Greenιάρης
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος
Λίγα λόγια για εμένα
Η παραπάνω φωτογραφία έχει πολιτική χροιά.
ΑΡΘΡΑ
Σύνδεσμοι


To πετρέλαιο ξανακαίει τις αγορές;
626 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008
09:59

Ένα αρκετά ρεαλιστικό άρθρο (πάντα κατά τη γνώμη μου) που περιγράφει την σημερινή παγκόσμια πετρελαϊκή πραγματικότητα για το κομμάτι της ΖΗΤΗΣΗΣ.

Τα χρηματηστηριακά δεν ενδιαφέρουν, απλά είναι ορθό να δωθεί αυτούσιο το πρωτότυπο άρθρο.

(κλικ για σύνδεση στο πρωτότυπο άρθρο).

 

 

Απλά συμπληρώνω για την ΠΡΟΣΦΟΡΑ ότι

 

η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι

85 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα


 

Όλα τα είχαν οι χρηματιστηριακές αγορές, η κυριακάτικη συνάντηση κορυφής για το πετρέλαιο στη Jedda τους έλειπε.

Παρά τις υποσχέσεις της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου πετρελαιοπαραγωγού, για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου στο επίπεδο των 9,7 εκατ. βαρελιών την μέρα από τον επόμενο μήνα, οι αγορές δύσκολα θα πεισθούν ότι αυτή αρκεί από μόνη της για να βάλλει τέρμα στο πετρελαϊκό ράλι.

Αν όμως συνδυασθούν με την μείωση των 2/3 των επιδοτήσεων της τιμής του πετρελαίου που ανακοίνωσε η Κίνα στις 19 Ιουνίου και παρόμοιες κινήσεις από την Ινδία, την Ινδονησία, την Μαλαισία, την Ταιβάν και την Σρι Λάνκα, η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις μετοχές φάνηκε την Παρασκευή που το αργό κέρδισε έδαφος και η Wall Steet υποχώρησε με τον Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 11.850 μονάδες.

Ετσι οι ελπίδες που γέννησε η πτώση της τιμής του πετρελαίου την προηγούμενη Πέμπτη όταν έγιναν γνωστά τα νέα από την Κίνα δεν κράτησαν ούτε μια μέρα.

Αναμφισβήτητα, ο μαύρος χρυσός έχει την δυνατότητα να πυροδοτήσει είτε ράλι στα χρηματιστήρια είτε να διαιωνίσει την πτώση τους, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και δοκιμάζοντας τις αντοχές των κεντρικών τραπεζών στην αύξηση των επιτοκίων.

Τι θα γίνει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου και ασφαλώς πολύ λιγότερο από τους κερδοσκόπους που είναι οι βολικοί αποδιοπομπαίοι τράγοι του συστήματος.

Για να κατανοηθεί τι ακριβώς συμβαίνει θα πρέπει να «σπάσει» η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε διάφορα κομμάτια.

Από τα 87 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται ημερησίως σε παγκόσμια κλίμακα, τα 47 εκατ. περίπου προέρχονται από τις χώρες του ΟΟΣΑ και οι τιμές τους επηρεάζονται άμεσα από την διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Αυτό το κομμάτι της ζήτησης είναι εκείνο που ανάλογα με τις εκτιμήσεις κάθε οργανισμού είτε συρρικνώνεται είτε αναπτύσσεται με πολύ μικρό ρυθμό.

Άλλες χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ και στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν επιχορηγούν τις τιμές καταναλώνουν περί τα 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με τον οργανισμό ΙΕΑ.

Το υπόλοιπο, δηλαδή περίπου 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καταναλώνονται σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ των οποίων ο προϋπολογισμός πληρώνει την διαφορά της διεθνούς τιμής από την χαμηλότερη που πληρώνουν οι κάτοικοι αυτών των χωρών.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Ινδία αλλά και της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία.

Όπως πιθανόν υποψιάζεσθε η κατανάλωση πετρελαίου σ’ αυτές τις χώρες αυξάνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς αφού οι εγχώριες τιμές δεν έχουν καμία σχέση με τις διεθνείς.

Ακόμη λοιπόν κι αν υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως δεν αποκλείεται η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να μην επηρεασθεί αρκετά ώστε να πέσουν οι τιμές.

Ο λόγος; Το κομμάτι της ζήτησης από τις χώρες με τις επιχορηγούμενες τιμές μπορεί να αντισταθμίσει την μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.

Γι’ αυτό τον λόγο η μείωση ή εξάλειψη των επιχορηγήσεων στις τιμές πετρελαίου σ’ αυτές τις χώρες θεωρείται απαραίτητη.

Όσο αυτό δεν γίνεται και η κατάσταση στη πλευρά της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου δεν βελτιώνεται ριζικά θα χρειασθεί πιθανόν μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ (π.χ. Ευρώπη, ΗΠΑ κ.τ.λ.) για να συγκρατηθούν οι διεθνείς τιμές.

Όμως, το τελευταίο συνεπάγεται πιθανόν οικονομική ύφεση στη Δύση, αύξηση της ανεργίας και μείωση των κερδών των επιχειρήσεων που δεν είναι ότι το καλύτερο για τις μετοχές.

 

(να προσθέσω ότι δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να αυξηθεί ριζικά η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, για μεγάλο χρονικό διάστημα δηλαδή όχι για διάστημα λίγων μηνών...

... σημειώνεται ότι πολλές χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί όπως οι Νορβηγία,
Μ. Βρετανία, Ινδονησία, Βενεζουέλα και άλλες χώρες όπως πχ πιθανότατα η Ρωσία έχουν φτάσει στο μέγιστο της παραγωγής και ήδη άρχισε μείωση της παραγωγής τους ενώ το ίδιο αναμένεται σύντομα για χώρες όπως η Δανία, Μαλαισία, Κίνα, Μεξικό, Μπρουνέι  κ.α)

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις