Ειδικά αν υπάρχει ο "κίνδυνος" η επένδυση να απαξιωθεί μετά από χ χρόνια λόγω πιθανών επαναστατικών αλλαγών στην αγορά της ενέργειας (πχ. βιοκαυσιμα, υδρογόνο, ανανεώσιμες).
17/06 23:56  Κλεάνθης
Σωστός ο Nasty
18/06 00:02  Nastybishop
εκτός αν τα δυιληστήρια καταφέρουν και γίνουν παίκτες και σε αυτές τις νεές μορφές ενέργειας. Διόλου απίθανο. Χωρίς να έχω γνώσεις επί του αντικειμένου, εικάζω ότι ακόμα και ένα βιοκαύσιμο ή όποια άλλη μορφή υγρής ενέργειας χρειάζεται κάποια διαδικασία δυιλησης προτού καταλήξει στο αυτοκίνητο, στο batmobile ή δεν ξέρω τι άλλο μέσο μεταφοράς θα έχει ανακαλυφθεί μετά από χ χρόνια...Δηλαδή με κάποιες τροποποιήσεις στον τεχνολογικό τους εξοπλισμό γιατί να μην δυιλίζουν και άλλα υλικά τα ΕΛΠΕ και η Μοτορ οιλ...
18/06 00:04  Κλεάνθης
Είναι δεδομένο ότι θα παίξουν γερά στις νέες μορφές ενέργειας
18/06 00:06  Nastybishop
ηδη φυσικό αέριο τα ΕΛΠΕ, βιοαιθανόλη η μοτορ οιλ (αν και από τι κατάλαβα εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο συγκεχυμένα)...
18/06 00:10  Nastybishop
τι εννοείς ντήζελ με ανάμειξη αιθανόλης;
18/06 00:12  Κλεάνθης
Όχι ντήζελ από ελαιούχους σπόρους φυτών και τηγανόλαδα. Προσεχώς και από πριονίδια και φύκια (όχι τα ΕΛΠΕ φυσικά)
18/06 00:14  Κλεάνθης
Αν θες πληροφορίες για αιθανόλη και βιοντήζελ έχει 2 άρθρα στο blog
18/06 00:20  Nastybishop
Thx, θα τα διαβάσω προσεχτικά. Το ζήτημα της ενέργειας, καλώς ή κακώς, δεν έχει μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον, αλλά και επενδυτικό (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ ίσως και άλλοι).
18/06 00:26  Κλεάνθης
Δεν έβαλες ούτε το 1/3. Είναι πολλοί που ξεκινούν ΙΝΤΚΑ, ΒΙΟΧΚ, ΕΛΤΕΧ, ΧΑΚΟΡ, ΕΥΑΠΣ... και πάει λέγοντας. Και δεν είδαμε τίποτα. Και η κουτσή Μαρία θα μπερδευτεί με την εναλλακτική ενέργεια, με τον Α ή το Β τρόπο.
18/06 00:29  Κλεάνθης
Βασικοί μελλοντικοί παίχτες επίσης όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ... τσιμέντα, αλουμίνια, χάλυβας, χαλκός κτλ
18/06 00:30  Nastybishop
Ναι έβαλα αυτούς που θεωρώ εγώ καλύτερους παίκτες και τους κοιτάζω και επενδυτικά (έχοντας στο νου μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα).
ΧΑΚΟΡ και ΒΙΟΧΚ; μην μου πεις με τίποτα φωτοβολταικά;
18/06 00:31  Κλεάνθης
Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής θα είναι πρώτος και καλύτερος για εξελίξεις.
18/06 00:32  Nastybishop
εντεσα ελλας...
18/06 00:36  Κλεάνθης
Οτιδήποτε δίνει ηλεκτροπαραγωγή, από φυσικό αέριο μέχρι και βιομάζα.
18/06 00:37  Nastybishop
όλα εκτός από την ΔΕΗ!
18/06 00:40  Κλεάνθης
η Endesa είναι αγκαζέ με ΜΥΤΙΛ
18/06 00:42  Κλεάνθης
Η ΔΕΗ θα κάνει τεράστιες επενδύσεις υποχρεωτικά, αλλά έπρεπε να τις είχε κάνει πολύ νωρίτερα. Τώρα χοντραίνει το παιχνίδι και εμπλέκονται πολλά τσακάλια που θα πάρουν μεγάλα κομμάτια.
18/06 00:47  Nastybishop
ναι, αλλά ολόκληρος ο ΜΥΤΙΛ εμπλέκεται στην ενέργεια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πχ το αλουμίνιο έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες, άρα είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσει φθηνή και καθαρή ενέργεια, η ΜΕΤΚΑ στις κατασκευές ενεργειακών προτζεκτ...
Στην ΔΕΗ τα έχουν κάνει σαλάτα μέχρι αυτή την στιγμή...
18/06 00:49  Κλεάνθης
Λογικά με βάση την εμπειρία άλλων χωρών, η ΔΕΗ θα γίνει leader και στην εναλλακτική ... πότε θα έχει κέρδη δεν ξέρω?
18/06 00:52  Nastybishop
γενικά πάντως όλες αυτές είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, δεν πρέπει να βιάζεσαι...
18/06 00:54  Κλεάνθης
Συνήθως, δεν αποδίδουν κέρδη σε λιγότερο από 10 χρόνια
18/06 00:58  Κλεάνθης
Απλά οι επενδυταράδες των χρηματιστηρίων θα ακούν την οποιαδήποτε απίθανη εταιρία (που μπορεί να παράγει ρούχα για παράδειγμα) ότι επενδύει σε ανανεώσιμες (επενδύσεις της πλάκας για χαρτζιλίκια) και θα φουσκώνουν τη μετοχή της εταιρείας λες και είναι η BP.
18/06 00:59  Nastybishop
κοίταξε ούτως ή άλλως η υπομονή είναι ο μοναδικός τρόπος να κερδίσει ένας μικροεπενδυτής. Ξέρω αρκετό κόσμο που δίχως ιδιαίτερες γνώσεις και ενασχόληση με το χαα, έβγαλαν πολλά χρήματα. Απλά κάνανε κάποιες λογικές και συνετές επιλογές και τις άφησαν να αβγατίσουν. Σε βάθος χρόνου είναι εύκολο να είσαι κερδισμένος, τα προβλήματα δημιουργούνται όταν θέλεις φράγκα εδώ και τώρα, τότε κινδυνεύεις να φας τα μούτρα σου.
Απεναντίας αν φτιάξεις ένα καλό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο (δεν χρειάζεται να αγοράσεις μια ή δύο, όλες πχ με την ανάλογη στάθμιση) και έχεις υπομονή σε βάθος χρόνο σίγουρα θα αποδώσει...
18/06 00:59  Nastybishop
τι θα μπει και ο Βάρδας στην ενέργεια; χαχα
18/06 01:02  Κλεάνθης
Οι σοβαρές και μεγάλες εταιρείες θα έχουν καλές προοπτικές και κέρδη από την ενέργεια, αλλά και αυτές οι επενδυταράδες θα τις φουσκώσουν όσο δεν πάει.
18/06 01:07  Κλεάνθης
Απλά Θέλει μεγάλη προσοχή και γνώση. Δες τι έγινε με την ΕΒΖ μόλις προτωανακοινώθηκε η βιοαιθανόλη. διπλασιάστηκε η μετοχή της σε χρόνο μηδέν. Τώρα γκρεμίστηκε.
18/06 01:07  Nastybishop
ναι για αυτό δεν πρέπει να βιαζόμαστε να αγοράσουμε. Με εγκράτεια και υπομονή. Δες πχ που ήταν ο ΜΥΤΙΛ το καλοκαίρι και που είναι τώρα ή αυτή η ανεκδιηγητη η ΔΕΗ που την είχαν φτάσει να έχει Ρ/Ε=300...Κλέανθη έτσι είναι οι αγορές κινούνται από ανθρώπινη απληστία και φόβο. Η απληστία δημοιουργεί τις φούσκες, ο φόβος της σκάει...
18/06 01:09  Nastybishop
Μα δεν μπορώ να καταλάβω πως αγοράζουν μετοχές με θεμελιώδη...πχ η ΤΕΝΕΡΓ εξαρχής μου άρεσε, αλλά μόλις είδα την αποτίμηση της, ούτε που την άγγιξα. Αυτή την στιγμή έχει διορθώσει αρκετά, αλλά και πάλι την θεωρώ ακριβή...Υπομονή λοιπόν θα έρθουν σε εμάς όταν πρέπει...
18/06 01:10  Κλεάνθης
Παρακολούθησε και το Ρ/Ε της Τέρνα Ενεργειακή πως θα διαμορφωθεί.
18/06 01:14  Κλεάνθης
Και υπόψη δεν είμαστε ΗΠΑ που οι επιδοτήσεις για τέτοιες επενδύσεις είναι τεράστιες, όπως και τα κοστολόγια (κατασκευή,λειτουργία κτλ) είναι πολύ χαμηλότερα. Άλλους ρυθμούς έχουν εκεί οι εταιρείες και άλλες συνέργειες και μεγέθη.
18/06 01:20  Κλεάνθης
Και ολόκληρα πανεπιστήμια που παράγουν το R&D των επιχειρήσεων
18/06 01:21  Nastybishop
κοίταξε αν μια επένδυση είναι καλή μπορεί και να σταθεί και χωρίς επιδοτήσεις, αρκεί να βρεθούν ισχυρά κεφάλαια να την στηρίξουν στα πρώτα της βήματα. Για αυτό ίσως και οι παλιοί παίκτες θα συνεχίζουν να είναι και οι κυριάρχοι παίκτες και στο μέλλον. Δες για παράδειγμα τι ταμειακές ροές έχουν στην ελλάδα τα ΕΛΠΕ και η Μοτορ οιλ, η συμμαχία που εξασφάλισε ο ΜΥΤΙΛ με την ισπανική ΕΝΤΕΣΑ. Μικρός παίκτης δύσκολα θα αναδυθεί...
18/06 01:23  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ωράια συζήτησις, αλλά τα 5* πανε βεβάιως εις το του Διογένους.

;-)
18/06 01:28  Κλεάνθης
Nasty τα μεγέθη είναι τεράστια και με την υπάρχουσα τεχνολογία η κερδοφορία αργεί. Εκτός αν το πετρέλαιο μείνει μόνιμα πάνω από 100$. Για παράδειγμα η Βραζιλία και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει προγράμματα τεράστια από την προηγούμενη πετρελαική κρίση δηλ. το 70, και μόλις πρόσφατα κατάφεραν οι τεράστιες επενδύσεις να είναι κερδοφόρες. Στις ΗΠΑ μάλιστα μόνο με επιδοτήσεις μέχρι σήμερα.
18/06 01:28  Κλεάνθης
Χαίρε Θρασύβουλε
18/06 01:31  Κλεάνθης
Ήμουν σίγουρος ότι ο Διογένης θα σε κέντριζε :)
18/06 01:35  Κλεάνθης
Nasty, Θρασύβουλε, την καληνύχτα μου γιατί με περιμένει ο Μορφέας...τον έχω στήσει.
18/06 10:58  zyzzx
www.metacafe.com/watch/1395288/japanese_invent_car_that_runs_on_water/
Το πετρελαιο ...νερο γινεται!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις