Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΖ; Το άλλο με την Αριάδνη είναι καλύτερο!
845 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008
18:13

Για όσους παρακολουθούν το θέμα της μετατροπής των δύο ζαχαρουργείων, Λάρισας και Ξάνθης, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, είναι εύκολο να καταλάβουν ότι ο μύθος της Αριάδνης (ή και το "ράβε - ξήλωνε" βλέπε και Πηνελόπη) ταιριάζει γάντι. Φυσικά, δεν θα περίμενε κανείς να συμβεί κάτι διαφορετικό στο επί μακρόν  νοσηρό ελληνικό τοπίο, όπου πρωταγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου βίου οι μέτριοι, οι άσχετοι και οι υποτακτικοί.

Η ιστορία ξεκινά με προσδοκίες... η EBZ εξέδωσε στις 11-7-2006 Δελτίου Τύπου με θέμα : «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργασία σε ίδρυση μονάδας παραγωγής βιοαιθανόλης ως καύσιμου κίνησης», με τελική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων τις 24-7-2006.

Από τότε πέρασαν 2 χρόνια και βιοαιθανόλη γιοκ! Οι επενδυτές από 12 έγιναν 9 και από 9 τελικά 2. Και αυτοί πιθανώς να το ξανασκέφτονται.

Πιο πιθανό είναι η Ουγκάντα να στείλει πύραυλο στον Άρη κάποια στιγμή, παρά να ξεφύγουν οι σοφοί εμπλεκόμενοι (κυβερνόντες και λοιποί υποτακτικοί) από την αντι-αναπτυξιακή ηλιθιότητά τους.

Η ΕΒΖ, ένα από τα πολλά κομματικά παραμάγαζα της εκάστοτε κυβέρνησης, που σημειωτέον ακόμη και ως ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ αντί για κέρδη είχε συνήθως ΖΗΜΙΕΣ (ελληνικό συχνό φαινόμενο που καταρρίπτει όλους τους νόμους της οικονομικής επιστήμης), αποφασίζει την ύστατη στιγμή, να μεταμορφωθεί σε μια υγιή επιχείρηση.

Για όσους έχουν εργαστεί εποχικά στην ΕΒΖ, γνωρίζουν ότι σε κάθε νομό που η ΕΒΖ έχει εργοστάσιο, το τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων «διευθύνουν» εδώ και δεκαετίες οι τοπικοί βουλευτές και λοιποί εθνοπατέρες, βολεύοντας την εκλογική τους πελατεία, δηλαδή ανθρώπους απελπισμένους από την ανεργία.

 

 

Στο θέμα μας – τη βιοαιθανόλη

Μετά τις απίστευτες καθυστερήσεις στο έργο της βιοαιθανόλης, πιστεύω ότι το πουλάκι μάλλον πέταξε... οι 2 επενδυτές που έμειναν πιθανώς να το ξανασκέφτονται λόγω της αστοχίας των μελετών βιωσιμότητας που έγιναν πριν δύο χρόνια (ανεπίκαιρες διότι έλαβαν υπόψη τις τότε ισχύουσες πολύ χαμηλές τιμές καλαμποκιού-σιτηρών) και του κακού νομοθετικού πλαισίου για την αιθανόλη. Το στρεβλό νομοθετικό πλαίσιο φυσικά είναι μια προσφορά των εθνοπατέρων μας.

 

 Ειδικότερα τα εμπόδια είναι περίπου τα παρακάτω:

-   Η διεθνής κρίση με το ράλι στις τιμές των αγροτικών προϊόντων (καλαμπόκι, σιτηρά κτλ) που είναι η πρώτη ύλη της αιθανόλης (συνεπώς πολύ υψηλό κόστος παραγωγής τη δεδομένη χρονική περίοδο και πιθανότατα τα αμέσως επόμενα χρόνια).

-   Αναρωτιέμαι σε τι τιμές θα αγοράζουν τους 600 χιλιάδες τόνους καλαμποκιού ετησίως που χρειάζονται για τη βιοαιθανόλη που θα παράγουν τα εργοστάσια σε Λάρισα και Ξάνθη και πόσο θα πουλούν τη βιοαιθανόλη

   Το θεσμικό κενό που υπήρχε για την παραγωγή βιοαιθανόλης μέχρι πριν 2 μήνες, και παρά τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξης για την αιθανόλη ως καύσιμο, εξακολουθεί να είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ για τον στρατηγικό επενδυτή και συνοψίζεται στα παρακάτω δύο:

1)      1) το ασαφές νομικό και τιμολογιακό καθεστώς για την επένδυση, γεγονός που κάνει σχεδόν ανέφικτη  την εκπόνηση ενός αξιόπιστου business plan, άρα συνεπάγεται τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο.

2)      2) την αβεβαιότητα της απορρόφησης από τα διυλιστήρια του προϊόντος μετά την υποχρεωτική περίοδο των 7 ετών που ορίστηκε νομοθετικά προσφάτως.

 

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και μία λεπτομέρεια... μιλάμε για 2 εργοστάσια βιοαιθανόλης με ύψος συνολικής επένδυσης 200-250 εκατ. ευρώ και αστρονομικά λειτουργικά έξοδα (για όσους γνωρίζουν από παραγωγή βιοαιθανόλης). Βάλε τώρα και το δεδομένο εργατικό δυναμικό της ΕΒΖ που δουλεύει με ρυθμούς δημοσίου και... δένει το γλυκό.

 

Βιοαιθανόλη και «συνδικαλισταράδες δημοσίου» είναι εκρηκτικό μίγμα διότι η βιοαιθανόλη είναι εύφλεκτo και πτητικό καύσιμο 115 οκτανίων... δεν συστήνεται η χρήση σε όσους καίνε μαζούτ.

 

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω στους επενδυταράδες που διπλασίασαν τη μετοχή της ΕΒΖ μόλις πρωτοανακοινώθηκε το project της βιοαιθανόλη, ότι και σήμερα να ξεκινήσει η κατασκευή των εργοστασίων της αιθανόλης, αυτά θα βάλουν μπρός στην καλύτερη το 2011 και με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αδύνατον να προβλεφθεί ΑΝ και ΠΟΤΕ θα έχουν κέρδη. Πάντως το καλό είναι ότι σε περίπτωση που αποτύχει η βιοαιθανόλη, πάντα τα 2 εργοστάσια παραμένουν οικόπεδα-φιλέτα και ειδικά αυτό της Λάρισας.

 

Επιπλέον, για όσους έχουν διαβάσει κανένα εντυπωσιακό άρθρο για τη βιοαιθανόλη (κανενός δημοσιογραφίσκου), τονίζεται ότι η Ελλαδίτσα μας στην αιθανόλη δεν θα γίνει ποτέ Βραζιλία ή ΗΠΑ (οι δύο χώρες παράγουν το 75% της αιθανόλης του πλανήτη).

 

Στη Βραζιλία παράγεται  ΣΗΜΕΡΑ οικονομικά βιώσιμη αιθανόλη από ζαχαροκάλαμο, βάσει 35ετούς κυβερνητικού προγράμματος υποκατάστασης της βενζίνης από αιθανόλη, που ξεκίνησε από την πετρελαϊκή κρίση του ‘70. Δηλαδή σε μια τεράστια χώρα, με ένα ευλογημένο για παραγωγή αιθανόλης φυτό, με πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό και πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στην αιθανόλη. Επίσης όλα τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα (ευρωπαϊκά, αμερικάνικα κτλ) επενδύουν, εξαγοράζουν ή μεταφέρουν εκεί (στη Βραζιλία) τις δραστηριότητές τους - τις σχετικές με την αιθανόλη. Περιττό να προσθέσω ότι οι βραζιλιάνοι επιστήμονες είναι εκλεκτοί προσκεκλημένοι σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως, για να μεταφέρουν την τεράστια τεχνογνωσία τους.

 

Στις ΗΠΑ που παράγεται αιθανόλη από το καλαμπόκι, τρέχει εδώ και χρόνια ένα τεράστιο πρόγραμμα επιχορήγησης (επιδότηση 2$/λίτρο) της βιομηχανίας αιθανόλης, στα πλαίσια της ενεργειακής ασφάλειας (ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού) του κράτους. Και μιλάμε για εργοστάσια που παράγουν 150-200 εκατ. λίτρα ετησίως. Είναι η χώρα που παράγει το 1/3 του καλαμποκιού του πλανήτη, με πολυεθνικές να κάνουν χοντρό παιχνίδι με το καλαμπόκι και να εξαργυρώνουν την έρευνα δεκαετιών (βλέπε μεταλλαγμένο καλαμπόκι), κόστος παραγωγής πολύ μικρότερο από τον υπόλοιπο πλανήτη και πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Επίσης με τους μεγαλοπαραγωγούς και τους συνεταιρισμούς αραβοσιτοκαλλιεργητών να έχουν μπει στο παιχνίδι της αιθανόλης με δικά τους εργοστάσια, δηλαδή καθετοποιημένη παραγωγή.

 

Ξανα-κλείνοντας, σε όσους ελπίζουν στη βιοαιθανόλη της ΕΒΖ, πιθανολογώ ότι είτε θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων και του συνολικού project προς όφελος των 2 επενδυτών, είτε ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί ΑΓΟΝΟΣ και οι δύο στρατηγικοί επενδυτές θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.

Μπορεί και να κάνω λάθος, θα δείξει.

Πάντως εύχομαι να κάνω λάθος!

 

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι η ΕΒΖ διαθέτει (τουλάχιστον μέχρι προσφάτως δηλ. προ 2ετίας) ένα εξαιρετικό επιτελείο επιστημόνων-τεχνοκρατών (γεωπόνοι, μηχανολόγοι, χημικοί κτλ) και ένα πολύ καλό τομέα έρευνας και τεχνολογίας. Επίσης έχει ένα πολύ καλό δίκτυο στην αγροτική ύπαιθρο και μεγάλη παράδοση συνεργασίας με τους έλληνες γεωργούς. Όλα τα παραπάνω την καθιστούν μοναδική στην Ελλάδα για πιθανές επενδύσεις στα βιοκαύσιμα. Ειδικά στη βιοαιθανόλη διότι αυτή παράγεται από σάκχαρα. 

Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες για την βιοαιθανόλη για μια σφαιρικότερη ενημέρωση στο σπορ, μπορούν να μελετήσουν και ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

19/06 18:45  fisherman
5* Σωστά τα λες φίλε μου .Η καλλιέργεια γης για παραγωγή φυτών για ενέργεια εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Ίσως και περισσότερους από την προβλεπόμενη ωφέλεια
19/06 18:55  Κλεάνθης
Χαίρε fisherman. Δεν θέλω να πω ακριβώς αυτό που εννόησες, αλλά δεν πειράζει...:)
19/06 18:58  Κλεάνθης
Σύμφωνα με μία πιο εσωτερική ερμηνεία του μύθου, η Αριάδνη είναι η ίδια η αντανάκλαση της ψυχής του ανθρώπου ήρωα (Θησέα), που δίνοντας του τον μίτο, τον οδηγεί στον λαβύρινθο και του επιτρέπει όχι μόνο να βγει έξω, αλλά να φτάσει, πρώτα, στο κέντρο του λαβύρινθου, να αποκαλύψει δηλαδή το μυστικό, δηλαδή το μηχανισμό των ψευδαισθήσεων.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ
19/06 20:12  Χίλων
Σαν την ιστορία του Πλάτωνα με τα πλάσματα της σπηλιάς και την "πραγματικότητά" τους.

Πάντως υποφαίνεται ένα σενάριο πολύ πιο τρομαχτικό αν μπούμε σε μια απλά πιο εξελιγμένη λογική παραγωγής υδρογονανθράκων η οποία μπορεί να μας εγκλωβίσει σε ένα φαύλο κύκλο.
Μην καταντήσει "πρέζα" και παρόλο που μας καταστρέφει το έχουμε ανάγκη!

Επίσης, η επέκταση της αγροτικής παραγωγής (αυτή την στιγμή όχι απλά για τρόφιμα αλλά και για την κάλυψη της ολοένα και εκθετικά αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια) είναι ένα πολύ λεπτό θέμα το οποίο είναι μια κουβέντα ολόκληρη από μόνο του. Τα ανώτατα μεγέθη είναι πεπερασμένα, όταν μιλάμε για καλλιεργήσιμη γη.

Μήπως αυτό θα μας ξανα γυρίσει σε μια πιο εξελιγμένη μοργή φαιουδαρχίας?!

Παρεπιπτόντως, έχεις κάνει ωραία δουλειά στο blogspot..
19/06 20:31  Κλεάνθης
Χαίρε Χίλωνα. Χρόνου φείδου... Ατυχούντα μη επιγελάν.

Φεουδαρχία; Μάλλον είσαι παλαιομοδίτης... Οικονομίες Μεγέθους λέγονται σήμερα... εκλεπτυσμένα πράγματα. Ας τα λουστούμε στο όνομα της δήθεν προόδου.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις